Šta je novo?

Acer Iconia W3 - 8" win8 tablet

Air-max

Cenjen
Učlanjen(a)
08.12.2010
Poena
199
Ovo novo cudo mi izgleda jako primamljivo, samo je jos pitanje cene:

http://www.engadget.com/2013/04/22/acer-iconia-w3-reportedly-leaks/

Imati pravi windows racunar u dzepu jakne, po potrebi prikljuciti tastaturu i misa i koristiti desktop programe, nema bolje od toga. Jos kada bi kostao oko 300$/eur... Mada znajuci cene win8 tableta, pre ce biti oko 400-500, ali covek moze da se nada. :)

Fina spravica, mada mislim da treba jos malo sacekati sa kupovinom Win8 tableta. Za manje od pola godine bi trebali da se pojave modeli sa novim quad core Atomom a to ce biti prava revolucija.

Ovo novo cudo mi izgleda jako primamljivo, samo je jos pitanje cene:

http://www.engadget.com/2013/04/22/acer-iconia-w3-reportedly-leaks/

Imati pravi windows racunar u dzepu jakne, po potrebi prikljuciti tastaturu i misa i koristiti desktop programe, nema bolje od toga. Jos kada bi kostao oko 300$/eur... Mada znajuci cene win8 tableta, pre ce biti oko 400-500, ali covek moze da se nada. :)

Nece biti 400-500, njima je W5 serija (W510 i njene varijacije u toj cenovnoj kategoriji), tako da ce ovaj biti oko 350e +/- . . A sto se tice QC atoma, to je lepo, samo cekati skoro god dana da se pojave, pa dok ih proizvodjaci usvoje, pa pocetna euforija oko toga i ``euforicna`` cena .. eee... :) Ovako dc Atom za multimediju i neke stvarcice ok, a sto kaze Air-max, znas da u dzepu nosis laptop od 8. incha.. :)

Najave su da ce sprave sa Bay Trail platformom biti u prodaji za praznike. Cena ce verovatno biti visoka u pocetku ali u pitanju je prvi pravi redizajn Atom cipa od pojavljivanja. Quad Core chip slican danasnjim Core i3 i sa HD4000 grafikom. Ako to ne ozivi Intel i Windows tablete, nista nece.

Doduse dobar je i Clover Trail, ali nista od multitaskinga sa malo ozbiljnijim aplikacijama. Svakako mnogo bolje od Android iskustva gde pravi multitasking ni ne postoji (o iOS i Windows RT/Phone bolje da ne pricam). Jos kada bi Microsoft izvrsio pritisak na developere da prilagode GUI i ucine ga skinabilnim tako da mozemo birati izmedju desktop i tablet skina (gde bi tablet skin bio nesto kao novi Chrome, sa velikim razmakom izmedju elementa), mogli bi ozbiljno da se ukljuce u tablet trku. Ionako aplikacije a i sam Android na tabletu teze smanjivanju elemenata GUIja, MS treba samo malo da poveca i razmakne ih da bi se mogli koristiti prstima kako dolikuje. Uz visoku rezoluciju (1080p i 1440p) i kvalitetan multitouch ekran, takav Win sa prilagodjenim aplikacijama ne bi nista bio losiji od Androida i iOSa. Pricam od desktop modu i aplikacijama naravno, metro je vec tablet friendly.

Poslednja izmena:
Najave su da ce sprave sa Bay Trail platformom biti u prodaji za praznike. Cena ce verovatno biti visoka u pocetku ali u pitanju je prvi pravi redizajn Atom cipa od pojavljivanja. Quad Core chip slican danasnjim Core i3 i sa HD4000 grafikom. Ako to ne ozivi Intel i Windows tablete, nista nece.

Win8 tablete može da oživi jedino prihvatljiva cena. Džaba njima jak hardver, kada nema nikog ko bi platio 500-600$ za ove današnje njihove tablete sa rezolucijama od 1360x768. Jednostavno, trenutno ih konkurencija "šije" po pitanju odnosa cena/hardver. Kad spuste loptu, mislim da će se daleko bolje prodavati. Problem u njihovim cenama leži i u tome što win8 tableti imaju minimum 64GB memorije, a ni Microsoft sa svojim cenama OS-a ne pomaže baš mnogo. Kada 64GB postane standard i kod Androdi i ipad tableta, cene će se malo izjednačiti.

