Šta je novo?

Abit NF8, konacno!

drfedja

Čuven
Učlanjen(a)
05.07.2000
Poena
736
Evo kratkog review-a. Ploca dolazi sa nF3 250GB cipsetom, dakle ima firewall i 1GBit mreznu, ima firewire VIA tech chip, dva SATA konektora, pasivno hladjen cipset, solidan layout, dva dimm slota, rubicon kondenzatore itd...
A sad glavno pitanje, kakva je za o.c. ?
Pa, dobra je. Veoma dobra ploca. Za razliku od svih do sada probanih ima polovicne mnozioce, sto je za svaku pohvalu, i to od 4x, a to znaci da mozete maksimalno da podesite masinu, memoriju itd...
Izvlaci bez problema 300 Mhz FSB, ali sa HT linkom od 3x. 8KDA3+ je tu malo bolji, ali ipak to je mozda i pitanje primerka. BIOS dozvoljava dizanje napona na CPU do 1.8v, sto je dovoljno, VDIMM samo do 2.8v, a zanimljiva je i opcija dizanja napona za VDIMM VTT. Tu je naravno i AGP i Chipset voltage opcija, mada one uglavnom ne sluze nicemu.
BIOS je solidan, zamerka je sto pokazuje preveliku temperaturu, pa je ne-oc. CPU 2800+ @1.8 Ghz, u leru 55-60 stepeni, sto je nerealno (seca li se neko NF7-S ?). Jos jedna zamerka oko BIOS-a, odnosi se na overklokovane vrednosti, pa recimo za 9x267 Mhz BIOS pokazuje da CPU radi na 100 Mhz !!! 😀 ili tacnije na 9x11 Mhz!

Pakovanje je klasicno, oprema je siromasna, mogli su da se "otvore" za jos jedan IDE ATA kabl, ali ok. oni racunaju da svi imamo SATA.
Nema undervoltovanja procesora kao kod MSI K8N Neo Platinum-a.

U bre ala mu je temperatura... Kod mene na Asusu na leru 31C a load 43C...

Nego, jel ima cena?

Pa cena je oko 100 eura, ako je dobijes bez poreza, posto vlada prava jagma trenutno za NF3 plocama.

To je 30 Eura vise od ovog Asusa?

Kolko vidim... ista oprema, isto konektora, isti cip samo cena gore (i temperatura 😀 )

Pa i 8KDA3J je 75E, Asus 70E a Abit 100E? Jel to ona fora "nova roba pa paprena cena" ili stvarno tolko vredi?

vule85 je napisao(la):
To je 30 Eura vise od ovog Asusa?

Kolko vidim... ista oprema, isto konektora, isti cip samo cena gore (i temperatura 😀 )

Pa i 8KDA3J je 75E, Asus 70E a Abit 100E? Jel to ona fora "nova roba pa paprena cena" ili stvarno tolko vredi?

Pa po tebi je i " 1.maj Pirot" i "Armani" jedno te isto... Mislim oba imaju rukave, dzepove, dugmice... 😀 😀 😀

posto ploca ocigledno ima bagove i Abit je odluci da nas i ovog puta casti njima i da nas zavlaci sa biosima, ja ne odustajem od Epoxa koji za manje para ima sve sto i abit samo bez bagova 🙂

@drfedja: Kakvi su mosfeti na njoj je si li gledao ?

gx-x je napisao(la):
posto ploca ocigledno ima bagove i Abit je odluci da nas i ovog puta casti njima i da nas zavlaci sa biosima, ja ne odustajem od Epoxa koji za manje para ima sve sto i abit samo bez bagova 🙂

@drfedja: Kakvi su mosfeti na njoj je si li gledao ?
MosFET-ovi su iste generacije kao na epox-u. 8KDA3J je po karakteristikama kao NF8-V, koji nema FireWire. NF8 ima VIJIN !!! 1394 kontroler.

hvala na infu. Sto se firewire-a tice, to stvarno malo kome od nas treba da bi davao 20-30e vise zbog njega 🙂

gx-x je napisao(la):

odlican je epox samo kad mu nadjes odgovarajucu memoriju 😉

vidim da je cena malo napumpana kao i za sve ostalo zbog nestasice tako da ni ove ostale cene koje ste spominjali ovde nisu tacne 😉

novi bios ce stici kao sto je stigao i za epox-a tako da ti bug-ovi su prolazni...

bitno je da je nama abit stigao pa cemo dalje lako 🙂
:wave:

nIce Cream je napisao(la):
Koji ce abit imati NF 4??
Blago razocarenje je sto je NF8 na NF3....
ABIT AN8 ce biti ploca sa nF4 cip(setom).

