Šta je novo?

Adblock - save traffic or not

• Začetnik teme Začetnik teme Gadjan
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Gadjan

Čuven
Učlanjen(a)
01.05.2006
Poena
690
Da li adblock plus stvarno ubrzava učitavanje strana i smanjuje protok ili ne.
Firefox je 1.5.0.7 (2.0 mi radi sporije, imam dialup), ako je još neko primetio ovo, neka kaže.
Adblock plus je 0.7.2.2 i sve lepo blokira ali kad sačuvam stranu na hard disk, svi blokirani fajlovi (gif, jpg...) dospevaju na moj hard.
Kako, zašto?
Zna li neko da li je to normalno i obavezno i da li ima nešto što bih trebao da znam. Opcije sam prečešljao i prilično su oskudne, a ni goolanje mi nije pomoglo

Da si otisao na homepage Adblock Plus-a procitao bi u drugoj recenici:
"Install Adblock Plus now and get rid of them. Right-click on a banner and choose “Adblock” from the context menu — the banner won’t be downloaded again."

"the banner won’t be downloaded again" ?
Hm, ovo barem kod mene definitivno ne radi. Naravno tako i radim, context menu -> adblock image, frame šta god, gifovi uredno stižu na moj hard. Možda je i do sajta mada ne verujem.
Konkretno www.imdb.com kada otvorim info o bilo kojem filmu ona dva najveca reklamna gifa na vrhu i sa desne strane. Oba se zovu optn1.gif i uvek mi ih sačuvava. Probaću večeras još neke sajtove i naravno testiraću adhunter i admuncher

Pa naravno da ih čuva kada si već bio posetio sajt sa prikazanim bannerima, probaj da obrišeš cache i pokušaš onda... ja sam 100% siguran da ABP ne učitava slike i flash sa filter liste (lako bih primetio jer sam na dial-upu).

Poslednja izmena:
ja mislim (nisam siguran!) da on samo ne prikazuje te objekte (mislim da tako radi AdHunter u Maxthonu)...

s druge strane, mislim da Ad Muncher (koji preporucujem) uopste ne skida sve te slike i ostalo...
AdMuncher i Proxomitron su proksiji, koji učitaju web stranu, potom izbace sve što je određeno da se izbaci, i onda je proslede browseru. Nema šanse da browser učitava te stvari jer one i ne postoje u kodu koji je došao do njega.

Sa Maxthonom stvar nije sasvim jasna... Ali mislim da jednim delom ni on ne učitava blokirane objekte. Naprosto se vidi razlika u brzini. Uostalom, GB koristi u osnovi isti filter, sad ću isprazniti keš i otići na neku stranu sa reklamama, pa da vidimo šta je dovukao.

EDIT:

Evo, sad sam uradio to... Otišao sam na sajt B92 i u kešu nema apsolutno ničega od stvari blokiranih u Green Browseru. Mislim da nije uvek rezultat 100% ali se može zaključiti da u većini slučajeva ni on ne učitava blokirane stvari.

Inače, ja koristim samo filter u GB-u.

Poslednja izmena:
Kod mene ni clear cache ne daje rezultate jer je problem izgleda u nečem drugom.
www.google.com -> adblock image -> slika nestaje -> clear cache -> reload page -> i sada dve opcije: ako idem "save page as" taj gif se definitivno sačuvava na hard disk, ali ako se prvo diskonektujem onda ne.
Znači da slika nije u kešu ali je browser naknadno skida. Ima li neko rešenje za ovo. Probao sam sve kombinacije firefox 1.5.0.7 , 2.0, adblock, adblock plus 0.7.2.2 i ništa. Skinuo sam ad muncher, maxthon i green browser ali su mi malo konfuzni posle godinu dana ne otvaranja internet explorera. Probao sam na brzinu adhunter i ad muncher ali bez uspeha. U maxthonu google.com add to ad hunter i ništa. Slika se i dalje normalno učitava. U operi, ie, gb svejedno ad muncher -> block image i opet ništa. Čak je ni ne sakriva kao adblock plus. Ima li neko firefox i adblock plus a da mu ne sačuvava blokirane slike?

