Šta je novo?

Acer Aspire 5530G-702G32Mi

Stilgar

Čuven
Učlanjen(a)
26.01.2003
Poena
620
Posle dva dana pod rukom da ostavim utiske. specifikacija je:
Procesor AMD Turion X2 DualCore RM70 (2.0GHz/1GB/3600FSB)
Memorija 2048MB DDR2 800MHz
HDD 320GB SATA 5400rpm
Monitor 15.4" WXGA 1280x800 Crystal Brite
Grafička ATI Mobility Radeon HD3470 256MB
CD/DVD DVD RW Dual Layer
Zvučna 16-bit Sound Card
Zvučnici Stereo Speakers
Modem V.92 56k Fax Modem
Mrežna 10/100/1000 Gigabit Lan
Wireless 802.11 a/b/g
Bez operativnog sistema
Baterija 6 cell
Težina 3.0kg
Dodaci i raspoloživi konektori
Card Reader 5-1 čitač kartica
USB 4
AudioOut 1
MicIn 1
ExpressCard slot (34/54mm) 1
Modem (RJ 11) 1
LAN (RJ 45) 1
Analogni VGA 1
HDMI 1
Web Camera 0.3 MPix
Garancija 12 meseci

racunar dolazi sa fabricki podeljenim diskom na dve particije po 160 gb i u biosu ima opciju d2d tj oporavak sistema koriscenjem hiden particijama na oba diska. Mene ju u biosu interesovalo da li mogu da iskljucim IDE/AHCI u IDE/native. Moze. Sa instalacijom narodne viste sam imao problem pri kraju instalacije kad vista finalizuje instalaciju cekao sam pola sata, racunar nije zablokirao ali nisam imao strpljenja da zavrsim instalaciju do kraja. Da napomenem samo da je jedna particija fat32 a druga ntfs. Ubio sam obe napravio jednu i pokrenuo instalaciju xp-a koja je protekla bez greske. Prijatno iznenadjenje sam doziveo sa ubacivanjem cd-a koje sam dobio uz laptop: na njemu su svi driveri za xp i za vistu. Na acerovom sajtu nema zvanicnih drivera za XP a na cd-u ih ima lepo:)
Instalacija svih drivera i pratecih programa je prosla bez ikakvih problema.
Sad cu da ga "mucim" a u narednih nekoliko dana pa cu da javim utiske. Najvise me zanima kako ce se pokazati grafika. Za one koji neznaju ovaj laptop ima dve graficke koji rade u nekom hiper crosX sli :) rezimu, naime kad radi na struju onda koristi 3470 i 3200 (prva ima 256 mb svojih druga uzima od sistema 256), a kad je na baterijama onda koristi ati3200 koja je integrisana u amd-eov 780g chipset. do sad sam probao moju omiljenu Titan quest imortal throne na 1280X800 sve na high bez AA i mogu vam reci da sam prijatno iznenadjen.
Sto se izgleda tice lepo izgleda poklopac je modre boje koja prelazi u crnu ka ivicama a na sredini je natpis acer bele boje koji svetli kad je racunar ukljucen. Dugme za paljenje takodje ima plavi oreol ko samsung monitori a ima i jedna "lajsna" koja vodi do prekidaca za paljenje i takodje svetli plavo cak i kad je lap ugasen. Sa desne strane su fast tasteri za media player koji takodje imaju plavu pozadinu a sa leve strane su fast tasteri za whirles, browser, mail i bluetooth. Temperature su 47 procesor 41 gpu i 37 hitachi disk mada je i napolju zahladnelo. eto toliko za sad za nekoliko dana "svakodnevne upotrebe" javljam vise zapazanja.

p.s. titan quest je veoma zahtevna igra kad je sve na high i dobar mi je reper jer sam je igrao na svim desktopovima i laptopima koje sam do sad imao.

Poslednja izmena:
Koliko mu traje baterija, kakav je ekran?
Negde procitah da da bi se koristio crossx(kak god se zvalo :) ) rezim kada obe kartice rade zajedno treba da se instalira vista?

Ima il bluetooth, posto ga nema u specifikacija, a napisao si da postoji dugme za njega?
Izvina sto postavih ovoliko pitanja razmisljam da ga kupim...

Koliko mu traje baterija, kakav je ekran?
Negde procitah da da bi se koristio crossx(kak god se zvalo :) ) rezim kada obe kartice rade zajedno treba da se instalira vista?
Bice da je tako jer kad je na bateriji trebala bi da radi samo 3200 medjutin everest i dalje vidi samo 3470, kao i ati control centar. ekran je odlican slika je perfektna obzirom da ima nalepnica da koristi dnle sto me podseca na samsung televizore ne bi me cudilo da je samsungov panel.

Poslednja izmena:
Ima il bluetooth, posto ga nema u specifikacija, a napisao si da postoji dugme za njega?
Izvina sto postavih ovoliko pitanja razmisljam da ga kupim...
ima dugme nema blutooth ali ima neki softwer koji se instalira. nisam probao eksterni imam neki msi pa kad probam javljam.

Jel moze malo vishe komentara? Utisci i tako to?

Neki 3dmark slika test iz igre*citaj kriza

Ej jel moze neka slika tog acer-a sa strana i s'preda, daj neku sliku iz 3dmarka i everesta, kolki mu je mem bandwidth i latence?

EDIT:

Jel taj lap ima 2 harda po 160GB ili jedan od 320??

Poslednja izmena:
Dobar lapic! Fine specifikacije, samoooo ne mogu da vjerujem da nema bluetooth!

PS ako nije problem da bacis neke rezove iz igrica, ako se vec predstavlja kao gaming lap.;)

Kolio mu traje baterija?
kad je na bateriji koja je 100% puna cim upalim komp pise da ima vremena za 2h.59m mada pod xp-om to nije bas relevantno. lepo sam instalirao masinu ali me strasno kopka taj crossfireX mod pod vistom. Nisam uspeo da nadjem ni drivere za e managment (e configuration, e power) koji radi samo pod vistom.

Ej jel moze neka slika tog acer-a sa strana i s'preda, daj neku sliku iz 3dmarka i everesta, kolki mu je mem bandwidth i latence?

EDIT:

Jel taj lap ima 2 harda po 160GB ili jedan od 320??

ima jedan hard od 320, 3dmark 2005 je damo 3590 poena, koristim everest 4.50 corp. koji nema benchmark ali naci cu neki koji prepoznaje chipset pa cu ostaviti. cim slikam postavljam slike.

sto je na tom 5520 slika toliko ocajna?

Jel moze malo vishe komentara? Utisci i tako to?
Neznam kako da opisem koliko sam zadovoljan sto sam pazario bas acera iako sam bio skeptik prema njihovim laptop masinama prvensveno mislim na dizajn tj njihove svetle nijanse tastatura. Masina je zivahna lepo radi pod xp-om ali me strasno kopka kako sve to izgleda pod vistom jer onda bi sav njegov potencijal dosao do izrazaja. Sto se tice gaminga nije bas punokrvni "gamer" jer njegova 3470 ne moze da se meri sa 8600gt ili HD2600 a crossfireX nemogu da "osetim" pod XP-om.

Evo benchmarka gpu-a posle clean instalacije i patcha 1.20

==============================================================
TimeDemo Play Started , (Total Frames: 2000, Recorded Time: 111.86s)
!TimeDemo Run 0 Finished.
Play Time: 158.80s, Average FPS: 12.59
Min FPS: 6.53 at frame 274, Max FPS: 15.70 at frame 115
Average Tri/Sec: 9062314, Tri/Frame: 719567
Recorded/Played Tris ratio: 1.27
!TimeDemo Run 1 Finished.
Play Time: 147.40s, Average FPS: 13.57
Min FPS: 6.53 at frame 274, Max FPS: 15.77 at frame 83
Average Tri/Sec: 9867104, Tri/Frame: 727214
Recorded/Played Tris ratio: 1.26
!TimeDemo Run 2 Finished.
Play Time: 147.30s, Average FPS: 13.58
Min FPS: 6.53 at frame 274, Max FPS: 16.27 at frame 62
Average Tri/Sec: 9877577, Tri/Frame: 727462
!TimeDemo Run 3 Finished.
Play Time: 147.27s, Average FPS: 13.58
Min FPS: 6.53 at frame 274, Max FPS: 16.58 at frame 990
Average Tri/Sec: 9875770, Tri/Frame: 727190
TimeDemo Play Ended, (4 Runs Performed)

i CPU benchmaraka:

TimeDemo Play Started , (Total Frames: 2000, Recorded Time: 111.86s)
!TimeDemo Run 0 Finished.
Play Time: 158.80s, Average FPS: 12.59
Min FPS: 6.53 at frame 274, Max FPS: 15.70 at frame 115
Average Tri/Sec: 9062314, Tri/Frame: 719567
Recorded/Played Tris ratio: 1.27
!TimeDemo Run 1 Finished.
Play Time: 147.40s, Average FPS: 13.57
Min FPS: 6.53 at frame 274, Max FPS: 15.77 at frame 83
Average Tri/Sec: 9867104, Tri/Frame: 727214
!TimeDemo Run 2 Finished.
Play Time: 147.30s, Average FPS: 13.58
Min FPS: 6.53 at frame 274, Max FPS: 16.27 at frame 62
Average Tri/Sec: 9877577, Tri/Frame: 727462
!TimeDemo Run 3 Finished.
Play Time: 147.27s, Average FPS: 13.58
Min FPS: 6.53 at frame 274, Max FPS: 16.58 at frame 990
Average Tri/Sec: 9875770, Tri/Frame: 727190
TimeDemo Play Ended, (4 Runs Performed)

Sve u svemu prezadovoljan sam dobijenim za ulozeni novac jos ako se pokaze robusan i kvalitetan u duzem radu bez nekih problema mogu reci da je dobar izbor.
Imao sam do sad MSI EX610X-007EU , hp 6720S, i sad ovog acera. msi je bio amd na 1.9 2 gb rama i imao je ati 2400 sa 128 mb, hp je bio core duo na 1.8 2 gb rama i intelovom 3100. Specifikacije acera znate. Kad uporedim te tri masine koje su mi prosle kroz ruke u roku od 6 meseci acer je zmaj u poredjenju sa dve prethodne.

Zar nebi trebalo da taj crossfire x odradjuju drajveri tj ati ccc?

Prvenstveno me interesuje kvalitet izrade i ekrana. Danas sam svratio do PC Practic-a ali nisu imali pomenuti model na lageru da ga pogledam.Pogeldao sam njegovog rodjaka (Acer Aspire 8920 - 18 incha) i npr. nikako mi se nije dopala tastatura. Volim kada tastatura ima malko hrapaviju povrshinu, ne potpuno glatku. Znam da su skoro svi redizajnirani bash u tom fazonu ali ako su i tastaturu promenili, to mi se nikako ne dopada :) Drugo, kakav je ekran? Performanse mi u principu nisu bash najbitnije jer igre ne igram a programi koje koristim ne zahtevaju neke Bog zna kakve resurse, a znam da ova mashina ne moze da bude losha.

Prvenstveno me interesuje kvalitet izrade i ekrana. Danas sam svratio do PC Practic-a ali nisu imali pomenuti model na lageru da ga pogledam.Pogeldao sam njegovog rodjaka (Acer Aspire 8920 - 18 incha) i npr. nikako mi se nije dopala tastatura. Volim kada tastatura ima malko hrapaviju povrshinu, ne potpuno glatku. Znam da su skoro svi redizajnirani bash u tom fazonu ali ako su i tastaturu promenili, to mi se nikako ne dopada :) Drugo, kakav je ekran? Performanse mi u principu nisu bash najbitnije jer igre ne igram a programi koje koristim ne zahtevaju neke Bog zna kakve resurse, a znam da ova mashina ne moze da bude losha.

Svrati do mene da vidis tako je najlakse:) ja sam isto u cvijicevoj 46 ima stilgar na interfonu:) vidis ekran pipnes tastaturu vidis kako radi i odlucis se:)

Danas sam pazario doticni notebook u BC Group za 43.237 din. Nisam ga jos dobio , posto sam iz Smederevske Palanke pa moram da cekam dan/dva da mi stigne. Cim ga dobijem javljam svoje licne utiske, i naravno pitam autora ovog threada ako mi nesto nije jasno ili mi treba neka pomoc :)

Poslednja izmena:
Evo ga jedan test slicnog laptop-a (ima oznaku 703, a ja nisam mogao nigde kod nas po cenovnicima da ga nadjem pa neznam u cemu je tacno razlka), samo sto ovaj ima wd-ov hard, e sad ako moze neko od vas sto ima ovaj sa hitachijem da okaci neke slike hd-tach-a ili everestovog testa za hard... Mozda je bas zbog tih novijih hardova tako zivahan lol...

Vrh Dno