Šta je novo?

ABIT NF8 - ma ludilo...

milanbb

Moderator
Super Moderator
Učlanjen(a)
02.11.2000
Poena
770
E kada resite da rasprodate sve svoje masine (slicajno 3x Intel) i da se zadovoljite sa NF3 + A64 kombinacijom, makar malo se edukujte po pitanju Voodoo magije... :-devil-:

Daklem, masina je godinu i po radila savrseno (zenin comp) W2K instaliran, sve radilo bez problema.

Zamenjen Radeon LE sa Leadtek TI4400 i dodata dva Maxtora DiamondMAX9 250GB SATA (YAR511W0) i dobijeni sledeci problemi:

- nasumice pri re/startovanju, podigne se i NVRAID i krene da 'nesto radi' iako je RAID iskljucen u BIOS-u. Ovo uzrokuje checkdisk na svim particijama na drugom disku i razne corupted i deleted (pu pu) poruke .... i random zakucavanje masine i restarte.

- nesto 'kucka' iz okoline procesora, ne mogu da utvrdim odakle tacno - zvuk je kao da zicica kaci ventilator (tik - tik - tik) :) ... isto se desava nasumice (pri pocetku kucanja ovog teksta je kuckalo sa svakim karakterom... sada vise ne kucka :() ... ovaj fenomen se ne pojavljuje pod W2K

- Pri pokusaju da se disejbluje integrisana LAN karta, masina samo uradi :crash: i krene restart. Isto je i sa pokusajem deinstalacije drajvera za LAN.

- Kao minorni problem javlja se i uzasno spor transfer sa diska na disk od 15mb pa do 4mb/s (sata -> sata, ide -> sata ....) sa drajverima 5.11, koji se popravio pokusajem preinstalacije sa 5.10, ali su rezultati i dalje 10tak mb ispod ispod Intel 845PE i SI3112 ide -> sata koji dostize i 40MB/s u pikovima. Jel to uobicajeno ?

Kada se Windows XP (sp2+zakrpe) podigne do kraja, sve radi ok. :banana:

Ostalo:

NF8 bios 1.7
NV drajveri 5.10
NV drajveri 77.77

sleva na desno
PCI5 - Modem neki
PCI4 - INTEL LAN (2)
PCI3 - Pinnacle PCTV
PCI2
PCI1
AGP - TI4400

masina nije klokovana, A64 3000+ i 1gb Hynix memorije

e sada: molim vas da se suzdrzite sa odgovorima 'format C:', 'tako ti i treba kada si prodao intela', 'povadi sve karte i probaj ponovo', itd... ako neko ima ideju sta moze da napravi ovakve probleme ili se susreo sa ovakvim problemima: HEEEELP!!!!! :wall:

Poslednja izmena:
Stari Chieftec 360W

p.s. Vocko, udavicu te neki drugi dan... sada mi se previse spava :D

Prilozi

• Clip_4.gif
    Clip_4.gif
    1.3 KB · Pregleda: 123
Poslednja izmena:
Ta 2 diska što si dodao: da probaš da im zameniš pozicije? Ili, izvadi 1 pa probaj samo sa drugim...
A i to "tik - tik - tik", da nije iz harda?
Meni se 1 Maxtor tako ponašao: transfer mu je bio užasan čak i sa particije na particiju, CPU Usage nenormalan i često je ispuštao zvuke od "tik - tik" sve do "KLANG"...

Poslednja izmena:
milanbb je napisao(la):
e sada: molim vas da se suzdrzite sa odgovorima 'format C:', 'tako ti i treba kada si prodao intela', 'povadi sve karte i probaj ponovo', itd... ako neko ima ideju sta moze da napravi ovakve probleme ili se susreo sa ovakvim problemima: HEEEELP!!!!! :wall:

Hard disk ti ne valja.

Poslednja izmena od urednika:
Probaj iskljuchi tagged (ili native, koji ti je vec chipset/hdd) command queuing u kontroleru, ima neki bug sa NF4 i maxtor-ima (koliko sam saznao ovde, problem je do maxtor-a). Meni se slicno desavalo mada ne i to s mrezom, ali npr. pucao mi je nvraid service iako raid-a nije ni bilo... nije moglo u win da se udje, non stop neki chkdsk-ovi i sl, ne po pravilu vec kako mu se digne :)

Poslednja izmena:
Abit NF8 je NF3 ploca, tako da nije do nekompatibilnosti chipseta i HD-ova. Cini mi se da neki HD nije ispravan, proveri to detaljno. Jedan po jedan...

