Šta je novo?

ADSL downstream margin

JoeKuboj

Čuven
Učlanjen(a)
31.05.2002
Poena
620
Hello,

Od kako su ubrzali internet, ADSL je poceo da mi puca po vise od 10 puta dnevno. Imam Linksys WAG200 ruter, i samo se ugase obe lampice za DSL/Internet :mad:

Ovo kaze ruter za ADSL status:

DSL Status: Connected
DSL Modulation Mode: MultiMode
DSL Path Mode: Fast
Downstream Rate: 4096 kbps
Upstream Rate: 256 kbps
Downstream Margin: 0 db
Upstream Margin: 30 db
Downstream Line Attenuation: 34 db
Upstream Line Attenuation: 10 db
Downstream Transmit Power: 11 db
Upstream Transmit Power: 19 db

Jel normalno da je tako mali downstream margin? ide od 0 pa do 5-6 db max.

1. Probaj da promenis modulaciju u G.lite i ADSL2+ i vidi kako se linija ponasa
2. Proveri kucnu instalaciju (kablovi, uticnice, spliter)
3. Cimaj provajdera da resi problem sa Telekomom (da te prebace na ispravnu paricu itd)

Imam isti ruter i to sto pricas mi se desavalo dok sam bio na 1536/128 (Beotel) .
Od kako je uvedeno povecanje na 2048/192 to mi se ne desava .
Inace isto mi je veza pucala po par puta dnevno na par sekundi do par minuta .
Kad je dolazilo do prekida svetlela bi crveno lampica za internet .
Ne bi trebao da bude 0 DS margin ! Moguce da je losa parica, ili si dosta udaljen od centrale .
Evo ti moji parametri :

Downstream Rate: 2048 kbps
Upstream Rate:192 kbps
Downstream Margin:31db
Upstream Margin: 31 db
Downstream Line Attenuation: 13 db
Upstream Line Attenuation: 4.5 db

Poslednja izmena:
I kod mene je Beotel u pitanju, desavalo se pre, doduse retko da se upali crvena lampica za internet, ali sada se ugase obe, pa nakon par sekundi krene opet da se konektuje na dsl (kao da si izvukao telefonski kabl pa ga vratio opet).

Probao sam g.lite i ADSL2+ ali nije hteo ni na jedno ni na drugo, sad sam ga vratio na multiMode i dobio ovo

Downstream Rate: 3872 kbps
Downstream Margin: 4 db

smanjio se downstream rate :)

proverio sam i kucne instalacije, sve deluje da je ok

ne secam se tacno koliko mi je pre bio downstream margin, ali nisam imao ovakve probleme a od 2005. sam na Beotelu... naprasno je pocelo da zeza sa ovim povecanjem brzina :whip:

Poslednja izmena:
Ja ne verujem da si dosta udaljen od centrale vec da na liniji ima sum u opsegu koji se koristi za download, tako da je u tom slucaju jedini lek intervencija Telekoma...

Usput, mozes da probas sa update-om firmware-a tvog Linksysa, mozda se on nesto istripovao - ko zna ;)

Ovde je tvoj problem: "DSL Path Mode: Fast"
Cimaj korisnicki servis da ti prebace sa Fast na Interleave mod, meni tako vise ne puca uopste.

To ce da popravi stvari i pokvari ping, ali mu je telefonska linijia definitvno losa.

Pa bolje da ne puca nego da nema nista ;)

Veruj mi bolje da nema nista nego da puca...
Strefice ga nesto tokom pucanja veze...
Ako ima mogucnost za bilo kakav kablovski net nek` predje.
Ili neka menja uticnicu i kablove.
Ja sam imao slican problem sa pucanjem veze pa sam promenem rutera i splitera neutralizovao pucanje veze.

Od kako se juce nakacio na 3872 kbps, downstream margin je 6-9 dB, i nije ni jednom puklo, evo vec 24h :) sa newz-a vuce ~395 KB/s

svejedno zvacu sutra Beotel da vidim sta mogu da urade sa telekomom :whip:

Imam problem, sve je stabilno ali brzina nece da predje 1000 kbps. Pre WAG200G Firmware Version: 1.01.05 bio je Tplink modem koji je je radio nekada na 3500 kbps a nekada na do 1000 kbps.

Imam isto WAG200G koji je na drugom provajderu i drugoj centrali i on radi besprekorno.

DSL Modulation Mode: ADSL2+
DSL Path Mode: Interleaved
Downstream Rate: 4092 kbps
Upstream Rate: 252 kbps
Downstream Margin: 31 db
Upstream Margin: 34 db
Downstream Line Attenuation: 17 db
Upstream Line Attenuation: 2.5 db
Downstream Transmit Power: 10 db
Upstream Transmit Power: 22 db

Ima neko ideju sta moze da bude.

PS: spliter je od starog tp-linka posto uz linksys ne ide spliter, bez njega ne rade telefoni, drugi WAG nema spliter i sve radi savrseno.

Pozdrav

Downstream Rate: 4096 kbps
Downstream Margin: 0 db
Upstream Margin: 30 db
Downstream Line Attenuation: 34 db
Upstream Line Attenuation: 10 db
može li neko da objasni sve navedene stavke? šta one predstavljaju i zašto su bitne? kako ih videti?

uh, kad sam video ovaj post, faca mi je bila kao kad sam prvi put hteo da podesim rezoluciju wide monitora pod linuxom a sa nekom fuj integrušom - bio sam skroz zbunjen :)

/offtopic/
@ krojač: sredi onu sliku na sajtu, iznad kreveta, a oko slova - kao jako kompresovani JPG :(

Poslednja izmena:
Evo ako vam nesto znace parametri moje (dobre) linije radi poredjenja:

Kod:
Data Path	Fast
Operation Mode	G.dmt
Max. Bandwidth Down/Up(kbps)	11136 / 1140
Bandwidth Down/Up(kbps)	2048 / 192
SNR Margin Down/Up(dB)	29.5 / 31.0
Attenuation Down/Up(dB)	5.0 / 5.0
Power Down/Up(dBm)	1.0 / 12.0

Hello,

Od kako su ubrzali internet, ADSL je poceo da mi puca po vise od 10 puta dnevno. Imam Linksys WAG200 ruter, i samo se ugase obe lampice za DSL/Internet :mad:

Jel normalno da je tako mali downstream margin? ide od 0 pa do 5-6 db max.

I meni se slicno desavalo. Prebacio sam se na 16 Mbit-a i desavalo mi se isto sto i tebi vrlo cesto. Zvao ih, rekli su da sam udaljen od centrale preko 2 kilometra i da je kvalitet parice takav de jednostavno ne moze da izdrzi tu brzinu. Onda smo probali sa 8 mbit-a i sad sve radi super, iako mi sve te brojke i dalje nisu bas sjajne...

Ako hocu 16 mbit-a, pretpostavljam da je jedino resenje menjanje parice. Jel moze neko da mi pojasni kako se to radi, koliko je realno da se zavrsi, kojim putem je najbolje ici itd...?

Poslednja izmena:
Da zamenis paricu to jes da ti Telekom da drugu nema sanse jer su im puni kapaciteti a prosirenja nema. I mozda ce biti isto jer si opet daleko od centrale, jedino ako ima neki istureni stepen sa DSLAM-om blize tebi.

Da zamenis paricu to jes da ti Telekom da drugu nema sanse jer su im puni kapaciteti a prosirenja nema. I mozda ce biti isto jer si opet daleko od centrale, jedino ako ima neki istureni stepen sa DSLAM-om blize tebi.

Fora je u tome sto sam ja mislio da oko 2 km uopste nije daleko, ako je to daleko, bas me zanima sta je blizu (100m?) i koliko ce ljudi uopste moci da ima bar blizu 16 mbit-a...

Poslednja izmena:
Signal slabi sto je veca udaljenost .
E sad kad bi mi imali krstenu infrastrukturu to se ne bi toliko manifestovalo :S:
Ima ljudi koji ne mogu vise od 4 mbita da izvuku bez gubitaka :wall:
Treba da si na novoj centrali i da si blizu nje da bi iskoristio 16 mbita na pravi nacin .

Poslednja izmena:
Fora je u tome sto sam ja mislio da oko 2 km uopste nije daleko, ako je to daleko, bas me zanima sta je blizu (100m?) i koliko ce ljudi uopste moci da ima bar blizu 16 mbit-a...

Lik iz telekoma mi rekao do 500-600m je ok za 16mbit..

Poslednja izmena:
max 900m za 24Mbps
max 2km za 16Mbps
max 3km za 8Mbps

Da, zbog losih kablova. Interleave mod popravlja stvar donekle ali iznad 1km u kablu 16Mb ce tesko raditi.

Poslednja izmena:
Ako se neko razume u sve ove parametre ADSL linije, moze li mi reci ima li ovde ijedne problematicne vrednosti i sta se moze uraditi da se ona otkloni?
unapred hvala

Statistics -- ADSL

Mode: ADSL2+
Line Coding: Trellis On
Status: No Defect
Link Power State: L0

Downstream Upstream

SNR Margin (dB): 18.7 19.7
Attenuation (dB): 3.5 2.7
Output Power (dBm): -51.2 -32.6
Attainable Rate (Kbps): 6548 1335
Rate (Kbps): 512 252
MSGc (number of bytes in overhead channel message): 59 16
B (number of bytes in Mux Data Frame): 16 4
M (number of Mux Data Frames in FEC Data Frame): 1 16
T (Mux Data Frames over sync bytes): 1 5
R (number of check bytes in FEC Data Frame): 0 16
S (ratio of FEC over PMD Data Frame length): 1.0000 9.7215
L (number of bits in PMD Data Frame): 136 79
D (interleaver depth): 1 8
Delay (msec): 0 19

Super Frames: 1472712 1472710
Super Frame Errors: 350 78
RS Words: 0 6259017
RS Correctable Errors: 0 10848
RS Uncorrectable Errors: 0 N/A

HEC Errors: 125 1116
OCD Errors: 0 0
LCD Errors: 0 0
Total Cells: 28897838 206252789
Data Cells: 1691234 3201318
Bit Errors: 0 54315

Total ES: 266 141
Total SES: 0 111
Total UAS: 15 18813

Output power je previse mali (ako je tacno izmeren). Mada je margina dovoljna. Nije mi jasno zasto imas ovoliko gresaka.

ni meni nije mnogo toga jasno ovde...
ovo je inace slika i (ne)prilika "pokusaja" uvodjenja adsl-a u studentskom gradu na nbgd-u
brzina je kao 512/256 ali to nema veze sa realnoscu
zasad valjda imaju samo link od 2Mbps koji su rasporedili na 30ak pocetnih korisnika
uskoro bi trebali da dobiju link od 10Mbps
sve izgleda ide preko beotelnet-a
da stvar bude jos smesnija placa se 1000din mesecno a dobija se ruter (tp-link 8810) koji radi u bridge modu i ima samo jedan lan izlaz

Vrh Dno