Šta je novo?

Acer vs Samsung vs Viewsonic

Sam Fisher

Slavan
Učlanjen(a)
09.01.2006
Poena
320
Drugari, troumim se izmedju sledeca 3 monitora 22'':

1. Acer X223WB
http://pan.fotovista.com/dev/1/9/00904491/l_00904491.jpg

2. Samsung 2220Lm
http://www.podberi.tv/pics_l/monitors/SAMSUNG-2220LM.jpg

3. Viewsonic 2216w
http://www.euroshop.lv/shop/images/viewsonic_va1916w_b.jpg

Svi kostaju oko 12k din i to je max. koji mogu da izdvojim.

Kod Acera mi se najvise svidja dizajn.

Kod Samsunga to sto ima zvucnike, zvuci shashavo ali mi zaista znaci jer nemam nikave zvucnike a necu da kupujem neke najjeftinije bele bzvz a ni da bacam novce na neke fensi da mi se uklapaju pored monitora.

Kod Viewsonica mi se svidja sto ima dinamicki kontrast 2000:1 a kazu da je to dobra stvar. :)

Molim vas da mi pomognete, ja nekako naginjem ka Aceru ali mi treba neki opis kvaliteta od nekoga ko je imao kontakt sa njime.

Ni jedan monitor nisam video u zivo i bilo koji da odaberem narucicu u ponedeljak on-line tako da cu ga videti kad stigne i otvorim kutiju.

Poz i hvala!

Poslednja izmena:
ja imao kontakta sa sva tri, i pritom se razumem u monitore, pa ti evo objashnjenja:

1. ne veruj u deklarisan kontrast od BILO kog proizvodjacha, dok sam ne odesh da ga vidish u radnju. neki su shkrti, neki preteruju u iznosima, ali niko nije zapravo tachan.

2. TN tehnologija >> all the same. samo je jedina bitna razlika upravo u tom kontrastu, koji morash ipak sam da vidish.

3. Viewsonic ima nekoliko proizvodnih traka, od kojih one najgore snabdevaju srbiju, shto je vrlo zalosno. iako su medju top 3 LCD proizvodjacha, ja ih ovde kod nas ne bi pazario, upravo iz tog razloga, pogotovo za budget varijante.

4. zvuchnici na monitoru kad ih ima - kao da ih nema. eventualno da je neki model sa tv tunerom, pa da znash da se proizvodjach svojski potrudio oko njih, ovako - ne rachunaj mnogo na njih. za 15ak evra mozesh naci 2.1 zvuchnike sa sabvuferom. tu ti preporuchujem Blueberry Woodpecker serije drvenih PC zvuchnika, koji imaju daleko klvalitetniji zvuk od njihove skuplje i brendirane brace ( blueberry je zapravo srpska firma i proizvodnja)

zakljuchak - od ta tri, Acer bi bio moj izbor (model koji si napisao postoji i sa DVI ulazom, i bez, razlika je u jednoj oznaci, tu su ga zakomplikovali mnogo - wqb, wb, W i tako dalje > slichna je cena)

ali evo ti moje preporuke pride:

LG W2241S-BF/SF/PF >> lichno sam ih video, majstori za kontrast u poredjenju sa ostalim low cost modelima.

Asus VK221D >> meni se mnogo svideo jer je jeftin, ima dobru sliku i ima - web kameru.

a mozda bi te zanimalo da budesh jedan od prvih koji ce da uzme prejeftin FULLHD BenQov model:

BenQ E2200HDA. rezolucija mu je 1980x1080, shto znachi da mu je i odnos veci, odnosno "wajdiji" je od ostalih :d al sam zakljuchi koja je prednost kad gledash FullHD sadrzaj bez skaliranja na 22 incha ;) koshta 140 evra, shto je haos dobra ponuda.

Hvala Igore, stvarno si mi puno pomogao da se uputim malo u "materiju".
Ukucao sam u google ovaj Benq sto si pomenuo i stvarno deluje super. Nisam ga uzeo u razmatranje jer ga nisam ni pronasao u ponudi kod prodavnica cije sam sajtove gledao. Jel mozes da mi kazes gde ga ima za te novce, moze na PM ako je problem reklama. :)

Ovaj Acer za koji sam pitao nije DVI.
On mi se svidja u svemu osim sto mi na fotkama deluje poprilicno "plasticna" ta zavrsna obrada kucista a nemam prilike da ga vidim u zivo.
U nekim radnjama sam video Ferarri edition ali to je dupe i oko.
Kod samsunga mi ta zavrsna obrada kucista i postolja deluje kvalitetnije.

