Šta je novo?

Abit NF7-s(Taiwan Vs. China)

Poglavica

Čuven
Učlanjen(a)
15.03.2004
Poena
609
Planiram da kupim Abit NF7-s plocu,ali sam cuo da na nasem trzistu postoje dve verzije Tajvanska i Kineska i da kineska verzija ploce ne valja.E sad ako ima nekog ko je bolje upoznat sa ovim problemom i ko zna gde se kod nas mogu kupiti Tajvanske ploce neka mi kaze i koju je reviziju ploce najbolje kupiti?

Poglavica je napisao(la):
Planiram da kupim Abit NF7-s plocu,ali sam cuo da na nasem trzistu postoje dve verzije Tajvanska i Kineska i da kineska verzija ploce ne valja.E sad ako ima nekog ko je bolje upoznat sa ovim problemom i ko zna gde se kod nas mogu kupiti Tajvanske ploce neka mi kaze i koju je reviziju ploce najbolje kupiti?

Poglavice, koji te je to indijanac nalozio? :d

Verovatno Car :d

Ove nove (od prije mijesec dana) ploce iz Bela - tajvanske pokazuju tacne napone (+12 pokazuje 11.98 na OC-ovanoj ploci...., dok one kineske dosta odstupaju uglavnom nanize)!
Kuler na NB-u je sa vise pera i isti je kao onaj na ovim novim AN7-cama,...
ne znam za ostale razlike...

Zekiyu je napisao(la):
Ove nove (od prije mijesec dana) ploce iz Bela - tajvanske pokazuju tacne napone (+12 pokazuje 11.98 na OC-ovanoj ploci...., dok one kineske dosta odstupaju uglavnom nanize)!
Kuler na NB-u je sa vise pera i isti je kao onaj na ovim novim AN7-cama,...
ne znam za ostale razlike...

Ja bas i nemam takvo iskustvo. Imao sam i stariju verziju(koja je crkla) i noviju i naponi iz biosa su identicni i solidno se razlikuju od onih koje daje unimer. Ventilator jeste razliciti ali je to nebitno, ionako ce vecina staviti nesto bolje na NB.

Mladen je napisao(la):
Ja bas i nemam takvo iskustvo. Imao sam i stariju verziju(koja je crkla) i noviju i naponi iz biosa su identicni i solidno se razlikuju od onih koje daje unimer. Ventilator jeste razliciti ali je to nebitno, ionako ce vecina staviti nesto bolje na NB.

Ma, da. 99% (prosechnih) korisnika nema druga posla nego da budzi pasivni Zalman. :d

Poslednja izmena:
Pa da,za te razlike sam cuo,a prica se i da na kineskim verzijama ploce nisu dobri lemovi,da se brze kvare,da je slabiji oc!!E sad koliko je to istina,ne znam jer nemam iskustva sa ovim plocama ali u svakom slucaju kad je budem kupovao ,kupicu Tajvansku verziju!!

Poglavica je napisao(la):
Pa da,za te razlike sam cuo,a prica se i da na kineskim verzijama ploce nisu dobri lemovi,da se brze kvare,da je slabiji oc!!E sad koliko je to istina,ne znam jer nemam iskustva sa ovim plocama ali u svakom slucaju kad je budem kupovao ,kupicu Tajvansku verziju!!

Za kineski abit jos nisam cuo... Ali da ta verzija price vazi za Asus - VAZI. :mad:

notax je napisao(la):
Ma, da. 99% (prosechnih) korisnika nema druga posla nego da budzi pasivni Zalman. :d

Pa dosadilo nam da skidamo originalni svaka 2 meseca :d

Uglavnom su do sada bili kineski, barem kada je u pitanju NF7-S. Od kineza je riknulo bas dosta ploca, tako da nije preporucljivo uzimati je. Apsolutno je tacno da se Taiwan-ske bolje klokuju (u proseku, naravno), i da imaju manje problema. O razlici u kvalitetu izrade necu ni da polemisem. Cak se i po memorijskim slotovima razlikuju. Boja PCB-a je drugacija , crvenija je kod Taiwanca. Na AN7 nisam video nigde da pise da li je taiwanska ili ne, ali po kuleru na NB-u, po izradi i po boji PCB-a bih rekao da je Taiwanska.

Preporuka je da se ploca pregleda pre kupovine. Ispod BIOS chipa pise Made in Taiwan, ili Made in China.

