Šta je novo?

ACHIEVA Shimian QH270

Što se tiče kvaliteta izrade, budući da internetom vlada mišljenje kako ovaj shimian i nije odrađen kako treba što se tiče kvaliteta kućišta itd, prijatno sam se iznenadio kada sam ga pogledao uživo.

Po meni nije ništa lošije urađen od brendiranih monitora, plastika je kvalitetna i na dodir ostavlja solidan utisak, sličan i ostalim monitorima koje viđamo po radnjama.

Nisam primetio nikakvo krckanje itd. Jedino što sam primetio, a da nije baš kako treba, je to da donja ivica monitora ima mali flex kada se pritisne, ali to se uopšte ne vidi spreda i primeti se tek kada se priljubite monitoru i gledate na dole, a to po meni uopšte nije strašno. Kod kuće imam viewsonic vx2739wm i mogu vam reći da je viewsonic solidno lošiji po pitanju krckanja i kvaliteta plastike, kao i jedan lg monitor koji je bio tu u kancelariji pored koreanca, koji je krckao kao lud pri svakom dodiru.

Sve u svemu, prijatno sam iznenađen jer sam očekivao blagi krš po tom pitanju, ali mogu vam reći da je kućište solidno odrađeno, čak dosta bolje nego neki brendirani monitori. Što se tiče dizajna, kućište je solidno tanko i jedino mi se ne sviđaju ugrađeni zvučnici pozadi, ali njih mislim da niko neće ni koristiti niti gledati, tako da to i nije strašno po mom mišljenju. Spreda izgleda veoma lepo, ima beli ram sa strane po ivicama monitora (koje su fino zaobljene) i dosta podseća na neki fensi smartfon sa nekim finim belim case-om. Meni se sviđa i baš bi mi legao uz case mod koji ću valja konačno uskoro i početi da radim.

Postolje nije uopšte toliko "wobbly" i neupotrebljivo kao što se priča po netu. Ima samo tilt gore-dole i kad pokušate da odradite tilt na gore do kraja, može vam se desiti da ceo stalak krene malo da se podiže, ali kad se sve sabere, nije ništa lošiji od većine monitora koje kupujemo po radnjama. Ništa posebno. Meni to takođe ne smeta, jer monitor podržava VESA 100x100, tako da će ići na "kuku" svakako. Napominjem samo da sam na monitoru video samo donja dva šfrafa, o čemu se piše i iščuđava po netu, tako da oni koji bi da kače monitor na neku kuku-ruku itd, treba da nabave još dva odgovarajuća šrafa. Od prateće opreme dolazi samo dual linik dvi kabl od oko 1.5 metra i deluje da je ok odrađen.

Napominjem još jednom da je sve slikano polu-ido"j"otom i da ja i nisam baš neki "slikar" s mirnom rukom, kao i da sva slika s monitora dolazi s d-sub porta. Input lag nisam uspeo da ispipam kako treba, jer je tamo bio neki običan miš koji i sam ima dosta laga, pa nisam mogao da steknem nikakav iole objektivan utisak, ali se sve nadam da će s nekim 1000Hz pooling mišonjom i isključenim v-syncom i aerom ići ispod 20ms. S obzirom koliki lag imaju dell, hp i ostala bratija, svaki rezultat ispod 20ms za mene bi bio super postignuće.

Inače, g. Bosanac deluje kao jedan veoma fin i korektan lik. Uverio me je da će biti obezbeđena kvalitetna podrška. Monitor se može pogledati na licu mesta i vratiti ukoliko bude bilo mrtvih piksela i drugih problema, sve kao i u svakoj drugoj prodavnici...

Sve u svemu, oduševio sam se monitorom, pogotovo kod onih stvari kod kojih sam se najviše pribojavao... tako da sam rešio da zagrizem metak i pazarim ovo čudo. Hp, a pogotovo dell modeli imaju one zrnaste mat filtere na koje se mnogi žale, a da i ne pominjem njihove cene, a tek da ne pominjem apple, kojeg valja kupiti ponajviše kako biste pokazali klijentima kako bes'n ofis' imate. Ako se ubode dobar primerak, sumnjam da bi "prosečan" korisnik ovakvog tipa monitora primetio razliku između A++ ili koliko već pluseva imaju apple-ovi paneli u odnosu na ovaj koji u sebi ima A ili A- panel... ali bi svakako primetio razliku u debljini svog novčanika. Pa bolje je kupiti za te pare dva shimiana i cepati s dual monitor setup-om, a ostaće vam i kusur... naravno, ukoliko vam prestiž nije toliko bitan.