Kod nf čipseta/ploča može uvijek biti bilo što, ja sam imao svoju odiseju sa DFI-em i GF 6800, bolje da ne pričam koliko sam vremena i DSL prometa potrošio na to ... jel bios flešnut na zadnju verziju? Također, nf Abit ploče znaju imati problema sa integriranim ethernetom ... mislim da je to jedan o češće spominjanih problema na Abit forumu.
S obzirom da je AGP u pitanju, KV8 Pro je mogao biti sigurnije rješenje, ja sam isto žalio što je nisam uzeo :type:

Poslednja izmena:
"poznat" je problem sa NF3 i 6800 karticama, ja ga prvo sam otkrio a posle video da masa ljudi na netu ima isti problem :S:

Abit NF8 je NF3 ploca....

ELEM!... poslusao sam svoj savet i uradio format c:, pocupao sve napolje i rekao sebi par puta "tako ti i treba kada si prodao intela"

- tik-tik-tik ne dolazi od diskova, vec 'iz od negde' kada se instaliraju drajveri za graficku (leadtek ti4400), sve radi normalno pre toga.

- problem sa podizanjem chkdsk-a je sto je bios ukljucivanjem RAID utilityja pobrljao nesto na drugom disku (zasto kada je bio iskljucen - ne znam), kada sam uradio chkdsk iz windowsa, prestala je provera sa svakim novim podizanjem. Doduse od tada se nije ni RAID util ukljucivao.

- Diskovi daju mega-zanimljve rezultate pri prenosu, od 43mb/s do 11mb/s....

sumnjam da je za vecinu problema kriv TI4400 (SHMRRRC :(), a i vrlo klimavo sastavljeni Abit NF8... pa cu da probam sa starom VGA kartom sve ponovo...

hvala i pozdrav

Probaj i jedan ozbiljan Clear CMOS, ako vec nisi. Trebao bi da ti resi problem sa RAID-om.

Falcon je napisao(la):
"poznat" je problem sa NF3 i 6800 karticama, ja ga prvo sam otkrio a posle video da masa ljudi na netu ima isti problem :S:

Jel moze malo detaljnije o tome posto nisam bas pratio na casu :d A bas imam tu kombinaciju :)

Moj gari je imao frku sa leadtekovom 5200, stavio je drivere sa njihovog sajta http://www.leadtek.co.uk/ i sve je proradilo, dok mu sa forceware nije htelo...

Poslednja izmena:
Hm, pa nf3 je bio pun bagova , da tako kazem.
Meni se recimo desavalo da po instalaciji nvidia sw drivera, uopste ne radi LG cd-rom (MSI K8 Neo Fsr & a64-2800), mada nije kod svih isto, ali rekao bih da je dovoljno cesto.
Nemojte me pogresno shvatiti, ali ne kontam zasto Intel tabor uvek krivi AMD, a ne nvidiu?
Iskreno sve se masine kvare, ja u servisu nisam primetio da je to do procesora (Direktno), vecina kvarova su napajanja, kondezatori loseg kvaliteta, chachkanje gde ne treba, i drzanje racunara u djubretu.
I cudne stvari sa hdd kontrolerima (VIA je prva na spisku) ali desavalo se da i Intelovi kontroleri "zaborave" uredjaje.
Nista nije savrseno.

P.S. Ne zelim rat na temu AMD VS Intel!

Posle dosta cackanja i drmanja, cini mi se da je glavni krivac za sve maticna ploca. Jednostavno - to ne radi kako treba :( iako je ploca perfektno radila sa IDE diskom pod w2k godinu i nesto, promenom komponenti sam joj nagazio na zivac. Najveci problem je SATA kontroler kom transfer izuzetno varira a i desava se da uopste diskovi ne budu prepoznati u BIOS-u (nasumice oba diska).

