Šta je novo?

ADLS 2xWAN

Suvi

Čuven
Učlanjen(a)
24.12.2001
Poena
619
Problem je sledeci:

U firmi kojoj radim imamo 512k ADSL. Broj racunara se povecao (42), svi imaju net. Tu je i mail server (mdaemon) link od 512k je postao usko grlo. Da li ce raditi ako se zameni router, neki koji ima 2 WAN prikljucka? Uzme se jos jedan ADLS 512k kod istog provajdera. Trazio sam po netu, nigde nisam nasao rutere koji imaju 2 WAN prikljucka. Mislim na domace trziste.
Da li neko ima iskustva sa ovim?

Mislim da ces tesko naci male rutere koji imaju 2 WAN ADSL porta.... Na vecim i mnogo skupljim ruterima (Cisco, AT, HP) uvek se moze dodati modul sa novim wan interfejsom/interfejsima; zatim sledi definisanje load balancing-a tako da router salje IP pakete po oba linka.

Mnogo jeftinije resenje je prosirenje kapaciteta postojeceg linka (na 768Mbps ili vise, zavisno od provajdera).

Ukoliko ostanes pri tome da zelis 2 linka, cini mi se da ces finansijski najbolje da prodjes (mislim na cenu hardvera) ukoliko uzmes jos jedan jeftini ADSL ruter, oba rutera povezes na neki linux-based ruter (na pentium kec instaliras neku od ruterskih linux distribucija ili recimo mtik) i na linux ruteru odradis load balancing.

ps. Moje konkretno iskustvo vezano je za cisco rutere i mtik - nikada sa 2 ADSL linka, vec wireless i ADSL.

Poslednja izmena:
salac je napisao(la):
Mislim da ces tesko naci male rutere koji imaju 2 WAN ADSL porta.... Na vecim i mnogo skupljim ruterima (Cisco, AT, HP) uvek se moze dodati modul sa novim wan interfejsom/interfejsima; zatim sledi definisanje load balancing-a tako da router salje IP pakete po oba linka.

Mnogo jeftinije resenje je prosirenje kapaciteta postojeceg linka (na 768Mbps ili vise, zavisno od provajdera).

Ukoliko ostanes pri tome da zelis 2 linka, cini mi se da ces finansijski najbolje da prodjes (mislim na cenu hardvera) ukoliko uzmes jos jedan jeftini ADSL ruter, oba rutera povezes na neki linux-based ruter (na pentium kec instaliras neku od ruterskih linux distribucija ili recimo mtik) i na linux ruteru odradis load balancing.

ps. Moje konkretno iskustvo vezano je za cisco rutere i mtik - nikada sa 2 ADSL linka, vec wireless i ADSL.

Verovatno cu napraviti to sa dva ADSL Routera. Jedini problem koji vidim je skidanje poste sa dva domena Mdaemonom. Znam da Mdaemon moze da skida postu sa dva razlicita domena ali ne znam kako to da napravim.

Hvala.

Nije nikakav problem dodavanje novih virtuelnih domena, ali ako se dobro secam to podrzava samo mdaemon pro.

poz. i srecno

Nazad
Vrh Dno