Win8 tablete može da oživi jedino prihvatljiva cena. Džaba njima jak hardver, kada nema nikog ko bi platio 500-600$ za ove današnje njihove tablete sa rezolucijama od 1360x768. Jednostavno, trenutno ih konkurencija "šije" po pitanju odnosa cena/hardver. Kad spuste loptu, mislim da će se daleko bolje prodavati. Problem u njihovim cenama leži i u tome što win8 tableti imaju minimum 64GB memorije, a ni Microsoft sa svojim cenama OS-a ne pomaže baš mnogo. Kada 64GB postane standard i kod Androdi i ipad tableta, cene će se malo izjednačiti.

Toćno tako.. :) Mada pazi, da mi ne treba za povremeno igranje i programiranje u koje polako ulazim, rado bi ovja moj HP ProBook zamenio za onu Acer Iconiu W700.. Stvar je stvorena za nekog kome treba komp za multimediju i surf.. Pazi zakacis preko HDMI-a na TV taj W700 imas BT kb i misa i HOP imas strava kombinaciju, medjutim meni to sad ne radi pos`o.. Da stvar bude jos gora cene ove Iconie W700 sa i3 i dalje je oko 500e i ne namerava da pada.. :S:

gde to ima w700 za 500 eura plasim se da je preko 600 eura?

Ово је сјајна вест, дуго су инсистирали на томе да неће правити Windows 8 таблете мање од 10", чак је чини ми се сам Балмер то рекао у једном интервјуу, што ми се одувек чинило као ******ска одлука. Мада није као да их нису имали гомилу :d
Мањи уређаји су далеко портабилнији тј. далеко су више handheld :D имају нижу цену, а и показало се по андроид таблетима и по iPad mini да итекако постоји тржиште за уређаје мање од 10".

Ово је сјајна вест, дуго су инсистирали на томе да неће правити Windows 8 таблете мање од 10", чак је чини ми се сам Балмер то рекао у једном интервјуу, што ми се одувек чинило као ******ска одлука. Мада није као да их нису имали гомилу :d
Мањи уређаји су далеко портабилнији тј. далеко су више handheld :D имају нижу цену, а и показало се по андроид таблетима и по iPad mini да итекако постоји тржиште за уређаје мање од 10".

Pojavila se cena na Amazonu, sudeci po tome kostace 380$.

Pojavila se cena na Amazonu, sudeci po tome kostace 380$.
Јефтиније него досадашње десетке, али и даље прескупо за омасовљење јер је ценовно пре у рангу iPad mini, него Nexusa 7, а о јефтинијим андроид таблетима и да не говоримо.

Када је MS завладао тржиштем стоних рачунара главна предност му је била цена и велики број произвођача хардвера који су правили за њега компатибилан хардвер по ниској цени, данас се слично дешава са Андроидом који постаје дефакто стандардна портабилна платформа, а Microsoft покушава да фура неку ала Apple елитистичку причу која ће им се бојим се обити о главу.

Јефтиније него досадашње десетке, али и даље прескупо за омасовљење јер је ценовно пре у рангу iPad mini, него Nexusa 7, а о јефтинијим андроид таблетима и да не говоримо.

Када је MS завладао тржиштем стоних рачунара главна предност му је била цена и велики број произвођача хардвера који су правили за њега компатибилан хардвер по ниској цени, данас се слично дешава са Андроидом који постаје дефакто стандардна портабилна платформа, а Microsoft покушава да фура неку ала Apple елитистичку причу која ће им се бојим се обити о главу.

Hm, zaboravljas da je ovo Acer uredjaj, a ne MS. Windows 8 tableti su po prirodi stvari unapred skuplji zato sto imaju minimum 64GB memorije, a uz to ni njihov OS nije besplatan, sto svakako znacajno podize cenu uredjaja.
Ipak, ja ovaj W3 ni po cemu ne bih stavljao u isti kos sa Nexus7, pre svega, nisu ista kategorija, 7" vs 8", 64GB vs 32GB (ako gledamo osnovne modele, posto je Nexus sa 64 GB skuplji), i na kraju, full OS vs igracka Android OS.