Bar cu sad znati kad budem kupovao gde da gledam,hvala drfedja i svima ostalima na savetu,jer ipak ploca je najvazniji deo hardvera!!

silverglider je napisao(la):
Verovatno Car :d
Car ima kineza, koji radi k'o zmaj! :D

Ko ima boljeg, kineza ili tajvanca svejedno (ma, moze i punokrvni japanac! :smoke: ), odma' cu je pojedem!!! :d:d

CAR je napisao(la):

Ko ima boljeg, kineza ili tajvanca svejedno (ma, moze i punokrvni japanac! :smoke: ), odma' cu je pojedem!!! :d:d

Spremi dve dobre DDR500 memorije i naostri viljusku i noz... Mislim da imam cime da konkurisem :smoke:

Darko je napisao(la):
Spremi dve dobre DDR500 memorije i naostri viljusku i noz... Mislim da imam cime da konkurisem :smoke:
Svi ste jaki na recima... :d

I sta ja da ti spremam memorije?! Pa sam se naoruzaj! :d

CAR je napisao(la):

Mnogo zavisi od chipseta koliko ce da se klokuje magistrala. Generalno kinezi su *****, cast izuzecima. :d

Ja bih ljudi da me prosvetlite, (röntgen ne racunam).

Skoro da mi deluje neverovatno da se npr. abit poigrava sa svojim kredibilitetom, izradjujuci ploce razlicitog kvaliteta u razlicitim fabrikama, kako sam ja shvatio iz vasih postova. Hocu da kazem da mi je zaista nejasno da se proizvodni proces, kakav je pretpostavljam potreban za izradu maticnih ploca, postavi tako da ista firma u razlicitim fabrikama proizvede dva razlicita rezultata, umesto jednog.
Btw, poznato je da je vecina tajvanskih firmi (prizvodjaca ploca) totalno preselila svoje fabrike u kinu, i da samo neke jos uvek imaju proiz. kapacitete na tajvanu - pa jeste li sasvim sigurni da se ista ploca izradjuje u razlicitim fabrikama. Ne deluje mi racionalno.
Btw, oko boje stampe - jel` ima neka bitna korelacija (sa kvalitetom ploce) u vezi nje, dal` je bledo il jarko crveno (zeleno, plavo) - malo mi to deluje prenapumpano (a sto nema veze sa time da je fedja to pomenuo samo kao razliku izmedju taiwanske i kineske verzije ploce), i cisto da to razjasnimo da neko ne bi fedjin komentar povezao sa time da boja (razlicite nijanse) stampe automatski oznacava razliku u kvalitetu.

Elem, jasno je da u masovnoj proizvodnji (odn. takvim proizvodima) covek uvek moze da nadje granice (kvaliteta) u kojima se neki proizvod krece, pri cemu svi proizvodi (iste vrste, npr. ista verzija ploce) nisu identicni vec manje vise/slicni - ali mi ovde naglasena razlika ("kinezu su g*vna") implikuje da je ta granica neprihvatljivo siroka, i da bi neko umesto zakljucka mogao da anatemiše ceo abit ("...kad mogu sebi uopste da dopustaju ovo...")?
Ako je sve ovo tacno (a ne znam da li jeste ili nije - pa zato i zelim da cujem one koji o tome vise znaju) onda mi to najpre govori da ce i abit, u potrazi za boljim profitom u raditi isto sto i svi oni koji koji postanu popularni zbog dobrih proizvoda - uci u komercijalu (k`o da to nije uradio do sada), kako to neki vole da kazu (za npr. asus).

Moj licni, laicki, sasvim subjektivan utisak (koji nema nikakvu nameru da osporava bilo cije iskustvo&zapazanja) je -`ma sve ti je to isto.
Ako se neka ploca pravi za 20-30 dolara, svi ce da ih prave slicno - verujem i da su masine za tako nesto identicne...

Van ovoga, nekome bi (neupucenom) moglo da se totalno iskarikirano ucini da tajvanski kovac bolje kuje nf7-s nego kinez. :crash:

Hvala

Poslednja izmena:
Pusti ti Fedju i njegove tripove, ko ga jos shvata za ozbiljno. :d Kinez, Tajvanac, Portorikanac, Marsovac.... nema veze koje je poreklo, sve je u seriji i primerku ploce. Kad od NVidie stigne dobra serija cipova nF2, eto i dobrih ploca iz Abita. :D

Ok, al` i onda sustina pitanja ostaje ista, samo se prebacuje na drugi teren - kako se to razlikuju serije cipova kod nf2. Zar nisu iste?
Hvala Aco.

