Šta je novo?

Acronis Boot Media - problem sa sistemskim particijama

gfx

Cenjen
Učlanjen(a)
21.12.2013
Poena
195
Dakle, nemam resenje, nemam cak ni ideju, pa ako neko ko (uspesno i redovno) radi backup/restore sistema sa Acronis Boot diskom ima resenje... pomoc.

Prilikom instalacije sistema Win je napravio dve particije, jednu system reserved (nevidljiva, i bez slovne oznake) i jednu na kojoj je smesten OS, programi, itd (particija C).

Akronis kada pravi backup uredno ovoj system reserved particiji dodeli slovnu oznaku C, dok onu koja jeste u postojecem sistemu particija C, on dodeli oznaku D. Kada pokrenem restore (nadjem backup fajl kojim zelim da vratim sistem), i selektujem disk koji zelim da vratim na backup stanje, Acronis opet system reserved particiju vidi kao particiju C, a onu na kojoj je OS (i svi ostali programi) kao D, sto ce (verovatno, mozda i gresim, nisam probao) dovesti do toga da se posle restore-a sistem nece dici jer su mu boot "putanje" promenjene.

Da li neko uopste radi backup Acronisovim butabilnim diskom, i sta (i kako) uraditi u ovakvoj situaciji da bi posle restore-a sistem bio vracen na ono kakav je bio u trenutku pravljenja backupa?

Uradi image diska a ne particija.
Dakle odredi da Acronis radi image celog ssd diska, i sačuvaj ga na hdd.
To bi trebalo da funkcioniše ako ne nadješ drugo rešenje.
U windowsu ugrađena system image opcija radi posao bez greške, pa možeš i sa njom bekapovati windows.

Da, resenje je da se radi backup celog diska a ne samo particije.

Drugari, pre svega hvala vam na odgovorima, ALI mislim da to (ipak) nije do toga, obzirom da ja svaki put kada pravim backup, radim (bas kao sto ste i vi rekli) backup diska, a ne particije. Problem je sto sam Acronis, cim se klikne na "backup disk", u sledecem ekranu automatski cekira Disk 1 (sistemski disk) u kom opet automatski vidi (i cekira) dve particije, sistem reserved (kojoj odmah sam dodeli slovnu oznaku C), i onu na kojoj je sam sistem (koju sa Windowsove oznake C, preimenuje u svoj D). To je sustins problema. A kada tako formira backup, i ne cudi sto restore pokusava da ih vrati na isti nacin, i sa istim (na zalost za win pogresnim) oznakama particija.

Ja se izvinjavam, pisem sa telefona, nemam sada slike da njima upotpunim ovo sto sam napisao u vezi kreiranja backupa, popodne cu okaciti screenshotove, pa cete mi pomoci ako negde gresim u proceduri kreiranja backupa.

Uradi system image iz windowsa.
Ljudi ga izbegavaju ali bez razloga, svi su čuli jedino za Acronis (koji jeste najmoćniji/sa najviše opcija) ali system image je savršeno pouzdan.
Imaš i Macrium Reflect Free, još jedno od isprobanih rešenja.
http://www.macrium.com/reflectfree.aspx

Pa definitivno ce morati da se trazi neko alternativno resenje. Problem je samo u tome sto mi sada ostaju neki bitni backup-i sistema totalno neupotrebljivi, i sto tu nema nazad... Ja sam windows backup i restore odavno "zamrzeo" jer sam imao "fenomenalnih" iskustava sa njim u ranijim Win verzijama, presao sam na Acronis, i sa njim nikada nisam imao problem jer sam PRE instalacije OS-a uvek radio formatiranje celog diska, tako ne dozvoljavajuci samom windowsu da kreira ove svoje nevidljive particije (kojih je umelo da bude i vise od jedne). Sada, kod instalacije win 10 sam to jednostavno prevideo, zaboravio, onda se lepo zaneo instalacijom i setovanjem celog sistema, programa, napravio par backup fajlova u odredjenim (meni bitnim) trenucima, i to je to. Kada sam se setio sta sam zaboravio... :(

Sada mi je prosto mrsko da radim ponovo clean install svega, pa sam zato i pitao da li ima neko ko ovo radi sa Acronisovim boot diskom, i ima li resenje za ovu zayebanciju sa redosledom slova kod particija.

Da ne ostanem duzan slike za tekst ispisan u prethodnom postu, evo ih...

Dakle pocetni ekran, gde jednostavno nema sta da se pogresi u izboru

Zatim prvi sledeci ekran gde kod u opciji "what would you like to do - backup", takodje nema sta da se pogresi,

I kada se klikne na "My disk", u listi je sistemski disk kome su ODMAH izmenjene slovne oznake particija, znaci nevidljivoj i neoznacenoj system reserved particiji je dodeljeno slovo (C), a sistemska C je preimenovana u (D) :(

Dalje ide samo odredjivanje putanje gde ce se, i pod kojim imenom sacuvati backup file, itd... sto je nebitno za ovu pricu, obzirom da je vec na ovom, prvom koraku napravljena "steta".

