Šta je novo?

Hardver Adapter sa PCIE na PCI

Procesori, matične ploče, memorije, hlađenje, grafičke kartice i ostale PC komponente

sava1979

Cenjen
Učlanjen(a)
22.12.2010
Poena
160
Potreban mi je zbog ubacivanja zvucne karte. Da li ima neko iskustva i da li je to pametno resenje? Ili da menjam MB?

Adaptera ina, kao recimo ovaj ali teško da se isplati, samo komplikuje stvari

Bolje menjaj zvučnu, niko više na pravi ploče sa PCI slotovima, svi su PCIe pa tvoj procesor a možda i memorija verovatno nebi radili. Tako ispada da bi morao da praviš drugi i to retrogradni system. sve zbog jedne zvučne kartice.

Poslednja izmena od urednika:
Asrock Z370 PRO4 ima PCI, verovatno ima jos neka. Novih ploca mozda nema na stanju, polovnih bi trebalo da ima, ali stvar je u tome sto hocu da sto jednostavnije i jeftinije zavrsim posao. Otud idea da to resim adapterom. Mozda gresim?

Poslednja izmena od urednika:
grešiš

Gresis zato sto je sprava relativno skupa naspram novije zvucne kartice sa PCI-e slotom/eksternog DAC-a, i zato sto je cela izvedba budzevina, raiser kabl koji ide od PCI-e slota moras negde napolju izvuci, napraviti kuciste za tu PCI zvucnu, zezancija koja nije vredna truda osim ako imas neko ludilo od zvucne sa 16 ulaza namenjeno produkciji ili ne znam cemu, a u tom slucaju zivis od tog posla pa je i vreme da investiras u nesto svezije.

Evo iz prve ruke.
Radi i moze da stane u kuciste ako imas low profile karticu. Skinuo sam lim sa kontrolera koji je slab. Malo je kljakavo svakako, ali moze da se namesti.
Probano na Win 10 sa UNi Xonar drivers.
Imam i neki SB Audigy pa cu i njega probam ako stignem.

Prilozi

• IMG_20220202_161022_edit_603938909775552.jpg
    IMG_20220202_161022_edit_603938909775552.jpg
    277.3 KB · Pregleda: 44
Asrock Z370 PRO4 ima PCI, verovatno ima jos neka. Novih ploca mozda nema na stanju, polovnih bi trebalo da ima, ali stvar je u tome sto hocu da sto jednostavnije i jeftinije zavrsim posao. Otud idea da to resim adapterom. Mozda gresim?
A koji tačno posao treba da završiš? Ako ti treba kvalitetan stereo zvuk na zvučnicima najjeftinija opcija je matična sa optičkim izlazom i eksterni DAC. Polovnih pojačala ima koliko hoćeš. Za surround je svakako zvučna kartica jeftinija opcija od novog risivera sa HDMI, ali pitanje je dokle će drajveri biti dostupni. Možda MS-u prdne na pamet da više ne podržava PCI, zato mislim da je bzvz da menjaš ploču samo zbog toga.

Kartica je oko 10$ od kineza (koja se ceka vise nedelja). Drugi problem su dimenzije - ako nije low profile definitivno nece stane u neko normalno kuciste.
Postoji jos 2 moguca problema.
Kompatabilnost. Prepostavka je da bi svaka PCI kartica treba radi ali je to naravno upitno.
Funkcionalnost. Nisam u toj materiji neki strucnjak, ali logicno mi zvuci ako nekom bas u slucaju muzicke kartice jako bitna latancija, da je mozda u ovom slucaju to nesto sporije jer prolazi kroz dodatni interfejs. Ako ima neki strucnjak moze da potvrdi ili opovrgne ovu konstataciju :)

Ima i ova varijanta na "kabal". Jeste malo skuplja.
Koja bi resila problem smestanja i full size kartice recimo ako imas ATX kuciste i mATX plocu pa imas viska otvora na kucistu ispod ploce.

Prilozi

• Capture.PNG
    Capture.PNG
    420.2 KB · Pregleda: 20
Prva verzija adaptera ima na KPu, ali mi ne odgovara. Ova druga vraijanta odgovara, ali nisam video da ima da se kupi kod nas :)
Nije trazena roba pa ne "uvoze" verovatno. Imas na Aliju npr:

A interesatno ima i dupli PCI:

Nazad
Vrh Dno