Šta je novo?

Abit KX7-333 overclock

• Začetnik teme Začetnik teme Ashley
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Ashley

Čuven
VIP član
Učlanjen(a)
22.02.2001
Poena
620
Bacio sam onaj krsh od Gigabajta u djubre (VRX) i uzeo cestitu plocu iz subjecta. E, ovo je druga prica 🙂 XP1600 radi na 155 MHz uz 1.8V za procesor i 2.65 za memoriju. Sve je lepo i krasno, osim sto mi Sound Blaster Live 4.1 iritantno cesto zaglupi masinu u svakoj varijanti osim na 133 magistrali i 4:2:1 odnosu. Na 155 MHz je 5:2:1, i svi memorijski testovi prolaze bez problema, 3D Mark se izvrti par puta takodje bez problema, ali cim pustim neku muziku, SB se vrlo brzo zaglupi i zakuca citavu masinu. Ima li neko kakvu ideju sta mi je ciniti, osim da menjam zvucnu?

Takodje bih molio vlasnike ove ploce da jave svoja setovanja u BIOS-u, posto tamo ima toliko opcija da sam se malo pogubio 🙂

Ashley je napisao(la):
Bacio sam onaj krsh od Gigabajta u djubre (VRX) i uzeo cestitu plocu iz subjecta. E, ovo je druga prica 🙂 XP1600 radi na 155 MHz uz 1.8V za procesor i 2.65 za memoriju. Sve je lepo i krasno, osim sto mi Sound Blaster Live 4.1 iritantno cesto zaglupi masinu u svakoj varijanti osim na 133 magistrali i 4:2:1 odnosu. Na 155 MHz je 5:2:1, i svi memorijski testovi prolaze bez problema, 3D Mark se izvrti par puta takodje bez problema, ali cim pustim neku muziku, SB se vrlo brzo zaglupi i zakuca citavu masinu. Ima li neko kakvu ideju sta mi je ciniti, osim da menjam zvucnu?

Takodje bih molio vlasnike ove ploce da jave svoja setovanja u BIOS-u, posto tamo ima toliko opcija da sam se malo pogubio 🙂

Imas softverska resenja u vidu peceva, drajvera, i podesavanja BIOS-a, a imas i hardverska u vidu zamene kartice za 5.1 🙂
Sto se tice softverskih peceva, kreni od www.viaarena.com , posle mozes u bios-u da stavis PCI latency timer na 40, mozda 45.
Ako ni to nece, menjaj karticu za 5.1, ali nikako ne menjaj plocu 🙂

Zavisi u koji si slot ubo Live. Imam istu karticu i plocu i nikakvih problema nema ni na 195 FSB-u sa Live-om (39Mhz PCI, mada je ta kartica radila na BX ploci i na 41.5Mhz PCI). Kod mene je Live u trecem PCI slotu, probaj tamo da ga premestis. Koja ti je verzija BIOS-a i da li ti je ukljucen APIC u BIOS-u?. Odlican FAQ za tu plocu imas na http://www.sudhian.com/faqs.cfm/fid/11/fcid/31.sud

Za setovanja u BIOS-u mozemo natenane na sledecem okupljanju.

Ashley je napisao(la):

Kao sto rece Alexandar, izvadi je pa probaj kako se ponasa u svakom od slotova, u manualu ima koji pci slod deli irq sa cime, pa eksperimentisi
Faq na navedenoj adresi je odlican, i samo 2 pitanja:
da li ti je ddr pc2100?
da li ti xp1600 ide na fsb166?
Pitam jer moj xp ide sa 1,8v na 166 ali imam neku sugavu kingston/winbond memoriju koja tesko podnosi 166bus

Bojim se da mu nece pomoci nista od softverskih resenja, imao sam slican problem i na kraju sam menjao hardver! No nemoj da te ovo obeshrabri probaj ali da znas sta te ceka.