Ser_Zile je napisao(la):
odlican je epox samo kad mu nadjes odgovarajucu memoriju 😉

vidim da je cena malo napumpana kao i za sve ostalo zbog nestasice tako da ni ove ostale cene koje ste spominjali ovde nisu tacne 😉

novi bios ce stici kao sto je stigao i za epox-a tako da ti bug-ovi su prolazni...

bitno je da je nama abit stigao pa cemo dalje lako 🙂
:wave:
Bogami Epox 8KDA3+ bolje saradjuje sa memorijom nego li Abit NF8, licno probao i uverio se. Situacija sa NF7 i EP-8RDA+ je bila obrnuta.
Probano sa poslednjim revizijama biosa.

drfedja je napisao(la):
Bogami Epox 8KDA3+ bolje saradjuje sa memorijom nego li Abit NF8, licno probao i uverio se. Situacija sa NF7 i EP-8RDA+ je bila obrnuta.
Probano sa poslednjim revizijama biosa.

ako je tako reci cu samo da mi je drago sto napokon postoji izbor....

malko off topik: ne znam sta je vama smetalo na nf2 epoxima i kakva je probirljivost u pitanju 🙂 Znam da ima neke ali evo sta smo drugar i ja sve probali (na rda+): kingston 256 SS, kingston 512 DS, A-data, V-data, Corsair VS, Infineon, hynix SS i DS, Ace i kombinacije vise modula, sve radi. ***. neznam sta jos treba da probam da bi reko da je ploca izbirljiva (moduli su probani i na rda3i kod mene) jedino ostaje transcend, PQI i NCP (ove egzoticnije module tipa cors. XMS, XL Geil i tako to je svejedno tesko naci, ako su zbog njih ploce izbirljive onda ok, svatam poentu)

mene je zezala 8rda+ sa transcend-om(ne znam tacno koji model,znam da je bio cas2.5),menjao sam je za pqi koja mi nije stabilno radila u paru sa hynix-om,pa sam na kraju zavrsio na 2Xcorsair VS,inace samostalno i pqi i hynix su radili super(bez BSOD),

@Floyd: Eto, dobro je znati 🙂 A i ti si naso sta ces da kupujes, "transcend" 🙂 O pokusaju "parenja" PQI necu ni da kkomentarisem :d

Radili Cors-i kod mene na 8RDA+ samo tako... 😉

CAR je napisao(la):
Radili Cors-i kod mene na 8RDA+ samo tako... 😉
e da sa tim corsima nije radila komotno da je razlupas....

@gx-x
tada sam imao samo 256mb i trebao mi je jos jedan modul,zabo sam pqi unutra jer hynix-a nije bilo nigde(naravno ni polovnog),cuo sam da radi ok sa pqi i to je to...nisam imao neku preteranu ambiciju,nisam se na toj kombinaciji uopste zadrzavao i cim sam ih prodao kupih ove sirotinjske corsair-e sa kojima je sve bilo ok,a juce su oni otisli zbog nabavke popularnog kingmaxa hardcore

Floyd je napisao(la):
e da sa tim corsima nije radila komotno da je razlupas....
Ihaj, da samo znas kakvih je bilo problema sa LL modulima...

gx-x je napisao(la):
malko off topik: ne znam sta je vama smetalo na nf2 epoxima i kakva je probirljivost u pitanju 🙂 Znam da ima neke ali evo sta smo drugar i ja sve probali (na rda+): kingston 256 SS, kingston 512 DS, A-data, V-data, Corsair VS, Infineon, hynix SS i DS, Ace i kombinacije vise modula, sve radi. ***. neznam sta jos treba da probam da bi reko da je ploca izbirljiva (moduli su probani i na rda3i kod mene) jedino ostaje transcend, PQI i NCP (ove egzoticnije module tipa cors. XMS, XL Geil i tako to je svejedno tesko naci, ako su zbog njih ploce izbirljive onda ok, svatam poentu)
Transcend recimo ne radi, t.j. brlja, PQI nije hteo da probudi masinu uopste!

Sta cemo ako propadne Abit ? 😀
Kako cemo bez naseg druga Tite 😀

Dosta ABIT-ovih inzenjera je pobeglo u DFI, tako da nema problema... 😉

bas htedoh da kazem, DFI je od nf2 chipseta postao ko abit nekada. Imao sam PC133 matorog abita i bila je ubedljivo najbolja ploca, koju god reviziju da nabodes, nije bilo potrebno flashovati bios itd. Drugar menjao RDA+ za Abit NF7-S, kao oce jos malo bolje performanse i ispalo obrnuto, sve neki problemi sa abitom, memorija nece vise na 225 vec samo na 220 i to nestabilno, CPU se vise greje, NB ventilator je tandrkao od prvog paljenja ploce, kad preteras sa overklokom u 90% slucajeva "insert" ne pomaze vec mora plai gasi pali gasi pali gasi....mrdnes malo memoriju moras da clearujes CMOS, nisam mogoa da verujem....welcome to the fast lane 🙂

gx-x je napisao(la):
bas htedoh da kazem, DFI je od nf2 chipseta postao ko abit nekada. Imao sam PC133 matorog abita i bila je ubedljivo najbolja ploca, koju god reviziju da nabodes, nije bilo potrebno flashovati bios itd. Drugar menjao RDA+ za Abit NF7-S, kao oce jos malo bolje performanse i ispalo obrnuto, sve neki problemi sa abitom, memorija nece vise na 225 vec samo na 220 i to nestabilno, CPU se vise greje, NB ventilator je tandrkao od prvog paljenja ploce, kad preteras sa overklokom u 90% slucajeva "insert" ne pomaze vec mora plai gasi pali gasi pali gasi....mrdnes malo memoriju moras da clearujes CMOS, nisam mogoa da verujem....welcome to the fast lane 🙂

pa ta ploca je onda zrela za reklamiranje prodavcu 😀
ja znam za suprotan slucaj (mozda se i javi), na epoxu je imao veci FSB ali je ostao bez pola zivaca dok je pokusavao da ubode dva 512 modula koji ce da rade. smarao nas je gadno sa epoxom i sad od kad je uzeo ABIT-a kaze: "epox je najbolji ali abit je bolji :d".

CAR je napisao(la):
Dosta ABIT-ovih inzenjera je pobeglo u DFI, tako da nema problema... 😉

kako nema problema? :trust:
pa abita smo mogli da kupimo na svakom cosku i cena mu je bila odlicna, a DFI-a nema nigde ni na vidiku :zgran:

Nema, zato sto nema ko da ga uveze. Inace, Abit je ranije umeo stvarno da napravi dobru plocu, ali je ta dobra ploca kostala podosta.

drfedja je napisao(la):
Nema, zato sto nema ko da ga uveze. Inace, Abit je ranije umeo stvarno da napravi dobru plocu, ali je ta dobra ploca kostala podosta.
Mislim da svako ko drzi do svoje masine treba to da plati.

Ser_Zile je napisao(la):
pa ta ploca je onda zrela za reklamiranje prodavcu 😀
ja znam za suprotan slucaj (mozda se i javi), na epoxu je imao veci FSB ali je ostao bez pola zivaca dok je pokusavao da ubode dva 512 modula koji ce da rade. smarao nas je gadno sa epoxom i sad od kad je uzeo ABIT-a kaze: "epox je najbolji ali abit je bolji :d".

kako nema problema? :trust:
pa abita smo mogli da kupimo na svakom cosku i cena mu je bila odlicna, a DFI-a nema nigde ni na vidiku :zgran:
Jel da se javim :d
I dalje tvrdim da je prosecni Epox 8RDA+ bolji od prosecnog ABIT-a NF7 rev 2.0 kada se radi sa 2x256DDR, tj. "izvlaci" sa istom memorijom nesto visi takt. Jedino sto nece sa 2x512DDR pa nema te sile da ga "natera"
Svu memoriju koja je stizala u doticnu firmu gde je Zile trenutno ja sam morao da probam ( mislim na 512MB module)... bilo je tu svega, ali nista nije htelo 100% stabilno da radi. onda sam uzeo ABIT-a, pa je htelo da radi ali samo na 210FSB i to opusteno, a na drugom komadu je islo na 220 Srednje zategnuto. Dakle varijacije u kavalitetu ploce vezane za OC 🙂
Ziveo nama ABIT i Epox... mada svi "sanjamo" jedan DFI 🙂

Nazad
Vrh Dno