Šta je novo?

Acer Iconia A500 vs Asus Transformer

radera

Čuven
Učlanjen(a)
24.01.2004
Poena
619
S obzirom da bi ova dva tableta mogla uskoro da se pojave i kod nas - moje je pitanje - koji odabrati? Oba tableta bi trebalo, po prvim najavama, da imaju slične cene, a deluje i da su slični proizvodi.
Najveća razlika je bolji Asusov ekran (rezolucija je ista) i to što transformer ima gps. Sa druge strane Acer ima usb port, što je opet veliki plus...

Ima i Transformer USB, doduše u sklopu tastature. Ionako nema smisla da kupuješ Asus Transformer bez tastature.

Ja bih uzeo Acer. Ali zaista je mrtva trka. Oba tableta imaju po neku manu tako da bi Asusov ekran na Aceru bio prava stvar. :D
Ja bih uzeo a500 ili sedmoincni a100

Koja je to mana ASUS-ovog tableta. To ti iz prve ruke ili?

Po meni je OGROMNA mana sto nema usb out of the box vec moras da kupujes tastaturu!
A ono sto je meni mana ne mora da bude i tebi. Izneo sam svoje misljenje.

Stvar ukusa, ali jesi li siguran da Asus ima bolji ekran? Po onome sto sam ja video/citao/slusao, Acerov ekran je sasvim OK. Dok ne vidim cene, mrtva trka.

I taj GPS - jesi li siguran da nije kod oba uredjaja (kao i kod vecine) situacija ista - 3G modeli imaju GPS, ne-3G modeli nemaju? Ko god pogleda u koje doba ovo pisem, razumece me zasto mme mrzi da proverim.

Asus ima gps i bez 3g. Acer nema.
Ne vidim zašto nema smisla kupovati asusa bez tastature? Ovde poredimo tablete, a ja tu tastaturu vidim pre svega kao dodatni gadget za fenserisanje i vrlo skup usb port. Ima i acer vrlo sličnu tastaturu, doduše za model W500, tako nije isključeno da i oni naprave keyboard za android tablet ;-)
Mene lično nešto vuče aceru, ali bih teško objasnio zašto. Generalno, ni acer ni asus kao brendovi nisu moji favoriti, ali u svetu tableta važe druga pravila.

@radera Da li imas tablet sada?

Izvini zaboravio sam da imas 10s, hoces da ga menjas? Zasto ti se 10s ne svidja? Meni je ok tablet.

Poslednja izmena:
Imam viewsonic 10s, i koliko me sećanje služi malo smo na PM razgovarali o njemu pre nego što ti je stigao 3g model istog ;-)
Ali razmišljam da ga zamenim nečim novim kada se pojavi. Ne zato što sam nešto nezadovoljan viewsonicom, već su me ovi modeli sa većom rezolucijom i fabričkim androidom 3.0 prilično zaintrigirali.

Da da izvini molim te. Ne pamtim bas nickove. Secam se.
Ja mozda uzmem nesto novo tamo posle juna. Ako za 10s ne izadje update, a svi su izgledi da nece. :(

Ja imam kombinaciju za USA, gde se sada, u pre-orderu iconia a500 (16gb) nudi za 450$, što je ~310€. Prosto bi bilo šteta propustiti priliku.

To ti je super prilika. Za te pare, ja ne bih razmisljao.
Ali sacekaj malo da krene masovna prodaja, mozda mu cena jos malo padne?
Ja cu da sacekam sredinu godine, da vidim kako se odvija situacija sa cenama i novim proizvodima.

Da sam mogao da čekam ne bih kupovao ni 10s! (kojim sam, inače, u dobroj meri zadovoljan).

Ja navijam za Asus :)
Sto se buducih tableta tice - Toshibin tablet je isto ok i Samsungovi modeli bi trebali da budu vise nego ok.

Ja ne navijam - mislim da ce na kraju izbor zavisiti pre svega od cene i dostupnosti. Doduse, ja za sebe vidim razlog da uzmem onu tastaturu. To bi moglo da bude najgluplje bacenih 150 jura, ali ko zna...

Asus ima gps i bez 3g. Acer nema.
Ne vidim zašto nema smisla kupovati asusa bez tastature? Ovde poredimo tablete, a ja tu tastaturu vidim pre svega kao dodatni gadget za fenserisanje i vrlo skup usb port. Ima i acer vrlo sličnu tastaturu, doduše za model W500, tako nije isključeno da i oni naprave keyboard za android tablet ;-)
Mene lično nešto vuče aceru, ali bih teško objasnio zašto. Generalno, ni acer ni asus kao brendovi nisu moji favoriti, ali u svetu tableta važe druga pravila.

Ja tu tastaturu vidim kao nadu da će jednog dana ostali iskopirati taj fazon i ubaciti tastature kao sastavni deo tableta. Naravno biće odvojiva kao kod Transformera i možda jednog dana dobijemo novu kategoriju hibridnih tableta koji će zameniti netbuke i tablete i za koje će neko napisati korisne aplikacije. Trenutno tablet je upravo ono što si rekao, gadget (za fenserisanje je nepotreban dodatak, svaki gadget je po definiciji više manje beskoristan uređaj koji upravo i služi za pokazivanje pa za sve ostalo). Pored toga svrha tableta jeste produžavanje vremena provedenog pred ekranom sa pozadinskim osvetljenjem (zbogom oštrom vidu) kao i skoro pa permanentno prisustvo na internetu što je interesu svim velikim kompanijama.

Ako već uzimaš bez tastature, onda ne vidim mnogo prednosti ASUSa osim boljeg ekrana. Većih je dimenzija i nema USB port kao što kaže Emix a to nisu baš zanemarljive mane.

Pošto već imaš tablet od 10" možda bi najbolje bilo da uzmeš nešto manje i mobilnije, što može da stane u svaki džep tj. Acer A100.

Ne bih držao dva tableta, već bih zamenio jedan drugim. A izbor 7 ili 10 incha je teška muka. Ranije sam bio skloniji sedmicama, ali posle iskustva sa 10' nalazim da nije strašno za svakodnevno nošenje i upotrebu. Pa još 1280x800 rezolucija.
Inače sam negde pročitao da acer ima slabiji domet wi-fija, ali čovek je to pisao je poredio sa iphoneom 4. Prosto znam iz iskustva da apple briljira sa wi-fijem, jer sam na svom macbook prou uspevao da se nakačim na mreže koje drugi, non-apple uredjaji nisu uspevali ni da pronadju. Tako da mislim da ovo o wifiju na A500 ne treba uzimati previše ozbiljno.

Ne znam koliko je realno porediti WiFi na Apple telefonu i laptopu, moj aluminijumski HTC Legend, koji ne briljira sa WiFi dometom, razbija potpuno aluminijumski iPhone prve generacije (to i jeste glavni razlog zasto je Apple odustao od aluminijuma). Nisam imao prilike da poredim WiFi na drugim iPhoneima, pa ne mogu da kazem kakav je iPhone4, ali tablet ipak ima mnogo vise prostora za antenu nego telefon.

Vidim da ovde mnogi na docking station za ASUS Transformer gledaju samo kao na tastaturu. Ne treba zaboraviti da docking u sebi ima dodatnu bateriju istog kapaciteta kao sto je u samom tabletu, pa se autonomija skoro duplira. Ovo mozda nije bitno u svakodnevnom radu, ali pri duzim putovanjima je ekstra korisno. Pored toga, docking pruza i veliku stabilnost ako odlucite da odradite nesto kompleksnije (kucate duzi tekst ili editujete nesto), a sa njim je lakse i namestiti uredjaj ako zelite da gledate film, a da vam obe ruke budu slobodne.

Kako si sad sve to lepo napisao, hajde reci ti nama kada to stize kod nas i koja ce biti target cena kod nas na trzistu ? :D

Da koliko ce to sve da kosta? Nadam se ne pola cene tableta.

Lepa stvar je da ovde izgleda počinje da se uvažava (ili makar osluškuje) ono što mi kao useri mlatimo po forumima. Znam da je u pitanju biznis, ali šta god da je razlog mi smo na dobitku. Pandurov za Viewsonica, asus za asusa - čekamo i ostale.
Evo i ja da se priključim pitanjem drugu "asusu": pošto i kad stiže. Pošto tablet, pošto tastatura, pošto u kompletu.

Sad sam u nekoj drugoj temi ovde na forumu video da se asus transformer očekuje 26. aprila u USA. Model od 32 gb za 500 $, a 16 gb za 400$. To je 280 €. Kad bi i kod nas moglo po tim cenama. Ali, ovo je Evropa, pa još Balkan, pa još Srbija.
U tehnomaniji nude A500 za 47.000 dinara, a na best buyu je 450$.

Poslednja izmena:
Bojim se da ce asus biti jos skuplji od 47.000. :S:

Cena uopste nije losa, pretpostavljam da je to cena za 16gb model+docking ?
U UK je cena oko 430 funti, sto mu dodje nekih 49000, tako da je ova cena od 55k jos i dobra :)

Kolika je doplata za 3G modul?

Nazad
Vrh Dno