Šta je novo?

Access, kako napraviti find po prezimenu.

Serbianboss

Čuven
Učlanjen(a)
07.01.2005
Poena
660
Znaci imam jednu tabelu(sifarnik) u kojoj su samo imena i prezimena radnika.

Posto radnika ima poprilicno napravio bi neko find dugme da mogu da ih trazim po prezimenu.

Kako da to izvedem.

pozdrav

Ako imas formu za tu tabelu idi u dizajn i iz toolbox-a dodaj dugmence Command Button na formu pa prati wizarda (Record Navigation, Find Record). Mozes pretrazivati po pocetku prezimena, po celom prezimenu ili delu. Ako nemas formu vec samo tabelu, onda koristi filtere.

imam formu, napravio sam kao sto si rekao ali kako dugmetu da dodam sta da pretrazuje?

Da li moze mozda preko upita da se napravi?

Mora u Toolboxu da ti bude ukljucen Control Wizard (drugo dugmence na toolboxu, posle dugmenceta Select) pre postavljanja Command button na formu. Posle postavljanja dugmenceta na formu wizard te voditi do izbora funkcije, a to je Find.

Mozes sve da napravis i preko upita, koristeci takozvani parametarski upit koji dozvoljava da korisnik unese kriterijume za vreme rada aplikacije. Znaci prvo preko carobnjaka kreiraj upit nad tom tabelom, zatim u dizajn modu udji u taj upit i ispod kolone gde je naznaceno polje prezime u redu Criteria dodaj tekst izmedju uglastih zagrada, bas ovako: [Unesite prezime zaposlenog radnika]. Kada pokrenes upit izaci ce malo prozoce sa navedenim tekstom i poljem za unos.

Poslednja izmena od urednika:
Uspeo sam kao sto si rekao. Napravio sam upit samo za tabelu radnike i u criteriji upisao kao sto si rekao [Unesite prezime zaposlenog radnika]. I to radi bas kako treba.

Medjutim interesuje me jos jedna stvar. Ja sam za taj find napravio posebnu formu. Znaci kada pritisne dugme nadji radnika i on otkuca prezime, otvori se nova forma gde pokaze prezime tog radnika.
Medjutim dole postoji record i plasim se da tu neko ne pritisne sledeci i da tu pocne da kuca nove radnike umesto u forme gde se inace kucaju.

Da li me razumes.Da li to nekeko moze da se spreci? Ne bih ugasio record, jer ima vise istih prezimena tako da treba da listaju. Znaci da li moze nekako da se tu zaustavi unos novog radnika?

pozdrav

Poslednja izmena:
Forma inace sluzi za unos i ispravku podataka. Probaj da zakljucas polja za unos. Koristi Multiple selection i svojstva polja. Evo kako. Udji u dizajn forme i selektuj sva polja za unos (npr. Ime, Prezime, Adresa, Telefon, itd.) drzeci taster Shift sa tastature i klik misem na svako polje za unos pojedinacno (ali samo na polja za unos, ne na labele i ne na dugme Find ako ga imas). Kada su sva polja selektovana idi desnim dugmetom misa na njih pa Properties i u svojstvima Data zakljucaj Locked (Yes). Time ne sprecavas unos podataka u novi zapis.

Pardon, greska u brzom kucanju.
Time sprecavas unos podataka u novi zapis, slog, record.

Poslednja izmena od urednika:
hvala na odgovoru.

Evo sad cu ti slikovno pokazati kako sam to zamislio.

Imam Glavnu formu u kojoj se upisuju imena radnika(pacijenata). Pri dnu imas datum i memo. Znaci ceo projekat je vrlo jednostavan i sastoji se od dve tabele.

U prvoj se pisu imena radnika, a u drugoj tabeli memo(njihovi izvestaji) i datum, i od te dve tabele napravio sam samo jednu formu(zbog lakseg koriscenja).slika 1

Tu sam kao sto vidis napravio dugme find.To dugme je u stvari upit(kao sto znas za trazenje). I kada ukucas prezime koje trazis otvara se nova forma na kojoj pise to prezime. slika 2

I na toj formi sam stavio locked kao sto si rekao da neko slucajno tu ne bi pokusao da vrsi upis novog radnika.

I to je cela aplikacija. Jer je cilj bio da se napravi jednostavna i sto laksa baza za koriscenje. Hteo sam to da prikazem da se vidi kako to izgleda.

Ono sto je mana jeste da dolazi do ponavljanja podataka svaki put kada taj radnik dodje na pregled jer uvek mora ponovo da se upisuje njegovo ime i prezime.

pozdrav

Vrh Dno