Šta je novo?

adsl blokira :( - pomagajte !

centaur

Slavan
Učlanjen(a)
08.05.2005
Poena
319
256/64 Beotel USB modem, PII/350MHz/256MB, XP SP2.

Koristim vec cetvrti mesec, i do pre nekih 2-3 nedelje nisam imao ovakvih
problema. Naime, desi mi se nekoliko puta u toku dana da jednostavno nece nijednu stranicu da ucita (ili fajl da skine) dok ne prekinem dial-up konekciju i ponovo se konektujem. Tehn.podska tvrdi da nije do njih vec mozda imam neki virus ili nesto slicno (koristim Kaspersky Personal koji se naravno update-uje svakih nekoliko sati).

Da li je neko imao/ima isti problem, i sta bih mogao da uradim da to resim ?

Hvala unapred. :wall:

To se redovno dogadja, ne uzbudjuj se.

takođe se i ovde dešavalo 5-6 puta dnevno... ali se proredilo kada sam im vratio Asus-ov modem i dobio neki drugi, Crypto ili tako nešto... Sada je potrebno rekonektovati se svakih par dana.

nidza je napisao(la):
takođe se i ovde dešavalo 5-6 puta dnevno... ali se proredilo kada sam im vratio Asus-ov modem i dobio neki drugi, Crypto ili tako nešto... Sada je potrebno rekonektovati se svakih par dana.

Pa ja bas Crypto i koristim od pocetka (ali mi se ovo od skora desava :( )

Kakva je situacija sa adsl routerima, planiram uskoro da predjem sa modema na router, npr. D-Link DSL-502T. Da li se isto zaglupljuje konekcija ?

Sve ovo mi ne bi bilo toliko bitno da sam koristim net, ali posto delim vezu sa komsom (a naravno marfijev zakon nikada ne omane, pa mi obicno veza trokira bas kada nisam tu, i onda komsija dolazi u iskusenje da mi provali u gajbu :)
Nekada uspe da resetuje konekciju sa svog racunara, a nekada ne. Pretpostavljam da se i to moze srediti (to je vec stvar nase lokalne mreze).
:crash:

I ruter trazi reboot povremeno kada se zaglupi, ali njega moze lakse da resetuje po potrebi preko web interfejsa, tako da je to mozda bolje resenje za tebe.

naravno da je normalno da se veza ponekad zaglupi, ali i meni je zadnja tri dana to postalo precesto (na dva-tri sata).
nadam se da ce prestati... :(

Poslednja izmena:
Crypto modem, desava mi se recimo svaki 3-4ti dan (emule samo stane, bas kao i sve ostalo :crash: ), ponekad radi bez prekida nedelju dana.Mozda gresim ali mi se to cesce desava kad mi je vidljiv IP. Ma to ovi iz Beotela namerno rade jer se kiDamo od downloada :d . da se osiguraju ako smo zapalili na more ;)

Vugla je napisao(la):
Crypto modem, desava mi se recimo svaki 3-4ti dan (emule samo stane, bas kao i sve ostalo :crash: ), ponekad radi bez prekida nedelju dana.Mozda gresim ali mi se to cesce desava kad mi je vidljiv IP. Ma to ovi iz Beotela namerno rade jer se kiDamo od downloada :d . da se osiguraju ako smo zapalili na more ;)

..i meni se nekako cini da to namerno rade, ali posto ne idem sa komsijom na more, nista im to ne znaci :banana: ..uvek ce neko resetovati ,)

Meni se cini da je to zaglavljivanje cesce kada nesto rade u centrali. Pre ovog novog talasa mi se dogadjalo da po nedelju dana sve radi bez problema, a onda po tri zaglupljivanja dnevno. Sada je sve ok par dana.

Dandy je napisao(la):
Meni se cini da je to zaglavljivanje cesce kada nesto rade u centrali. Pre ovog novog talasa mi se dogadjalo da po nedelju dana sve radi bez problema, a onda po tri zaglupljivanja dnevno. Sada je sve ok par dana.

