Šta je novo?

Acer, Asus ili HP

fatza

Slavan
Učlanjen(a)
09.08.2005
Poena
365
Trebalo bi uskoro da kupim laptop, pa sam hteo da se konsultujem sa vama šta bi bio dobar izbor. U uži izbor ušli su Acer zbog navodno baterije koja može da izgura 7 sati, barem tako tvrde u Gigatronu u šta ja iskreno sumnjam, zatim Asus i HP. Zanima me laptop sa isključivo Intel procesorom, AMD ne dolazi u obzir. Laptop bih koristio isključivo za rad, surfovanje po netu, nikako za igranje igrica, tako da mi ne treba nikakva jaka mašina. Dovoljno mi je 4 GB RAM-a, neki Intel Celeron Dual ili Quad Core procesor, a ovo ostalo je manje bitno. Grafika je kod svih računara do 35000 integrisana, tako da tu ne moram da razmišljam.

E sad, ovako: u Gigatronu su mi preporučili ovaj Acer: http://www.gigatronshop.com/laptop_racunari/acer_aspire_es1512c3zb__nxmrwex025-49869 za koji tvrde da baterija drži do 7 sati. Acer kao Acer mi baš i ne uliva poverenje, tako da postoji i sumnja u to da li baterija može toliko da izdrži u nekom normalnom radu, a ne da stoji u idle i da mi drži sedam sati, jer to nema svrhe. Inače, ova konfiguracija je relativno ok, otprilike ono što mi treba.

Od Asusa ima više modela koji su otprilike slične konfiguracije kao i ovaj Acer, i otprilike Asus mi uliva više poverenja, pogotovo što sad imaju onu akciju da ako se nov laptop pokvari, da vraćaju popravljen laptop i novac... To zvuči ok.

Na kraju, naleteo sam na jedan jako zanimljiv HP: http://www.gigatronshop.com/laptop_racunari/hp_15r269nm__m3k05ea-54289 Ovde je isto Intel platforma, s tim što je ovde Quad Core procesor. Ovaj ima i optiku, za razliku od Acer-a, VGA izlaz, bolju web kamericu, i HP mi uliva mnogo više poverenja u odnosu na Asus, a pogotovo Acer.

Koja bi bila vaša preporuka? Planiram da potrošim najviše 35.000 za laptop, ni dinara više, jer kao što rekoh ne treba mi za igranje, nego isključivo za neki svakodnevni rad, Internet, itd... Bitno mi je da radi Win 7, Win 8, da ima 4 giga RAM-a, Intel procesor, i to je to otprilike. Acer me jedino kopka zbog te baterije, a ne znam nikoga ko ima baš taj laptop pa da mi potvrdi da li može da izgura i 5 sati, a kamo li sedam. :)

Hvala svima na savetima i komentarima. :) Pozdrav!

čast izuzecima, ali kad pričamo o tome šta ti preporučuju u radnjama, to je stvatno postalo kriminal.
Prvo, postoji velika šansa da naletiš u "maskiranog" promotera koji radi za određeni brend, pre svega to je slučaj baš u Gigatronu gde jedan distributer ima svoje promotere koji uvek nude acer i lenovo, tj uvek na njih navode.
Nije problem što su tu promoteri, problem je što većina njih pojma nema i samo lupetaju gluposti ne bi li prodali to što su im dali da prodaju.
Oni imaju neke poene koje moraju da nakupe, da bi dobili platu, i ne prezaju da izmišljaju, da ne kažem lažu, samo da prodaju bilo šta.

Sad, iskreno nemam pojma za tog acera, možda i drži baterija i 7 sati, ali morao sam off-topic malo jer me mnogo nervira to po radnjama srpskim.

Da, ne bih se u svakom slučaju oslanjao na te njihove priče u radnjama, jer u pravu si, to su većinom promoteri koji navode vodu na svoju vodenicu. Realno, ja ne mogu nikako da znam koliko ta baterija može da izdrži, jedino da poslušam prodavca ili promotera, ko god da je, ili da jednostavno ne verujem u tu priču. Ako se zaje*em, zaje*ao sam se i kraj priče. Za sad mi je ipak najuži izbor onaj HP...

Kazes za posao a nisi naveo kakav je posap u pitanju.

Kupiću ga na rate, čekovima, a izgleda da na Benchmark šopu ne postoji takva opcija, tako da ništa od toga. :)

Bez razmišljanja uzmi ACER Aspire ES1-512-C3ZB - NX.MRWEX.025.
Za ono što si naveo ovaj laptop će ti odlično služiti.
HP izbegavaj u širokom luku.
Od Asusa vredi kupovati samo skuplje modele, ali kod tebe to nije slučaj.

Drzao sam u ruci ES1-512 laptop , dizajn nije neki , slobodno uzmi HP taj on ima i podrsku za Windows 7 dok ces na tom Aceru imati problema sa sedmicom posto nema podrsku za njega!

Zbunjen sam, definitivno. OK, procesor znam da ću Intel, ali nemam pojma šta da izaberem od ova tri laptopa. Danas odem u Tehnomaniju, onaj tamo mi kaže "beži od Acer-a" i uvaljuje mi laptope od po 45000, kao da ja ne znam da su oni bolji, ***. Strašno. Pa, nisam sisao vesla. Ne treba mi besan laptop, hoću za normalan, svakodnevni rad, bez ikakvih igrica i gluposti, a on mi uvaljuje i3 procesor i laptop sa ssd diskom, kao ja sam glupav pa ne znam da je to bolje. Problem je što ne mogu da se odlučim između Acer-a, HP-a i Asus-a. Znam da je kod HP-a loše hlađenje bilo, ne znam kakvo je sad, Acer pojma nemam kako se pokazao, ne znam nikoga ko ga ima, za Asus isto tako... Pojma nemam...

Pa sad, sve zavisi od cenovne klase uredjaja - i Acer i Asus i HP imaju dobre laptopove u visim cenovnim klasama, ali u nizim bi se svakako klonio Acera, nikako se po mom licnom iskustvu nije pokazao.. Za Asus vs HP vec ne znam, pogledaj po netu benchmarke neke i testove modela, mozda saznas nesto korisno..

Sto se tice procesora, za svakodnevne zafrkancije su sasvim dovoljni ovi novi cetvorojezgarni atomi, ali neces se na njima naigrati, mada bi youtube trebao lepo da radi (mada i to proveri, ima sigurno sijaset iskustava na internetu).

Takodje, zasto ne uzmes nesto polovno, tipa sa KP ili nesto slicno, nesto iz mesta blizu tvog ili iz tvog mesta, gde mozes da ga testiras.. Obicno za te pare polovnjaci su sasvim solidni i vise puta bolji. A ako zelis nov uredjaj zbog garancije u to se po mom iskustvu ne treba uzdati jer garancija vazi samo dok ti ne zatreba :)

Pa sad, sve zavisi od cenovne klase uredjaja - i Acer i Asus i HP imaju dobre laptopove u visim cenovnim klasama, ali u nizim bi se svakako klonio Acera, nikako se po mom licnom iskustvu nije pokazao.. Za Asus vs HP vec ne znam, pogledaj po netu benchmarke neke i testove modela, mozda saznas nesto korisno..

Sto se tice procesora, za svakodnevne zafrkancije su sasvim dovoljni ovi novi cetvorojezgarni atomi, ali neces se na njima naigrati, mada bi youtube trebao lepo da radi (mada i to proveri, ima sigurno sijaset iskustava na internetu).

Takodje, zasto ne uzmes nesto polovno, tipa sa KP ili nesto slicno, nesto iz mesta blizu tvog ili iz tvog mesta, gde mozes da ga testiras.. Obicno za te pare polovnjaci su sasvim solidni i vise puta bolji. A ako zelis nov uredjaj zbog garancije u to se po mom iskustvu ne treba uzdati jer garancija vazi samo dok ti ne zatreba :)

On hoce na rate tako da kp odmah otpada!

Aha, nisam video.. Steta :)

U svakom slucaju, sta god da odaberes - nek te dobro i dugo sluzi :)

Za onaj HP koji sam mislio da uzmem, nigde ne postoji nikakav review, što mi je totalno neverovatno. :)

Ni ne želim da se igram, ali mi je bitno da Youtube ipak lepo radi i u HD rezoluciji. :)

Gledao sam na KP kakvih laptopa ima, i veruj mi da svakom nešto fali. Ne želim da dam skoro 20.000 dinara za neki polovan laptop kome fale dugmići, kome baterija drži 30 minuta, itd. Bolje ću onda dati 35.000 za nov, pa makar bila i slabija konfiguracija.

Ne slusaj ga , imas svoje hoces laptop do 35 hiljada na rate nema on tebi sta da govori , idi u gigatron vidi ako moze uzivo onaj HP 15-r269nm - M3K05EA sa N3540 procesorom ako ti se svidja uzmi ga! Mada na rate je cena 37.730,00 nije 34 to je za kes popust!

Imas i slican crni model: http://www.tehnomanija.rs/laptopovi/hp-notebook-15-r260nm-m3j38ea.html

Pre nego što odgovorim, želim svima da vam se zahvalim na odgovorima, jer koliko god da znam od računarima, uvek mi je dobrodošao i neki savet od ljudi koji možda imaju i više iskustva od mene, a ja nemam toliko iskustva sa laptop računarima, mnogo više sa desktop, tako da hvala što se trudite da mi pomognete u odabiru. :)

Inače, kada sam bio u Gigatronu, 'ladno mi čovek kaže da mogu da dobijem taj laptop po toj manjoj ceni. Rekao mi je bukvalno ovako: "Ako hoćete taj laptop na rate, možemo da vam izađemo u susret, da bude ta donja cena (34.000).". Ja rekoh, dobro, hvala. :)

Aha, nisam video.. Steta :)

U svakom slucaju, sta god da odaberes - nek te dobro i dugo sluzi :)

Nije šteta, jer su ljudi lažljiva stoka i ne možeš se pouzdati ni u koga. Ja znam da kada bih prodavao bilo šta od tehnike, iskreno bih rekao kako stoje stvari, a ljudi tamo prodaju svakakvo đubre. Onom fale dugmići, iščupalo dete, drugom oštećen displej, trećem nisu dobre šarke, četvrtom baterija "odlična", traje 25 minuta, i sve to za 150 evra... Pa onda ću kupiti nov, pa bar znam da imam garanciju, bilo kakvu... :)

Hvala ti na lepim željama. :)

Noviji mobilni procesori su ionako SoC ovi, što znači, da je procesor, grafika, to što se nekada zvalo severni, južni most, memorijski kontroler, sve je na jednom mestu, što znači da nema opasnosti od crkavanja i pregravanja, što je nekada bio problem sa acerovim pločama u laptopovima. I vrlo su niski potrošači. Zato nema veze s mozgom to što ti kaže, beži od acera, jer acer jedno vreme nije bio na dobrom glasu, pre 5-6 godina. Ovo je drugačija kompjuterska arhitektura, kod koje, manju razliku čine dizajnerska rešenja kod određenih proizvođača. Mislim da bi ti taj procesor intel celeron N 3540, bio sasvim ok, ali ne očekuj čuda od njegove integrisane grafike

Poslednja izmena:
Nije šteta, jer su ljudi lažljiva stoka i ne možeš se pouzdati ni u koga. Ja znam da kada bih prodavao bilo šta od tehnike, iskreno bih rekao kako stoje stvari, a ljudi tamo prodaju svakakvo đubre. Onom fale dugmići, iščupalo dete, drugom oštećen displej, trećem nisu dobre šarke, četvrtom baterija "odlična", traje 25 minuta, i sve to za 150 evra... Pa onda ću kupiti nov, pa bar znam da imam garanciju, bilo kakvu... :)

Hvala ti na lepim željama. :)

Zato bas i rekoh da je negde blizu gde prosto odes i uveris se u stanje proizvoda, nema lazi nema prevare :)

A moguce je da je acer sada ok, ne znam, ali treba uzeti u obzir periferne mogucnosti kao i kvalitet ekrana/panela.

Zato bas i rekoh da je negde blizu gde prosto odes i uveris se u stanje proizvoda, nema lazi nema prevare :)

A moguce je da je acer sada ok, ne znam, ali treba uzeti u obzir periferne mogucnosti kao i kvalitet ekrana/panela.

Veruj mi da ni to nije garancija da će ti nešto raditi. Proveriš na licu mesta, doneseš kući i posle kreću problemi. :) Skoro je jedan moj prijatelj imao problem sa desktop računarom, jedno neprijatno iskustvo u svakom slučaju... Ne bih se zezao sa tim. :)

Nazad
Vrh Dno