Šta je novo?

Access i VBA

Dottore

Čuven
Učlanjen(a)
05.01.2004
Poena
604
Znaci imam par pitanja:

1. Da li je u Acesu moguce napraviti modul (koristeci Vba) koji ce traziti potvrdu od korisnika prilikom unosenja podataka u formu. Tj, da ga program nakon unosa pita: Are u sure> (Yes No) i ako pritisne YES da se podaci tek tada sacuvaju u tabelu, a ako NO onda se ne sacuvaju?

2. Da li je moguce napraviti bazu u Accessu takvu da kada korisnik klikne na ikonicu ne pokrece prozor accessa vec samo formu? I ako je moguce uz pomoc cega?

3.Koju mi knjigu vezano za VBA programiranje u acesu preporucujete.
Hvala :wave:

1) DA

- A - Ako koristiš Bound formu u event .beforeupdate dodaj taj kod, koji će na NO odraditi Docmd.Undo
- B - Ako koristiš unbound formu (čini mi se da ti je to bolje rešenje), onda na odgovor NO ne radiš ništa, dok na odgovor YES snimaš zapis pomoću VBA i recimo DAO-a.

2) Nije moguće (skoro sam siguran u ovo)...

..Ali je moguće napraviti formu koja će na primer biti autostart i uz sakriveni Database window (Uz eventualno neki tvoj meni i toolbar) to izgleda prihvatljivo (Startovaće se glavni prozor access-a a u njemu - ili preko njega i tvoja forma)

3) Ako imaš internet - knjige ti nisu potrebne. 😉

radax je napisao(la):
3) Ako imaš internet - knjige ti nisu potrebne. 😉

Ajde onda mi reci koje su to lokacije da ne lutam mnogo... ,)

Iznenadices se koliko korisnih i lepo objasnjenih stvari ima help, a onda, prema potrebi www.google.com 😉

Ako zelis samo uvodni ekran (slash screen) onda napravi sliku u formatu .bmp i nazovi je isto kao i bazu, napr. MojaBaza.bmp i smesti je u isti folder sa bazom. Access ce je automatski pokrenuti kao uvodni ekran.

Mnogo je bolje (po mome) da imas neku knjigu o accessu nego da se mucis sa internetom ako si relativno nov u accessu. U knjizi je sve mnogo bolje i postepeno objasnjeno i sistematizovano i na srpskom je. 😀

Ne znam da li si bio na sajmu knjiga - tu si mogao na tenane da pregledas sadrzaj knjiga i da vidis da li ti taj nivo odgovara. Po mojoj proceni tebi treba neki pocetni/srednji nivo.

Ja sam kupio "Access 2000 Prirucnik za programere" (805 str.) za celih 100 din :smoke: Prodavacica je pet puta proveravala da se nije z. u ceni.

#Sale KG# Meni se cini da sam mu pomogao.. (sigurno vise nego ti).. Ja stvarno mislim da su knjige, posebno papirna izdanja kompjuterske literature zastarela stvar.. Puno je lepse koristiti search i doci do resenja za par sekundi, nego prelistavati hiljade strana neke knjige.. Ja na primer kuci imam knjigu Vodic kroz Access 2000, koja ima 1200 strana, ali stvarno ne mogu da se setim da sam nesto korisno u njoj procitao.. Mogu i da ti je poklonim ako oces. Ja ti ipak preporucujem, da pocnes da radis, pa kad zapne - help i google.. Brze, lepse, jeftinije 😉

radax je napisao(la):
#Sale KG# Meni se cini da sam mu pomogao..
Ma sve je to OK što ti pričaš, nego čovek te lepo zamolio da ga ako već znaš uputiš na par korisnih adresa. Lepo mu je #brankoX# rekao za sajam, to je već bila nekakva pomoć. Šta je tu je...
Ti sigurno o ovome znaš dosta, i ako si se već pozvao da pomogneš onda to uradi do kraja.

Ok, nabavio sam knjigu, i za ovih nekoliko dana je gotovo celu procitao. Moram da priznam da sam prilicno naucio. Knjiga je : Majstor za Access 2002 VBA. Medjutim, nisam nasao konkretno resenje za moj problem. Znaci, imam tabelu, imam formu sa poljima koja treba da se cuvaju u toj tabeli. Polja su unbound. Zelim da stavim button na formu, save, koje ce klikom na njega da pita korisnika da li je siguran da hoce da zapamti podatke u tabelu ili nece. Ako kaze YES, da te podatke sa te forme zapamti u tu postojecu tabelu! Skontao sam da treba da koristim ado ili dao, ali ako to nije tesko da li bi mogao neko od vas da mi da neki primer koda, kako to izgleda. Valjda je nekome ranije palo na pamet da to isto pravi? 😛

U svakom slucaju thanks :wave:

Ili kako da kada imam vise povezanih formi, koje se nadovezuju u slucaju da korisnik napravi odgovarajuci izbor, implementiram da dugme save cuva sve sa svih otvorenih i zatvorenih formi na kraju?

Kome trebaju ebooks-i neka se javi meni na violinista at gmail.com

Imam dosta dobrih za VBA i Access, jer i ja se time bavim. Pozdrav!

I nemo' da se prepucavate vise bre!!!

Prvo glupo je što su ti unbound polja, ne vidim tu logiku, objasni opširnije malo

Drugo, na onClick event stavi MsgBox (tipa Yes/no), i na YES stavi SaveRecord a na No stavi Cancel. Sve je baš lepo objašnjeno u helpu, malko prelistaj, i za 5 minuta ćeš da nađeš. Javi ako zapneš negde!!

Poslednja izmena:
Kada imam text field na formi, kako da kontrolisem da su uneti samo brojevi?

Desni klik na Text Box - Properties - Data - Input mask

a ima i multimedijalnih kurseva, na primer koji ja imam, VTC - Visual Basic for Access, odlican je. Sve lekcije su kratki filmovi: vidi se ekran sta radi, a pri tom cuje se glas kojim objasnjava sta hoce. Ako te zanima javi se [email protected]

Evo jos samo jedno pitanje i obecavam da vise necu smarati 😀
Pitanje je u vezi REPORTA u Accessu. Imam upit koji zelim da predstavim u reportu grafichki, tj uz pomoc charta. Napravim report uz pomoc chart wizarda na osnovu upita koji imam. E, tada nastaje problem. Prilikom pregledanja izvestaja desava se u jedno 10-15% slucajeva da mi se umesto grafika koji treba , prikaze nesto NORTH, EAST, WEST i neki grafik bez ikakve veze. U design prikazu reporta, kada kliknem na chart, pojavi se tabela u kojoj stoje te vrednosti east,north... kada izbrisem te vrednosti, problem ne nestaje, vec se umesto tih vrednosti u 15% slucajeva pojavljuje prazan grafik. Zar ne bi trebalo da se u toj tabelici pojavljuju vrednosti iz upita??? I da li je to bug ili nesto nisam dobro uradio(isti je slucaj na vise racunara-znaci nije do office-a)
Help?
:wave:

Hajde ljudi, dajte mi neki odgovor.Pa nije moguce da se niko od vas nije sreo sa ovim problemom???

Daj makar približno opis baze i upita koji si postavio, miriše mi to na loše postavljen upit.

Nazad
Vrh Dno