Šta je novo?

Adobe Premier 6, DV i kompresija

PJ

Moderator
Super Moderator
Učlanjen(a)
03.09.2000
Poena
1,445
Imam problema sa kompresijom Digital Video formata.
Skinem film sa kasete na HDD preko Firewire-a u DV format 720x576@25fps i importujem ga u

Premier (selktujem new project, pa import>file). Dalje sam sve radio preko opcije

export>movie. Gde treba da mi bude kursor (u kom prozoru da bih imao export>movie

omoguceno?). Koji god nacin kompresije sam izabrao dobijao sam adekvatnu velicinu kao da je

sve OK kompresovano, ali sam mogao da cujem samo zvuk dok je slika bila crna.
Ajde ko je upucen u ove stvari neka da neko uputstvo za kompresovanje step by step.
Ista stvar se desava i posle kompresije sa XINGom dok Virtual Dub nije ni hteo da otvori DV

fajl.
Isto mi se desava i prilikom prebacivanja DV fajlova u VCD ili SVCD preko NEROa...

Da li ti kada prebacis snimak u premijer mozes da ga pogledas u Premijeru?

A, igras se... a? lepo, lepo... :D
Nije mi bas najjasnije... jel` ti to uopste nemozes da radis export il` ti komp. renderuje nesto pa na kraju corak ??
Ili ti Premiere nedopusta da radis Export>Movie ?
Znaci step by step...
File>Import>File...
U levom gornjem prozorcetu se pojavi file. Prevuces ga na timeline (Video 1A), i onda File>ExportTimeline>Movie (ili Ctrl+M).
Onda se pojavi prozorce kao kod SaveAs, imas i Settings opciju gde podesavas format videa, odnosno video i audio kompresiju.
To bi trebalo da radi.
E, a moguce da ti je sve crno ako nisu dobro instalirani filteri.
Napisi sta si koristio Intel Indeo, Huffyuv, Cinepak nesto trece...
Ja koristim divx MPEG4 Fast Motion...

:wave;

Merlin, ne mogu ni u premieru niti u bilo kom drugom programu:(

Marsovac, do sada sam radio expot clip, pa movie i taman se ponadam da je problem u timeline kad ono ista stvar:(
Znaci, dozvoli on meni export timeline, ali posle kompresije nemam sliku. Ponekad su mi sve opcije u audio settings zasivljene i audio u export fjalu ni ne dobijem tako da mi je 13.22 sekunde (u DV formatu cca 53MB) kompresovao u DivX bez zvuka i velicinu od 18kb (kilobyte). Film trraje tih 13 sekundi, ali nemam sliku vec samo crno i ako je ubacen zvuk sve se OK cuje (nisam ga kompresovao). Probao sam vise codeca (imam ponudjeno 6 DivX codeca. 3 od Angel potiona na koji sumnjam da i stvara ove probleme i jos 3) I FAJL OBICNO ISPADNE 3-4-5 mb, a u jednom formatu je preko 20, ali i dalje samo zvuk bez slike.

Mozda je problem u XPu? Mozda je problem u ovom mom primerku zaprljanog XPa? Anyway situacija je prilicno hitna, jer mi je HDD krcat video fajlovima koji nisu kompresovani, a sutra imam neko slavlje koje bi trebalo snimiti, u sredu sajam automobila, a u petak idem na Counter strike LanParty. Imam samo 3 kasetice:(
BTW kakva je razlika u kvalitetu izmedju SP i LP moda? Nesto sam sumnjicav prema ovo LP modu. Nisam ga jos isprobao.

S obzirom na frku bilo bi lepo ako ima nekoga ko se razume u ovo, a raspolozen je da mi ostavi na [email protected] svoj broj telefona (moze i mob), pa da skratimo ovaj post i ustedimo vreme:)
Unapred zahvalan.

E, mislim da ti definitivno imas problema sa divx codecom. Probaj ga skinuti i instalirati ponovo. Za XP neznam, odnosno necu nista da kazem, jer ja video editing radim pod w2k+sp2.
SP i LP... hmm. kazu da je losiji kvalitet kada snimas LP, ja ga jos nisam upotrebljavao... strogo SP... :D
Ako si ti sav materijal snimao LP mozda zbog toga nece posle dobro da ti odrenderuje u divx. :confused:
Probaj da uradis jedan export sa podesavanjima za Intel Indeo filter ili kako se vec zove ili onaj Cinepak. Bice veliki fajlovi, ali cemo bar da vidimo da li je stvarno problem samo u divx codecu ili nesto drugo.
Obrati paznju da kod exporta i video settings-a imas podesavanja za divx codec. Ja koristim ove parametre: Compression Control 100 i Data Rate 3000 kb/sec.
Kako radis capture? Direktno u Premieru ili koristis neki drugi program?

ajd` :wave;

LP nisam ni probao.
Probao sam i indeo i ove ostala. Nema slike, pa nema:(
Fajl mogu normalno da gledam samo dok je u DV formatu. Izgleda da ce da padne format c: :mad:
Deo sam grebovao sa Premierom, a deo sa Windows movie makerom. Ne znam koji je fajl sa cim skinut.....mogu da pogledam u movie maker history....

Nije mi bas najjasnije sta se desava. Ako prebacis snimak na disk i nemozes da ga pogledas znaci da nemas odgovarajuci codec.
Druga stvar je ako kada ga prebacis na disk mozes da ga pogledas ali kada ga obradis u premijeru nemozes znaci da je do premijera. Naravno prvo probaj da ga ponovo instaliras. Probaj neki windows codec kao sto je Microsoft Video 1. On nije za rad jer radi samo u 16 bita ali za probu.

Drugi slucaj!
Znaci, izgrebujem video, sve radi OK i iz premiera i iz Media Playera, a kada ga kompresujem i bilo koji codec sa bilo kojim podesavanjim (imam utisak da sam bas ona prava preskocio:)) dobijam crnu sliku i regularan zvuk....
Videcu da veceras reinstaliram Premier ili cak ako uspem i sam XP, pa da vidimo o cemu se tu radi....
Ako neko ima jos neku ideju bilo bi lepo da je ovde iznese;)

Slozices se da je za vise od tri godine reinstalirao OS? Pogledaj datum teme drugi put...

Kolega, Razbojnice, ljudi samo zele da pomognu, a poneko i da skupi 50 postova za Male Oglase. A kako da ih razlikujemo? :)

BTW pomogla je reinstalacija Premiera ako se dobro secam ;)

Nazad
Vrh Dno