Ljudi, meni je normalno i mogu da razumem da se zaglupi 3-4 puta na dan (mada mi je poslednja 3 meseca u proseku 2 puta nedeljno blokirao) ali ne mogu da shvatim da mi veza trokira na svaka 2-3 minuta (sada konkretno skidam torrent oko 5kb/s i ucitavam ovu poruku i nisam mogao iz prve da ucitam, nego mi je 'pukla' veza pa sam pauzirao DL i onda ucitao iz druge.
Znaci - katastrofa...ako je vec do radova u Telekomu da li je moguce npr. da mi se to i nocas desavalo (2-3h ujutru) ?? :wall:

Prvi put kada sam zvao Beotel rekli su mi da imam virus. Koristim Kaspersky Personal koji naravno update-uje na svakih nekoliko sati..

Pomagajte..
:smash:

homoludens je napisao(la):
naravno da je normalno da se veza ponekad zaglupi, ali i meni je zadnja tri dana to postalo precesto (na dva-tri sata).
nadam se da ce prestati... :(

Ja vec pocinjem da razmisljam da nadjem neki program koji bi kada detektuje da nema protoka npr.10 sec prekinuo vezu i ponovo je uspostavio (mozda to i nema u jednom programu, ali nadam se da bi kombinacijom 2 programa mozda mogao to da resim). Jer ako nastavi ovako da mi prekida poludecu. :wall:
Evo sada npr. nije 'pucala' nekoliko minuta, i protok je ok, ali sve imam utisak da kada opteretim vezu blizu maximuma da onda trokira, mozda gresim..

Da li ti se to dogadja i kada ne radis nikakvo torrent-ovanje? Veliki UL ume da ubije i brows-ovanje.

Crypto ruter kod mene NE RADI bez ventilatora...
Tako mi je pucala veza na svakih 10 minuta dok mi nije palo na pamet da turim vent iz kuista ispod rutera.Sad veza nepuca ni posle 5 dana.Cim ugasim komp preko dana kad je toplije interneta nema na drugim racunarima koji su u lanu
Pokusajte sa ventilatorom.
Naravno u Beotelu svakih 5 dana kazu kako bas sutra ocekuju isporuku novih rutera...

Dandy je napisao(la):
Da li ti se to dogadja i kada ne radis nikakvo torrent-ovanje? Veliki UL ume da ubije i brows-ovanje.

Meni veza blokira i onda moram da je resetujem, ne desava mi se da je slaba ili ne znam na sta si vec mislio. I desava mi se nezavisno sta radim - da li samo serfam ili dl-ujem odnosno ul-ujem nesto :wall:

Kod mene je ista situacija, veza se ponekad blokira 2-3 puta dnevno, ali je najcesce na 2-3 dana. Na beotelu sam, paket od 256kb.

vidi vako situacija je krizna jel kod nas svi bi sa malo ulaganja mnogo zarade tvoj modem nije los al pitas li se ti kakva je oprema sa druge strane ?

to3a je napisao(la):
vidi vako situacija je krizna jel kod nas svi bi sa malo ulaganja mnogo zarade tvoj modem nije los al pitas li se ti kakva je oprema sa druge strane ?

Ako je meni ta ista oprema radila normalno 4 meseca, a sada odjednom trokira (i to ne 2-3 puta dnevno kao vecini - nego mi se desava da trokira na svaka 2-3 minuta, pa onda neko vreme kao radi normalno - pa opet pocne na minut-dva itd. [iznerviram se svaki put kada to pisem] :( onda to znaci da je nesto krenulo naopako, da li je u pitanju moj racunar (ciji cu OS na kraju reinstalirati) ili je nesto do njih u centrali ili u Beotelu - to ne znam.

Dandy je napisao(la):
Koliki upload ubija surf ?

