Šta je novo?

Access i Visual Basic, braco programeri POMAGAJTE!

bobby63

Čuven
Učlanjen(a)
20.07.2002
Poena
620
Napravio sam bazu iz Accessa i ona funkcionise kako treba, ali da bih olaksao korisniku (sprecio greske) neke rutine moram da radim u VB-u.

I pored pretrage po helpu (verovatno ne koristim pravu rec) nisam uspeo da provalim kako se u VB-u adresira tabela. :wall:

Na primer:

zelim da iz tabele
Products
za
ProductID=0003
dobijem vrednost polja
Price

Tabela Produsts se ne nalazi u formi iz koje se poziva VB rutina.

Unapred hvala. :guitar:

dim db as dao.database
dim rs as dao.recordset
dim Cena as double

set db=currentdb
set rs=db.openrecordset("Select price from products where ProductID=3")

if rs.recordcount>0 then
cena=rs(0)
else
msgbox("Ne postoji takav zapis!!!",vbcritical)
endif

-------------------------------------------------

U references mora da ti bude čekiran DAO 3.6.

Dok sam pokusaovao da se snadjem u
("Select price from products where ProductID=3")
uspeo sam da nadjem ono sto mi zapravo treba, resenje u jednoj liniji

UnitPrice = DLookup("[UnitPrice]", "Products", "[ProductID] =" & ProductID)

U svakom slucaju puno hvala

Dlookup nemoj da koristiš pošto je to jedno 10-ak puta sporiji način nalaženja podatka od rada sa recordsetovima, što je Radax naveo u svom primeru.

Traži u helpu: DAO recordset, ADO recordset i uči!

U redu je, nemam ja problema da priznam neznanje. U trenutku postovanja moje poznavanje Access i SQL syntax-e je bilo vrlo skromno (doduse nije ni sada mnogo bolje) ali sada znam da ono sto sam potigao preko:

UnitPrice = DLookup("[UnitPrice]", "Products", "[ProductID] =" & Me.ProductID.Value)

Mogu i da postignem sa:

Dim rs As DAO.Recordset

Set rs = CurrentDb.OpenRecordset("SELECT [UnitPrice] FROM Products WHERE ProductID=" & Me.ProductID.Value)
UnitPrice = rs(0) 'if deo sam izbacio jer nije moguce da nema ovog podatka i nije moguc duplikat

rs.Close
Set rs = Nothing

Sada imam drugi problem, treba, u toj subformi, pored sifre proizvoda da stoji i ime proizvoda. Dodao sam novi TextBox ali Posto sve ide preko ProductID-a ne bih zeleo da dodajem novo polje u tabeli. Preko "On Change" eventa u VB-u lako postavim vrednost ali nje naravno nema kada se vratim u taj slog jer nije nigde upisana.
Svaki pokusaj da u "Control Source" postavim neki SQL strig je zavrsio neuspehom, otprilike izgleda ovako:

SELECT [ProductDescription] FROM Products WHERE [ProductID] = Me.ProductID.Value;

Gde je Products druga tabela a zadnji ProductID vrednost "ComboBox-a" u toj subformi.

|^^^^^^^^^^^^^^\ ||
| B e e r T r u c k | ||'""|""\__,
| _____________ l ||__|__|_|)~~|
(@! )'! (@)"""**|(@)(@)**|(@)

Unapred PUNO hvala

Poslednja izmena:
Pazi, pazi...

Prvo, postuj ovde koje tabele imaš u bazi.

Drugo, ako želiš da ti se podaci pamte, osnovni uslov jeste da postoji polje u tabeli sa podatkom. Razumeš?

Što se tiče pristupa tabeli, onaj drugi način koji si napisao je višestruko efikasniji i bolji. Nemoj da koristiš Dlookup, video bi kada bi primenio tu komandu na npr. 10.000 slogova, usporila bi ti se baza vrrlo primetno.

Ajd

I još nešto - za ovaj problem koji si postovao treba ti join dve tabele, dakle-postuj kako izgledaju tabele pa ćemo da rešimo problem.

E da, ne radi ni:
SELECT [ProductDescription] FROM Products WHERE [ProductID] = Forms![Receiving Orders Subform]![ProductID];

U medjuvremenu sam resio problem preko Bound Column propertija Combo Box pa u textBox-u stavim ControlSource=ProductID.Column(2)
U svakom slucaju puno hvala na trudu i strpljenju.

Sto bi rekao Lao Ce: "Mogu da ti pokazem gde je izvor ali ne mogu da pijem umesto tebe."

PS
E da, prethodni post je van konteksta jer sam, ne ocekujuci tako brz odgovor, pisao off-line
Jos jedanput hvala

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno