Šta je novo?

Access funkcija

Maric

Čuven
Učlanjen(a)
01.11.2000
Poena
609
Pokušavam da napravim Query koji će imati prvu kolonu kao redni broj redova. Koliko sam mogao da vidim, nepostoji ni jedna ugrađena funkcija koja bi mi omogućila ovo što želim. Query će biti sa promenljivim vrednostima kolona ali redni brojevi moraju ostati. Prekopao sam dosta literature ali nisam uspeo da pronađem ništa što bi me navelo na rešenje. Pretpostavljam da je potrebno napisati sopstvenu funkciju za to, ali kao što rekoh, nikako mi ne ide.

Molim za pomoć. Vreme koje imam za realizaciju mi je prilično kratko. Pomalo je frustrirajuće da mi jedan tako trivijalan problem koji se u Wordu ili Excelu rešavaju za manje od 10 sekundi u Accessu već nekoliko dana neda mira :wall: :crash:

Svaka pomoć mi je dobrodošla, a najviše bi mi odgovarao kod funkcije :p Nije da sam gotovan, nego sam stvarno na kraju živaca.

Najlakše rešenje je da taj query koristiš kao osnovu za report, koji će imati runningsum po nekom polju...

Ako baš insistiraš da query daje redni broj reda, možeš da pokušaš sa subquery-jima i count-om... Pogledaj primer na: http://databases.aspfaq.com/database/how-do-i-return-row-numbers-with-my-query.html

Shvatićeš da ako je query iole komplikovaniji od primera datog na sajtu, biće veliki problem napraviti subquery.

A uvek možeš da probaš i sa appendom u novu privremenu tabelu.

Evo ti ovde kako da uradis redne brojeve, ali mi ostatak nije jasan sta zelis/da postignes.
Ako hoces da menjas te zapise mislim da ne gine neka privremena tabela,a onda je pitanje kako ces je osvezavati ili ponovo generisati po potrebi...
Mozda bi malo detaljniji opis arhitekture, tj. broj i opisi tabela, neke relacije... pomogao...

Hvala na pomoći. Link koji ste obojica postavili (isti je :d ) izgleda da sadrži rešenje. Malo ću se igrati sa tim da vidim kako će to izgledati.

E pa onda mora da je pravi, ja nisam ni gledao, evo kriv sam priznajem :))

E pa onda mora da je pravi, ja nisam ni gledao, evo kriv sam priznajem :))

Ma kakva krivica, srećan sam ko kuče što mi je neko pokazao prstom na rešenje :D

U pravu ste kad ste rekli da rešenje nije baš elegantno. Nije ni čudo što sam se toliko mučio. Najsmešnije je što na kraju mi sve to ipak nije ni trebalo. Naime, klijent je želeo da mu štampam fakturu u Wordu da bi on mogao da koriguje nešto po svojoj želji. Nisam mislio da je to neki problem sve dok pojedine sitnice nisu počele da mi prave glavobolje. Verovao sam da ću rešiti te problemčiće tako što bi ubacio redne brojeve u Query. Dok sam ja lupao glavu, Klijent je odustao od Worda i problemi se rešili sami od sebe :d

Pa u Word možeš da exportuješ i Report - a on podržava redne brojeve.

Pa u Word možeš da exportuješ i Report - a on podržava redne brojeve.

Mogu, ali onda gubim grafički deo Reporta, a to opet pravi problem druge vrste. Kod Accessa izgleda uvek ima neki mali "*****". Uvek neka sitnica ne radi onako kako si zamislio. Valjda tako mora biti kod RAD alata :S:

Nazad
Vrh Dno