Šta je novo?

Adobe indesign - razlike izmedju print i export?

marko_84

Slavan
Učlanjen(a)
10.07.2004
Poena
350
Cao svima...verovatno je banalno za ljude koji poznaju ovu tematiku, ali ja problem ne mogu da resim...

Imam veliki dokument u indesign, koji printujem u dosta pdf-ova, sa minornim promenama. Kako mi je brzina mnogo bitna, koristim Export opciju umesto Print pdf...medjutim..

Kada u indesing uradim EXPORT na pdf, fajl mi zauzima skoro 6mb, i kvalitet nekih slika je losiji (konkretno, JPG slika, one koje su ubacene kao pdf ostaju ok)

Kada u indesign uradim PRINT PDF, fajl mi zauzima 3.3 mb, i kvalitet tih jpg slika je mnogo bolji. a sve ostalo je isto.

U attachmentu su summary za obe opcije....sta bi uopcijama za EXPORT trebao da podesim da bi bilo isto kao print?

Prilozi

• Export Summary.txt
    4.4 KB · Pregleda: 30
  • Print Summary.txt
    3.8 KB · Pregleda: 63
Treba da koristiš export, ali da izaberes opciju koja ti treba. Smallest file siže je za web, a namesti x-3 za štampariju.

Probao tako, i sa smanjivanjem rezolucije i jpg kompresije, ne vredi...dodjem do nekih 4.5 mb po fajlu, ali je kvalitet daleko pisod onog u PRINT koji ima 3.3mb...ima u tom fajlu i grafikona iz excela, tabela, kojecega..

Brze ti uradi Export nego Print i zato bi iskljucivo da radis Export? OK, ako je tako.

Tebi Export profil kaze da sve slike preko 150dpi smanjuje na 150dpi (konverzija, nizi kvalitet) i da koristis RGB (za Internet) profil.
Print profil ti je namesten da koristi CMYK (za stampu) i to americki roto (to je podrazumevano, a pitaj stampare sta bi oni ovde da vide) i da fletenuje (kada post script ne koristi formule za efekte koji ukljucuju transparenciju nego iste pretvara u sliku) na Low rezoluciji.
Nisi napisao za sta tebi to treba, ali ako uzmemo da znas sta hoces...

Za stampu:
File --> Adobe PDF Presets, tu odaberi PDF/X:2002 (recimo ili High Quality print), onda ce da te pita gde da ti izbaci taj pdf i pod kojim imenom, dalje ti otvara opcije gde mozes da podesis u tancine kakav izlaz zelis. Podesavanja nisu komplikovana, ali da ne pisemo bezveze detalje. Ostavi ponudjeno...
Ukoliko te smetaju bele linije koje mogu da se pojave oko zona koje su fletenovane (nevidljive su u stampi, da znas), onda koristi PDF/X-4:2008 i on ce da sacuva efekte kao formule i fletening ce da se desi u RIPu, a tebi ce biti bolji ekranski prikaz :)

Za Internet:
Odaberi Custom RGB umesto PDF/X. Ponudjene vrednosti bi trebale da daju kvalitetan RGB dokument.

Poslednja izmena:
Bmibmc, da, jedini rzlog mi je zato sto je brze za veliku kolicinu fajlova (moze vise paralelno). Vernost boja je najmanje bitna, u pitanju je e-magazin. Ono sto print profil uradi, sa CMYK, i sa tim fletnovanjem mi je sasvim okej. Kada se primerci teraju u stampu - radi se skroz drugi proces (onako kako treba).

Za internet mi je bitno, ne za stampu....Ali avaj, nemam custom RGB...

Inace, u dokumentu ima mnogo grafikona iz excela, i cini mi se da su blago kvalitetniji u exportovanom, nego u printovanom. Medjutim, razlika u kvalitetu mi je zanemarljiva.

Hm, mozda sam i ja tu nesto prepravljao... ko ce ga znati...
https://www.dropbox.com/s/rtxf8perb8hkouw/RGB Custom.joboptions

Dakle, File -->Adobe PDF Presets --> Define, onda Load ovih podesavanja
Ako bude plakao za ISO Coated v2, slobodno promeni na nesto drugo. Ionako ce sve da konvertuje u RGB.

Podesavanja:
- Compression: Slobodno mozes umesto Maximum da stavis High. Ustedeces na velicini. Nekad i ZIP daje dovoljno mali krajnji fajl. Probaj, snimi samo pod drugim imenom joboptions koje napravis.
- Output: Colour conversion. Mozes tu da stavis i No colour conversion, ali neki CMYK slike sa nepripradajucim profilima izgledaju... cudno...
Za 500kb veci fajl je dokumentu prikljucen kolorni profil. Nije obavezujuce jer taj sRGB svi imaju... Ako ti je prevelik izlazni fajl, onda mozes i Profile inclusion policy da stavis na: Don't include profiles

Hvala ti, uspeo sam da ga skresem na 4.5 MB...Moze da se zivi sa tim, ali eksperimentisacu jos :)

Ovo je novi summary

Prilozi

• Export summary 2.txt
    4.9 KB · Pregleda: 24
Sve si ukapirao :)

Ako hoces, okaci negde tvoj izlazni fajl da pogledam.

Jedino mail da mi mail posaljes preko pm :)

Problem resen...tako sto stavljam grafikone iz excel 2003, a ne iz 2010

Vrh Dno