Glavna prednost ovog Acera je sto po relativno niskoj ceni dobijes full Windows platformu, koju mozes da gurnes u dzep jakne ili leti u torbicu, i moze da ti sluzi u pokretu kao i bilo koji android, ali uz to prikljucenjem usb tastature i monitora na njega dobijas pravi desktop racunar na kojem mozes sve osim igranja zahtevnih igrica. Vec vidim ovako nesto kao glavni racunar, koji je uz to ultra portabilan.
Android uredjaje sa druge strane, ni u dalekoj buducnosti ne vidim tako funkcionalne.
Iskreno, od kako sam kupio dobar Android telefon, koji sa lakocom otvara sve sajtove i pusta sve vrste multimedije, android tablet ukljucim jednom mesecno, ako i toliko.
Sad shvatam koliko je ta sprava beskorisna, osim mozda za duza putovanja, i zapravo predstavlja samo uvecani telefon, dok win8 tableti to nikako nisu.

+ za AirMax sve lepo rečeno, portabilni uređaj koji po potrebi postaje full desktop što android kao OS nikad neće biti.
Ako bude koštao ispod 400$ to će biti odlična kuopovina jer dolazi sa tastaturom tako da po potrebi imate tablet netbook desktop sa legalnim OS koji se dodatno naplaćuje kod "prenosnika".
8 sati autonomije je takođe veliki plus ostaje da se sačekaju rezultati kako se taj atom ponaša i da li "hendluje" "smutli" :) win 8 i multitasking.
Ja sam očekivao win 8 za Arm procesore ali izgleda ništa od toga - konačno su se ms i intel uključili u trku ..

Loš displej loši uglovi nije IPS , nerazumno rešenje za tastaturu i stavljanje tableta sa zadnje strane, iako je najavljivana cena između 400 i 500$ sad mi se čini da je i 380$ mnogo..

Zapravo, cena kreće od 329$ za 32GB verziju.
Da videh sad na engaged , ovaj na snimku reče 379$ al to je za 64gb.

Video "hands on" reče devojka da je tastatura opciona i da košta 64€, e sad je pitanje da li za 329€ ide sa ili bez tastature...

Poslednja izmena:
Fina spravica, mada mislim da treba jos malo sacekati sa kupovinom Win8 tableta. Za manje od pola godine bi trebali da se pojave modeli sa novim quad core Atomom a to ce biti prava revolucija
...............................................
Plus, sa AMD Temashijem..

Poslednja izmena:
Fina spravica, mada mislim da treba jos malo sacekati sa kupovinom Win8 tableta. Za manje od pola godine bi trebali da se pojave modeli sa novim quad core Atomom a to ce biti prava revolucija
...............................................
Plus, sa AMD Temashijem..

Sve je to u redu, ali brate mili, za pola godine? Pa to ti je u svetu tableta toliko dugačak rok, da bi komotno mogao da primenjuješ tu logiku zauvek, i nikad da ni ne kupiš tablet. Za pola godine će uvek biti daleko boljih tableta za iste pare, ili istih za daleko manje para, tako da, ko sad ili u skorije vreme planira kupovinu, nikako mu se ne isplati da čeka.

Sve je to u redu, ali brate mili, za pola godine? Pa to ti je u svetu tableta toliko dugačak rok, da bi komotno mogao da primenjuješ tu logiku zauvek, i nikad da ni ne kupiš tablet. Za pola godine će uvek biti daleko boljih tableta za iste pare, ili istih za daleko manje para, tako da, ko sad ili u skorije vreme planira kupovinu, nikako mu se ne isplati da čeka.

Realno ja nzm zasto se ljudi ne omanu tih prica na forumu, da kupujem nesto i da sam resio da kupim, najvise bi sacekao mesec dana i to samo ako mi nije nista potrebno i moze da saceka, pa od jednog do drugog modela (s3 - s4) ako je proslo godinu dana a ovde se spominje 6 meseci, msm ae da kupujem auto pa da razumem ipak on traji par godina, inace za tablet, jos neko ko kupuje W3 sigurno nije neki zahtevan koristik, nzm zasto da ceka 6 meseci kad ce morati da plati sigurno vise, plus imace nesto, a nece ni znati sta ima, gledam narod po kaficima svi furaju s3 i s4, cudo jedno, a verujem da ne znaju verziju androida koju imaju, ma znam nema sta da verujem, velika vecina..

