Šta je novo?

Adsl ili AVcom kablovski

zomg

Cenjen
Učlanjen(a)
13.05.2009
Poena
154
U dilemi sam sta da uzmem od ove dve opcije, pa bih voleo da mi pomognete u izboru.
Trenutno je net kod avcoma jeftiniji (1.5Mb/s za 1350 dok je na adsl-u za iste pare 1Mb/s), medjutim pitanje je kako radi taj avcom-ov net posto nisam bas zadovoljan televizijom. Medjutim, na njihovoj strani je i mogucnost daljih ubrzavanja protoka dok adsl vec lagano dostize svoje limite.
Pozitivna strana kod adsl-a bi mi bila i mobilnost kablova po kuci kao i neka sigurnost koju sa sobom nosi velicina kompanije kojoj bi se eventualno priklonio jer avcom i nije bas velika kuca.
Kako bi vi postupili?

pa da ce kod nas adsl skoro dostici svoje limite, nisam bas siguran... neznam koji su tvoji zahtevi za protokom. ako ti je malo 1mb imas da uzmes u telekomu 16mbita. Ja koristim adsl brzine 4mb kod telekoma i vrlo sam zadovoljan, inace brzina se menja na sajtu, i potrebno je da prodje oko 2 dana da je aktiviraju

Ja glasam najcesce za kabl kad je u konkurenciji sa Adsl-om (relativno manji gubici, manji pingovi + kod ikoma mi je tv pretplata uracunata u racun neta)...
mana kabla je ako si iza NATa te ne mozes skidati nista sa rapida jel neko vec sa tvoje adrese skida i tome slicno, racun mora da se plati do 5.og u tekucem mesecu jel u suprotnom iskljucuju...
Adsl je u prednosti kad postoje one famozne akcije - potpisite ugovor na godinu dana i dobicete 3 ili 4 meseca besplatno - ortak u septembru potpisao ugovor i do januara za 4 meseca imao 4 racuna po 1,18 din, zatim tu je i mobilnost posto sada daju wireless rutere tako da ne moras celi dom kablovati :) ako imas lap dok kod kabla moras sam kupiti w/ruter

Medjutim, na njihovoj strani je i mogucnost daljih ubrzavanja protoka dok adsl vec lagano dostize svoje limite.

Kod nas je obrnuto. Uyimajući u obzir koliko brzo nam se ubrzava net, mislim da će proći mnogo godina pre nego što dostigne limit.
Kod kabla je malo drugačije. Može on da podnese velike brzine, ali ne i kod nas. Kod nas se kablovi razvlače preko zgrada. U nekim delovima grada moraš da pratiš vremensku prognozu da bi znao da li ćeš imati internet i televiziju...

Raspitaj se malo u komšiluku kako ljudima radi net, pa posle odlući. NPR. meni nije bitna brzina koliko mi je bitno da mi radi interet. Isto tako veliki značaj ima i kvalitet podrške...

pa da ce kod nas adsl skoro dostici svoje limite, nisam bas siguran... neznam koji su tvoji zahtevi za protokom. ako ti je malo 1mb imas da uzmes u telekomu 16mbita. Ja koristim adsl brzine 4mb kod telekoma i vrlo sam zadovoljan, inace brzina se menja na sajtu, i potrebno je da prodje oko 2 dana da je aktiviraju

Ne trebaju mi neke megalomanske brzine nego racunam ako se nastavi trend podizanja brzine za iste pare, sto nemati tu pogodnost :) a kazu ljudi da adsl tesko moze ici preko 16Mb/s na nasoj infrastrukturi ovakvoj kakva je pa iz toga izvukoh zakljucak da tesko da ce ikada povecati taj pocetni paket koji sam mislio da uzmem iznad recimo 2Mb/s dok postoji veca verovatnoca da tako bude na kablu.

@polossan
u pravu si skroz. Jos kad bi se pojavio neko ko koristi njihov kabl pa da cujem utiske iz prve ruke:type:

Vrh Dno