Jedino sto do sada nisam probao je da instaliram XP na IDE disk, posto se cini da ova kombinacija radi na W2k... ili da menjam Abit za nesto sto radi..

milanbb je napisao(la):
Posle dosta cackanja i drmanja, cini mi se da je glavni krivac za sve maticna ploca. Jednostavno - to ne radi kako treba :( iako je ploca perfektno radila sa IDE diskom pod w2k godinu i nesto, promenom komponenti sam joj nagazio na zivac. Najveci problem je SATA kontroler kom transfer izuzetno varira a i desava se da uopste diskovi ne budu prepoznati u BIOS-u (nasumice oba diska).

Jedino sto do sada nisam probao je da instaliram XP na IDE disk, posto se cini da ova kombinacija radi na W2k... ili da menjam Abit za nesto sto radi..

NVRAID je vrlo ruzna 'zivotinja' :D
Tacnije NV-Sata kontroler sam po sebi. Izgleda se nalazi u delu chipa koji se najvise greje i ume vrlo da ti upropasti dan. Ima previse ljudi koji se muce sa njim (ja isto srecno se natezam sa barabom) i za sada jedino pametno sto sam mogao da smislim je da Win tresnem na IDE disk a ostalo na Sata, pa dok radi radi. Meni se inace manifestuje tako sto jedan od Raid diskova jednostavno 'zaboravi' da postoji a masina, normalno, kaze 'tras' :d

Menjaj plocu ili stavi IDE hard disk.

Btw. koliko sam uspeo da primetim maxtorovi SATA diskovi serije 6V**** ne rade ni na nf3 pločama npr. asus K8N-E

1)Stavi novi bios na plocu
2)da li napajanje moze to da podrzi(cesto se manifestuje na takav nacin)
3)hard je poce da riknjava(slicno se manifestovao taj problem kod jednog mog ortaka)
4)ploca ti riknula
Intel bez bagova(ko se seca PI sa greskom,i sl. stvari tokom godina sa cpu i chipsetovima)???????????????????????????? :d :d :d :smoke:

Poslednja izmena:
Bad MF je napisao(la):
Jel moze malo detaljnije o tome posto nisam bas pratio na casu :d A bas imam tu kombinaciju :)

Imao sam Abit NF7-S + Barton + 6800GT i ta kombinacija je "chupala" oko ~12500 u 3DMark 2003. Zamenio sam plocu, ubacio sam Asus K8N (NF3) + Sempron (gde mi je "default" 2700MHz, ploca ne da vise :S: ). Kad sam poterao tu kombinaciju, sa istim max clockovima za koje znam da kartica izvlaci, dobio sam bednih 9000 poena :wall: . Vratim karticu na default i dobijem 11500 poena. Izguglam na netu, vidim da se gomila ljudi zali na tu kombinaciju i da jednostavno nema leka, ne pomazu ni BIOS-i, ni drajveri, nista... :crash: To je nVidijin veliki fu*kup i tu nema leka :mad:
Prodao sam plocu i graficku, presao sam PCI-E + 6800GS i nisam se pokajao.
Poz!

@gigafan
1) stavljen poslednji aktuelni bios 1.7, clear cmos, vadjenje baterije, load optimised defaults....
2) napajanje je od 360W chieftec, ne greje se, ne gasi masinu, voltaze sam okacio gore... masina nije klokovana
3) diskovi su novi, i na oba se desavaju problemi, pa se nadam da nisam toliki baksuz da mi dva diska krenu da crkavaju odjednom.
4) XP normalno sa IDE diskom... cak radi normalno i sa SATA diskovima i IDE diskom prikacenim, ali je transfer ocajan...

@alex303
da, na zalost mi nista drugo ne preostaje...

....

sinoc sam probavao da otkacim drugi sata disk i da probam samo sa 1 sata 1 ide, pri kopiranju na IDE disk, sve radi ok - ~40mb/s, pri kopiranju na sata, prodje jednom ok, onda sledeci put 20mb/s pa krene da pada na 11mb/s. ugasim masinu, jutros ponovo podignem probam, ista situacija, ugasim masinu, zakacim drugi sata disk, nece da ga prepozna bios, izvadim kabel od napajanja iz PSU, ostavim tako minut, ukljucim - prepozna disk. podigne sistem - i opet transfer na sve strane...

verovatno je problem do SATA-IDE veze unutar samog chipseta :( samo sto sada imam solidnu dilemu:

- menjati diskove (a sata sam uzeo zato sto mi je muka od trakastih kablova)
- menjati plocu,... neki asus sam mislio, ili gigabyte, pa u nf3 ili nf4 s754 izvedbi, ali se opet bojim da li cu da uletim u iste probleme ?
- ?????