EDIT: Nasao sam gde ima BenQ za te novce. Samo da prelomim jos da li Acer ili taj BenQ, razlika je celih 70 dinara! :) Bojim se samo da mi je velika ta rezolucija kod BenQ-a, pre svega zbog igranja. Na ATI3870-512DDR3 tesko da moze preko 16x10 a ne znam kako bi to izgledalo na tom monitoru?

Poslednja izmena:
mislim da su se tim problemom rezolucije pobrinuli izdavachi drajvera GPU-a i igara, upravo ovih dana, jer su i fullHD monitori od 22 incha izaslhi veoma skoro, ali nisam siguran. sad odoh u kafanu, kad se vratim odgovoricu na sve shto mogu ;)

Ljudi jel moze pomoc izmedju ova dva na kraju:

1. BenQ 2200HDA

ili

2. Acer X223Wb

Monitor treba da bude za sve, znaci MS ofis, AutoCAD, Photoshop, igranje, surfovanje, mrezenje (CS 1.6)... monitor za svaki dan. :D
Najmanje za filmove jer filmove gledam na TV-u preko TV out-a.
I naravno mora da bude lep!

Poslednja izmena:
1. BenQ 2200HDA - pogledaj uzivo u native rezoluciji pre nego pazaris! Da ne bude da ti je mnogo sitno. Ja video i meni se ne svidja, previse mi je sitno a jos par ljudi koji su ga gledali se slaze samnom.

Ne odbijam te od modela vec savetujem da OBAVEZNO poradis malo na tolikoj rezoluciji i da vidis da li ti odgovara.

Poz.

@Mitarus
DVI mi u opste nije prioritet jer ovaj Matori Samsung 920n sto imam je star skoro 3 godine, bio je najeftiniji moguci i ima analogni ulaz a slika je skroz OK. Ove 2-3 generacije nakon njega mogu biti samo bolje tako da ne brinem.

@Terza
To je i problem sto nemam gde da ga shmeknem jer cu uzeti on-line kupovinom tako da cu ga videti kad platim a posle nema kajanja.

Jel neko video gde ima da se kupi ovaj Acer P223w?

Nisam ga nashao u ponudi ni kod jedne nashe prodavnice, jel se on vise ne proizvodi?

Poslednja izmena:
Podrzavam topic 100% posto cu izgleda i ja uzimati monitor za nedelju dana i to isto 12k max budzet.

ViewSonic VA2216w za 12000 u Pakomu mi je trenutni favorit, ali ako se dokaze da ima bolje od toga super :D

Matori vidim da si iz Subotice isto kao i ja.
Mene u Pakomu smara sto im roba stize samo ponedeljkom i cetvrtkom i sve treba cekati 2-3 dana, nekad i vise.
Takodje proveri cene kod njih, desavalo se da te na sajtu nisu validne.
Ja cu sutra otici do Pina, DG-a i one radnje kod Saricevog spomenika tokom dana pa cu ti podneti komplet izvestaj o ponudi kod nas u gradu. :)

Obzirom da je slaba ponuda kod nas najverovatnije cu na kraju uzeti on line pa platiti pouzecem.

Pa de si komsija :) Taman sam ja hteo ove nedelje da obidjem malo lokalne derikoze, ali nekako mi hladno previse, ali evo ti si se ponudio da to uradis :D

A sto se Pakoma tice, njihov online cenovnik je jedan od najtacnijih na netu, a cene su im za neke stvari skroz ok, dok za neke druge deru previse :D

Katastrofa!

Evo bio danas u DG-u, Pinu, Rodicu, Tehnomarketu, Music shopu, Easy computers, Microline kod Saricevog spomenika i Centarelectronic u Shtrosmajerovoj.

Ponuda je vishe nego bedna, dno dna!:wall:
Uglavnom za odma' mozes da kupish samo Asus 22" za cca 12.000 din i Samsunga kakog ocesh.

Asus je najeftiniji u Rodicu-11.900 din ali mislim da dobijas u kutiji i da ne mozes da ga probash. Takodje ga imash i u DG i u Easy computers za 12.200 tj 12.500 din.

Microline i Centarelectronic imaju samo i jedino Samsung i cene za 22" su od 14.000 din pa na vise. I to za kesh a karticom ili preko racuna je skuplje za cca 1000 din.

U Pinu imaju 1 (jedan!) jedini monitor 22" u celoj radnji i to neki LG za 14.500 din.
U Pakomu je popis ali oni svakako nemaju nishta na lageru.
Tehnomarket je prazan, sve razgrabljeno pred praznike, treba cekati da im stigne roba pa videti shta ce imati.

Viewsonic, BenQ i Acer nema nigde ali moze da se naruci i naravno deru sa cenama.
Npr AcerX223WQB koji sam trazio moze da se naruci i stici ce posle praznika, citaj sledeci ponedeljak.