Mislim da je ovaj monitor za ove pare prava "krađa", pogotovo što imamo ovde propisnu garanciju i što g. Bosanac ostavlja pozitivan utisak po pitanju svake vrste podrške.

Takođe se nadam da će monitor potrajati i da neće biti nekih kvarova, yajebavancija, ali to se za sada još ne zna, pošto su se svi ovi koreanci nedavno pojavili na tržištu i još uvek ne postoji odgovarajući fidbek korisnika po pitanju dugotrajnosti monitora u odnosu na "brendirane" monitore koji se mogu svuda kupiti. Žalili su se ljudi ranije na crkavanje pcb-a, ali to su bile prve serije, već uveliko se isporučuju monitori sa novim pcb-om koji ne zeza, a vidimo da je ovaj primerak proizveden u septembru 2012. (slika sa portovima, pa kod bar koda piše kad je poizveden) tako da nema brige po tom pitanju. Svakako ću gledati da ga utaknem u neki ups ili da nabavim barem nešto što ima auto voltage regulator, čisto da mirnije spavam noću, svakako sam planirao tako nešto da nabavim za ceo komp, iako nemam problema s naponom.

Ja ću ga uzeti preko firme, a g. Bosanac mi je rekao i da je sad moguća prodaja i fizičkim licima pa ni to nije više prepreka.

Sve u svemu, nadam se da ću ga već koliko sutra popodne-uveče doneti kući, pa možete očekivati i neki malo detaljniji test u danima koji slede.

Poslednja izmena:
Kobayashi - hvala ti! Čekamo da se detaljnije poigraš!

Kobayasi batali seks i predji na monitor :d...

:D

Napred Kobaya! :whip:

Daj malo više utisaka, pogotovo sad kad si (nadam se) poterao sliku u 1440p :) Ozbiljno sam se zagrejao za ovaj monitor :)

Čekaj prvo da ih steknem... Poterao sam 1440p preko dvi i slika je super, naštelovao sam brightness i kontrast, ali imam mali problem s ips glow efektom. Ako pojačam brightness, nema više ips glow-a, ali mi je presvetla slika. Našao sam neku sredinu gde su kontrast i dubina crrne ok, ali kad sam baš blizu monitora, ips glow efekat mi se javlja u donjem levom uglu, ali samo na crnoj pozadini. Naravno, ovo nije ništa neočekivano, pa i apple cinema display i dell i hp boluju od iste boljke, kao i svaki ips panel. http://75.126.99.220/showthread.php?p=1039421498 Kucajte samo u googlu "apple cinema display yellow" pa da vidite šta je trostruko skuplji seks. Kad sam smanjio brightness, isprva sam mislio da je bleeding u pitanju, ali jok... ips glow. Ovo mi je prvi ips panel i prvi put se susrećem s tim, ali izgleda da nije toliko strašno u odnosu na slučajeve kakve susrećem po netu s ovim daleko skupljim monitorima.

Pogledajte samo one dve slike sa dna stranice sa linka... to nećete videti na ovom monitoru. Zaista je jedva primetno i to samo pod određenim uglom i s veoma male razdaljine.

To se inače vidi samo na crnoj pozadini i kad se čovek baš prilepi uz monitor, kao deda dok rešava ukrštenicu... čim se malo odaljim, sve se manje vidi, dok se sa 1m razdaljine i ne vidi. Ako sam živeo s tn panelom i užasnim color shiftom tolike godine, navićiću se valjda i na ovo.

Inače, metnuo sam ga "sajd baj sajd stajl" pored starog viewsonic vx2739hm i razlika je očigledna. Kad stavim dva ista wallpapera, tačno se vidi koliko su boje na tn panelu isprane. Navikavam se polako i na glare, pošto je glossy displej, a opet nisam do sada koristio glossy panel, pa mi je sve to nekako novo.