Probaj Macrium Reflect...
Ja sam sa system image imao bar stotinu različitih backup-restorea, nikada nisam imao problem.

Kako ovo donje misliš?
Od windowsa 7 na ovamo windows instaler mora da napravi tokom instalacije više od jedne particije (do četiri ukupno)...
jer sam PRE instalacije OS-a uvek radio formatiranje celog diska, tako ne dozvoljavajuci samom windowsu da kreira ove svoje nevidljive particije (kojih je umelo da bude i vise od jedne).

Pa lepo... ubacim nov disk koji planiram da bude SAMO za sistem u drugu masinu, formatiram ga (po slobodnom nahodjenju ostavim unallocated prostor za over provisioning), zatim ga stavim u masinu na kojoj mislim da bude sistemski, pre instalacije poiskljucujem sve ostale diskove na masini i to je to. Prilikom instalacije samog OS sve se lepo smesti na tu jednu particiju i to radi kao zmaj. Meni do sada ni sa jednim OS-om koji sam instalirao sto sebi (W7Pro, 8.1Pro, kod deteta na masini 10Pro) sto nekim prijateljima koji su imali dovoljno poverenja da mi prepuste da im to odradim, to nikada nije napravilo nikakav problem ni pri instalaciji, ni u radu, pogotovo sto na svakoj masini uredno odradim backup Acronisom, koji tada nema ovakav "problem" sa particijama u kakav sam sad (svojom nesmotrenoscu) ja zapao. Znaci, ako nesto "zvekne", backup fajlovi su sacuvani na fizicki drugom disku, vrlo lako je Acronisom sve vratiti u prethodno stanje, i to je to.

Edit: da dodam i ovo... da ne bi ovo gore shvatio pogresno. Navike (makar i one lose) su kada covek "ostari" cudo. Ja se akronisom batrgam duuuugi niz godina (najmanje 10), pre njega sam koristio Norton Ghost, koji je u nekom trenutku poceo opasno da me nervira, posle cega sam po "nagovoru" jednog svog prijatelja presao na Acronis, i od tada, pa do dan danas... i uvek sam ga koristio, bas kao i ranije Ghost kao boot media, i nikad, ali zaista NIKAD me nije izneverio, nikada mi nije pravio nikakav problem, pa mi zato nije ni padalo na pamet da se batrgam nekim drugim resenjima.... jeste me ovo malo iznenadilo, ali mislio sam da ima neko smisleno ili objasnjenje, ili resenje "unutar same kuce". Kada sam procitao da se sirom neta ljudi "hvataju za glavu" bas kao i ja sada, da na Acronisovom forumu NEMAJU resenje za ovaj problem i igranku sa slovima particija, shvatio sam da prica nije ni malo naivna, i da ipak ovo sa formatiranjem PRE instalacije OS-a uopste nije losa rutina, pogotovo sa aspekta da je nisam ja "smislio" vec neko mnogo umniji od mene. I to radi BEZ GRESKE. Nikad BSOD, nikad neko otkazivanje poslusnosti iz cista mira, a nisam ni malo naivan sa aspekta onoga za sta koristim racunar sto u poslu, sto u kuci.

Poslednja izmena:
Moguce je, i to (odlicno) radi. Provereno na desetine puta do sad ;)

Znaci formatira se disk (napravi se jedna particija) PRE instalacije OS. Ubacis ga u masinu, na taj disk instaliras OS, SVE instalaciono se smeti unutar te particije i to RADI. Bez greske.

Da, resenje je da se radi backup celog diska a ne samo particije.

Tp nije tačno. Ja koristim Acronis Boot Disk što menadžer što true image od kada sam ROĐEN i nikada ne bekapujem ceo disk već samo particiju na kojoj je windows. To što ti se slova particija različito postavljaju u winu i u True Image je nebitno . Ono što je važno da znaš ime particije na kojoj ti se nalazi windows ako si njega bekapovao. System reserved se ne bekapuje. Recimo particija na koju držim Windows 10 zovem DESET, WIN 7, zovem SEDAM. I kada dođe vreme bekapa samo preko true imidža nađem odgovarajući bekap i izaberem ime particije koja se zove DESET i stisnem OK i gotovo. Lično ne bih True Image menjao ni zajedan sličan alat.

Poslednja izmena:
Moguce je, i to (odlicno) radi. Provereno na desetine puta do sad ;)

Znaci formatira se disk (napravi se jedna particija) PRE instalacije OS. Ubacis ga u masinu, na taj disk instaliras OS, SVE instalaciono se smeti unutar te particije i to RADI. Bez greske.
Aha, pre instalacije, to je već nešto drugo.
Da budem iskren nikada to nisam radio, niti vidim neku potrebu za tim.
Lako je moguće da ti zbog toga ne radi posao system image ugradjen u windows.
Možda je i Acronis zbunjen iz istog razloga.
Samo nagadjam, ne znam posigurno...

Ja radim standardan pristup, izbrišem particije (ako ima onih koje treba/želim da budu izbrisane) potom od prostora na disku kreiram sistemsku particiju željene veličine i data particiju/particije (ako ih situacija zahteva).
Windows instaler kreira sistemsku i sve potrebne hidden particije i to je to.
Standardna procedura je standardna procedura, a hidden particije su tu sa razlozima.
Tako ja bar gledam na stvar.

Ako ne brises particije Windows installer neće praviti system reserved. Ja oduvek tako radim. Samo formatiram već postojeću i nema dodatnih skrivenih particija

Sent from my D6503 using Tapatalk

Nije hidden, samo joj nedostaje slovo. (u windows-u)

Ono što se nalazi na glupoj i bespotrebnoj "System Reserved" particiji, može da se nalazi na bilo kojoj aktivnoj primarnoj particiji.

Ако су они смислили да је добро да буде на посебној, шта ја има да будем паметан и мењам им идеју? Што бих додавао још неке фолдере и фајлове на С: партицију ако није потребно?

Ako ćeš tako da postaviš stvari, onda možeš to napisati za bilo koji OS.

Naprimer, Windows XP. Stavi na malu aktivnu primarnu particiju (sa NT5.1 PBR), samo ntldr i boot.ini (određenog sadržaja), isto ćeš dobiti.

Poslednja izmena:
Ако се на мене односи, нисам написао да волим да буде тако него ако су аутори тако смислили, онда не дирам, не смета ми. Знам како се ради са тим фајловима тј партицијама, имао сам чак и ХР на логичкој партицији а ове фајлове сам убацио на неку бзвз примарну и пролазило је.
У принципу не мора ни да се креира партиција, довољно је да постоје три примарне и да му се понуди да сам прави на слободном простору, опет неће да направи ту системску јер не може да броји преко 4.

Pa verovatno nije tako smišljeno kad ne radi uvek tako. Ne verujem da svi koji ponovo instaliraju win brišu sve particije uvek. Bilo bi stvarno bzvz.

Sent from my D6503 using Tapatalk

Dakle, nemam resenje, nemam cak ni ideju, pa ako neko ko (uspesno i redovno) radi backup/restore sistema sa Acronis Boot diskom ima resenje... pomoc.

Prilikom instalacije sistema Win je napravio dve particije, jednu system reserved (nevidljiva, i bez slovne oznake) i jednu na kojoj je smesten OS, programi, itd (particija C).

Akronis kada pravi backup uredno ovoj system reserved particiji dodeli slovnu oznaku C, dok onu koja jeste u postojecem sistemu particija C, on dodeli oznaku D. Kada pokrenem restore (nadjem backup fajl kojim zelim da vratim sistem), i selektujem disk koji zelim da vratim na backup stanje, Acronis opet system reserved particiju vidi kao particiju C, a onu na kojoj je OS (i svi ostali programi) kao D, sto ce (verovatno, mozda i gresim, nisam probao) dovesti do toga da se posle restore-a sistem nece dici jer su mu boot "putanje" promenjene.

Da li neko uopste radi backup Acronisovim butabilnim diskom, i sta (i kako) uraditi u ovakvoj situaciji da bi posle restore-a sistem bio vracen na ono kakav je bio u trenutku pravljenja backupa?

Evo ja sam probao kako je na laptopu sa ATIH 2016. Disk1 je SSD na kome je Windows 10. Sada je stanje posle upgradea na Anniversary Edition. Na Disk 1 (SSD) su sledeće particije: C sa OS-om, D je 750 MB recovery particija sa kojom je laptop došao, V je servisna particija od 40 MB za opcije koje se dobiju sa F12 pri bootu (isto došla sa laptopom), dok je 450 MB Recovery particiju napravio Anniversary update (interesantno da pre godinu dana prilikom upgareda sa Windows 7, nije napravljena ta particija od 450 MB).

Disk 2 je HDD u laptopu.

Disk 3 je Acronis bootable media (flash drive).

Prilozi

• DSC_0221_1.JPG
    DSC_0221_1.JPG
    288.6 KB · Pregleda: 28
A ovako je u Windowsu iz prethodnog posta,

Prilozi

• Capture.JPG
    Capture.JPG
    104 KB · Pregleda: 37
Vrh Dno