I mogu li nekako za firefox da vidim šta je u kešu a šta ne? Mada sam 100% siguran da blokirane slike nisu jer ih ne sačuvava ukoliko diskonektujem. Očigledno je i da je snimanje strane tada momentalno a ako sam na vezi traje neko vreme jer za to vreme dovlači ono što je blokirano i nije u kešu. Za to vreme firefox ne pokazuje nikakvu aktivnost, samo piše "done".
A dok pišem ovo palo mi je na pamet da prebacim na offline mod i onda zavisi od sajta: Na imdb lepo radi i ne sačuva blokirane slike a za google (logo.gif) sačuva priloženu sličicu veličine 83 bajta.
Ako niko nema rešenje za online mod, zna li neko može li se nekako ili pomoću neke extenzije dodeliti shortcut za opciju "work offline/online"?
I to bi mi koliko toliko pomoglo.

Prilozi

• x2.gif
    x2.gif
    83 bajta · Pregleda: 117
Shortcut za offline/online sam rešio extenzijom "work offline 1.3" ako još nekom treba
Jako je zgodna, u donjem levom uglu se pojavljuje crveno/zelena ikonica na koju se klikće.

Poslednja izmena:
Ako za blokiranje upotrebiš HOSTS fajl (http://www.mvps.org/winhelp2002/hosts.htm), nema teorijske šanse da skine blokirani materijal (jer neće moći ni da pristupu blokiranim serverima).
Hosts fajl nije dobro rešenje jer na NT/2k/XP ako je preveliki gadno usporava mašinu. Osim toga, ostaju ružni "placeholderi" umesto blokiranih slika.

@gadjan

Nije uvek dovoljno blokirati sliku, često se slika poziva nekim skriptom i da bi stvar uspela treba blokirati njega. Znači, mora se analizirati strana pa pronaći skript (najčešće eksterni) koji treba blokirati, sve češće se u tu svrhu koriste i eksterni CSS.

gadjan je napisao(la):
I mogu li nekako za firefox da vidim šta je u kešu a šta ne?
kao adresu unesi about:cache

što se tiče adblock plus, idi u filters-> add filter supscription... pa se izaberi nekoliko gotovih listi.
ako nešo promakne, a to je retko, uvek možeš ručno da dodaš na svoju listu.
uputstvo imaš na adblock sajtu.

šta je sve od objekata na stranici blokirano ili ne pogledaj sa ctrl+shift+b.

ako hoćeš da čuvaš stranice da bi ih kasnije pregledao probaj scrapbook ekstenziju za ff.

ps work offline sprečava ff da skine celu stranicu pre nego što je snimi na disk, što je zgodno ako ti ne treba cela stranica već samo deo koji si već učitao - npr treba ti samo tekst pa si prekinuo učitavanje slika.

Hosts fajl nije dobro rešenje jer na NT/2k/XP ako je preveliki gadno usporava mašinu. Osim toga, ostaju ružni "placeholderi" umesto blokiranih slika.

Znam ja sve to, al' ako ima stvari koje mu baš smetaju, a ne može drugačije da ih ubije, može da napravi svoju verziju hosts fajla koja će biti mala i neće opterećivati sistem.

Znam ja sve to, al' ako ima stvari koje mu baš smetaju, a ne može drugačije da ih ubije, može da napravi svoju verziju hosts fajla koja će biti mala i neće opterećivati sistem.
Svako ko hoće da pravi svoje verzije hosts fajla nikako ne bi trebalo da zaobiđe ovaj mali programčić.

Prilozi

Provereno TRAJNO rešenje za uklanjanje bannera: Kerio Personal Firewall! Najbolje od svih tih programčića skida bannere i ostale glupe oglase, Google reklame i ostalo. Ne znam na koju foru radi, ali radi u, ajd da ne preteram, 95% slučajeva!

Nazad
Vrh Dno