Šta je novo?

ADO i dbf problem

Cartman

Čuven
Učlanjen(a)
15.12.2001
Poena
619
Koristeci uputstva i primere na http://homepages.borland.com/ccalvert/TechPapers/Delphi/ADOBasics/ADOBasics.html napravo sam svoju malu aplikaciju. Sve je lepo radilo dok nisam poceo da pokusavam da update-ujem podatke.

Koristeci uputstva sa dna stranice nikako nisam mogao da uradim update koristeci varinats, jer je baza bila read only, a kad koristim intefaces, onda mogu.

Pitanje je kako da nateram da radi palikacija koristeci za mene razumljiviji deo koda :
RecordSet := CreateOleObject('ADODB.Recordset')
umesto recimo :
OleCheck(CoCreateInstance(CLASS_RecordSet, nil, CLSCTX_ALL, IID__RecordSet, RecordSet));

Narocito sto i ovo sto radi ne slusa :)

Tekst je malcice stariji, zar ne - uhvatila se prasina na njemu :)

Stvar je u tome sto taj primer demonstrira kako se radi sa ADO bazom putem ActiveX kontrola, tj. koristeci COM. Ako te to toliko smara i hteo si elegantnije resenje, mogao si da koristis ADOexpress set komponenti koji postoji u par poslednjih verzija Delphija.

Ne znam sta te nagnalo da koristis taj stari primer? Imas staru verziju Delphija koji nema ADO? Hoces da program bude sto manji zbog deploymenta? Podaci moraju obavezno da budu u dbf tabelama?

P.S.
Naravno da ovo ne slusa skroz, primer je iz '99, a do danas se ado podsistem i njegov COM interfejs popeo kroz verzije (5 godina je solidan period da se nesto izmeni, zar ne? :) )

Poslednja izmena:
Podaci moraju da budu u dbf-ovima, a primer mi je bio razumljiv i lako sam ga prilagodio svojim potrebama (dok update, nije dosao na red).

Primeri koje sam nasao sa ADOexpress komponentama, ili nemaju ukucane ni dve linije koda, ili ih imaju previse (za moj ukus) ...

OK ... picim na google ...

Mogao si na x drugih nacina da resavas to; mogao si da koristis BDE, mogao si da koristis ADOexpress, mogao si da radis direktno preko ODBC-a, a mogao si da koristis i male custom biblioteke napravljene specijalno za pojedini format (u ovom slucaju dbf, tj dbase/foxpro) - takve biblioteke mozes da nadjes recimo na www.torry.net

Nazad
Vrh Dno