Šta je novo?

Acer lap top brzina na bateriji

Nebojsa_Sky

Zapažen
Učlanjen(a)
02.06.2022
Poena
15
Pozdrav,

kupio sam nov lap top Acer AMD Ryzen 3 7320U i kao da sam primetio da malo sporije radi kad nije ukljucen u struju, tacnije kada radi samo na bateriji.
Da li je to normalno?
Kada je na punjacu radi neverovatno brzo ali kada je samo na bateriji radi prosecno.
Pritom sam pojacao MOD kada radi na bateriji na najbolje performanse ali i dalje sporije radi na bateriji.
Da li mozda moze da bude do nekog drajvera?

Normalno je, ne mozes max performanse da dobijes na bateriji. Najpribliznije tome mozes na Apple M cipovima. Kupi power bank od 65W i ponesi sa sobom ako ti bas trebaju te performanse kada si u pokretu a ne zelis da juris uticnicu

Normalno je, ne mozes max performanse da dobijes na bateriji. Najpribliznije tome mozes na Apple M cipovima. Kupi power bank od 65W i ponesi sa sobom ako ti bas trebaju te performanse kada si u pokretu a ne zelis da juris uticnicu
Ne trazim bas max performanse ali neki ok rad bez kocenja programa i cekanja po 5 sekundi da otvori my compiuter ili neki drugi program, to trazim.
Nemoguce je da naprimer 50% radi sporije od rada na punjacu?

Ne, to nije moguce, nesto oko podesavanja nije u redu. Ako nemas previse programa i setup-a, ja bih odradio svezu instalaciju windowsa, traje 10, 15 minuta. Kliknes na restart i drzis shift dok se restartuje, zatim udje u taj recovery menu, izaberes troubleshoot ili kako bese pa nadjes reset pc, sve odradi cas posla i mora da radi lepo. Na bateriji ne bi trebalo da im ikakve razlike u radu u odnosu na punjac, sem ako ne radis render i nesto zahtevno.

Na bateriji je malo sporiji ,ali ne koci.Sve ide glatko.Da nije radio neki apdeit u pozadini ?

Ne znam kako da vam objasnim.
Na punjacu kida kako radi...bukvalno sam se iznenadio koliko brzo sve otvara ali na bateriji kada naprimer kliknem my compiuter treba mu bukvalno 4 sekunde da otvori. I tako sa svim ostalim programima. Odem u setings on ceka...ceka...pa onda ucita.
E jedino sam pomislio posto na sajtu pise OS windows 11 a stavljena mu je win 10 da nije mozda zbog toga.
Jel to moze da bude problem?

Da, sa Win 11 će raditi sporo i na punjaču :d

Da nisi instalirao neke softvere za optimizaciju, antivirus i sl, to je uglavnom veća šteta nego korist? Pogledaj task manager i vidi šta se vrti u pozadini. I nadam se da si windows instalaciju pruzeo sa MS sajta.

Možeš da ga zezaš, ali random problemi kada se koristi Win 10 na novijim laptopovima koji su "pravljeni" za Win 11 su realni.

Nisam to lupio tek tako. Intel procesori sa jakim i slabijim jezgrima su posebno pogođeni time.

Upali laptop na bateriji i skini Hw monitor i vidi na koliko ti radi:

Screenshot 2023-11-17 110820.png

Možeš da ga zezaš, ali random problemi kada se koristi Win 10 na novijim laptopovima koji su "pravljeni" za Win 11 su realni.

Nisam to lupio tek tako. Intel procesori sa jakim i slabijim jezgrima su posebno pogođeni time.
Moja preporuka u ovakvim situacijama je da se isproba live linux, i tako (uglavnom) vidi da li je problem do OS-a ili nekog od instaliranih programa. Samo ne znam koliko je OP rad za tu opciju. Ali svakako je manje cimanje nego reinstalacija OS-a ili instalacija W11

u power managementu podesi da na bateriji ne stedi, krace ce trajati baterija ali performanse bi trebalo da su identicne ....
svakako ne bi trebalo toliko da se razlikuje u brzini pri radu poslusaj kolege i reinstaliraj svezi windows

Probaj da napravis novi profil u Power opcijama, odaberi High Performance umesto Balanced.

Na masi laptopova sam primetio da High Performance profil ne postoji kao opcija po automatizmu nego mora da se napravi novi profil, logika nalaze da slajderom u Balanced profilu doteras na High Performance ali probaj svakako.

Od 11 generacije intelovih procesora ne moze High Perfomance ni na koji nacin , za Ryzen ne znam.