Trenutno komuniciram sa teh. podrškom ADSL provajdera za vezu na poslu
i tip me ubeđuje kako na 768/192 (static IP) upload od 15tak kb/s može da
skuca browsing. Zar ADSL link nije down+up ? Bar bi tako trebalo da bude po
specifikacijama jer se koriste različiti opsezi za transfer u jednom i drugom smeru.

msav je napisao(la):
Koliki upload ubija surf ?

Trenutno komuniciram sa teh. podrškom ADSL provajdera za vezu na poslu
i tip me ubeđuje kako na 768/192 (static IP) upload od 15tak kb/s može da
skuca browsing. Zar ADSL link nije down+up ? Bar bi tako trebalo da bude po
specifikacijama jer se koriste različiti opsezi za transfer u jednom i drugom smeru.
Pa ono... meni na 256/64 ul od 5Kbit/s ume da ubije surf, znaci to je otprilike ta racunica. Nije problem u samoj brzini DL-a, nego sto zahtev za delovima stranice ne uspe da se probije do web servera na kome je stranica hostovana.

Normalno je da moraš da mu ostaviš malo mesta i za UL kako bi uopšte mogao da DL bilo šta. U kom god smeru ide saobraćaj potrebno je u drugom smeru da teče neka količina informacija, istina, veoma mala, ali ne smeš da je potpuno zagušiš. Veliki UL provereno totalno degradira performanse i najobičnijeg surfanja, sve radi kao da štuca, tj. upiti prolaze u određenim vremenskim razmacima kada im tvoj UL dozvoli malo mesta, i tada on povuče ka tebi maksimalnom brzinom dok se ne oslobodi mesto za sledeći upit.

nidza je napisao(la):
Normalno je da moraš da mu ostaviš malo mesta i za UL kako bi uopšte mogao da DL bilo šta.

U mom slučaju je DL bio 15kb/s (od maksimalnih 22). Nemoguće da mu je tih 7kb/s malo za surf sa par računara.

Dakle još jednom: Da li ADSL omogućava dl+ul istovremeno ili samo jedno od ta dva ?

Adsl pozdrava oba istovremeno (dl+ul), ali samo u nekim umerenim granicama, u mom slucaju 50-70%. Znaci kada nesto skidam sa neta (preko p2p-a) moram da ogranicim brzinu downloada na 15-20 kb (od 28kb mogucih) da bih mogao normalno da surfujem, pri cemu je sve vreme upload p2p programa ogranicen na 4 kb, da ne bi zagusivao vezu.

Jah je napisao(la):
Adsl pozdrava oba istovremeno (dl+ul), ali samo u nekim umerenim granicama, u mom slucaju 50-70%. Znaci kada nesto skidam sa neta (preko p2p-a) moram da ogranicim brzinu downloada na 15-20 kb (od 28kb mogucih) da bih mogao normalno da surfujem, pri cemu je sve vreme upload p2p programa ogranicen na 4 kb, da ne bi zagusivao vezu.

Ja DL ogranicavam na 20 a UL na 6 kada skidam p2p i surfovanje ide OK.

Samo kada hoce da radi, a ovih dana nece da radi pa to ti je :(

mislio sam da samo razmenjujete iskustva :), pa nisam odmah postovao ovo:

ja imam resenje za vas:

za win:
http://www.iopus.com/freeware/acplug/

za linux:
ovde je jednostavnije samo editujes /etc/ppp/ip-down skriptu i stavis komandu za pozivanje. npr:
/usr/bin/modprobe -r cxacru
/usr/bin/modprobe cxacru
/usr/bin/pppd call beotel
samo sa tacnim putanjama (dakle prilagodite puranju /usr/bin)

Poslednja izmena:
ah taj vragolasti ADSL

Evo i ja da se pozalim,
koristim Beotel-ov ADSL (256/64) od februara i stvarno je radio besprekorno sve do pre nekoliko dana a od tada... Naime sada se veza zaglupljuje ili ti trokira na svaka 2-3 minuta (konkretno kada skidam torrente jednostavno prekine posle nekoliko minuta, skine par mega i to je to). E onda ja lepo diskonekt pa konekt opet i sve lepo radi ali opet posle par mega nista...

