Šta je novo?

ADSL na dva kompa

startrek

Slavan
Učlanjen(a)
21.01.2007
Poena
309
Molim vas, pristupite mi kao covjeku koji se bas ne razumije previse u ove stvari, a imam sljedeci problem.
Posjedujem router-modem ili sta vec Thomson speedtouch 530 v5 koji ima prikljucak i za USB i za mreznu kartu.
Moze li se i kako istovremeno na ovaj modem spojiti dva kompa, jedan preko USB kabla, a drugi preko UTP kabla tako da oba kompa imaju pristup Internetu.
Osim fizickog spajanja modem-komp, koja su jos podesavanja potrebna bilo na modemu ili kompjuterima da bi ovo proradilo tj. da oba kompa imaju pristup Internetu.
Unaprijed zahvaljujem na eventualnim odgovorima.

Pošto već imaš ruter, najbolja opcija je da uzmeš jedan switch, i oba kompa spojiš preko njega na ruter.

za chega ce mu uopshte switch...moze jednostavno da spoji sa mreznim kablovima,ja sam tako pre imao dok sam imao ruter

"za chega"? pa mozhda zato shto ima samo jedan ethernet port na routeru ?? ;)

a to,ha....ja vec predpostavio da je sa vishe portova,tako je barem kod sezamovog rutera

Postoji jedan ethernet port, ali postoji i jedan USB port za spajanje sa racunarom

Ja imam neki Thomson router sa jednim portom; kupio sam najjeftiniji switch koji su imali u lokalnoj radnjici i preko njega povezao 2 kompa i router, sve radi bez problema..

Ruter ce mu dobro doci da ne bi morao kompjuter koji ima izlaz na net da bude non stop ukljucen

Ruter vec ima dva nacina spajanja na komp - USB i UTP.
Pitanje je mogu li i kako istovremeno bez switcha spojiti komp1 preko USB veze, a komp2 preko mrezne karte.
Ovako sam probavao:
Prvi komp sam povezao USB kablom sa modemom jer je blizu modemu i sve je u redu.
Drugi (udaljeni) sam pokusavao da povezem UTP straight kablom sa modemom na mreznu kartu ali bezuspjesno jer nikako da ostvarim Internet konekciju, sto je bas cudno jer je upravo ovaj komp doskora bio jedini u stanu i nije bilo problema sa UTP vezom.
Cak i kada iskljucim iz modema prvi komp, drugi nema konekciju sto me zbunjuje jer je ovako radio mjesecima.
UTP kabal je valjda u redu jer kada ga probam na prvi komp - radi.
Onda da li treba nesto mijenjati i sta u TCP/IP dijelu jer sada fakticki ispada da sam na stanje koje je savrseno funkcionisalo dodao jedan novi komp na modem putem USB veze i on sada radi a ovaj prvi, stari sto je stalno radio na mreznu kartu bez problema nece nikako.

koliko mi se chini, ne mogu se povezati istim kabelom npr komp i komp ili komp i ruter...za ruter treba onaj valjda sa unakrsnim redosledom ili obrnuto

Ja imam adsl modem/router i na desktop racunaru (povezan preko ethernet) i na laptopu (vezan preko USB-a) imam izlaz na Internet na oba istovremeno bez problema...modem/Router ima javnu IP adresu dok desktop i laptop imaju lokalne IP adres razlicite!!!

Ti treba samo da spojis usb-om adsl modem sa jednim kompom sa kojim zelis da imas izlaz na net, a preko lan-a ces sherovati internet konekciju sa drugim kompjuterom, i imaces mrezu i internet konekciju. Ruter ti treba samo ako zelis da mozes da na drugom kompu imas konekciju sa netom nezavisnu od drugih kompjutera;)

Nazad
Vrh Dno