Poslednja izmena:
Ja na sve gledam ovako: Kako su socket A ploce na izdisaju, tako i proizvodjaci ploca gledaju da sto vise zarade(mozda je to upravo potez koji rade sa Kinezima) jer je ocigledno cena ploca pala na nisku vrednost...Otprilike po meni, isto kao sto je bilo sa optickim uredjajima...Nekada su kostali par stotina evra, a sada kada se ne koriste stroge kontrole i kada je mala zarada, svi fusarisu i gledaju da sto jeftinije prodju a da pritom vise zarade.
Da potkrepim cinjenice koje iznosim...Svi primecujemo da noviji proizvodi imaju mnogo gresaka,bagova a to sa nekim (znaci ne kazem sa svim) uredjajima koji su se proizvodili pre par godina nije bio slucaj.

DS9 je napisao(la):
Ok, al` i onda sustina pitanja ostaje ista, samo se prebacuje na drugi teren - kako se to razlikuju serije cipova kod nf2. Zar nisu iste?
Hvala Aco.

Zar nisu i svi procesori isti? :d Kako to da neki npr. AMD 1700+ nece vise od 2.2 GHz-a pa da se okrenes naopako, a neki idu i preko 2.5GHz-a. :)

Aca je napisao(la):
Pusti ti Fedju i njegove tripove, ko ga jos shvata za ozbiljno. :d Kinez, Tajvanac, Portorikanac, Marsovac.... nema veze koje je poreklo, sve je u seriji i primerku ploce. Kad od NVidie stigne dobra serija cipova nF2, eto i dobrih ploca iz Abita. :D
Nemoj bre da se mnogo pravis pametan. :d
Nije sve jedno da li je ploca kineske proizvodnje ili je taiwanske. Mnogo je vise dobrih primeraka kod taiwanaca nego kod kineza. Ili ako hoces, svaka treci kineski NF7/NF7-S ne radi ili otkaze.

drfedja je napisao(la):
Nije sve jedno da li je ploca kineske proizvodnje ili je taiwanske. Mnogo je vise dobrih primeraka kod taiwanaca nego kod kineza. Ili ako hoces, svaka treci kineski NF7/NF7-S ne radi ili otkaze.

Moguce, kod tebe je sve moguce. :eyebrows:

Aca je napisao(la):

sto tripove? secam se kada je ASUS poceo da pravi ploce u Kini da je kvalitet istih osetno pao...

Pa normalna stvar.. Da fusare u transplant kompanijama bez adekvatnog management-a.

Enivejz, gde tacno pise odakle je ploca?

Ovo mi bas i nije najjasnije:
Preporuka je da se ploca pregleda pre kupovine. Ispod BIOS chipa pise Made in Taiwan, ili Made in China.
Ispod cipa? Sta treba da ga odlomim da vidim label :LOL:
Mozda si mislio "ispod" - na dole, pored cipa? :)

][V][ATRIX™ je napisao(la):

BIOS čip se nalazi na podnožju pa može da se izvadi bez posledica ako je čovek dovoljno pažljiv :D

][V][ATRIX™ je napisao(la):
Ispod cipa? Sta treba da ga odlomim da vidim label :LOL:
Mislio je pored :D, ali ako gledas layout ploce to mu dodje ispod :eyebrows:
I lepo pise gde je napravljena tako da ne treba nista da se lomi, chupa, lemi...

Poslednja izmena:
drfedja je napisao(la):
Ma, kad je FSB u pitanju, tu price nema, sve je do primerka.

A to za stabilnost, kompatibilnost i slicne boranije :d... eto ti, neka tu tvoji tajvanci budu bolji! :D

Dobro, ok. Dosta je bilo prepucavanja. Taiwanska ploca ni pod razno ne moze da bude losija od kineske, a sto se overkloka tice, u proseku su taiwanske bolje. Ja sam odmah naglasio "cast izuzecima", ali kineske su se uglavnom mnogo lose pokazale, kako u nominalnim uslovima, tako i u overkloku.

Vrh Dno