Šta je novo?

ACCESS DATABAZE POMOC

Hibrid

Slavan
Učlanjen(a)
30.04.2007
Poena
345
Treba mi pomoc oko pravljenja access baze jednostavnog tipa sa 3-4 tabele,bez mnogo podataka
E sad imam zadatak da napravim bazu za jednu od ovih stvari :
apoteka,video klub,caffe bar,restoran,sportski klub

Jel moze neko da mi pomogne da osmislim ovo i nesto malo oko izrade...
recimo za apoteku sta da osmislim i kako to da izlgleda ???

hvala

Pa podji od prvo od toga koja je osnovna funkcija te apoteke - prodaja lekova. Da bi se lek prodao, mora da se nabavi. Da bi nabavio lek, potrebno je da znas koji su dobavljaci za lekove. Kad nabavis lekove, potrebno je da napravis ulaz, ili ti da evidentiras lada ke usla roba, od kog dobavljaca i sta je sve nababljeno (sifre lekova, kolicine i cene). Zatim na scenu stupa prodaja. Kod prodaje je bitno da se evidentira kada je kupljeno, koji je kupac (bitno kada kupuje firma od tebe, mada je to ovde mozda diskutabilno, s obzirom da ne znam da li firme mogu da kupuju lekove za licnu upotrebu :) ), i da se evidentira sta je prodato (sifra leka), koja kolicina i po kojoj ceni. Posto imas podatke o ulazu i izlazu lekova, mozes da razmisljas i o informaciji o trenutnoj kolicini lagera (lekova) kojim raspolazes trenutno.

To ti je nesto najosnovnije, sad ti treba da vidis koji su ti entiteti, da na osnovu njih kreiras bazu. Ako negde zapne, ti postavi pitanje, samo nemoj da te teras da radim umesto tebe. :)

tnx joy

probao sam da napravim i narpavio sam 4 tabele
1)lek
2)bolest
3)proizvodjac
4)grupa lekova

za svaku od njih sam dodao podatke i povezao ih u vezama
E sada napravio sam i reports za sve 4 tabele i queris i forme i sta sad da radim(da napravim switchboard)
jel moze neko ukratko da pojasni

verujem da sam sve radio pogresno.pa jel moze neko da pojasni ukratko kako se prave (quieris reports forms i switchboard) i kojim redom

Mislim da si omanuo. Koja je svrha bolesti u apoteci? Apoteka ne sluzi da bi lecio, vec da bi prodao/izdao lek uz recept. Zatim proizvodjac, to je po meni vise svosjtvo leka, pa bi mu vise prilicilo da bude polje u tabeli Lek. Jedino ako planiras da cuvas i neke druge podatke o proizvodjacu (osim imena). Grupe tabela je Ok.

Sto se tice switchboarda, na google-u sam pronasao da je to vrsta forme u MS Access aplikaciji. Ako si na to mislio, tu ti ne mogu pomoci, ja nisam MS Access programer. Dizajnirati bazu u MS Accessu i praviti MS Access aplikaciju su dve razlicite stvari.

ma bolest znaci (temperatura,kasalj,) tj. na osnovu bolesti se daje taj i taj lek....
ja pravim najobicniju bazu ne aplikaciju .....

videcu neke tutoriale po netu il nesto :D

tnx

U apoteci ti uglavnom izdaju ljekove na recept, doktor prepiše šta da uzmeš za određenu bolest, tako da nema potrebe za tom tabelom 'bolest'.

mislim da ovo nista ne valja. Nisu dobra ni imena entiteta.

Poslednja izmena:
to ti verovatno treba za fax kao neki rad :D
reci tacno za sta ti treba i mozda celo uputstvo koje ste dobili za rad. sta studiras takodje moze da pomogne

do tada pogledaj moje stare domace iz baza podataka. ima bas i video klub, mada je nesto jednostavniji od druga dva. sve u svemu iskoristi to kao vodilju. mozes i da ukrades, nemam nista protiv

Prilozi

• Desktop.zip
    49.9 KB · Pregleda: 167
Evo iskustvo za apoteku, minimalno tabele:

proizvodi(naziv, sifra, cijena)
tabela za ulaze (generalije ulaznih racuna)
tabela za izlaze (generalije izlaznih racuna)
transakciona tabela - pojedinacne transakcije (ulaz, izlaz, promejna cijene)

Ovo ti dodje kao neki minimum za robno knjigovodstvo.

E sad, mozes siriti pricu i dodatno "normalizovati" - tabele za komitente, proizvodjace lijekova, pacijente, dijagnoze.... i tako u nedogled :) Pa dodjes na nekoliko desetaka tabela :)

e hvala vam svima

napravio sam bazu za apoteku bas jednostavnu :D i dobio maksimalnu ocenu :p

Baza mi je trebala za gimnaziju :D ,da studiram ne verujem da bi moglo ovako jednostavno da se uradi

evo kako to izgleda,jednostavnije ne moze

Prilozi

• baza pharmacy.rar
    44 KB · Pregleda: 173
Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno