Šta je novo?

ABIT NF8 - ma ludilo...

milanbb je napisao(la):
Probao sam i njih.... ne ide :(

4.7x (sa Abit diska)
5.10
5.11

sve isto :(

5.11 ne rade provereno, dok 5.10 rade provereno i rešili su problem gomili ljudi sa restartom. Moguće je da su sada ostali repovi drugih driver-a. Čist system (napraviš ghost) pa ponovo driver po driver, ako ne radi opet vratiš ghost sa čistim systemom pa sve dok ne proradi:)

Windows XP and AMD A64 have never been so much fun! :crash:

pa dobro, sta da se radi :(

Posto si stavio dva sata hard diska (ako sam dobro ukapirao), na taj nacin si malo vise opteretio cip(set) pa mozda nije losa ideja da malo povecas napon na cipsetu. Naravno uz sve to prati temperaturu cipseta. Da li si probao da zamenis "zvaku" ispod hladnjaka na cipsetu necim kvalitetnijim?

Iskreno da ti kazem, nisam ni pomisljao na tako nesto... pogotovo sto je masina neklokovana. Temperature su oko 30 ili ispod (za sve), a nisam cackao po kuleru...

milanbb je napisao(la):
moguce, verujem da je u sustini problem u maxtor-nf3 kombinaciji, samo sada bas da se igram lego kockica i slazem sta radi jedno sa drugim bas i nisam (finansijski) spreman.

proveri sledece. da li koristis sata1 kablove ili su sata2 kablovi. izgledaju isto ali nisu isti. imam wd koji je sata2 i kad ga povezem sa plocom sa sata1 kablom a nedzamperisem disk za transfer od 150mb (sata1) on se ponasa tako kako ti kazes los transfer ili ga bios nevidi i sl. kad sam malo bolje pogledao nalepnicu na disku video sam kako ga dzamperisati da bude sata1 i onda radi kako treba sa bilo kojim kablom. ako se nevaram nf3 ima samo sata1 kontrolere a ako su diskovi sata2 onda imas problem. vidi ima li sta napisano na nalepnici ili potrazi sajt proizvodjaca, jer i kablovi koje koristis si dobio uz plocu a to je iz vremena sata1 diskova. Nemora da bude ali cisto proveri.
inace imam ga-k8nf9 ultra sa dva sata diska, dva ide i jednim dvd rw. sistem dizem sa sata diska.

Poslednja izmena:
To je moguc problem, ali su diskovi sata1, kao i kontroler (NF3)...

Uzeo sam Asus K8N4-E, i situacija je identicna :(... tako da mi se cini da je problem sa maxtorima. Sistem radi ok dok je samo jedan SATA i jedan ATA disk prikacen, ali kada dodam drugi Maxtor SATA, transfer pocne da varira.

E ako vam ikada bude dosadno u zivotu, zovite mene da vam odaberem komponente za novi racunar... :(

Daklem ovako:

- NV raid se podize obicno kada se racunar ukljucuje, posle restarta sve proradi kako treba. Nisam uspeo da resim ovaj problem nikako, mozda da ubijem nvraid bios u samom bios fajlu, ali trenutno nemam zivaca za tako nesto.

- Kuckanje iz okoline procesora (kao klik misha samo tishe) se desava SAMO kada je stavljen A64 NewCastle 3000+ u paru sa TI4400, kada stavim Sempron 64 vise ne kucka, kao i kada stavim drugu graficku. Sta kucka i zasto kucka ne znam, i napajanje sam menjao - ista situacija.

- LAN radi normalno sa drajverima 5.10, hvala Stevs. Izgleda da se NV drajveri veoma nekorektno deinstaliraju i updejtuju, jer ostaje dosta toga iz ranijih verzija.

- Maxtori DMAX+9 6Y250M0 DEFINITIVNO imaju problem sa sobom i NF SATA kontrolerom, umesto njih ubaceni Seagate ST3250624AS i kada rade najgore rade dva puta bolje nego maxtori kada rade najbolje... :crash:

Eto toliko od mene... Maxtore, Asus, napajanje jos i mogu da platim, ali izgubljeno vreme i zivci: priceless!

Ako neko ima ideju sta bi moglo da izazove kuckanje, neka mi javi :) zivo me interesuje da li A64 ima nesto 'kuckavo' sto Sempron64 nema :D

Verovatno ti kucka neka zavojnica na ploci, ispipaj ih u radu pa vidi :d, mada za to nema leka.

milanbb je napisao(la):
pa dobro, sta da se radi :(

Da prodas to sve i kupis D 805 :D

Salim se, probaj da zamenis RAM ili ako imas dva modula probaj samo sa jednim. Takodje ocisti slotove cetkicom od prasine i kontakte na memoriji gumicom. RAM hoce da pravi ovakve probleme.

Na sta konkretno mislis ? Izvadjen je jedan modul, ovaj drugi je vadjen i stavljan, masina radi stabilno kada se podigne, samo uz ove "artifakte"... ne znam da li smem da ostavim tako da klikce ?

Sa Nforce3 sam imao problema sa IDE drajverima u radu sa hardovima IDE i SATA. Mozda treba da probas da kad instaliras Nforce drajvere i kada te pita da li zelisa da instaliras IDE drajvere stavi na cancel. Probaj tada. Meni se desavalo da kada instaliram Nforce drajvere da SATA na kojem je bio sistem nemoze da podigne Windows jer je IDE skopcan. Cim izvadim IDE HDD sistem se digne. Resenje je bilo u tom IDE drajveru. Mozda nesto brlja bilo kakvu kombinaciju SATA sa bilo cim... Probaj...

Probao sam clean instalaciju bez ide drajvera i samo sam dobio ono cekanje pri boot-u, nema razlike...

milanbb je napisao(la):
Na sta konkretno mislis ? Izvadjen je jedan modul, ovaj drugi je vadjen i stavljan, masina radi stabilno kada se podigne, samo uz ove "artifakte"... ne znam da li smem da ostavim tako da klikce ?
Klikce ti zavojnica na naponskoj sekciji na ploci. Newcastle znacajno vise cedi Ampera iz ploce nego Palermo Sempron.

Kod mene je NF8 i Athlon 64 2800+ (cini mi se New Castle) i WD1600JD Sata disk, sve radi savrseno zustro klokovano na 2500 Mhz. Jedino sto je specificno je da radi pod XP 64 bit.

M

Na kraju se ispostavilo da je 'problem' do samih Maxtora, iz nekog neobjasnjivog razloga prenos sa diska na disk je usporen kada je Maxtor prikacen na Nforce SATA kontroler. (isto sa Nf3 i Nf4) Seagate diskovi rade bez problema na Abitu a isto tako Maxtori rade bez problema na SiI3114 i 3112 kontrolerima ... zasto nece na NF3/4 ne znam...

Evo testirao sam sa novom sandrom (2007 home) i ovo je transfer na mojoj NF8 ploci.

M

Prilozi

• NF8_WD.gif
    NF8_WD.gif
    38.5 KB · Pregleda: 54
Odlican ti je prenos, ali ne obracas paznju na temu i problem koji sam izneo,... jedan disk radi sasvim normalno - problem se javlja kada se kopira sa diska na disk i ne samo na Abit NF8 nego i na Asus K8N4-E ploci. U prvi mah sam posumnjao da je do ploce, posto su diskovi savrseno radili na SiI 3112 kontroleru, ali se ispostavilo da se problem javlja sa Maxtor diskovima na Nforce3/4 kontroleru i to na obe ploce...

Probao sam upravo sa dva WD diska i sve radi savrseno.

M

Nazad
Vrh Dno