Poslednja izmena:
Ili prodaj sve to i vrati Intela ;-) Ako si u mogucnosti, probaj te iste diskove na drugoj ploci (po mogucstvu nf3) i vidi kako se ponasaju zato sto je vrlo cudno da se kontroler tako ponasa

moguce, verujem da je u sustini problem u maxtor-nf3 kombinaciji, samo sada bas da se igram lego kockica i slazem sta radi jedno sa drugim bas i nisam (finansijski) spreman.

Najverovatnije da je do ploce.Maxtori serije 10 hoce zesce da *****avaju cak i sa nf3.Ako drugima to isto radi znaci samo ploca(koliko ljudi ima slicnu kombinaciju).I sto rece kUdtiHaEX "Ako si u mogucnosti, probaj te iste diskove na drugoj ploci (po mogucstvu nf3)"

Problem sa startovanjem NV RAID-a i te tripove sam iskusio sa NF3 i NF4 plocama prilikom problema sa kompatibilnoscu sa memorijom ili pri asinhronom overkloku.
milanbb je napisao(la):
sinoc sam probavao da otkacim drugi sata disk i da probam samo sa 1 sata 1 ide, pri kopiranju na IDE disk, sve radi ok - ~40mb/s, pri kopiranju na sata, prodje jednom ok, onda sledeci put 20mb/s pa krene da pada na 11mb/s. ugasim masinu, jutros ponovo podignem probam, ista situacija, ugasim masinu, zakacim drugi sata disk, nece da ga prepozna bios, izvadim kabel od napajanja iz PSU, ostavim tako minut, ukljucim - prepozna disk. podigne sistem - i opet transfer na sve strane...

verovatno je problem do SATA-IDE veze unutar samog chipseta samo sto sada imam solidnu dilemu:

- menjati diskove (a sata sam uzeo zato sto mi je muka od trakastih kablova)
- menjati plocu,... neki asus sam mislio, ili gigabyte, pa u nf3 ili nf4 s754 izvedbi, ali se opet bojim da li cu da uletim u iste probleme ?
- ?????
S' obzirom da nisi nista klokovao, a sve je kazes lepo radilo sa doticnom memorijom koju imas, ostaje ti da probas drugo napajanje. Ukoliko imas problem i sa drugim napajanjem, ploca je definitivno otisla, moraces da kupis drugu ili da tu zamenis ako je jos u garantnom roku. Poz!

diskovi su 6Y250M0, DMax+9

Nisam uspeo da probam ove moje diskove na drugoj ploci, ali kod drugara koji ima Asus K8N-E DeLuxe slican slucaj:

1 - IDE disk
2 - sata na sil 3114
3 - sata na NF3 250GB kontroleru

kada se kopira 1 -> 2 protok je ~45mb/s kada se kopira sa 3 na 1 ~15mb/s

cini se da je problem u samom NForce sata kontroleru...

odradio sam HDtach test za sva tri diska, pa ih kacim... sve izgleda ok dok ne krene kopiranje..... (osim ovog zakuca na 20mb kod drugog sata diska)...

Prilozi

• sata1.gif
    sata1.gif
    17.1 KB · Pregleda: 49
  • sata2.gif
    sata2.gif
    17.3 KB · Pregleda: 43
  • ide.gif
    ide.gif
    17.6 KB · Pregleda: 47
Poslednja izmena:
milanbb je napisao(la):
- Pri pokusaju da se disejbluje integrisana LAN karta, masina samo uradi :crash: i krene restart. Isto je i sa pokusajem deinstalacije drajvera za LAN.

Problem sa mrežnom ćeš rešiti tako što ćeš da staviš 5.10 NVidia drivere. Komplet deinstaliraj chipset drivere pa onda instaliraj 5.10. Isti problem sam imao i ja sa mrežnom...

Poslednja izmena:
Probao sam i njih.... ne ide :(

4.7x (sa Abit diska)
5.10
5.11

sve isto :(

Nazad
Vrh Dno