Šta je novo?

Access Point i zracenje...

Lazarus

Čuven
Učlanjen(a)
21.04.2004
Poena
620
Moja oprema  
Pristup internetu
  1. Optički internet
Nedavno sam nabavio jedan MSI-jev (ne znam koliko je to bitno) access point za kucnu upotrebu.

Ono sto me zanima je: da li to cudo emituje stetno zracenje, i u kolikoj meri.

Zena mi se popela na glavu...

'Fala unapred.

Smiri zenu :)
Sve oko nas emituje nekakvo zracenje (televizor,frizider,sporet...),i jos nikome nije bilo lose od toga (cak sam i na DSF-u gledao naucnu emisiju o tome,i ne moze precizno potvrditi da zracenja stete coveku).......

Znaci samo opusteno,lepo poljubi zenu i reci joj da ne brine (ako treba slazi i reci da si saznao da je samo tvoj uredjaj izolovan od zracenja :))

Pokusacu, mada...

U svakom slucaju hvala na odgovoru.

A ako bi joj rekao da TV zraci isto toliko, bas me zanima da li bi ga se odrekla :)

Da ne pominjemo mobilni...

Kao i kod otrova i kod zračenja prag štetnosti se zasniva na dozi. Elementarno neznanje/zaboravljanje fizike iz srednje i osnovne škole dovodi do poremećaja u zaključivanju nakon čitanja dnevne štampe čije kolumne pune neobrazovani novinari. Zračenje neznanja i gluposti iz masovnih medija je najštetnije po zajednicu.
Okruženi nevidljivim i zaboravljenim vrstama zračenja za koja su nam dostupna objašnjenja, ali suviše lenji da se podsetimo i sami informišemo postajemo zemlja u kojoj su se jedini na svetu građani krili od pomračenja Sunca i kojekude Meseca.

I tako, o štetnosti tzv. zračenja počinju da se ispredaju urbane aksiome ( http://www.novosti.co.yu/vest....=46880&rubrika=Reporta%9Ee ) koje postaju neoborive, kao kad u diskusijama krenete se poštapalicom tipa "Dokazano je..." i nastavite, znajući da će se sagovornik fokusirati ne predmet priče, a ne na to ko i kako je dokazao.

Neka ti je sa srećom boj sa vetrenjačama i štetnim zračenjem.

Pa veoma malo zraci,uvidecs da njegovo zracenje nemoze da probije ni dva deblja zida,znaci ima veoma malu prodornu moc,a talasna duzina od 2,4 ghz mu daje karakteristiku odbijanja,nesto slicno tv talasima samo jos slabije: ) ...
Recimo mnogostruko vise zraci mobilni koji ima u dzepu + bazne stanice koje joj danonocno greju mozak : )

Definitivno zraci manje (ili barem ne vise) od mobilnog telefona!
E sada, kako je to kome prihvatljivo......
A ovo za sakrivanje gradanja od pomracenja Sunca jeste jedna od najvecih moronskih poduhvata nasih vrlo ucenih i informisanih sugradjana....... ;`(

Jedan info:
Ako imas fiksni telefon,tacnije neki gigaset koji radi na 2,4ghz moze doci do mesanja signala (ometanja) i problema.
Vodi racuna.

Definitivno zraci manje (ili barem ne vise) od mobilnog telefona!

Moze neko ovo malo da detaljnije pojasni. Neko ko se strucno razume u materiju...10x!

Mislim laicki pomalo je i logicno da jacina zracenja mobilnog telefona bude veca od nekih AP-ova, iz prostog razloga vec pomenutog dometa istih, bolje mozda ipak da kazem nekih jer mi se cini da ima i onih wifi komponenti sa dooosta vecim dometom od dva zida. Kao npr. cudo na vrhu moje zgrade koje "gadja" nekih 500m udaljenu stanicu na starackom domu ili gresim, pa i to cudo ne moze da prodje kroz crepasti krov.

Jos tu postoji i ona kakva-takva razlika u frekvenciji i cinjenici da je AP ipak manje-vise stalno "potpuno" aktivan dok racunarom svrljate po mrezi??? Ima li strucnih komentara o tome, ako moze da napise u nesto ozbiljnijem, hovu reci pravom naucnom - ne popularistickom tonu (ili da baci neki link gde bi tako nesto moglo da pise)...?

Recimo mnogostruko vise zraci mobilni koji ima u dzepu + bazne stanice koje joj danonocno greju mozak : )

Mislim da sam o ovome citao nesto... Nista nije sasvim konkretno i potpuno ispitano, ali kao javile su se neke indicije da 1 mobilni uzrokuje stetu na mozgovima pacova u nekoj svedskoj studiji sa Lund univeziteta (mislim da se naucnik-istrazivac zove Salford ili tako nesto, mogu potraziti ako neko bas insistira)... Ako jedan mobilni na kavezu u kom su pacovi moze da uzrokuje stetu (mada mislim da su oni bili izlozeni 2-casovnom zracenju valjda mobilnog na razgovoru), koliko stete ljudima pravi 10+ mobilnih u vozilu GSP-a!??!