Ti ako hocesh taj VieWsonic mozes slobodno da idesh sutra da narucish jer u sredu ne rade i stici ce ti u cetvrtak. Ili da uzmesh tog Asusa za 12.000 oko kojeg se i ja dvoumim, njega imash de ocesh za te novce. Sve drugo kod nas je od 14.000 pa navishe, a to sve drugo je Samsung i poneki LG.

Sve u svemu ocekivano nema nishta kod nas tako da cu ipak kupovati on-line pa shta mi se zalomi kad stigne.

Pozdrav i sretno sa kupovinom. :)

Hrabrost = ludost :trust:

Postarina + (postarina i nerviranje ako nesto ne valja) = :lupko: :wall: :mad:

Ja sam kupio u atom-u (user Joka) 223bw pre 1.5 godinu i nikakvih problema nisam imao. Zamolio ga da proveri monitor i posalje. Postarina je bila 300 din. Celu konfiguraciju sam kupio tako. Ako je pouzdana firma u pitanju, zasto ne bi kupio tako?

Ja sam kupio u atom-u (user Joka) 223bw pre 1.5 godinu i nikakvih problema nisam imao. Zamolio ga da proveri monitor i posalje. Postarina je bila 300 din. Celu konfiguraciju sam kupio tako. Ako je pouzdana firma u pitanju, zasto ne bi kupio tako?

Pa ti si imao nekog pouzdanog da ti proveri i imao si srece da se postari nisu neodgovorno ponasali sa paketom, al' ja jos uvek mislim da je to macka u dzaku :S:

@Sam Fisher
Blah bas sam mislio da ce me lokalna ponuda pozitivno iznenaditi, kada ono corak :D
Mozda se u roku sledecih 10 dana (15tog mi rodj pa tada pada kes :D) nesto promeni, mada sumnjam. Hvala na izvestaju u svakom slucaju !

Sam Fisher i Grunt - jeste li pogledali ima li kod vas LG W2241S-BF/SF/PF ? monitori su haos dobri .. ?

@Igoritza
Jer ima nekih tehnickih razlika izmedju tih varijacija tog modela ? Monitor deluje OK, mozda je malo skuplji od 12k, ali vredi se raspitati.

tehnichkih nema - BF stoji za Black front, SF za Silver front. PF model je LG-jeva verzija za istochno evropsko trzishte, koja je u sushtini pravljena da bude budget, e to shto nashe fimr uzimaju marzu, pa ga cene vishe i od BF i SF-a, za to ih treba zapaliti. poenta samog modela je kontrast - bash se istiche kvalitetom slike, u odnosu na cenovnu konkurenciju. uzivo daje savrshenu sliku.

shto se mene tiche, ja sad nemam dileme - nakon najavljene podrshke proizvodjacha softvera za fullHD monitore, BenQ bi prvo i bez razmishljanja uzeo.

Poslednja izmena:
@Igoritza i Grunt
Ima taj LG u Pinu (jedan jedini monitor u prodavnici) i DG computers, oko 14 i neshto hiljada din. na oba mesta. U DG-u i crni i sivi, u Pinu crni. Od danas bi trebalo da ga ima i u Easy computers ali nisu znali po kojoj ceni ce biti kad stigne.

Ja sam danas kupio E2200HDA po Igoritza-vom savetu. Stiglo im je u jednu prodavnicu 2 komada (Gadget store) jer ih je vec par njih trazilo pa je covek povukao na lager 2 komada.
Ukljucio ih je pa sam ga detaljno pregledao. Rezolucija u opste nije sitna kao sto su me plasili neki u nekim postovima, pa nismo penzioneri da je ono sitno. :)

Malo je mutno oko slova, kad se ukljuci ClearType malo je bolje ali i dalje malo brljavo. Predpostavljam da je to do analognog ulaza jer na oba monitora je tako sto znaci da je po defaultu. Pored je bio Asus 221D i na svim monitorima je bio ukljucen izlaz iz istog kompa pa je moglo da se poredi.

U sustini oko slova je malo mutno na BenQu (u Tot.Cmd. crna slova na beloj povrsini - najprimetnije) ali je slika generalno gledano nekako kristalna dok je na Asusu cela slika nekako mutnija ali su slova i natpisi ispod ikonica veca pa je citkije.

Monitor je kostao 12.900 a Asus 12.200 i uzeo sam BenQa, jednostavno jedan pored drugog BenQ je delovao ubedljivije.

