Šta je novo?

Abit nf7-s sata/ata nejasnoce

antidot

Slavan
Učlanjen(a)
20.05.2004
Poena
301
Pozdrav,
ovih dana uzimam novu plocu, i izbor je pao na abita nf7-s. Imam jedno pitanje, nesto u vezi hddova nisam skapirao, tacnije, interesuje me, ploca ima 1 sata kontroler, a da li ima ide kontrolere?
Ok, dobijam sata to ide kabl, da li na njega mogu da se prikace 2 ili 1 hdd ? tj koliko na tom kablu ima prikljucaka za ata diskove...ako je 1, kako prikljuciti jos jedan hdd bez kupovine sata adaptera i sata to ide kabla...? Da li postoji sata to ide sa 2 prikljucka?

Koliko sam ja skapirao na ploci se nalaze 2 ide slota, na koje je klasicno moguce prikljuciti do 4 uredjaja, a pored toga postoji i sata kontroler na koji se moze kaciti sata hdd...da li sam u pravu?

Zahvaljujem na svakoj pomoci ;) . Nisam bas u trendu sa novijim tehnologijama. :wall:

Poslednja izmena:
da upravi si imas klasican ide kontroler na koji mozes da nakacis ukupno 4 uredjaja, i imas sata kontroler na koji mozes da prikljucis ukupno 2 uredjaja posto imas dva prikljucka na ploci za sata, a na jednoj sata grani moze da stoji jedan uredjaj.Dakle nemas nikakve brige sto se tice klasicnih pata diskova i uredjaja a sto se tice sata imas i opciju sata raid-a ali dosta se ljudi zale na probleme oko toga....

koliko se ja secam, ploca ima jedan sata kontroler za 2 uredjaja, i jedan ide kontroler za 4 uredjaja. i mislim da se radi o sata raidu, znaci mozes da prikacis samo raid sata diskova, sto se nikako ne preporucuje sa tim konvertorom

nek me neko ispravi ako gresim, davno sam imao nf7

gresis u ovom delu da mozes samo raid diskove mozes da prikljucis i jedan ili dva koji ce da rade zasebno, dakle nije obavezno pravljenje raid-a na sata kontroleru.

Kazite ljudi da li mogu da preko adaptera na SATA povezem IDE ATA HD-ove na ABIT NF-7S ploci i da ih koristim u RAID-u? Cuo sam da adapteri postoje ali gde se kod nas mogu nabaviti?

Trenutno imam ABIT NF-7 v2.0 plocu i dva WD Caviar WD1200BB HD-a. Hocu da ubacim RAID ali ne znam sta da radim. Da li da dokupim ATA RAID kontroler ili (ako preko adaptera moze) kupim novu maticnu plocu sa "ugradjenim" S/ATA kontrolerom (npr. ABIT NF-7S)?

Nemoj to da radis, sa tim adapterima.
Napravices sebi probleme.

Nemoj uopste da menjas plocu koju vec imas vec kupi PCI Raid karticu, ali ne SATA ves PATA tj obican IDE. Tako ces na optimalan nacin iskoristiti te diskove koje imas.

Hvala jaksa,

okanucu se adaptera! Sutra kupujem ABIT NF7-S (posto sam sa mojom NF-7 prezadovoljan!) i dva S-ATA Maxtora (7200rpm, 8MB Cache) pa cu da se RAID-ujem.
Pozdrav!

Nek ti je bog upomoc...
Ozbiljno mislim da ti je jaksa sasvim lepo rekao da zaboravis na sata jel zna da pravi probleme da pucaju raid particije i slicno ...

Hvala u svakom slucaju kjgkreek!
Cini mi se da me je jaksa upozorio na zezancije sa adapterima a ne na sam S-ATA Raid. I govorio je u kontekstu optimalnog iskoriscenja mojih sadasnjih PATA diskova. Ili nisam dobro razumeo?
Pozdrav!

Poslednja izmena:
On se zaista u svom postu nije uopste izjasnjavao o sata kontroleru ali ti je dao dobar savet sta da uradis. A o samom sata kontroleru mozes dosta procitati na abit-ovom forumu gde se veoma veliki broj ljudi zali da mu puca raid i slicno (i ja sam imao lose iskustvo), a opet neki drugi kazu da im radi sasvim ok, cak i neki ovde na forumu sad mozda sam ja pod licnim utiskom ili je zaista tako ali cinimi se da je vise onih koji imaju problema, nego obrnuto.

@kjgkreek.
Jos jednom ti hvala . Ne sumnjam u tvoju iskrenost i dobronamernost. Ako bas ne bude islo kako treba ja S-ATA diskove ne moram koristiti u RAID-u, zar ne? Uskoro cu i ja imati licno iskustvo pa cu vise znati.
Pozdrav!