Od 11 generacije intelovih procesora ne moze High Perfomance ni na koji nacin , za Ryzen ne znam.
verovatbno postoji opcija da se omoguci ponovo kao na ryzenu, sakrivena je

You'll need to open the Command Prompt or PowerShell with administrative privileges. For Command Prompt, hit Start, type "cmd" into the search box, right-click the Command Prompt result, and choose "Run As Administrator." For PowerShell, hit Windows+X and choose the "Windows PowerShell (Admin) option."

At the prompt, type (or copy and paste) the following command and then hit Enter:

powercfg -duplicatescheme e9a42b02-d5df-448d-aa00-03f14749eb61

Ja sam na dell vostro 3510 sa i5 1135g7 mogao da se slikam sa tom komandom , balanced zauvek i to ti je to.

Da, sa Win 11 će raditi sporo i na punjaču :d

Da nisi instalirao neke softvere za optimizaciju, antivirus i sl, to je uglavnom veća šteta nego korist? Pogledaj task manager i vidi šta se vrti u pozadini. I nadam se da si windows instalaciju pruzeo sa MS sajta.
Windows je bio krekovan a posle sam ga odneo u tehnomediju da mi momci ubace windows sa sajta i opet se ponasao isto. Izgleda da je nesto do hardvera definitivno.
A kako mogu da otkljucam windows sa MS sajta a da ne platim sertifikat???
Upali laptop na bateriji i skini Hw monitor i vidi na koliko ti radi:

Pogledajte prilog 413798
Jel gledam ovo core 1#?
I koje su ok vrednosti?

Trebalo bi da Max vrednost bude maksimalni klok tvog procesora, što je 4,1 GHz. Ako ne dolazi do toga ni prilikom opterećenja, onda je problem sa power planom (ili nešto još gore)

Windows je bio krekovan a posle sam ga odneo u tehnomediju da mi momci ubace windows sa sajta i opet se ponasao isto. Izgleda da je nesto do hardvera definitivno.
A kako mogu da otkljucam windows sa MS sajta a da ne platim sertifikat???
Koji win je sad na njemu, 10 ili 11?
Možeš ili da koristiš neaktiviran windows (bez nekih opcija za podešavanja) ili da kupiš ključ (ima tema za jeftine ključeve od 5-10€)

Kao što sam pomenuo, bilo bi dobro kada bi pokrenuo live linux sa usb-a i uporedio ponašanje sa windowsom, i na punjaču i bez. Ili da odneseš u servis da oni utvrde gde je problem

Na kraju sam se iznervirao jer je lap top placen 50.000 a da se cimam oko ovakvih bagova, i reklamirao ga, trazio da doplatim za neki bolji i uzeo dell na njihovu preporuku. Momci su ispali skroz fer jer su mi odmah napravili povrat novca bez procedure reklamacije. Ovaj novi dell radi kao zmaj. Leti bukvalno

Jel moze pomoc...
Ako neko od vas zna koja je ovo generacija procesora intel core i3-1215u
Po ovim oznakama sto pise po netu bih rekao da je prva generacija ali mi kpmsija kaze da je 12 generacija...
Vidim da kad je oznaka 1000 da je prva
Kad je 2000 druga
Kad je 3000 treca
A jel onda 12 generacija treba da ima 5 brojeva ili..?

Jel to dobra serija i generacija posto vidim da lap top ubija kako dobro radi?
Ne mogu onda ni da pomislim kako rade bolji lap topovi
Hvala ti na odgovoru

Jeste, jedna od boljih (odnos uloženo-dobijeno) Intel-ovih serija procesora.

I sta znace ove oznake....
Pisalo je na netu ali ne mogu da nadjem sad...
Svaki broj ima neko znacenje valjda

i3-1215U ima 6 jezgra , dosta je za tvoje potrebe , i ide na 4.4GHZ.

Jel to dobra serija i generacija posto vidim da lap top ubija kako dobro radi?
Ne mogu onda ni da pomislim kako rade bolji lap topovi
Hvala ti na odgovoru
Последњих 5 година је тако, брзи су, лепо раде. Бољи служе за играње или за други захтевнији рад па су процесори бржи, екрани бољи а пластика квалитетнија.
Jel moze pomoc...
Ako neko od vas zna koja je ovo generacija procesora intel core i3-1215u
Po ovim oznakama sto pise po netu bih rekao da je prva generacija ali mi kpmsija kaze da je 12 generacija...
Vidim da kad je oznaka 1000 da je prva
Kad je 2000 druga
Kad je 3000 treca
A jel onda 12 generacija treba da ima 5 brojeva ili..?

Vrh Dno