Eto, da počnem s negativnim utiscima. Postolje je stabilno, ali kada hoćete da tiltujete ekran, krene malo da leluja napred-nazad ekran. Ništa strašno, s obzirom da se to ne radi često, a pogotovo u mom slučaju, gde će monitor ići na kuku, pošto podržava vesa standard 100x100.

Kad sam prvi put video 1440p, oduševio sam se količinom prostora kojim sad raspolažem. Dakle, osim standardnih mana ips tehnologije, slika stvarno sabija.

Pošto sam za kompom u proseku po desetak i više sati, znam kakav to efekat ima na moje oči. Svako jutro kad sednem da šljakam, već posle čuke vremena krenu da mi suze oči, dioptrija ide u turac sve više i više iz meseca u mesec itd... u ovaj monitor piljim već jedno 5 i po sati bez prestanka i čini mi se da mi je lakši za oči. Izgleda da zaista ima neke istine da ips paneli manje "udaraju" po očima.

Možda ja i nisam baš najkompetentnija osoba da testira ovaj monitor pošto nikad do sada nisam imao ips monitor, ali eto... preneću sve utiske i valjda će nekom oni značiti. Nemam baš najidealnije uslov što se tiče osvetljenja u sobi, pa na tamnijim površinama primećujem refleksije, ali valjda ću se i na to navići. Videćemo kako će to šljakati po danu, noću nije problem.

Ne znam kakva je slika na, recimo, dell 27-micama, ali sam čitao da se mnogi žale na agresivni anti glare mat coating, koji korisnicima deluje kao neka skrama preko ekrana. Verovatno sad ima onih koji lakše podnose jedno, a drugi ovo drugo, ali svi kažu da je na glossy ekranima oštrija slika i da su boje malo vibrantnije. Jedini monitor trenutno s kojim mogu da ga uporedim je ovaj vx2739 i zaista on deluje potpuno isprano u odnosu na shimiana.

Horizontalni uglovi gledanja su sjajni, dok su vertikalni malo manje sjajni. Kada gledate u monitor dijagonalno, dakle iznad monitora ste i sa strane ste, crna se baš ispere, ali čim se spustim na nivo monitora, crna se opet vrati na mesto, ali i to je valjda standarno za ips panel.

Sve u svemu, još sam pod utiscima, a inače se mnogo više nerviram zbog negativnih aspekata neke komponente nego što se oduševljavam kod pozitivnih... valja sačekati da se malo slegnu utisci, pa da vidim kako ću se navići na G&G, tj glow & glare. Sve u svemu, čini mi se da ljudi više gotive glossy nego mat ekrane kod ips panela, pogotovo dell-ovih monitora. Kad sam pročitao koliko korisnika apple cinema display-a se žale na glow i druge stvari, stvarno mi je bilo lakše, s obzirom da on košta preko 1100 eura kod nas, dakle "šimika" je skoro troduplo jeftiniji.

Dobra vest je da nisam primetio nijedan mrtav, zaglavljen ili bilo kako obangavljen piksel, a kod uvoznika sam imao prilike da pogledam tri monitora i ni na jednom ih nisam primetio. I da se nekom pojave, piksel je toliko mali da će retko ko to i videti, a kamoli da će mu smetati.

Bleeding je minimalno prisutan, do sada nisam video monitor sa toliko malo curenja, zaista. Viewsonic je 6 puta gori po tom pitanju.

Inače, kad smo kod pixel pitch-a, probao sam malo AC revelations, pa zatim AC3, novi NFS, a sada ću i BO2 malo da opikam ukoliko ne zaspim. Da, da... probao sam i moh warfighter, ali mi se on stalno smrzava, pa sam odustao i ubio ga.

E sad, ja imam msi 570-ticu TFIII i imao sam i prijatna i neprijatna iznenađenja, koja naravno nemaju veze s monitorom, već sa samom rezolucijom.

Revelations mi sve u fullu, napucan i AA do vrha, radi čak bolje nego u 1080p:! hair: Ranije sam imao solidne uspone i padove što se tiče frejmrejta, ali da kažem da mi je prosek bio nekih 50-tak frejmova, dok sada nemam uspone i padove i sve se vrti tečno oko 60-tak frejmova, mislim da se nije spuštao ispod 50 frejmova, a išao je i iznad 60, oduševio sam se.

