Šta je novo?

Abit V8420 64Mb

Goxy

Čuven
Učlanjen(a)
06.03.2002
Poena
710
Postovanje svima. Na pocetku bih vas zamolio de ne pokrecete raspravu koja je kartica najbolja, koja je najbrza itd.. Ja sam danas pazario ASUS V8420 ili ti GF4 Ti 4200 sa 64MbDDR Ram-a i tome slicno. To je bio doduse i jedini logican izbor kad spojite ljubav prema ASUS-u ponudu u gradu a reko bih i cenu. Kako sam prethodno imao ASUS V7700Pro- Geforce 2 GTS Pro 32Mb DDR-a interesuje me par stvarcica.
1. Sta mislite generalno o mojoj novoj karti (navedite i razloge)
2. Kad god sam prelazio sa karte na kartu belezio sam samo blage nijanse, i ovde je to slucaj iako sam ocekivao veliki skok koji je cini mi se jedino vidan u 3D Marku 2001.
3.U Fifi 2003 koju cesto igram belezim samo blage nijanse.
4. KOje mi drajvere preporucujete posto nisam hteo da koristim originalne ASUSove vec sam stavio nVIDIA-ine 40.41?
4. Kakva mi podesavanja preporucujete za Direct 3D i prvenstveno Antialiasing (kako da ga stavim na 2x, 4x, Off, il da aplikacija bira sama ili Quincunx) posto nisam bas ispitivao sta je najbolje ali znam da onaj mod 4xS dovodi do maximalnog usporavanja i maximalnog osiromasenja frame reta.
Ako sam i nesto zaboravio da pitam mozete dodati.
Ja se bas raspisah, ali sa razlogom . Nadam se da cete mi barem malo pomoci. Nadam se da iskusni korisnici ovih modela kartica ali zasto ne i oni drugi mogu da mi daju par odgovora ili saveta,

Pozdrav

Nemam sta da dodam za tu karticu a da vec nisam rekao... Preporuka za drajvere je 40.72 ili 41.03...

A Gde da nadjem te drajvere

Pretpostavljam da nisu oficijalni kao ni ovi koje ja koristim 40.41

Goxy je napisao(la):
Postovanje svima. Na pocetku bih vas zamolio de ne pokrecete raspravu koja je kartica najbolja, koja je najbrza itd.. Ja sam danas pazario ASUS V8420 ili ti GF4 Ti 4200 sa 64MbDDR Ram-a i tome slicno. To je bio doduse i jedini logican izbor kad spojite ljubav prema ASUS-u ponudu u gradu a reko bih i cenu. Kako sam prethodno imao ASUS V7700Pro- Geforce 2 GTS Pro 32Mb DDR-a interesuje me par stvarcica.
2. Kad god sam prelazio sa karte na kartu belezio sam samo blage nijanse, i ovde je to slucaj iako sam ocekivao veliki skok koji je cini mi se jedino vidan u 3D Marku 2001.
4. KOje mi drajvere preporucujete posto nisam hteo da koristim originalne ASUSove vec sam stavio nVIDIA-ine 40.41?
4. Kakva mi podesavanja preporucujete za Direct 3D i prvenstveno Antialiasing (kako da ga stavim na 2x, 4x, Off, il da aplikacija bira sama ili Quincunx) posto nisam bas ispitivao sta je najbolje ali znam da onaj mod 4xS dovodi do maximalnog usporavanja i maximalnog osiromasenja frame reta.
Ja se bas raspisah, ali sa razlogom . Nadam se da cete mi barem malo pomoci. Nadam se da iskusni korisnici ovih modela kartica ali zasto ne i oni drugi mogu da mi daju par odgovora ili saveta,

Pozdrav

Pa nisi napisao koji procesor imas, to je najbitinije.

A ako hoces da se utesis da nisi bacio pare, probaj Mafiju u 1280 x 1024x32 sa svim detaljima, pa ces videti razliku.....

Re: A Gde da nadjem te drajvere

Goxy je napisao(la):
Pretpostavljam da nisu oficijalni kao ni ovi koje ja koristim 40.41

40.72 su oficijelni ali su BETA i mozes ih skinuti sa zvanicnog nVIDIA sajta.

Procesor

Sto se tice procesora to je AMD AthlonXP 1600+ na Abit KX7 VIA KT 333 i 259MB SAmsung PC 2700 memorije. Sto se tice utehe, meni to nije potrebno posto pare bacio nisam ja sam samo trazio pomoc oko setovanja opcija, kako bi izvukao maximum performansi i kvaliteta prikaza.
Inace sve kartice su iste jedino sto to kod nas niko ne moze da optimizuje. Pravi primer optimizacije je Xbox. Pogledajte sta radi 700MHz procesor sa GeForce 3.

