Šta je novo?

ADSL ili CABLE u NS

• Začetnik teme Začetnik teme LazaNS
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

LazaNS

Slavan
Učlanjen(a)
08.08.2004
Poena
420
Dakle zanima me sta mislite sta je pametnije uvesti, cable ili ADSL. ADSL ima Neobee a cable SBB. Cene su tu negde, cable je 1400 a ADSL 1800 din 256/flat. Dali je neko opste probao ADSL u ns i kako radi, nisam upucen jer ja vec neko vreme nisam u zemlji pa da znam sta da radim kad se vratim u NS jer dial-up posle ove veze koju ovde imam(40Mb/s), prosto vise nema smisla, samo cu razbiti komp.

Prvo proveri da li uopste mozes ADSL da dobijes... takodje treba da proveris da li moze sbb cable u tvoju zgradu, a sto se cene tice sbb-a, ona je 2000 din za 256kb flat...
e sad napolju za te pare moze 2mbit da se dobije, ali nismo napolju, nego unutra |> u prezervatu...

Ja na isdn liniju ne mogu adsl da dobijem, a ne znam nikog u ns ko je dobio... posle onih prica sa agregacijom, nisam bas ni siguran da ga zelim...
na sbb sa 256flat imas 30kb/s skoro stalno (tj ako dodje do nekog kvara, onda padne ili pukne, ali su jako fer sto se tice nadoknade u takvim stvarima, npr jedan mesec 3-4 dana je net zezao i svi smo dobili 10 dana free), nedostatak je manjak public ip adrese, odnosno natovan si, pa moras da budes passivan na dcc i da se dovijas za torrente, ali sljaka sve to kako treba...

danijel00 je napisao(la):
nedostatak je manjak public ip adrese, odnosno natovan si, pa moras da budes passivan na dcc i da se dovijas za torrente, ali sljaka sve to kako treba...

Inače, treba uskoro da se uradi NAT 1:1 i u novom sadu (u BG-u to radi već mesec-dva), pa nećeš biti pasivan i sl. Drugim rečima, sve je full :d (osim public IP koja ti u suštini i ne treba osim ako nećeš da dižeš neke public servere i sl.)

Ja sam iz BG-a pa ti ne mogu puno pomoći, ali ovde u je baš fino. SBB rules! Nema boljeg internet provajdera ovde trenutno. (verat ne računam jer je wireless oprema skupa, pa se isplativost dovodi u pitanje). Ja lično imam 40ms ping na google i konstantan DL od 30KB/s. U poslednje vreme nemam mnogo problema. Ranije ih je bilo, ali SBB brzo napreduje.
Sad, glavni adut SBB-a su lokalni DC++ hub-ovi u kojima je brzina 512/512 (pod uslovom da imaš FLAT paket, ne light. ) . Hub-ovi rade i sa postpaid i prepaid paketima, ali jedu megabajte 🙂
Ne znam kakva je situacija sa NS hub-om, ali na BG hub-u imamo preko 250 ljudi i preko 12TB share-a 🙂 . Vrrrlo fino.

Što se ADSL-a tiče, nikad nisam bio za njega. U suštini, cable net ima najviše moguićnosti u odnosu na ostale načine povezivanja, a na providerima je kako će ih iskoristiti. I da, i ja mislim da niko u NS-u još nema uslova za ADSL.
Ako te zanima nešto konkretno, pitaj, ili otiđi na http://forum.sbb.co.yu/ pa se raspitaj za detalje.

poz
dakis

Poslednja izmena:
pa ADSL jos nije krenuo u NS-u, a kad ce se smilovati da ga puste u promet ostaje da se vidi...

Hvala na odgovorima. Verovatno cu da uzmem cable, to jest ako imam uslove za to jer iako zivim u samom centru grada pre nekih 8 meseci nisam mogao, ali su rekli da svakog dana treba da obezbede uslove. ADSL me najvise zanima jer ne moram da vucem TV kabel do compa(nije bas blizu), a i kazu da kvalitet ADSL uveliko zavisi od udaljenosti od poste, koja je bukvalno na 15 metara od moje zgrade... Za ADSL sam gledao na internetu na Neobee-evom sajtu, ali tamo ne spominju da to jos ne funkcionise. Sve u svemu vracam se kuci za par dana pa cu da jurim cable. Ali trbace mi dosta vremena da prezalim ovih 40Mb/s.
Jos jedno pitanje, dali neko zna koliko zapravo kosta uvodjenje SBBa, znam da kod njih svugde pise da je besplatno i sli, ali onda naplacuju neki depozit za modem i slicno, pa me zanima koliko zapravo treba da platim da to proradi.
Pozdrav