A onda sam upalio MOHW i 1440p izgleda perverzno, ali mi se frejmrejt sada vrti oko 30-tak frejmova, opet sve nafircano do grla. Onda sam probao da isključim AA potpuno i situacija se popravila, i sad je prosek nekih 45 frejmova, 10 frejmova gore dole, što opet nije idelano, ali nije ni MOHW... :d Najnoviji NFS mi ide od 25 pa do 60 frejmova i nije baš glatko kao bebina guza, ali je igrivo. Ništa opet nisam smanjivao. AC3 napumpan do kraja se pomalo vuče, ali kad sam isključio AA, igra je poletela i stabilno radi na 45-60 frejmova, veoma glatko ide.

Igrao sam se malo s AA da vidim koliko on znači u 1440p i s radošću vas obaveštavam da slobodno može da se zaboravi ukoliko igrate nešto baš zahtevno. Pikseli su toliko mali da AA uopšte nije potreban. Morao sam debelo da se zagledam u neke crepove u AC i kad se priljubim uz monitor i gledam u ivicu crepa, primećujem minimalne jaggies, ali čim se udaljim na normalnu udaljenost od monitora, a kod mene je to kao kod većine sa 23-24'', nekih 45-50cm možda, nema apsolutno nikakve razlike u kvalitetu prikaza. Ne govorim uopšte o tome da se čovek sad unese u igru pa ne primećuje... ne primećuje se razlika uopšte s tih 45-50 i apsolutno nema nikakve razlike u doživljaju ukoliko se ugasi u krizama, betlfildima i ostalim žderačima grafičkih kartica.

Imao sam utisak da neću moći maltene ništa iole zahtevnije da pokrenem, ali sam se prijatno iznenadio. Ono što me je malo neprijatno iznenadilo je to što mi grafika ne idluje više u 40-42 stepena već je sad prosek oko 61-63 stepena... pa to je dvaes stepeni razlike... a imam zaista i više nego dobro hlađenje u kućištu. Pod najvećim stresom ,kartica mi ranije nije prelazila 72-73 stepena (uz custom ultra sajlent profil u afterburneru, tišina je prioritet), a sada mi je u AC3 išao do 75, a maksimalna temperatura do sada je bila 77 stepeni. Moraću da se igram s profilima u AB-u, jer sad kad pređe 73 stepena počinjem da čujem ventilatore kako se zahuktavaju lagano i smiruju. Napominjem da sam picajzla i da sam jako osetljiv na buku.

E sad, da se vratimo na monitor. Em što sama rezolucija izgleda sjajno, ali i boje prosto iskaču iz ekrana i nekako slika ima više "punch-a", kako da se izrazim.

Sve u svemu, s obzirom da sam viewsonica pre dve godine (tek što je bio izašao) platio 38 hiljada, ovaj monitor je za ove pare šesnaes' puta bolja kupovina. Sve one mane ips tehnologije videće se i na dellu i na hp-u i apple-u itd, ali uteha je da ovaj monitor košta mnogo, mnogo manje i mislim da vredi uložen novac.

Meni je ips potpuno nova stvar sada i tek treba da mi se slegnu utisci.

Ono što mene lično najviše zabrinjava, a nema veze s bilo kim drugim, niti sa samim monitorom, je moja kombinacija HW-a. Imam xonar hdav 1.3, što znači da mi ode jedan izlaz sa grafike na zvučnu. Odatle ide hdmi kabl u onkyo 875, od kojeg posle ide u panasonic st50 koji mi stiže u subotu. Jedan dvi ide iz grafike u "šimiku" i to mu dođe ta dva monitora koliko nvidia kartice podržavaju. Moj problem leži u tome što mi je plazma 1080p, a monitor 1440p i moram da držim desktope u extended modu i hoću da poludim, jer mi se stalno gubi kurzor u "prazno". Plus, drugi problem je što je risiver samo hdmi 1.3, pa će mi za 3d biti potreban još jedan izlaz iz grafike koji bi išao direktno u TV kako bih u teoriji mogao da furam i 3d BD-ove, a pošto mogu samo dva monitora, ostaje mi da stalno moram da se cimam i prebacujem koji "monitor" hoću da mi bude aktivan. Ako stavim desktop clone mod, "Šimika" će da mi radi samo u 1080p, a ako uključim samo da mi radi shimian, onda nemam zvuka, jer mi u nvidia control panelu u multiple monitor selciji stoji shimian kao jedan monitor a risiver kao drugi monitor. Da ne pominjem što nisam uspeo da povežem sistem tako da mi stari viewsonic ide preko risivera s hdmi vezom u 1080p, a shimian u 1440p, u extended režimu, risiver ne može da odradi hdmi handshake kako treba i stalno mi se gasi i pali slika na monitoru.