Resio sam problem 🙂

Stvar je bila ubosti zvucnu u odgovarajuci slot. Elem, od AGP-a drugi. U prvom mrezna, u drugom Live i radi bez problema na 155 MHz (5:2:1) uz 100% stabilnost. Takodje sam promenio memoriju, pa umesto Kingstona 2100 stavio Transcend 2700 256 MB modul. Sa Kingstonom mi se memorija zaglupljavala na 155 uz najostrija setovanja, dok sa Transcendom radi perfektno. Nije mi otkljucan procesor, pa je 155 MHz x 10.5 valjda i neki limit XP1600+ procesora uz maksimalno dignut napon. Ili mozda nije? 🙂 HW monitor kaze da je napon procesora 1.81-1.82V, dok je u BIOS-u podesen na 1.85. Verovatno je stvar u kilavom napajanju noname kucista. Uglavnom, kad spustim napon sa 1.85 na 1.825, onda hoce da se vrlo brzo zaglupavi. Neki moj zakljucak je da bi moglo to i dosta brze da radi sa dobrim napajanjem i kada bi Abit dozvolio vecu voltazu od 1.85.

Inace, ploca je bombonica 🙂

Na 155 Mhz-a ti ne treba 5:2:1 dovoljno je i 4:2:1 imaces i bolji transfer memorije i brzi racunar. Napajanje promeni obavezno. Kod mene na primer, DTK i Leadman dualfan oba od 300W daju na 1.85V iz biosa oko 1.88-1.89V. Sto se tice limita za XP1600+ ima ih koji opusteno rade na magistrali od 180Mhz-a 😛 a imas primerke koji idu i na 2Ghz-a.

Ma definitivno nema ni jache ni jeftinije kombinacije od KX7+XP1600+GeForce4 Ti4200. Ja sam zaista veoma zadovoljan. boom

Ashley je napisao(la):
Resio sam problem 🙂

Stvar je bila ubosti zvucnu u odgovarajuci slot. Elem, od AGP-a drugi. U prvom mrezna, u drugom Live i radi bez problema na 155 MHz (5:2:1) uz 100% stabilnost. Takodje sam promenio memoriju, pa umesto Kingstona 2100 stavio Transcend 2700 256 MB modul. Sa Kingstonom mi se memorija zaglupljavala na 155 uz najostrija setovanja, dok sa Transcendom radi perfektno. Nije mi otkljucan procesor, pa je 155 MHz x 10.5 valjda i neki limit XP1600+ procesora uz maksimalno dignut napon. Ili mozda nije? 🙂 HW monitor kaze da je napon procesora 1.81-1.82V, dok je u BIOS-u podesen na 1.85. Verovatno je stvar u kilavom napajanju noname kucista. Uglavnom, kad spustim napon sa 1.85 na 1.825, onda hoce da se vrlo brzo zaglupavi. Neki moj zakljucak je da bi moglo to i dosta brze da radi sa dobrim napajanjem i kada bi Abit dozvolio vecu voltazu od 1.85.

Inace, ploca je bombonica 🙂

Zasto ne bi modifikovao napone za CPU i MEM.
Evo Aca je to sredio, i sada moze CPU 2.2v i MEM do 3.2v.
A na tim strujama je zagarantovano zezanje.

Pitanje

Da li je opasno drzati 2 ili 2.o5 na XP-u sa Titanom? Pitam jer tako radi na 166mhz a temp ide do 70c.

Procesori na tako visokim naponima imaju negativnu tendenciju da se pregrevaju, i u takvim slucajevima potrebno im je obezbediti vrlo kvalitetno vazdusno hladjenje ili neki od alternativnih vidova (vodeno i tsl.). Visoki naponi isto izazivaju elektromigraciju elektrona sto uz visoku temperaturu moze znacajno skratiti vek procesoru. Moze se desiti da posle odredjenog vremena procesor vise nece da radi na frekvencijama na kojima je ranije radio (sve su ovo extremni slucajevi). Ukratko, ako ga dobro ohladis (tu ne racunam na Titan) budi bez brige, jer ce te sigurno sluziti bar dok ne dodje novija generacija za zamenu.

Ajd'

Ashley je napisao(la):
Aco, fala na savetu za 4:2:1, a sto se napajanja tice, bih ja promenio, ali mi se ne daju novci zbog par desetina mhz vise. Jednog lepog dana cu da uzmem Chieftec kuciste i kraj price 🙂

Ma nije do toga. Obicno ploca(Abit) sama dodaje 0.025-0.05V na postojecu voltazu u podesavanjima. Tako mi je bilo i sa prethodnim preocesorom.
E pa kad sam ubo XP vido sam da je napon pao za tih 0.0xxV!!! To je nesto do iscitavanja/procene ploce.
A inace moj ide na default VCC na 155MHz(KT7A-RAID).
Kad promenim plocu(KX7-333😛) probacu i vise.

Re

E pa meni je na 8KHA+ isao do 158 bez dizanja napona sto je bio i neki limit , a sa 8K3A+ ide stabilno do 161 a na 166 radi neko vreme dok ne radi nesto zahtevno

BokiPK je napisao(la):
Ma nije do toga. Obicno ploca(Abit) sama dodaje 0.025-0.05V na postojecu voltazu u podesavanjima. Tako mi je bilo i sa prethodnim preocesorom.
E pa kad sam ubo XP vido sam da je napon pao za tih 0.0xxV!!! To je nesto do iscitavanja/procene ploce.
A inace moj ide na default VCC na 155MHz(KT7A-RAID).
Kad promenim plocu(KX7-333😛) probacu i vise.

Ovo se i meni desilo posle zamene Thunderbirda za XP. Sa Tbirdom je dizala voltazu za 0.5-0.75v u odnosu na setovanja u BIOS-u, a sa XP-om sve radi kako je podeseno. Sa dizanjem voltaze mi se vise svidjalo jer sam imao Vmax 1.92V a ovako samo 1.85V 🙁

laxduke je napisao(la):
Zasto ne bi modifikovao napone za CPU i MEM.
Evo Aca je to sredio, i sada moze CPU 2.2v i MEM do 3.2v.
A na tim strujama je zagarantovano zezanje.

Ona Ersa sto sam je kupio je pravi carobnjak iz Oza. 😛

Nisam ja toliko vest da bih modifikovao napajanje procesora... 🙂

U medjuvremenu, probao sam 4:2:1 i nece tako da radi. Radi na 155 na 5:2:1, i to iskljucivo u vreme kada se u okolini slabo trosi struja. U top vremena (kuvanje rucka, vecere...) nece. Ispada da moram da menjam elektrodistribuciju 🙂

Uglavnom, ovo ce morati da ostane na 133 MHz sve dok ne dodje neko bolje napajanje. Taman kad 1400 MHz postane sporo, pa se pojavi potreba za o.c. 🙂

Aca je napisao(la):
Ona Ersa sto sam je kupio je pravi carobnjak iz Oza. 😛

Nego komšija Aco, s obzirom da si nabudžio ploču i ponovio se sa memorijom, 'oće li skoro neki novi brzinski rekord ?

Ashley je napisao(la):

Sto samo dodaj izmedju 7 nogice odredjenog kola i mase pot od 30K. Ne moras ni da lemis uvesi licnu oko nogice kola. Kazi ako ti treba slika kako se to radi.

Ashley je napisao(la):

U medjuvremenu, probao sam 4:2:1 i nece tako da radi. Radi na 155 na 5:2:1, i to iskljucivo u vreme kada se u okolini slabo trosi struja. U top vremena (kuvanje rucka, vecere...) nece. Ispada da moram da menjam elektrodistribuciju 🙂

Uglavnom, ovo ce morati da ostane na 133 MHz sve dok ne dodje neko bolje napajanje. Taman kad 1400 MHz postane sporo, pa se pojavi potreba za o.c. 🙂
Nece da radi zbog neke PCI kartice (tipujem da imas DLinkovu mreznu) ili zbog graficke. Neka od pratecih komponenti ne trpi OC.

Ashley je napisao(la):

Pa eto zato nisi to mogao ni na VRX-u!

Nije u redu sto plocu koju ima gomila ljudi sa foruma i koja se dokazala nazivas krsh za djubre! Stoji da je KX7 zakon i da je sad definitivno bolja kupovina ali malo umerenosti ti nebi falilo!

Oce li biti sta sa emisijom ili je definitivno gotova?!

Nazad
Vrh Dno