Nisam gledao na sajtu proizvođača da li postoje upravljački programi podrške za Linux, XP, Vistu, Windows 7 za model koji je naveden, to prepuštam pokretaču teme da pogleda jer to njega više zanima a meni bi bilo merilo koji ću operativni sistem instalirati jer nerado počinjem instalaciju nekog sistema ako proizvođač uređaja nije obezbedio sve potrebne upravljačke programe (drajvere).
Postoje određeni modeli različitih proizvođača a biće ih sve više za koje ti isti proizvođači nisu obezbedili upravljačke programe podrške za XP, tako da ne stoji tvrdnja da ako može Vista mora da može i XP ili štogod drugo.
Naravno, da ne znači da ako proizvođač nije obezbedio programe podrške da nije moguće instalitrati XP na određenu mašinu ali to svakako kudikamo otežava posao jer je potrebno kao prvo saznati precizno šta je sve ugrađeno pa potom tragati po netu gde često pomažu iskustva korisnika koji su se prethodno nalazili u sličnim situacijama sa određenim uređajem i mogućim komponentama koje su ugrađene.
Šta i zašto od navedenog može da iskomplikuje život?
• Prvo proizvođači, čini mi se po nekim mojim skromnim iskustvima, nisu uvek najiskreniji o informacijama baš svakog ugrađenog dela.
• Drugo, dešava se da ni na sajtu proizvođača određene komponente nema odgovarajućih upravljačkih programa za istu, kako bi korektno radila pod nekim od nama željenih sistema a u ovom slučaju Windowsom XP.