Sto bi mnogi rekli, Znaci - katastrofa...

Kada sam zvao Beotel oni mi odmah kazu kao to je firewall ili Zone Alarm ali nisam glup ako mi je radilo do sad kako to odjednom nece. Onda kao da nemas virus itd. Jedva sam se nekako dogovorio da probam jos neke downloadw ali bez torrenta pa ako ni oni nerade da ih zovnem sutra pa da vide da mi zamene modem pa ce to mozda uspeti???

Zar to onda nije ogranicenje da nemozemo da koristimo P2P programe, takav net mi ni netreba - onda bolje da dam kablovskoj isto toliko para i super, cak moj drug ima i veci protok od mene na kablu sa istim paketom!?!?!

Eh da i rekose mi da su i na forumima videli kako su ljudi nesto nezadovoljni sa ADSL-om u poslednje vreme ali oni neznaju zbog cega...

Jeli neko probao keep connection alive iz Nortona, pomaze li to?

Toliko od mene

modemi su svakako šit, ali izgleda da nije samo do njih... ja sam zamenio Asus-ov modem, dobio neki Crypto, i mnogo je bolje. Međutim i dalje nije idealno, tj nekad danima drži vezu, nekad neprekidno puca, za P2P potpuno neupotrebljivo u tim trenucima. Noću gotovo obavezno pukne veza tako da ostaje znatan deo praznog hoda.

Uglavnom svaljuju krivicu na Telekom, juče celo popodne zbog nekih radova nije bilo veze uopšte. Sad, kome verovati u toj priči, diskutabilno je, a da radi stoprocentno kako treba - ne radi. Muke muče pojedini i sa kablom, a o wireless-u da i ne pričam, bio sam godinu dana na istom, samo sam živce pogubio. Generalno mi je ADSL najbolje rešenje, iako je daleko od savršenog.

ISp-ovima je trenutno mnogo lepo, uvek mogu da ti prodaju pricu kako je telekom kriv i kraj. sto je najgore i ja kupujem tu pricu jer nemam druge. ali cak i da je telekom kriv, pa mora da negde postoji neki log sta se desavalo i zbog cega je pukla veza. to nije normalna situacija i svako ko zeli da korisniku pruzi dobru uslugu treba da vodi racuna o kvalitetu usluge, i da ima dokaz da nije do njega, a ovako...
da li ima nekog ko se razume u poslovanje nasih ISP-ova (insajder) ko bi nas prosvetlio gde da trazimo problem?

Neko mi rece da su na Beotelu sredjivali servere pa je zato tako losa veza bila ovih dan.
Da li to ima veze za zivotom ili nema, ne znam. Znam samo da virus nije (posto su me ubedjivali iz tehn.podrske) a ne verujem ni da je telekom jer konkretno moju centralu nisu prosirivali u ovom poslednjem naletu, tako da mi je sve to vrlo sumnjivo, ali nazalost mogu samo da sedim i da gledam :(

Poslednja 2 dana mi veza puca nekoliko puta dnevno - sto i nije toliko strasno kao onih nekoliko dana kada je umela da puca na svakih par minuta.

Zna li neko zasto je verat toliko jeftiniji sa adsl paketima (pogotovu 512 i 768 ?) Da li ima neka zackoljica ?

homoludens je napisao(la):
mislio sam da samo razmenjujete iskustva :), pa nisam odmah postovao ovo:

ja imam resenje za vas:

za win:
http://www.iopus.com/freeware/acplug/

sa sajta:
ISPs often disconnect their users when there is no activity detected for a certain period of time. This software prevents that disconnection from happening. The “AC-Plug” sends periodic signals that will keep your Internet connection active.

Da li mislis da bi povremeno pingovanje moglo da spreci trokiranje veze ?
Probacu, mada mislim da nece pomoci.
Hvala u svakom slucaju..

Nazad
Vrh Dno