Re: Procesor

Goxy je napisao(la):
Pravi primer optimizacije je Xbox. Pogledajte sta radi 700MHz procesor sa GeForce 3.

To bas i nije uporedivo s PC varijantom... XBox je stroj potpuno neopterecen od strane raznih programa, servisa i ko zna cega jos :)
Takodje GPU na XBoxu bas i nije obichan GF3, pre ce biti da je GF4 - ugradjen je nV25...

Goxy je napisao(la):
Kako sam prethodno imao ASUS V7700Pro- Geforce 2 GTS Pro 32Mb DDR-a interesuje me par stvarcica.

1. Generalno odlicna karta

2.Nemoguce. Presao sam sa potpuno iste kombinacije i razlike su vise nego vidljive. Teraj visoke rezolucije, tamo se one i vide najbolje, idu i do 150%.

3. Ne kapiram na koje nijanse mislis. Pazi, cim se malo mrdne od najpopularnijih igara-benchmark programa (Q3, JK2, UT2003) nailazis na igre koje su manje-vise neoptimizovane u smislu endzina. One daju slican broj fps-a bez obzira na rezoluciju. Recimo Comanche4 ce ti davati 30-35 fpsa od 640*480 pa sve do 1280*1024. Ne moze svaki endzin da da preko 50 fpsa, jednostavno nije tako napravljen iliti na srpskom nedovoljno je optimizovan :)

Naravno, postoji i druga mogucnost, da si ovu kartu turio na neki socijalni procesor te da ona zbog toga "nema daha", sto bi u kombinaciji sa nekom plocom koja slabije saradjuje sa AGP-om dovelo do problema koji opisujes, tj. primecujes nedovoljne razlike.

4. To zavisi od rezolucije, steovanja, pstatka konfiguracije itd. GeneralnoNije lose ukljuciti Anizotropno filtriranje i Quincunx AA, pogotovo posto ovaj zadnji daje najvise za relativno blag pad performansi.
E sad ja licno sam se malko detaljnije bavio ispitivanje Anizotropnog filtriranja i Antialiasinga, i vise o tome mozes videti ako odes na search opciju i potrazis topic "Malo o AA, malo o AF". Malo je duzi ali mislim da je koristan.
Generalni zakljucak koji sam izveo je da u visokim rezolucijama AA nije ni potreban, a AF po zelji.

Goxy je napisao(la):

Ovo vec necu udostojiti odgovora :p
Pozdrav

Zahvaljujem

Zahvaljujem na veoma izdasnom odgovoru, jedino sto ne mogu da nadjem taj clanak. Ja igram fifu sa AA 2x i texture sharpeningom i AF 2x u 1024x 786 sa high detaljima. Jedina razlika u odnosu na GeForce 2 Pro mi je sto nisam stavio da aplikacija odredjuje AA nego sam je ja stavio na 2x a performanse skoro iste, mada mozda 3-4 frejma bolje.

Zaboravih

ZAboravih da pitam da li mi se isplati da menjam ovog ASUS-a za LEADTEK 4200 (64Mb) i uz mozda 20e doplate, ili za Leadtek 4200 (128Mb) uz 60-70e doplate?

nehumane su ako ti lupaju cene, a posto ja znam cene interesuje me isplativost koja se bazira na razlikama performansi Asusa i Leateka, dok je razlika u ceni izmedju istih modela oko 10e u korist LEadteka tj. on je u proseku jeftiniji oko 10e. Tu pre svega mislim na firme koje imaju razumne cene. Ja sam za mog Asusa dao 195 e dok cene variraju od 190e do 230e ili vise, posto me mrzi da racunam koliko je (14.060 din) u evrima.

Goxy je napisao(la):
nehumane su ako ti lupaju cene, a posto ja znam cene interesuje me isplativost koja se bazira na razlikama performansi Asusa i Leateka, dok je razlika u ceni izmedju istih modela oko 10e u korist LEadteka tj. on je u proseku jeftiniji oko 10e. Tu pre svega mislim na firme koje imaju razumne cene. Ja sam za mog Asusa dao 195 e dok cene variraju od 190e do 230e ili vise, posto me mrzi da racunam koliko je (14.060 din) u evrima.

Kakve crne razlike ? Pa te karte se razlikuju za 0.2-0.8 frejmova po sekundi. Jedino se Leadtek malko vise klokuje ali i tada razlika opet ne prelazi 1-3 frejma.

ILI ILI

A sta Vi koristite ako smem da pitam, posto ovde koliko god ja hvalio Leadtek, iako ga nemam ti branis Asusa-a.

