Šta je novo?

ADSL ili KABLOVSKI iNTERNET!!!

S'kara

Slavan
Učlanjen(a)
03.10.2004
Poena
304
Koja je razlika izmedju kablovskog interneta(koji uglavnom nude provajderi sa kablovskih televizija) i ADSL-a, mislim koji je isplativiji , bolji itd...:wave:

Jedina razlika moze biti u ceni. Iz mog iskustva ADSL se moze naci dosta povoljnije od kablovskog. Kod kablovskog je izbor minimalan jer se uglavnom moze koristiti samo jedan provajder (onaj koji pusta i TV), dok se kod ADSl-a moze birati. Opet, moguce je da neko nema tehnicke uslove za ADSL, a ima kablovsku, pa moze da iskoristi.

Kad se jednom ugradi jedno od ova dva, vise nema razlike.

Za iste nazivne velicine download-a obicno je na kablovskom veci download za koji procenat od ADSL, upload je obicno na kablovskom duplo manji od download-a dok je kod ADSL-a cetiri puta manji, najzad obicno je ping na kablovskom manji nego na ADSL-u. Sve ovo je uslovno i moze da varira u zavosnosti od provajdera. Ako mene pitas definitivno uzmi kablovski osim ako ADSL nije dosta jeftiniji. Pozdrav.

...najzad obicno je ping na kablovskom manji nego na ADSL-u. Sve ovo je uslovno i moze da varira u zavosnosti od provajdera. Ako mene pitas definitivno uzmi kablovski osim ako ADSL nije dosta jeftiniji. Pozdrav.
Mozes li mi pojasniti za ovaj ping, tj .znaci bolje je kad je manji ne:(

Jedina razlika moze biti u ceni. Iz mog iskustva ADSL se moze naci dosta povoljnije od kablovskog. Kod kablovskog je izbor minimalan jer se uglavnom moze koristiti samo jedan provajder (onaj koji pusta i TV), dok se kod ADSl-a moze birati. Opet, moguce je da neko nema tehnicke uslove za ADSL, a ima kablovsku, pa moze da iskoristi.

Kad se jednom ugradi jedno od ova dva, vise nema razlike.

Ima razlike i to drasticne ... probaj da igras neku online FPS na kablu i naadsl-u pa ces videti ... mada ako velicine prelaze MB-itne velicine onda verovatno i nema ... ali kod nas je realnost 256 / 64 a tu bogami ima razlike ;)

Ima razlike i to drasticne ... probaj da igras neku online FPS na kablu i naadsl-u pa ces videti ... mada ako velicine prelaze MB-itne velicine onda verovatno i nema ... ali kod nas je realnost 256 / 64 a tu bogami ima razlike ;)
Cekaj, cekaj, ja trenutno nemam ni jedan od ta dva, jer ADSL i Kabl. "stizu" priblizno za nekih 2-3 meseca pa se dvoumim izmedju njih, i ne znam kome ovde dajes prednost sto se tice FPS online igrarija...

Cekaj, cekaj, ja trenutno nemam ni jedan od ta dva, jer ADSL i Kabl. "stizu" priblizno za nekih 2-3 meseca pa se dvoumim izmedju njih, i ne znam kome ovde dajes prednost sto se tice FPS online igrarija...

Kao sto astan rece kablu.

Kablovski internet je za on line igranje.
Manji ping znaci brzi odziv ka i od servera i nema veze sa brzinom downloada, sto znasi da ako recimo skidas neki fajl sa neta nije bitno da li ti je do te lokacije ping 16ms ili 1058ms jer jednom kada ga ''povuces'' to je to...
Dok je kod igranja ping SVE!
Dakle kabl = igranje i malo skuplji
ADSL = download, surf, nesto jeftiniji

Mozes li mi pojasniti za ovaj ping, tj .znaci bolje je kad je manji ne:(

Da :) . Kao sto rece Mentor ping je odziv nekog servera i sto se brze odaziva to bolje, kao sto je vec receno ping ti je bitan kod online igranja dok kod surfa i download-a nije toliko bitan mada je lepse kada ukucas neku adresu u browser-u i u istom momentu ti otvori stranicu (mali ping) nego kada moras da sacekas sekund, dva ili vise (veci ping). Kao sto rekoh kablovski je bolji ali verovatno i skuplji, najbolje ti sam proceni za sta ces koristiti internet (surf, mail, download, igranje i dr.) i sta ti se isplati. Ja sam zadovoljan sa ADSL-om 512/128 posto ne igram igrice ni offline ni online a za sve ostalo je sasvim OK. Jos jedna bitna stvar je upload, mnogo je komotniji rad kada imas dobar upload (po meni bar 128 Kbps).

Poslednja izmena:
Kablovski internet je za on line igranje.
Manji ping znaci brzi odziv ka i od servera i nema veze sa brzinom downloada, sto znasi da ako recimo skidas neki fajl sa neta nije bitno da li ti je do te lokacije ping 16ms ili 1058ms jer jednom kada ga ''povuces'' to je to...
Dok je kod igranja ping SVE!
Dakle kabl = igranje i malo skuplji
ADSL = download, surf, nesto jeftiniji

Evo lepo covek rece !!! :D

Znaci i po pitanju uploada kabl je u prednosti:banana:

Da, ali imajos jedna stvar u korist kabla ako uzmes kod SBB-a. To je lokalna mreza preko koje mozes da skidas duplo brze od paketa koji si uzeo. Da pojasnim: uzeo si paket 256k a dobio si jos 512 za download i 256 ipload u lokalnoj mrezi, sto je ipak velika prednost u odnosu na ADSL.

Da, ali imajos jedna stvar u korist kabla ako uzmes kod SBB-a. To je lokalna mreza preko koje mozes da skidas duplo brze od paketa koji si uzeo. Da pojasnim: uzeo si paket 256k a dobio si jos 512 za download i 256 ipload u lokalnoj mrezi, sto je ipak velika prednost u odnosu na ADSL.
Ma ne znam kod nas je kablovska mreza Pogled iz Nisha takodje, kazu da "tesno" saradjuju sa SBB-om pa ce valjda i ova usluga biti "tesno" blizu kvalitetu koji pruza prethodno pomenuti SBB!

Uvek kabl! Ja cekam ADSL jer nemam mogucnosti za nesto drugo ali cim budem mogao preci cu na kabl. Direktno uporedjujem svoje ortake sa ADSL-om i kablom tako da dileme nema

Bogami ovde bi moglo i da se glasa kabl&vsADSL

Ako kablovski uzimas kod SBB-a, onda glas za kablovski. U ostalim slucajevima - ADSL.

Samo vodi racuna da, ako uzimas kabl (sbb), moras da placas i kablovsku tv.. Bez obzira da li je hoces i da li je gledas... Nije neka para (kako za koga, jel'), ali se mora uzeti u obzir kad se racuna ukupna cena i/ili isplativost.

ADSL po meni ali to ces da se nacekas pogotovo ako odes kod SezamPro provajdera kazu da ce biti za 10-15 dana a ono bili pun mesec i jos ce da te zezaju za ruter kao mene sada.

Dokle smo mi stigli kad nam je sbb najbolji cable provajder

Samo vodi racuna da, ako uzimas kabl (sbb), moras da placas i kablovsku tv.. Bez obzira da li je hoces i da li je gledas... Nije neka para (kako za koga, jel'), ali se mora uzeti u obzir kad se racuna ukupna cena i/ili isplativost.
Ma svakako vec ploacam kablovsku samo jos nisu pustili internet!

