Šta je novo?

Access -> SQL server client side?

• Začetnik teme Začetnik teme Mare
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Mare

Čuven
Učlanjen(a)
01.02.2002
Poena
885
Do sada sam sa bazama radio samo u accessu i to je islo sasvim korektno (mada jos uvek ucim, i nisam pravio nista preterano kompleksno, do 10 tabela, baze za izdavanje racune, evidencije o kupcima, fakturisanje, isl). Hteo sam da malo isprobam kako bi to sve funkcionisalo u malo napredijem okruzenju od Accessa i za pocetak sam bez problema prebacio bazu u SQL server 2005, problem je kako napraviti client side gui za unos/izmenu podataka. U Accessu sam to sve radio preko wizarda uz minimalne modifikacije u design modu. Sta treba da uradim u SQL/Visual Studiu? Da li je obavezno programiranje (koje iskreno neznam na tom nivou) ili postoji neki add on ili nesto da se client side gui odradi kao u accessu. Pretpostavljam da moze i da se kombinuje i da se client side uradi u accessu ali onda je to vec bezveze, mada je verovatno i to bolje od cistog accessa (valjda). Napominjem da je sve u cisto edukativne svrhe... znaci ne intresuje me da bude extra kvalitetno resenje ili da bude jako brzo vec da naucim nesto novo pa cu kasnije vec nauciti bolji i tezi nacin.

Dakle ima li pomoci ili mi ne gine C#?

C# ili VB.NET... Izaberi šta hoćeš. Nije to neko napredno programiranje, čak se veći deo može uraditi u dizajneru, ali ipak treba shvatiti osnove strukture podataka i rada sa bazama u .Net-u. Pogledaj neku knjigu o ADO.NET-u - to ti je podskup klasa .Net Framework-a za rad sa podacima. A kada ukapiraš .Net, imaćeš daleko veće mogućnosti nego što si imao u Access-u...

GEneralno manipulacija sa bazom iz programskog jezika (Java ili C#) nije nista posebno komplikovana nije ti potreban neki nenormalan tutorial da bi napravio nesto na nivou wizarda iz Access-a

U Visual Studio 2005 (pretpostavljam da imas bas tu distribuciju jer ide u paketu sa SQL-om) je sve to jos vise olaksano jer su ubaceni mnogi wizardi za "databound", "dataset" i ostale stvari koje ti trebaju za pravilnu komunikaciju sa bazom, sve ce ti ovo ici jos lakse ako bar malo savladas SQL ov script jezik za manipulaciju podacima (mada i za to postoje wizardi u VS2005), cak asp web sajtove sa manipulacijom nad bazom mozes da kreiras putem ugradjenih wizarda uz vrlo malo intervencija..

Da sam provalis ici ce ti malo teze pogotovu ako nemas nikakvog programerskog iskustva u radu "aplikacija->baza", nabavi knjigu "C# od pocetka" ili proganjaj neke e-books

e sad za neki ozbiljnji nivo (vise od 10 tabela, i sire od nabavke i fakturisanja) ce ti vec trebati vise iskustva..

dakle: "C# od pocetka" (moj izbor, iako je izdanje za VS 2003 .net 99% stvari mozes da napravis isto i u 2005) i udri .. :wave:

Imam ceo set alata koji sam dobio na promociji SQL 2005/VS2005.

U ponedeljak cu videti na faxu da svucem nesto e-bookova pa se bacam na ucenje. Imam i MSDN instaliran, ali mi je on koliko god je dobro napisan za sql 2005, relativno zbunjujuce napisan za C#.

Jedna stvar me je zbunila pokusao sam da se povezem Accessom na SQL bazu i uspeo preko ODBC-a, ali tabele nemaju medjusobne relacije, slicno se desi i kada importujem podatke iz accesa u sql bazu, u ovom drugom slucaju resenje je da prvo pokrenem sql skript uradjen u erwinu (koji sam i koristio pri projektovanju modela baze za access), pa onda tek importujem podatke, problem je i to sto se recimo i ErWin i SQL iz nekog razlga zbunjuju sa relacijama iz accessa...

U svakom slucaju, kad bih postigao nivo koji mogu da uradim u design/wizard modu u access bio bih sasvim zadovoljan (padajuci meniji, hiper-linkovi, automatsko sumiranje po stavkama i ukupno, obraun poreza, pristojne report forme za stampanje, isl).

Pretpostavljam da moze, ali samo da pitam, da li recimo kasnije ako hocu mogu bez vecih problema da predjem na mysql bazu ili ipak postoje ogranicenja po pitanju kombinacije SQL 2005/VS2005.

ja sam sve sto mi je ikad trebgalo za c# nasao na msdn bez problema...

manje vise bez problema mozes da koristis mysql, postoje i .NET i ODBC drajveri za njega...
imas cak neki migrator access->mysql, mozda ti on pomogne...
za prvo vreme prebaci komplet bazu na mysql, onda gledaj da napravis klijenta (da li pomocu wizarda ili kako vec)
a da, ako koristis piratski vs2005, onda to sto napravis nece bas biti legalno za upotrebu... takodje mysql je pod gpl-om, pa i za njega bas ne smes da razvijas komercijalnu aplikaciju (naravno moze to da se tumaci na dosta nacina, posto dok razvijas i testiras aplikaciju smes da koristis mysql kako hoces...)

Ko sto rekoh
Imam ceo set alata koji sam dobio na promociji SQL 2005/VS2005
tako da je sve legalno-trial, a cujem i da ce moj fax potpisati ugovor sa M$-om pa cu uskoro dobiti (nadam se) i ostale alate, istina samo za edukativne svrhe, ali i ovo sada je upravo u edukativne svrhe, iz 3 predmeta na faxu smo radili baze podataka i ovo je samo moja zelja da steceno znanje dalje unapredim posto se na faxu sve radilo u accessu, i nesto u rational rose-u (sada IBM).

Za sada cu koristiti po svoj prilici sql 2005/vs2005. Inace setio sam se da imam knjigu VB2005 for Developers, pa cu za pocetak pocetni sa njom posto ista objasnjava upravo neke od meni zanimljivih stvari.

Ima svasta za C# u msdn-u, ali hm, ne stojim ja najbolje sa takvom vrstom programiranja, izuzev nesto malo u Javi sve sto sam radio (i vecinu vec vecinu zaboravio, davno bilo), bilo je staromodno DOS programiranje manje vise resavanje matematickih problema.

Ovo sa mySQLom mi nije bas najjasnije kako onda funkcionise desetine sajtova koji koriste upravo ovaj tip baze?

prouci gpl licencu u vezi mysql-a... nisu ni meni tu neke stvari najjasnije...

u edukativne svrhe definitivno smes da koristis stagod hoces kako god hoces... ako budes hteo to i da naplatis sto napravis, e onda ce to malo teze...
ako si javu koristio, c# je jako jako slican, stim da je meni licno malo friendlier... a i vs je daleko superiorniji od bilo kog java ide-a

Poslednja izmena:
Mare je napisao(la):
Ko sto rekoh
tako da je sve legalno-trial, a cujem i da ce moj fax potpisati ugovor sa M$-om pa cu uskoro dobiti (nadam se) i ostale alate, istina samo za edukativne svrhe, ali i ovo sada je upravo u edukativne svrhe, iz 3 predmeta na faxu smo radili baze podataka i ovo je samo moja zelja da steceno znanje dalje unapredim posto se na faxu sve radilo u accessu, i nesto u rational rose-u (sada IBM).
A na kom si faxu i kako se "deli" taj SW!?

churla je napisao(la):
A na kom si faxu i kako se "deli" taj SW!?
Nevezano od konkretnog fax-a stvar ide ovako:
Fax potpisuje ugovor sa odredjenom softverskom kucom o upotrebi njihovog software-a u edukativne svrhe i dobija odgovarajuce verzije SW-a koji posle uglavnom sami kopiraju (rezu). U zavisnosti od samog software-a i verzija u kojima se isti objavljuje/prodaje, dobijaju se Student Edition, Lite Edition, Standard Edition, Trial/Demo Edition itd. a nekad se cak dobijaju i Full verzije.
Tako na primer M$ daje full licence za Office, Windows 2k/XP, Visual Studio... i legalno se registruju uz serijski broj koji se dobija s tim da je isti zaveden kao studentski...

ALI, sve licence/varijante se vode iskljucivo kao studentske i mogu se koristiti iskljucivo u edukativne svrhe. Znaci, strogo je zabranjena komercijalna upotreba i licence vaze onoliko koliko vazi i studentski status 😀
Pravo na iste imaju samo oni studenti koji studiraju na fakultetima koji su potpisali odgovarajuce ugovore.

Crni je napisao(la):
Nevezano od konkretnog fax-a stvar ide ovako:
Fax potpisuje ugovor sa odredjenom softverskom kucom o upotrebi njihovog software-a u edukativne svrhe i dobija odgovarajuce verzije SW-a koji posle uglavnom sami kopiraju (rezu). U zavisnosti od samog software-a i verzija u kojima se isti objavljuje/prodaje, dobijaju se Student Edition, Lite Edition, Standard Edition, Trial/Demo Edition itd. a nekad se cak dobijaju i Full verzije.
Tako na primer M$ daje full licence za Office, Windows 2k/XP, Visual Studio... i legalno se registruju uz serijski broj koji se dobija s tim da je isti zaveden kao studentski...

ALI, sve licence/varijante se vode iskljucivo kao studentske i mogu se koristiti iskljucivo u edukativne svrhe. Znaci, strogo je zabranjena komercijalna upotreba i licence vaze onoliko koliko vazi i studentski status 😀
Pravo na iste imaju samo oni studenti koji studiraju na fakultetima koji su potpisali odgovarajuce ugovore.
Tako je i nama profesor objasnio da ce ici, kada potpisu ugovor.

Mozda ovo nije tema, ali kad smo se vec dotakli legalnosti ...
Kako bi tacno funkcinisao mehanizam (eventualni problemi sa legalnoscu) ako narucilac poseduje licencu za DBMS (SQL Server, Oracle ...), a ja im ponudim front end aplikaciju razvijenu "kod kuce". Da li su potrebni jos neki papiri sem recimo ugovora o delu i ustupanja prava na intelektualnu svojinu.
Mislim, gde bi mogao da nastane problem jer bi uvek proslo da su oni alate posedovali (RAD-ovi su ukljuceni u svaki DBMS), a da je eksterno neko angazovan za projektovanje.

mislim da nasi jos nisu stigli do proterivanja tolike legalnosti |>>
ako klijent ima bazu i alate (nisam bas siguran da alati dolaze uz rdbms...), mislim da nemas problema..

Mislim da bi mozda mogli da otvorite posebnu temu, pa da tamo nastavite... moze li neko da odgovori na sledece:

zasto access kada linkuje tabele preko ODBC-a iz sql servera ne vidi i njihove relacije, dok recimo linkovanje tabela iz druge access baze radi bez problema?

zasto funkcija import data sql servera, kada importuje tabele iz accessa ne importure i njihove relacije?

da napravim forme za prikaz pojedinih tabela sam manje vise razumeo, medjutim nije mi jasno kako da napravim grafikone i izvestaje za stampu?

kada primena accessa (2003) prestaje da ima smisao i koja su realna ogranicenja?

Mare je napisao(la):
kada primena accessa (2003) prestaje da ima smisao i koja su realna ogranicenja?

Pa ako treba nesto da uradis brzo i imas ceste izmene poslovne logike onda je access ok alat. Za nesto ozbiljnije uvek je bolje iscimati se i odraditi to posteno u necem ozbiljnijem.

Ja recimo odrzavam neku bazicu koja je napravljena za 3 dana u aksesu. Iako je baza vrlo obimna (podaci za cca 50000 ljudi), posto je bio vrlo kratak rok za izradu (3 dana), sve je odradjeno u aksesu. Dzebga, kakva drzava, takva i baza. Kad sam ja preuzeo odrazavanje, razmisljao sam se da prebacim to u c# + sql server kombinaciju, cisto radi lakseg odrzavanja, posto mi je lakse da odrzavam kad ja to lepo odradim ljudski. Medjutim, kako korisnici cesto imaju zahteve za novim izvestajima i menjaju sadrzaj tabela, sve se svodi na krpljenje - 'Drzi vodu dok majstori ne odu'. Da ne spominjem to da su korisnici nepismeni. I kompjuterski i po pitanju opste kulture.

Za ozbiljnije stvari radim u ASP.NETu, C#u, rainbow portalu i SQL Serveru. Ali tu se baza isprojektuje i nema izmena. U stvari moze, ali to debelo kosta. Ljudi su bezobrazni i briga njih sto ti moras posle da krpis kod, krpis upite nad bazom...

Ja nisam puno radio u Access-u i prijatno sam se iznenadio kad sam video sta malisa moze. Ali ipak mi je lepse kad ja to sve imam uradjeno u necem ozbiljnijem.

Meni se cini da je sa stanovista lakoce za odrzavanje, e sad potpuni sam pocetnik pa mozda i gresim nabolja sledeca kombinacija: struktura baze ErWin, koja god da je, baza SQL Server, pozeljno expres koji je dzaba kazu ne moze preko 4 Gb baza 1 Gb RAM-a i 1 CPU, mada verovatno ima jos ogranicenja ali ne verujem vecih od samog accessa i Access kao klijent aplikacija koja je ocigledno dusu dala za extra lako kreiranje izvestaja i formi i dodavnje istih bez rekompajliranja isl stvari.

Generalno, prirodno je da SQL Serveru iz Accessa ne pristupas preko ODBC-a vec preko ADO-a. ADO jer preporuceni interfejs za SQL Server, a isto tako i za Access.

Nazad
Vrh Dno