Da imam 1080p monitor, rešenje bi bilo jednostavno... desktop clone mod i čiča miča i gotova priča, a ovako ne mogu da zaspim koliko sam frustriran. Čekam da mi stigne u subotu ta plazma pa da vidim da li ću uspeti da nađem neko rešenje da sve to proradi. Ne bih da se odreknem 1440p rezolucije, ali se bojim da jednostavnog rešenja za moj problem nema... sem da uzmem 1080p ips monitor. Videćemo kakav će epilog po tom pitanju biti.

Evo, prođe već 7 sati piljenja u ekran bez prestanka (uz povremeno treptanje :d), a oči mi još nisu dostigle taj nivo zamora koji me strefi već posle čuke na tn viewsonicu. Videćemo kako će sve da šljaka sutra, tj kasnije, po danu...

E, da... nikavav ghosting nisam primetio u igrama i filmovima... :D... a što se tiče input laga, uporedio sam ga samo sa viewsonicom (za koji tft central kaže da ima 9.4 ms lag) i ovaj ima malko veći lag, ali jedva se primeti. Povezao sam samo viewsonic i shimian kao dva monitora (i ostao bez zvuka, jer mi risiver onda ne radi :mad:), pustio film u potplayeru i razvukao ga između dva desktopa, tako da jedna polovina prozora bude na jednom, a druga na drugom monitoru i pusti film... To sam jedino i mogao na brzinu da uradim i pri promeni kadra se vidi minimalno kašnjenje shimiana, te po mojoj odokativnoj proceni (a mogu da kažem da sam osetljiv na input lag), shimian je tu negde na 16 do 20ms, dakle ispod jednog frejma, što je daleko bolji rezultat od dell-ova i fensi kompanije. U igrama nisam primetio nikakav problem po tom pitanju (miš fercera na 1000Hz, pa dodaje samo 1ms laga na sve to), ali na desktopu se navikavam na rad s glodarom na 1100 dpi, jer mi pri 1440p 800 dpi više nije dovoljno. Ali za divno čudo, u igrama nisam primetio da mi išta fali i lepo sam se kretao s 1100 dpi. Eto, ni input lag ne bi trebalo da bude problem za većinu korisnika. Još jedan plus u odnosu na skuplju braću.

Sve u svemu, mislim da je monitor zaista povoljna kupovina i predlažem svim zainteresovanima da slobodno prošetaju do uvoznika i poigraju se s istim. Cena je i više nego korektna, garancija na 2 god, uvoznik uliva poverenje.... i ko želi ips panel od 27 inča za male pare, teško da može pogrešiti s ovim monitorom, jer ga dele možda nijanse u odnosu na daleko skuplju brendiranu braću, a razlika u ceni nije zanemarljiva. Pa to je 20-25 hiljada manje u odnosu na dell-ove i hp-ove... pate od istih boljki, dok nekome možda i više odgovara glossy umesto mat finiša, tako da je možda pametnije tu razliku uložiti u jaču grafu ili nešto drugo.

Poslednja izmena:
Nema idealnog monitora, ali za 1440p mislim da trenutno nema bolje kupovine. Naravno cena povlači i određene karakteristike, ali mislim da vrede.

Ja sam prekjuče nabavio LG IPS277L-BN, 27" AH-IPS, doduše samo 1080p, al me izašao tačno 250€, razmišlljao o Shimian, ali meni glossy ekran jednostavno ne odgovara, mnogo lakše bih podneo "skramu" AG coating-a nego refleksiju, stan mi je jako svetao i leti ponekad moram da podižem brightness preko dana.

Samo izgleda da kod AH-IPS-a IPS glow nije više zlatni nego nekako srebrni :) Isto se primećuje kad smanjim brightness i ugasim sva svetla u sobi noću na crnoj pozadini, tako da je to jednostavno isto kod svakog IPS-a i nemoj da te brine.

Ma više me to ne brine uopšte i nije uopšte toliko strašno kao neki primeri koje sam video po netu i to primeri sa apple-om, dell-om itd. Brine me što ne mogu da nateram monitor da radi s mojim setupom, tj monitor radi sam po sebi, ali pošto on radi u 1440p, risiver mi pravi problem i odbija da sarađuje, pa ne mogu da imam i zvuk i sliku u 1440p na monitoru i 1080p na tv-u u extended modu.

Naime, imam risiver onkyo sr875 i xonar hdav 1.3 zvučnu i setup mi ide ovako: iz hdmi porta s grafike ide kabl do inputa zvučne, pa onda zvučna outputuje i zvuk i sliku do risivera, a onda risiver treba da outputuje preko hdmi-ja signal do tv-a, dok iz dvi-ja ide dual dvi kabl u monitor. Stavim lepo u nvidia control panelu da mi monitori idu u extended mod, kako bi mi shimian outputovao 1440p, a TV, koji ide preko risivera i koji glumi drugi monitor preko hdmi-ja u 1080p... međutim risiver izgleda ima neki problem jer pokušava da mi na monitoru 1440p vrati u 1080p, al to ne uradi. Risiver se gubi i ne može da uhvati signal, dok mi se slika na shimianu pali i gasi i sve ikone mi se brljave zbog toga, tako da ne mogu da imam sliku na shimianu u 1440p, a da mi TV služi kao sekundarni monitor sa 180p rezolucijom i da imam zvuk. Celu noć sam se maltretirao pokušavajući da nateram sve to da proradi, ali nema vajde. Mogu ili da imam samo sliku na oba monitora, tj na shimianu i TV-u, a da nemam zvuk, ili da imam sliku na shimianu i zvuk preko risivera, ali ne i sliku na TV-u... tako da mi je monitor praktično neupotrebljiv u 1440p, a da ga teram u 1080p, greota je, a i slika se skalira pa to nije to, kao kad radi s nativnom rezolucijom.

Sve u svemu, monitor je stvarno i više nego ok, ali hoću da poludim što nikako ne mogu da ga uklopim u moj setup i da mi sve to radi... :hair::hair::hair:

Pored tog mog baksuzluka, mislim da si u pravu i da zaista nema bolje kupovine za 1440p.

Poslednja izmena:
Jedno pitanje, ali koliko se ja sećam HDMI do 1.3 verzije podržava samo full HD, tj. za 1440p mora da se koristi DL-DVI.

Jedino ako receiver, grafika i monitor podržavaju HDMI 1.4 standard možeš da koristiš nešto više od 1080p rezolucije.

Što više gledam po netu, sve više mislim da nećeš izvući 1440p kroz HDMI.

Poslednja izmena:
Ma ne planira on da tera 1440 kroz HDMI vec da kroz zvucnu protera zvuk na 1080p tv-u, tu te zeza zvucna karta, imao sam tu kartu sa prefixom delux, i bilo je to tesko namestiti zato sto zahtevas od zvucne da ti procesuira i sliku, iskljuci tu fukciju i ako se ne varam bice sve ok, za slucaj da me nisi razumeo kroz setovanja zvucne karte namesti da ti ne upscalira ili ti doteruje na bolje sliku vec da radi samo zvuk, a da sliku sa GPU samo prosledjuje.

ako ne uspes pisi ovde pa ce mo valjda naci resenje...

To ti definitivno mislim nije problem do GPUa jer se tu lako odredjuje koji izlaz sta radi...

Tako je nessa. Ja moram preko zvučne da poteram i sliku i zvuk, jer mi nvidia control panel prijavljuje risiver kao monitor i ako ga disejblujem, nemam zvuk, a pošto grafika podržava samo dual monitor setup, s jednog dvi mi ide slika u monitor, a preko drugog dvi-a ili hdmi-a mi ide prvo u zvučnu, pa u risiver, pa iz risivera ide output do TV-a. To je problem do zvučne, (splendid nisam ni instalirao), kao i risivera, koji očigledno ima problem s hdmi handshakingom kad je na drugom monitoru 1440p. Da mogu da poteram više monitora, išao bih s drugog dvi-a direktno u TV za sliku, ali ovako ne može, može samo jedan monitor i drugi preko risivera, a to neće da radi. sinoć sam ostao budan do jutra i cvrc... Hoću da odlepim.