Hmm, pa mobilni rade na 900mhz, i 1.9ghz, wireless na 2.4ghz, tako da sto se tice karakteristike EM talasa, frekvencije su slicne velicine i cenim da se slicno i ponasaju sto se tice prodornosti i refleksija. E sad glavno pitanje je snaga tog zracenja. Wireless uglavnom radi do 100mW, ne znam koliko emituju mobilni i bazne stanice telefonskih provajdera?

Takodje, nije svejedno da li je zracenje usmereno ili ne. Ne bih bas voleo duze stojim ispred usmerene grid antene, premda sam stojao vise puta kad sam je montirao, i zakleo bih se da mi se pomutilo par puta ispred ociju, e sad da li je zbog zracenja ili zbog metalne mreze sipki koja "zbunjuje" kao kad gledas u radijator :d

Pa glavno je ne prichati po mobilnom duze od nekoliko minuta po pozivu. Posle jedno 5 min, mobilni krece bash da se greje i posle toga moze i glava da krene da boli... Shto se tiche AP, mislim da cemo skoro saznati koliko zaista zrachi.

Bad MF je napisao(la):
Wireless uglavnom radi do 100mW, ne znam koliko emituju mobilni i bazne stanice telefonskih provajdera?

Telefoni zrače do 2W (odnosno 1.6W po nekim novim standardima) na 900MHz, a valjda do 1W (0.8W) na 1800/1900MHz. U pitanju je varijabilna emisiona snaga, s obzirom da se koriguje u odnosu na kvalitet veze sa repetitorom. Generalno je po gradu kritična zvonjava, prva 1-2 sekunde razgovora i GPRS kod nekih modela (uvek u full snazi kod većine modela).

AP pretpostavljam da cepa punu snagu stalno, ali ako je u pitanju 0.1W, mislim da nema preteranih razloga za brigu. Meni se lično ta varijanta ne dopada, ali šta je - tu je, nekad se jednostavno nema izbora. Ako postoji mogućnost izbaciti sve antene van prostorije u kojoj se živi.

Što se mobilnih telefona tiče, ja i na to gledam kad kupujem aparat - tzv. SAR (Self Absorption Rate), koji se po standardima kreće do 1,6W/cm2 mislim. Na njega ne utiče samo snaga izlaznog stepena aparata, već konstrukcija i položaj antene u odnosu na aparat i posebno slušalicu na ušnoj školjci.

Dobra stvar kod AP je da bi trebalo svaki da ima mogućnost ručne redukcije snage. Podesite ga na neki minimum da šljaka pouzdano. Takva podešavanja postoje i na gotovo svakom wireless adapteru za klijent računare. :)

Wireless na 2.4 ima ama bas nikakvo zracenje.
Kada bi uzeo AP uredjaj, pojacalo od 4W, zakacio na to grid 24dB antenu i usmerio ka svojoj glavi ni tada ne bi imalo uticaja na tebe, a ne taj mali smrdljevak od APa koji verovanto ima deklarisano 17dB iliti 50mW, sto sa onim pendrekom nije ni vise od toga...
Recimo, bazne stanice mobilne telefonije obicno polivaju 45W po sektoru, ali na 900mhz, sto moze da bude stetno, ali nije naucno dokazano.

Nasao sam casopis u kom je bio clanak i slika izgleda poprecnog preseka izgleda mozga pacova koji se spominju u studiji... Attachment -> cisto da dodam graficku ilustraciju uz clanak na internetu...

Hvala na informaciji o jacini WiFi AP-a. Valjda me onda antena na zgradi ne zraci toliko, bar dok se ne steknu uslovi za ADSL. :banana:

[edit]

Imam samo jos jedno pitanje u vezi zracenja mobilnih. Zanima me koliko maksimalno moze npr. da odstupa jacina zracenja na nekom mobilnom od njegove proizvodjacke SAR specifikacije...

Mislim pre svega na to da mi je mobilni star vec jedno dve, skoro tri godine ( :bottle: znam, znam, trebalo bi vec da ga menjam) i preziveo je par padova (malo se polomila plastika, pa kad se prepakivao lim antene mi se blago iskrivio, posle cega sam ga samo ispravio)... Mislim da je sve ostalo poprilicno i dalje na svom mestu. Ima li nacina da se lako proveri koliko, ako uopste, jace zraci od proizvodjacke specifikacije kad je bio nov (SE mu daje ~0.6W/kg - maltene celoj Txx seriji)...

Prilozi

• lund_research.zip
    76 KB · Pregleda: 54
Poslednja izmena:
Celoj prici treba dodati i podatak da snaga elektromagnetnog zracenja opada sa kvadratom rastojanja tj. 3W na 3 metra je 0,33W, a na 10 metara je 0,03W

Imam cimera koji je svojevremeno pricao sa djevojkom na mobilni, svaki dan po sat vremena, posto ona nije imala fiksni telefon.
Vise se ne zabavljaju, mozda jer su joj otpale usi, nos ili.... :d

Nazad
Vrh Dno