Bice ovo 400 Evrica bez tastature i to u EU , model 64 GB, kod nas nikada nije bas sigurno koliko ce biti veca cena. Posebno sto je pre nekoliko dana pocela ponovo Trka, Dinara, Eura i Cena i u toj trci uvek gubimo mi obicni kupci - potrosaci. Tastatura ce doci kasnije, tako bar pise u onom clanku.

@aidmax,promaster
pa prosto je.
atom bay trail i amd temash su zverke za taj slabasni atom, nekoliko puta snazniji.
znaci bice to pravi mini 'desktop' windows za poneti, pa i neka win igra da se obrne. neki program on the fly.
uostalom bice to malo brze od sest meseci..

@aidmax,promaster
pa prosto je.
atom bay trail i amd temash su zverke za taj slabasni atom, nekoliko puta snazniji.
znaci bice to pravi mini 'desktop' windows za poneti, pa i neka win igra da se obrne. neki program on the fly.
uostalom bice to malo brze od sest meseci..

A ti si kao probao taj "slabasni atom" pa znas?
Sto me nervira kad ljudi lupaju ovako. Svaki jedan review win8 tableta kaze kako sve radi savrseno, bez ikakvog zastajkivanja, a onda se nadje neko da pametuje kako je to "slabasno".
Ti cekaj, slobodno, ali da znas, za godinu dana sto ce tek izaci procesor, pojesce taj slabasni bay trail, ako ga kupis za pola godine, za**** si se.

Cisto sumnjam da ce se to desiti posto je BayTrail prvi veliki redizajn Atom jezgra od njegovog nastanka. Nece ga redizajnirati svake godine. I da, bice nekoliko puta snazniji od Clover Trail platforme i trosice manje energije. Sadasnji Atom jeste okej za nezahtevne korisnike ali ce Silvermont to podignuti na visi nivo i samo ce najzahtevniji korisnici i profesionalci biti nezadovoljni performansama. Svima ostalima ce biti puna kapa.

Tacno je to sto pricas o kupovini ali postoje periodi kada je glupo kupiti ono sto ima na trzistu jer stize istinska smena generacija. To je upravo sada za vecinu komponenti.

Cisto sumnjam da ce se to desiti posto je BayTrail prvi veliki redizajn Atom jezgra od njegovog nastanka. Nece ga redizajnirati svake godine. I da, bice nekoliko puta snazniji od Clover Trail platforme i trosice manje energije. Sadasnji Atom jeste okej za nezahtevne korisnike ali ce Silvermont to podignuti na visi nivo i samo ce najzahtevniji korisnici i profesionalci biti nezadovoljni performansama. Svima ostalima ce biti puna kapa.

Tacno je to sto pricas o kupovini ali postoje periodi kada je glupo kupiti ono sto ima na trzistu jer stize istinska smena generacija. To je upravo sada za vecinu komponenti.

To jako zavisi od tvojih ličnih potreba. Ako nekome treba računar sada, šta mu znači to što će za pola godine biti boljeg hardvera? Meni sada treba još jedan računar u kancelariji, i nema tu uopšte izbora, može za pola godine da bude i milion puta jači hardver, po sto puta nižoj ceni, mogu da ga dele i besplatno, kad on meni sada treba.
Dešava se da neko već ima računar, tablet ili šta već, i tu još i može da se nateže i čeka bolji trenutak za kupovinu. Ali ako ti treba nešto novo, nemaš ga već, tih pola godine je jednostavno nedostižno, daleka budućnost.
U slučaju ovih novih atoma, pre svega ostaje činjenica da nisu još ni zvanično najavljeni, ne zna se ni njihova cena, ni datum pojavljivanja na tržištu, ne zna se ni kako će se pokazati u realnosti, te priče da će novi procesor biti nekoliko puta snažniji od prethodnog slušamo svaki put, pa ispadne povećanje od 10% u najboljem slučaju. U svemu tome, ja ne vidim računicu da neko kome treba tablet sada ili u dogledno vreme, čeka pola godine ili više za nešto što će možda biti a možda i neće, i to ko zna kad.

Vrh Dno