Poslednja izmena:
SBB naplacuje 1000 (ili 1500) din jednokratno za uvodjenje kablovskog neta, a kablovski modem dobijash besplatno na korishcenje dok si njihov korisnik. Shto se tiche ADSL-a - ne funkcionishe josh, ali kazhu septembar, kazhu oprema je postavljena, kazhu da je takodje i funkcionalna, videcemo za par nedelja. Joj, jedva chekam! 😀

TV kabl ne moraš da vučeš do compa, možeš samo mrežni (modem postaviš blizu priključka za kablovsku i mrežnim kablom ga spojiš sa compom).
SBB ti daje modem na korišćenje bez nadoknade, ako odmah uplatiš dva neka paketa koja odabereš (recimo odmah platiš dva flatrate paketa), tako je bar bilo pre dve godine 🙂

E sad, ima još jedna caka...osim tog paketa koji plaćaš mesečno (ako se odlučiš za flatrate), plaćaš i mesečnu pretplatu na kablovsku televiziju, koja je sada skoro 500,00 dinara, tako da računaj i na to.
Možeš, naravno, ti njima reći da ti ne treba kablovska TV (ako ti stvarno ne treba kao meni npr.), a oni će se samo grohotom nasmejati 😀

Pa znam, imam vec njihovu kablovsku. Svaka dva mesca stize poruka o poskupljnju, e sad kad jos klepe i obavznu pretplatu(nekih 380din) za glupi RTS koji i ne gledam sem kad prenose neku utakmicu... I oni ce se nasmejati ako im kazem da mi ne treba RTS.
Sad sam bas posalo zahtev Neobeeju za utvrdjivanje tehnicke mogucnosti za ADSL, bas da vidim sta ce mi odgovoriti. Jos su i spustili cene ADSLa na 1500din, a i teoretski je ADSL bolji, manje sanse za zagusenje...

Posle svega sto sam ti gore napisao, ti tvrdis da je "teoretski ADSL bolji", pa te molim da mi objasnis kako!?
Oni ce tih 256kbit/s davati sa agregacijom 32:1, znaci da da ako si bas srecan, imaces jos 5-6 ljudi na istom 1mbitu koji dluju, pa ces imati realnih 150, a ako nemas srece, onda ce ti biti sporije nego na modemu...
sa druge strane takodje sam ti napisao da sa kablom 256 flat UVEK imam 30 kilobajta u sekundi, sto je taman to (teor max je 32, ali je neostvariv...)
sto se razvlacenja kablova tice, tako je svejedno da li ti od tel prikljucka do kompa ide tel kabl ili ti od tv prikljucka do kompa ide utp kabl, a modem stavis gde ti zgodno...
Inace ja razmisljam da prestanem tv da placam i da placam samo net, pa da vidim sta ce mi biti... tj da li im se zbog 500 din mesecno isplati da ne dobiju ni tih 2000...

Inace ja razmisljam da prestanem tv da placam i da placam samo net, pa da vidim sta ce mi biti... tj da li im se zbog 500 din mesecno isplati da ne dobiju ni tih 2000...
Svakako te zadužuju i za tu TV pretplatu, tako da ćeš im to platiti sada ili kroz 6 meseci, isto ti je...

Kazem teoretski. Stvar je u tome sto ADSL usko grlo moze da prestavlja samo brzina provajdera i njihov bandwidth, dok kod kablovskog pored te mogucnosti postoji i mogucnost zagusejna kabla(pogotovo kod vecih brzina), jer ti nisi jedini koji ga koristis, odnosno njegovu propusnu moc delis sa ostalima iz okoline. Kod ADSL svako ima svoju zicu i ta mogucnost ne postoji, provajder moze da poveca svoj bandwidth, ali ne i propusnu moc TV kabla koja je limitirajuci faktor, istina mislim da kod nas to jos uvek ne dolazi do izrazaja. Mada to sve i nije toliko bitno jer prakticno je uvodjenje dzabe, pa ako dodje do takvih problema uvek cu moci da se prebacim.
Sto se kablova tice, tel uticnicu imam odmah pored kompa a tv tek dve sobe dalje.
Pozdrav

Ne znam o kakvom zagusenju pricate, jel znate vi sta ima vecu propusnu moc, koaksilni tv kabl ili telefonski? Poslednji put kada sam gledao, koaksilni kabl je bio jaci (naravno, zavisi koji i kog kvaliteta ali to vazi i za telefonski kabl).
Lupite search malo, pre nego sto lupite opet nesto ovako lepo 🙂

Pa jeste ima vecu propusno moc, medjutim tu propusnu moc podeli sa brojem ljudi koji ga koriste, pa onda dobijes manju propusno moc nego sto sto imas sa telefonskim kablom, koji samo ti koristis. Uostalom necu da se raspravljam oko toga, to mi je juce sve objasnio jedan magistar koji radi doktorat na temu ADSLa, ako on nije dovoljno strucan, onda stvarno ne zanam ko jeste, toliko o lupanju.

