Ja bih ljudi da me prosvetlite, (röntgen ne racunam).
Skoro da mi deluje neverovatno da se npr. abit poigrava sa svojim kredibilitetom, izradjujuci ploce razlicitog kvaliteta u razlicitim fabrikama, kako sam ja shvatio iz vasih postova. Hocu da kazem da mi je zaista nejasno da se proizvodni proces, kakav je pretpostavljam potreban za izradu maticnih ploca, postavi tako da ista firma u razlicitim fabrikama proizvede dva razlicita rezultata, umesto jednog.
Btw, poznato je da je vecina tajvanskih firmi (prizvodjaca ploca) totalno preselila svoje fabrike u kinu, i da samo neke jos uvek imaju proiz. kapacitete na tajvanu - pa jeste li sasvim sigurni da se ista ploca izradjuje u razlicitim fabrikama. Ne deluje mi racionalno.
Btw, oko boje stampe - jel` ima neka bitna korelacija (sa kvalitetom ploce) u vezi nje, dal` je bledo il jarko crveno (zeleno, plavo) - malo mi to deluje prenapumpano (a sto nema veze sa time da je fedja to pomenuo samo kao razliku izmedju taiwanske i kineske verzije ploce), i cisto da to razjasnimo da neko ne bi fedjin komentar povezao sa time da boja (razlicite nijanse) stampe automatski oznacava razliku u kvalitetu.
Elem, jasno je da u masovnoj proizvodnji (odn. takvim proizvodima) covek uvek moze da nadje granice (kvaliteta) u kojima se neki proizvod krece, pri cemu svi proizvodi (iste vrste, npr. ista verzija ploce) nisu identicni vec manje vise/slicni - ali mi ovde naglasena razlika ("kinezu su g*vna") implikuje da je ta granica neprihvatljivo siroka, i da bi neko umesto zakljucka mogao da anatemiše ceo abit ("...kad mogu sebi uopste da dopustaju ovo...")?
Ako je sve ovo tacno (a ne znam da li jeste ili nije - pa zato i zelim da cujem one koji o tome vise znaju) onda mi to najpre govori da ce i abit, u potrazi za boljim profitom u raditi isto sto i svi oni koji koji postanu popularni zbog dobrih proizvoda - uci u komercijalu (k`o da to nije uradio do sada), kako to neki vole da kazu (za npr. asus).
Moj licni, laicki, sasvim subjektivan utisak (koji nema nikakvu nameru da osporava bilo cije iskustvo&zapazanja) je -`ma sve ti je to isto.
Ako se neka ploca pravi za 20-30 dolara, svi ce da ih prave slicno - verujem i da su masine za tako nesto identicne...
Van ovoga, nekome bi (neupucenom) moglo da se totalno iskarikirano ucini da tajvanski kovac bolje kuje nf7-s nego kinez. :crash:
Hvala