Zabodi TV direktno u HDMI od grafičke.

Poveži zvučnu i receiver preko optike (TOSlink). Nećeš ništa izgubiti na kvalitetu, a imaćeš direktnu kontrolu nad grafičkim izlazima.

Ali ću izgubiti DTS HD MASTER I TRUE HD... a to je no, no... zbog toga sam i uzeo zvučnu, jer neću da mi grafika bitstrimuje, a i u tom slučaju svakako mora da ide hdmi iz grafike u risiver za bitstrim hd audio kodeka, a tek onda moram da menjam inpute na risiveru u zavisnosti da li ću da bitstrimujem zvuk preko grafike za filmove i kad koristim zvučnu s koaksijalnim za sve ostalo... jedino rešenje je da i monitor bude 1080p, pa onda lepo clone mode za monitor i plazmu i to je to.

Plus, kada podesim extended mod za monitore, onda mi temperatura grafike u idlu skoči sa nekih 40-tak stepeni na 60 do čak 65 stepeni, a to je tek no, no. Podesio sam ultra sajlent fan profil u Afterburneru i pri maksimalnom opterećenju, temperatura mi ne prelazi 73 stepena, a ventovi s grafike ne prelaze 50 posto, tako da je maltene ne čujem dok ne udari 50 posto, a ne prelazi mi do 75 stepeni. U extended modu, bez obzira da li pokrenem igru u 1440p ili skaliram u 1080p, pri opterećenju mi grafa ode na 77 stepeni i onda čujem kako se grafika zahuktava i to užasno smeta, a kako god drugačije da podesim profil, ne mogu da dobijem tako dobar odnos buke-temperature. A ako ugasim sekundarni "monitor", koji ide preko risivera, izgubim i zvuk. Pokušavao sam da petljam i sa ultramon-om, ali nema vajde. Besan sam kao pas, a to naravno nema nikakve veze sa samim monitorom, već s mojim setupom, kojeg ne mogu da menjam, jer sam uložio mnogo love i truda da sve uklopim kako mi odgovara za sve moje potrebe.

Nažalost, morao sam da vratim monitor iz gorenavedenih razloga, ali nadam se da ću moći nekom prilikom da ga uzmem za firmu, jer tamo nemam tako komplikovan setup.

Moraću da se zadovoljim nekom ips 27-micom sa 1080p rezolucijom, koja mi sad izgleda nekako skučeno pošto sam video 1440p u praksi. ***... Ionako sam poprilično ćorav pa mi je to možda i bolje zbog teksta, jer sam i sa 1080p 27-micom veoma blizu ekrana...

Šteta, shimian je stvarno dobar monitor za ove pare.

Mene zanima kako izgleda 1080p igranje na ovom monitoru bez scaleing-a - ako neko proba neka javi utiske.
Dakle slika u sredini, okolo crno - da li smeta probijanje pozadinskog svetla ? Super je imati 1440p, ali nije toliko super dati jos toliko para na 7970 ili GTX680 da bi igrao igre na maksimumu...
Idealna kombinacija je po meni 1440p za desktop, a 1080p za igranje i filmove, naravno ako je izvodljivo i izgleda lepo

Poslednja izmena:
Probijanja skoro uopšte da nema, ali ćeš verovatno videti ips glow po ćoškovima ukoliko sediš veoma blizu monitora.

Meni je npr AC3 sve na max sem AA radio sjajno u 1440p, a imam 570-ticu. Isto tako sam u moh warfighteru morao da smanjim AA i hbao, ali sve ostalo radi na max, sa sve AA napucanim do vrha. Dakle, bilo šta u tom rangu će 95 posto naslova gurati bez problema sve na max sa AA. Za skyrim s napucanim texture modovima treba minimum 2gb vrama, ali osim nekoliko izuzetaka, sve će raditi kako treba.

Nazad
Vrh Dno