Korisnik sam SBB kabla vec 2 godine pa da ti prenesem svoje misljenje i iskustva
Prednosti:
1) Manji ping nego na ADSL-u sto je veoma bitno za igre (igram redovno COD2, Guild Wars)
2) Imas mogucnost lokalnog neta (lokani dc++ hub, lokani torrent). Brzina lokala je uslovljena paketom koji pazaris
3) Odnos DL i UL je 2:1
Mane;
1) OCAJNA tehnicka podrska i OCAJAN rad sa klijentima
2) Monopolisticka kompanija
3) Cesto se za reklamacije ceka po nedelju dve
Toliko od mene nadam se da sam ti makar malo pomogao

Zool je lepo objasnio
Tehnicka podrska ko da ne postoji a potrebna je vrlo cesto
U mesec dana bar 2-3 dana ima prekid interneta zbog radova ili problema

Zool je lepo objasnio
Tehnicka podrska ko da ne postoji a potrebna je vrlo cesto
U mesec dana bar 2-3 dana ima prekid interneta zbog radova ili problema

Ja sam do sada imao prekida ukupno 1 sat vremena a koristim nekih 4 meseca. Mislim da je samo u pitanju kako je odradjena mreza. Ima delova grada gde je mreza ocajno uradjena ali je valjda polako sredjuju.

ADSL je veliko zlo - kod nas naravno. Prednosti kabla su vise nego ocigledne :
bolji ping
brzina obicno ona koju ste uplatili
lokal - odnosno share u istom
E sad...ima kod nas provajdera kao sto su Ikom i radijus-vektor koji kvare sliku o kablu...zato wireless rules :D

ADSL je veliko zlo - kod nas naravno. Prednosti kabla su vise nego ocigledne :
bolji ping
brzina obicno ona koju ste uplatili
lokal - odnosno share u istom
E sad...ima kod nas provajdera kao sto su Ikom i radijus-vektor koji kvare sliku o kablu...zato wireless rules :D

Ne pominji radijus molim te. Oni su sprdnja od kablovskog provajdera. :mad: Znaci, TV ponuda im je uzasna. Kanali se mesaju. Svako ko ima malo stariji TV nema sanse da ima sve kanale. Imaju pun q nekih lokalnih kanala na kojima se vrte spotovi, poruke i telfonski kvizovi. SBB je institucija za njih. O njihovom netu da ne pricam. Sto se tice IKOMa kod njih kvalitet jako varira, ali opet su bolji od radijusa. Ortak na NBG je kod njih na kablovskom netu i sljaka mu fantasticno. Ali zato u drugim delovima grada im je net uzas.

Dakle, ako si u mogucnosti da uzmes SBB kablovski net, uzmi. Prednosti u odnosu na ADSL su vec recene. Ukoliko nemas mogucnosti za SBB kabal, onda mozes da se kockas sa IKOMom, ali ni u ludilu ne uzimaj radijus vektor.

Ne slazem se. Bio sam do pre par meseci njihov korisnik i imaju sasvim pristojnu uslugu kablovskog interneta osim sto nemaju tehnicku podrsku. Ping mi je bio ok do pred sam kraj mog bitisanja na njihovom kablu (onda ih je kupio SBB) kada se malo pokvario. Doduse, tada nisam koristio p2p i mesecni DL mi je retko kada prelazio 1GB tako da ne mogu da tvrdim za to. Citam po forumima da su i ostali manje vise zadovoljni.

ovako... na poslu koristim SBB 256k, a kući Sezam adsl 256k...

moj utisak:
- SBB je za nijansu brzi, ali je zato uvek i skuplji
- SBB ima mnogo češće prekide, koji bas smaraju

kad bih mogao da biram kući (tamo nemam mogucnost da uzmem SBB), ipak bih uzeo adsl, jer je to ipak (meni) povoljnije i malo manje monopolisticki...

izmedju SBB i ADSL-a
-za igranje SBB ima osetno nize pingove
-SBB ima lokal, koji ima odlicnu zajednicu, preko 8TB u sheru na lokalnom habu i odlican lokal torrent zajednicu
-SBB ima veci upload, npr uz 512kbit/s dl ide 256kbit/s upload

naravno znaju da smaraju ti prekidi, ali npr za celo leto i ovaj mali deo jeseni, ja pamtim ukupno 2 prekida, jedan od 3-4h nocu, i jedan u toku dana od 2 sata.

Ako hoces da se igras, cini mi se da je ping (iliti odziv) malo bolji na kablovskom, a cene, pa nema tu neke velike razlike

Nazad
Vrh Dno