Acera X223Wb sam otpisao jer sam uspeo na kraju da ga nadjem u Idei (nikad mi ne bi palo na pamet tamo da trazim ali sam dobio hint pa sam otisao) i pogledam u zivo. Kuciste mat i jeftino a cena 14.500k tako da je definitivno otpao iz kombinacije.
P seriju Acera nisam nigde mogao da nadjem.

Nasao sam na forumu da je kod BenQ-a E2200HDA bilo slucajeva trperenja slike i pucketanja ali to moze samo da bude od (ne)kvaliteta napajanja ili preslabe ili prastare grafike.

Moja struja je nova, monitor je na integrisanoj grafici Ati X3100 i slika ne treperi i kad sam podesio sharpnes i boje po svom osecaju slika je super stabilna.

Zvucnici nisu ni za Q i najbolje je ni ne povezati ih, totalno s*anje!

Poenta:
BenQ E2200HDA za 12.900 super monitor. Zavrsna obrada veoma kvalitetna, kuciste stabilno, nista ne krcka, rock-solid. Monitor deluje mnogo kvalitetnije i skuplje nego sto koshta. Garancija na monitor 3 godine.

Grunt savetujem ti da odes i da ga pogledash (Gadget store preko puta Darabosha). Imaju josh jedan, ukljucen je, osoblje je ljubazno dace ti da probash sve. Ja sam pushtao i screen savere, stavljao crni i beli desktop zbog pozadinskog i mrtvih pixela, pustili smo i neki DivX... tako da te to nishta ne koshta. Ne kazem da treba da ga kupish jer nisam video tog VieWsonica sto hoces pa nisam merodavan, ali barem uzmi u razmatranje.

Poslednja izmena:
@Igoritza i GruntMalo je mutno oko slova, kad se ukljuci ClearType malo je bolje ali i dalje malo brljavo. Predpostavljam da je to do analognog ulaza jer na oba monitora je tako sto znaci da je po defaultu. Pored je bio Asus 221D i na svim monitorima je bio ukljucen izlaz iz istog kompa pa je moglo da se poredi.

A da nije bilo mutno zato sto su svi nakaceni na isti komp u isto vreme? S obzirom da je to analogni ulaz, da li se kuci popravila situacija? I kakav je u poredjenju sa tim asusom?

...da li se kuci popravila situacija? I kakav je u poredjenju sa tim asusom?
Jeste! Stavio sam sharpnes na 3 (bio je na 0 a max je 5) + ClearType i sve je citko savrseno.

Kao sto rekoh u odnosu na taj Asus, stavio sam ih jedan pored drugog i identican sadrzaj na ekranu i, jednostavno ne znam kako da objasnim, slika je nekako kristalnija, manje mutna, vishe crysp, ne znam kako da opisem. Jednostavno kad su jedan pored drugog BenQ deluje ubedljivije, i spoljna obrada i sama slika, ali moguce je da i na tom Asusu moze podesavanjem da se smanji taj blur. A i sto kazes, izlaz je isao na dva monitora. Mada veca rezolucija na istoj dijagonali na BenQ-u daje osecaj da je veci i oshtriji od tog Asusa.

I meni se licno svidja taj Benq, ali posto sam ja gamer meni taj monitor nikako ne odgovara. Em ce mi igre sporije raditi, em dosta malo starijih igara nema ni redovnu 16:10 wide podrsku, a kamoli 16:9. Tako da iz ta dva razloga on otpada.

Sto se tice tog LG-a 14k mi je nekako mnogo :(

Nista, ostaje mi da isto ko ti prosetam gradom kada budem imao pare u dzepu pa da nadjem nesto sto mi odgovara.

Za nas koji nismo pratili na Času o kakvoj podršci je reč?

evo liste igara koje imaju 16:9 podrshku, i pritom linkovi za widescreen method, koji problem reshavaju ako nema widescreen opcije.

http://www.widescreengamingforum.com/wiki/index.php/Essential_Games_List

poslednje izbachene igre, ako nemaju full HD, opet imaju rezoluciju koja odgovara 16:9 odnosu, kao i 16:10. ne mogu da nadjem link ka forumu koji sam skoro chitao, gde se specifichno navodi da ce vecina proizvodjacha ubudce izbacivati 16:9 opciju, bez razvlachenja i skaliranja same igre, i bez dve crne shtrafte.

@Igoritza
Trebace vremena da 16:9 zazivi u PC gamingu, i dan danas ima novih igara koje nemaju ni 16:10, a kamoli 16:9 podrsku. Taj Benq je super za filmove i to je to. Vec za rad u Windowsu ima previse malu vertikalnu rezoluciju, jednostavno nema potrebe za tolikom sirinom. Tako da ce 16:10 ostati jos dugo standard.

Mogli bi inace da prestanemo sa offtopicom nije ovo EmuGlx :lol:

Vrh Dno