Opet "neobee nudi adsl" ADADADADA NEKAD 😛 bas neobee uvodi opremu po centralama itd... ;p

Moras prvo da izmiris obaveze za kablovsku da bi mogao da uplatis i net! 😀

LazaNS je napisao(la):
Pa jeste ima vecu propusno moc, medjutim tu propusnu moc podeli sa brojem ljudi koji ga koriste, pa onda dobijes manju propusno moc nego sto sto imas sa telefonskim kablom, koji samo ti koristis. Uostalom necu da se raspravljam oko toga, to mi je juce sve objasnio jedan magistar koji radi doktorat na temu ADSLa, ako on nije dovoljno strucan, onda stvarno ne zanam ko jeste, toliko o lupanju.

Necemo mi bas tako skoro docekati da nam propusna moc kabla predstavlja problem.

@LAzaNS:

Isto tako delis i ADSL, samo ti deli automatski centrala na vas 32-dvoje. Znaci na ADSL-u ce 32 dvoje ljudi deliti 1mbit !!! A za koaksijalni kabel ne brini, sem ako u tvojoj zgradi ne bude vise od 50 ljudi na netu (a nece 100% biti ni 3-je).

@Danijel00

Prvo - welcome back ! 🙂 Otkud da si pogazio svoju rec ? (meni je licno drago da si se vratio)

drugo - meni je receno da ce svi koji imaju ISDN moci da imaju ADSL posto su te centrale sposobne ?! tj. sve sedmocifrene centrale u NS ce moci na ADSL, i brojevi koji su sestocifreni, a pocinju sa 42x.xxx (ovo mi je rekao jedan baja iz poste koga znam, a i proverio sam)

@vectorman:

modem ne placas ukoliko uplatis dva pre-paid paketa ILI jedan flat paket. Znaci ne treba dva flat-a.

PS. JEDINI nacin da se ne placa TV pretplata tj. Danak u krvi za RTS i DSS ( i doskolavanje tijanicevih cerki u inostranstvu) je da se ne placa struja, sto je malo 'ebeno jel bez struje ne radi komp, a bez kompa nema net-a 🙁

Poslednja izmena:
Samo vi svi predjite na """"ADSL"""" !! Lazo to sto ti pricas mozda u Nemackoj tako funkcionise ovde samo sto ne stave 100 ljudi na 1mbps.Pa dzabe sto nisakim ne delim tel liniju kad link delim sa 30 ljudi.Neka mi neko objasni u cemu je to navodno srpski adsl bolji od cable neta? Sem sto je za nijansu jeftiniji jer ima 10 provajdera koji nude adsl pa cena pada zbog konkurencije,a cable provajdera je jako malo ako ne samo jedan a to je SBB.

@Jerry baš tako...
A i nije samo zbog toga ADSL jeftiniji. Telekom ADSL provajderima daje super popuste na link 😉
Čak i pored razlike u ceni, po meni, SBB je opet bolji jer:
- ima NAT 1:1 (znači iskorišćen je pun potencijal P2P mreža a + štiti od zloćudnika 😀 )
- ima lokal (lokalni DC hub, torrent, do nedavno i FTP (ne znam šta je s tim), forum, irc, itd 🙂 )
- ADSL je ograničen tehnologijom i infrastrukturom, pa tamo možeš da izvučeš maximalno 28KB/s i to teoretski! (pričam o 256Kb/s paketu) U praxi, 26KB/s je super. A kad dođe do zagušenja zbog čuvene agregacije, bolje se ubij. Kod SBB-a, skidaš brzinom od 30KB/s (konstantno).
- Ne znam kakva je situacija sa odzivom kod naših ADSL provajdera, ali ja na SBB-u imam između 30 i 40ms ping na google.

Možda i vredi dati 300 din više 🙂

P.S. Ne radim u SBB-u :d ... samo sam njihov korisnik i zadovoljan sam uslugom 🙂

Poslednja izmena:
da mogu uzeo bi SBB pre nego bilo kakav ADSL ali posto ne mogu onda mi ostaje samo da izaberem provajdera ADSL-a....

taj rad.. samo da ne osedimo do tog dana =)

Nazad
Vrh Dno