Šta je novo?

Abit KV8 Pro - solidan izbor

drfedja

Čuven
Učlanjen(a)
05.07.2000
Poena
736
Ova ploca uopste nije tako losa za o.c. Dodouse ipak je to Abit. Ipak, ako imate 2800+ bolje uzmite nF3, posto VIA K8T800 pro nije u stanju da radi preko 275 Mhz. Doduse, sasvim je to solidan O.C.
Do 240 Mhz radi sa HT na 5x, sto nF3 250 ne moze, do 260 radi sa HT4x, a preko toga mora HT na 3x, a ako hocete preko 266 mora da se digne napon na HT-u na 1.35v. Ploca ima solidno odradjenu naponsku sekciju, CPU se ne greje previse,
nema undervolta i sa BOX coolerom, 3000+ radi rock stable na 2.5 Ghz na 250 Mhz FSB-u, VCORE 1.6 v, Hypertransport na 4x, voltaza na HT-u 1.25v, default je 1.2.
Zamerka je sto ploca ima nesto konzervativnije podesen BIOS, pa su alfa tajminzi malo "labaviji" pa SiSoft moze da pokaze nesto nize rezultate, mada u realnom radu nema bitnijih padova performansi. Kada se sa A64 Tweakerom refresh memorije postavi sa 3.9 mikrosekundi, na 15.6 mikrosekundi, protok skace sa 3010 MB/s na 3085 MB/s, sto je otprilike kao na nF3 plocama MSI K8N Neo i EpoX 8KDA3+.

VIA K8T-800pro radi bez problema sa fixnim deliocem, a mikro guru na ovoj ploci ima neke tripove, mada sam uspevao u letu da ga overklokujem sa 200 Mhz FSB-a na 240.
Cool&Quiet na ovoj ploci je prilicno lose implementiran, moze da vam se desi da mnozioc ode na 5x i da nece da se popne na 10x pri opterecenju. Verovatno ce to neka novija revizija biosa resiti.
AMD 64 clk program koji enejbluje CnQ jednostavno zakucava sistem na ovoj ploci. U svakom slucaju preporucuje se da CnQ u BIOS-u bude disejblovan!
Takodje, primecuje se nesto veca latencija u radu sa memorijom nego na nF3 plocama, pa je ovde oko 100 ciklusa, dok je na nF3 oko 90-95. Napominjem, ovo nema veze sa memorijskim podesavanjima, vec verovatno sa implementacijom HT magistrale u VIA cipset, pa je to razlog zbog nesto slabijih sisitemskih rezultata .
Mana koju ova ploca ima je samo dva SATA porta, nema FireWire, osim zezalica u mGuru stilu ova ploca nista drugo ne nudi za 90-tak eura. Mana su i samo dva DIMM slota. Mislim da bi joj realna cena bila barem za 15 eura niza, u rangu "klot" nF3-250 ploca tipa Chaintech VNF3-250 ili GA-K8NS.

Poslednja izmena:
Da te malo dopunim svojim razmisljanjem

1. C&C na desktop masini ne treba ni koristiti ma koliko on dobro bio implementiran.
2. Steta je zaista sto nema 4 sata grane i to je prakticno jedina zamerka za opremu koja ploca poseduje. FireWire je vec standard na Audigy karticama a one su opet standard za zvuk pa nekako i ne fali power userima.
3. Ima pasivni hladnjak na cipsetu sto je odlicno.
4. Ne bih se primao na extremni overklok pa zatim analizirao tajminge jer ovo nije platforma za vrhunskog zaludjenika.

Paradigma je napisao(la):

1. C&C na desktop masini ne treba ni koristiti ma koliko on dobro bio implementiran.
Uh, meni se ova opcija baš dopada pošto bi mi značajno utišala mašinu a i uštedela struju (koja ovde nije jeftina), pa te ne razumem zašto je ne treba koristiti. Ajd please objasni zašto misliš da CnQ ne treba da se koristi na desktop mašini.

Stvorenje je napisao(la):
Uh, meni se ova opcija baš dopada pošto bi mi značajno utišala mašinu a i uštedela struju (koja ovde nije jeftina), pa te ne razumem zašto je ne treba koristiti. Ajd please objasni zašto misliš da CnQ ne treba da se koristi na desktop mašini.

1. Masinu tihom cini sistem za hladjenje koji u slucaju A64 procesora ne mora da bude bucan bez obzira na procesorsku opterecenost. Aktuelna A64 jezgra ne disipiraju puno ni kad su opterecena, a narocito ne u idle-u. Situacija u bliskoj buducnosti je jos povoljnija jer Winchester jezgra disipiraju jos manje. Ovde izuzimam ljude koje zanima ekstremni overklok jer su oni posebna prica i za njih sam siguran da ne bi ni postavili pitanje poput tvog.
2. Usteda struje? Desktop racunari se napajaju iz mreze. Ukupna potrosnja sistema koji je neopterecen (bez aktivnih zahtevnih procesa [rendering, kompresija, 3D grafika....]) je relativno mala. U slucaju opterecenosti C&C ne bi imao uticaj na potrosnju jer bi ona svakako bila maksimalna. Dakle racunar trosi kao jedna sijalica i ako je dotle doslo da se na tome mora stedeti onda se predajem.

Dobro, kad se predaješ, onda neću više da te napadam. 🙂 ,)

Imamo različita shvatanja kada je u pitanju CnQ, mislim da je CnQ super stvar (ukoliko radi kako treba) za korisnike kojima mašina često radi na idle opterećenju. Naravno, extremne klokere ne zanima CnQ a ja trenutno ne spadam u tu kategoriju korisnika ovih sokoćala. 😀

2. Steta je zaista sto nema 4 sata grane i to je prakticno jedina zamerka za opremu koja ploca poseduje. FireWire je vec standard na Audigy karticama a one su opet standard za zvuk pa nekako i ne fali power userima.
3. Ima pasivni hladnjak na cipsetu sto je odlicno.
4. Ne bih se primao na extremni overklok pa zatim analizirao tajminge jer ovo nije platforma za vrhunskog zaludjenika.
CnQ ne vidim zasto ne bi bio implementiran na desktop. Naravno, glupost je gledati na ustedu struje, mada zapadnjacki umovi i na to gledaju, koliko ce komp da im potrosi za 5 godina struje, pa kada saberu razliku od nekoliko stotina $, onda kazu, CnQ stedi struju 😀
CnQ moze da bude vrlo zanimljiva opcija za audiofile, koji bi da ne cuju komp, vec samo muziku sa svojih zvucnika.
CnQ je bas i izmisljen za desktop procesore, a AMD powerNow! je vec odavno implementiran u Athlonima.
FireWire moze da bude koristan, jer ne treba svakome Audigy kome treba FW, a cak i Audigy ES nema FW, a zgodan je za 3D Gaming.

1. Masinu tihom cini sistem za hladjenje koji u slucaju A64 procesora ne mora da bude bucan bez obzira na procesorsku opterecenost. Aktuelna A64 jezgra ne disipiraju puno ni kad su opterecena, a narocito ne u idle-u. Situacija u bliskoj buducnosti je jos povoljnija jer Winchester jezgra disipiraju jos manje. Ovde izuzimam ljude koje zanima ekstremni overklok jer su oni posebna prica i za njih sam siguran da ne bi ni postavili pitanje poput tvog.
Evo, ja svecano obecavam da ce, kada jednom uzmem A64, C'n'Q u biosu od starta biti namesten na "Disabled" :d:d:d

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno