Šta je novo?

Access problem!!!

stevs986

Slavan
Učlanjen(a)
21.11.2006
Poena
309
Imam sledeci problem... Pravim tabelu i zelim da mi vrednost jedne kolone bude proizvod vrednosti druge dve kolone. Kako to da izvedem...? Pokusao sam sa formom i kada tamo upisem formulu on mi samo izracunava vrednost ali i ne upisuje u tabelu. Hitno mi je potreba ponoc, gde se to radi i na koji nacin... Unapred zahvalan...

Generalno, takav problem mozes resiti sa trigerima.
Potrazi u helpu: "Create a trigger (ADP)"

To šta tražiš se u principu ne radi, jer može da dovede do brljotina - ako kasnije promeniš bilo koje od navedenih polja računica više nije ispravna.

Ne znam koliko si upoznat sa Accessom, ali za tu svrhu se koriste Query-ji. Query je SQL upit koji u trku računa i prikazuje rezultate. Sa Query-jem kasnije možeš da radiš isto šta i sa tabelom, s tim da polje koje je rezultat kalkulacije ne možeš ručno da menjaš, nego ga Access uvek preračunava po zadatoj formuli.

Ako baš, baš, želiš da upisuješ rezultat kalkulacije u polje tabele, najjednostavnije ti je da u formi u kojoj unosiš podatke u VBA-u uradiš sledeći event, na svim kontrolama koja sadrže inpute:

...OnUpdate

Me.RezultatKalkulacije=formula koju želiš na primer (Me.Kolicina*Me.Cena)

Access će na taj način posle svake izmene inputa da računa RezultatKalkulacije i upisuje ga u bazu.

>ajkula:

Access ne podržava triggere (osim kad ga koristiš kao front-end ka SQL Serveru - tj. kao ADP.. a sumnjam da čoveku to treba)

Nazad
Vrh Dno