Cekaj, tek sada vidim sta si napisao.... Abit V8420??? :D :D

Ispravka je usledila u daljnjem tekstu... Ipak je u pitanju Asus. Goxy?

Da da ASUS je u pitanju moja greska. Ipak Abit V8420 ne postoji.

Re: ILI ILI

Goxy je napisao(la):
A sta Vi koristite ako smem da pitam, posto ovde koliko god ja hvalio Leadtek, iako ga nemam ti branis Asusa-a.

Ako si mene pitao, ja imam Abit Ti 4200. Best bang for 'da' buck.
A naravno da branim Asusa. Doduse u smislu da ne trebas da ga menjas. Druga je stvar da si pitao pre kupovine - Leadtek je najbolji, zbog hladnjaka na memoriji jer stoga moze malko vise da se occ-uje. Sa druge strane tih 15-20 mhza viska na memoriji se odrazava time sto ces dobiti 0.5 frejmova na vec postojecih 100-150 pa ti vidi da li je isplativo placati za tu kartu 20-25 Evra vise, a kamoli da sad prodajes Asusa ispod cene pa da doplacujes jedno 50-ak evra.

Inace, pozivam Geek Mastera da kaze za koliko je on overklokovao svoju kartu i neka kaze koliko je frejmova u bilo kojoj igri dobio.
(Mala pomoc - kartu je digao za 90-110 mhza a dobio je 0-1 fps, a vi razmislite koliko je to otprilike bilo :D)

Re: Re: ILI ILI

Brutalan Zlica je napisao(la):
Druga je stvar da si pitao pre kupovine - Leadtek je najbolji, zbog hladnjaka na memoriji jer stoga moze malko vise da se occ-uje.
A na koliko se to pa taj Ledtek klokuje?! Naravno sa fabrickim hladjenjem, nista extra ventilatori...
Abit ide do 320/630 (koliko sam ja upoznat sa par primeraka... jedan i do 640 za memoriju). Mislis da Leadtek moze preko toga? Ne secam se da je Aca terao svog Leadteka vise... a i na Maxovom testu je na toliko bio limit.

Uostalom, ti imas Silura... na koliko ide max?

Re: Re: Re: ILI ILI

CAR je napisao(la):
Abit ide do 320/630 (koliko sam ja upoznat sa par primeraka... jedan i do 640 za memoriju).

Dobro si upoznat taj je sada kod mene u masini. Moze i preko 330/640, kad mu stavis 8-cu i otvoris prozor i terasu, na +9C :D.

Re: Re: Re: Re: ILI ILI

Misko je napisao(la):
Dobro si upoznat taj je sada kod mene u masini. Moze i preko 330/640, kad mu stavis 8-cu i otvoris prozor i terasu, na +9C :D.
Jesam... dobro sam upoznat :D
I ti, ludaku jedan :p... Pa ne racunam ja te forice sa izbacivanjem na terasu, bre gori si od Lax-a i frizidera :D:D:D
Samo normalno hladjenje, ajde, neka je i otvorena stranica kucista... Onda ide do 320/640, zar ne? Tako mi nesto Boki pricao...
A za tebe par pitanja:
1. Koliko ide bez tih extra cooling fora?
2. Koliko kad ga izbacis na terasu :D? Koliko je to "moze i preko 330/640" tacno?
3. Jesi li mu montirao Tt cooling kit?
4. Kakva 8-ca? Gde si to montirao? Na kuciste ili si nesto nabudzio da bije pravo u kartu?

Re: Re: Re: ILI ILI

CAR je napisao(la):
A na koliko se to pa taj Ledtek klokuje?! Naravno sa fabrickim hladjenjem, nista extra ventilatori...
Abit ide do 320/630 (koliko sam ja upoznat sa par primeraka... jedan i do 640 za memoriju). Mislis da Leadtek moze preko toga? Ne secam se da je Aca terao svog Leadteka vise... a i na Maxovom testu je na toliko bio limit.

Uostalom, ti imas Silura... na koliko ide max?

Pazi kad me ne interesuje :p pa nisam ni probao. Ne interesuju me 3-4 fpsa na postojecih 100 a da se maltretiram sa montiranjem dodatnih ventilatora, po ceo dan merim performanse i sl. maltretiranja :)
Ja dizem samo procesor. ***** dizanje karte 100 mhza za 3 frejma. Mozda bih i probao ali sam limitiran na 2.4 ghza zbog cold boot-a pa ne mogu da stignem Simpsona.

I inace ne moze svaki Abit toliko da ide. Prvima je bio limit oko 580 ;) A svaki Leadtek bi trebao da ide preko 600. Al se ne isplati jer kosta 20-30 evra vise

Nazad
Vrh Dno