Odluka sta da cinis je na tebi, tvoji su novci u pitanju :)

Samo da se zna, usled prevelikih ocekivanja, a i Abitovih brljotina tada, kao sto su nedoterani drajveri i slicno, ja sam nedelju dana posto sam nabavio tada very hot NF7-S rev. 1.2 brze bolje prodao i plocu i cpu i presao na intel mashinu :D

Meni u ovoj tvojoj prici zao tvoja 2 HDD koja vec imas, a definitivno PATA disk bolje radi okacen na SB na NForce2 nego SATA disk okacen na Sil kontroler.

Uostalom, cini mi se da ces sam probati i jedno i drugo, pa ces imati zakljucak na osnovu svog licnog iskustva sto vredi vise nego ovakva pricha.

Pozdrav!

jaksa je napisao(la):
Odluka sta da cinis je na tebi, tvoji su novci u pitanju :)

Samo da se zna, usled prevelikih ocekivanja, a i Abitovih brljotina tada, kao sto su nedoterani drajveri i slicno, ja sam nedelju dana posto sam nabavio tada very hot NF7-S rev. 1.2 brze bolje prodao i plocu i cpu i presao na intel mashinu :D

Meni u ovoj tvojoj prici zao tvoja 2 HDD koja vec imas, a definitivno PATA disk bolje radi okacen na SB na NForce2 nego SATA disk okacen na Sil kontroler.

Uostalom, cini mi se da ces sam probati i jedno i drugo, pa ces imati zakljucak na osnovu svog licnog iskustva sto vredi vise nego ovakva pricha.

Pozdrav!

A posto sad nikako ne moze da kupi novu NF7-S r1.2 nego samo r2.0, onda su problemi sa SATA uglavnom reseni.

Konkretno ja na toj ploci nikad nisam imao problem (sem kad ga sam napravim :d ) sa SATA diskovima, koji inace brze rade nego klasicni IDE diskovi. To 'brze' je inace zanemarljivo, ali znaci ako nista drugo ono zbog broja uredjaja koje mozes da stavis na plocu.

'Aj' da se i ja malo umesam....dakle, imam staru NF7-S Rev. 1.2 i dva WD-a 80GB sa PATA-SATA adapterima u SATA RAID0 kombinaciji....od kada sam ih ubacio u kuciste (sto je bilo prilicno davno, pre vise od pola godine) nisam imao apsolutno ni jedan jedini gubitak podataka...a masina radi na FSB od 219MHz....bilo je malo problema pri boot-ovanju (ponekad OS nije mogao da "pronadje" boot disk), ali je to BIOS 24 doveo potpuno u red. Sada sve radi savrseno. Znaci, ovakvu kombinaciju, prema sopstvenom iskustvu, mogu svakom da preporucim.

tex707 je napisao(la):
'Aj' da se i ja malo umesam....dakle, imam staru NF7-S Rev. 1.2 i dva WD-a 80GB sa PATA-SATA adapterima u SATA RAID0 kombinaciji....od kada sam ih ubacio u kuciste (sto je bilo prilicno davno, pre vise od pola godine) nisam imao apsolutno ni jedan jedini gubitak podataka...a masina radi na FSB od 219MHz....bilo je malo problema pri boot-ovanju (ponekad OS nije mogao da "pronadje" boot disk), ali je to BIOS 24 doveo potpuno u red. Sada sve radi savrseno. Znaci, ovakvu kombinaciju, prema sopstvenom iskustvu, mogu svakom da preporucim.

Mali Off Topic.

Jesi li mozda probao da RAID Ghostujes na drugi RAID ?
Ne mora Ghost, vec me interesuje neki dobar nacin za dupliranje RAID-a ?

Stojcha je napisao(la):
Mali Off Topic.

Jesi li mozda probao da RAID Ghostujes na drugi RAID ?
Ne mora Ghost, vec me interesuje neki dobar nacin za dupliranje RAID-a ?

Nisam, imam samo ovaj (SATA) RAID set. Probao sam da ghostujem particije sa SATA RAID-a na PATA HDD (obican) i nazad i to sve radi OK.

Pozdrav ljudi!
Hvala sto ste podelili vasa iskustva sa mnom/nama. Svakako ce biti od koristi.
Juce je sve instalirano (ploca NF-7S v2.0, bios flashovan na trenutno najnoviju verziju 24, 2 SATA Maxtora 8MB Cache konfigurisani u Raid0). Za sada sve radi bez greske - super!
Nisam jos uspeo sve da "testiram" ali su manipulacije fajlovima na diskovima (subjektivno i objektivno) enormno brze. Ne znam da li nesto vredi ali HDTach sada meri oko 75 MB/s u poredjenju sa ranijih 42-43 MB/s. Probacu i "Sandru" (he, he, he...) i jos ponesto. Vise za sada nisam uspeo da probam zbog nedostatka vremena.

Pozdrav!

Nazad
Vrh Dno