Šta je novo?

ABIT BE6 II 1.2 & Celeron OC

pjsoft

Čuven
Učlanjen(a)
07.04.2002
Poena
609
Postovani,

citao sam thread o upgradeu BX133 ploci, i koristim priliku da sve strucnjake pozdravim, a narocito Pecu, sa kojim sam imao prilike da saradjujem u davno vreme kada je benchmark.co.yu imao ogranicen broj MBajta za prezentaciju !

Kako se ne bavim explicitno hardwareom, mada se razumem u tu tehniku, hteo bih da postavim jedno pitanje vezano za glavnu temu slicnu gore pomenutom thread-u!

Koji procesor na plocu, a ne koja je ploca bolja ili gora, jer sigurno je pametnije cutati po tom pitanju!

Imam izabranu Abit Be6 II 1.2 plocu (promenio sam sve Be6 zbog vec pogadjate 4 Ide kanala i ova je stvarno najbolja)), i Celeron na 433Mhz.

Jednostavno me zanima sta sada raditi, s obzirom da se ne moze nadji nista novo sto nije Tualatin !! Plocu ne bih menjao, pa me interesuju neke stvari. Doslo je lose vreme po Slot1 ploce, a ja to nisam namirisao kada je trebalo :((((

1) Kako se ponasa Celeron kada se overklokuje.. I koliko ce da mu to smanji vek trajanja. Cuo sam da ima dobrih Celeron na 566 koji se oc-uj na 850 !

2) Da li procenjujete da bi Power leap-ov Tualatin adapter, koji je bas pravljen za ovu plocu na prvom mestu, bio dobro resenje za koji mesec kada mu padne cena .. Sada je cena oko 150Dolara !

Uz postovanje,

Predrag Jovanovic
PJSoft

Imao sam dosta dugo tu plocu i bio prilicno zadovoljan...Na njoj je bio Celeron 566 koji je kod mene bez problema radio na 850 uz minimalno povecanje napona (sad se ne secan zaista koliko), ali i uz dobar cooler...koji ti je neophodan, jednostavno sa losim coolerom nije htela da prodje BIOS post, a cim sam stavio Golden orb, proradila je bez ikakvih daljih podesavanja.

Na takvoj konfiguraciji sam radio vise meseci, i nikakvih problema u vezi sa procesorom nisam primetio. Ubrzanje je znacajno, naravno ukoliko imas srece sa procesorom. Ja sam imao srece jer je moj proradio iz prve.

Budi oprezan (ovo pisem ko zna koji put u vezi sa ABITOM BE6): Nemoj podizati takt magistrale na 75 ili 83 MHz ukoliko ti je HDD na UATA (DMA66) grani, vec samo na 66 ili 100MHz (kada je PCI na 33). Ja sam tako uspeo jedanput da pogubim sve podatke sa diska.

Pozdrav, Cale

hvala na savetu :)) para vredi ..

mene je konkretno za overclock zanimalo:

kolika je temperatura Celerona koji se overklokuje i koji radi na normalnom taktu.. I da li ce overklokovan moci da izdrzi recimo 2 godine maltretiranja (imam ovaj Celereon 433 Mhz vec 2godine i 2 meseca i dnevni prosek je 8-10sati sto je bas mnogo ..)

Zato me zanima da li se overklok isplati na duze staze ili da se zadovoljim nekim solidnim resenjem na 667 ili ako uspem da nadjem neki na 100Mhz FSB!!

1.Nabavi Celeron 566 sa cCO stteping-om. Gotovi svi rade na 850MHz a veliki procenat njih i na 952MHz (112FSB). Naravno, ni ostalo nisu za bacanje...

2. Ne razumem toliku nostalgiju vezanu za BX. Njegovo vreme je definitivno proslo.

Pozdrav:)

nostalgija je zbog 4 odvojena kanala, 2 posebno IDE, 2 posebno UDMA !!

inace konkretno me zanima da li overklok smanjuje vek procesoru ili ne ...?

Hvala jos jednom!

pjsoft je napisao(la):
Postovani,

1) Kako se ponasa Celeron kada se overklokuje.. I koliko ce da mu to smanji vek trajanja. Cuo sam da ima dobrih Celeron na 566 koji se oc-uj na 850 !

2) Da li procenjujete da bi Power leap-ov Tualatin adapter, koji je bas pravljen za ovu plocu na prvom mestu, bio dobro resenje za koji mesec kada mu padne cena .. Sada je cena oko 150Dolara !

Uz postovanje,

Predrag Jovanovic
PJSoft

Da krenemo po redu :)

1) Ima cellerona na 566.mhz koji se izvanredno klokuju ali treba ubosti takav primerak, jer nisu svi bash toliko raspolozheni za overkloking

2) PL adpter je idealan ukoliko neccesh da menjash plochu a cena i nije toliko skupa, jer ako nisi dobro prochitao na njihovom sajtu za 150$ se dobija adapter zajedno sa CelleronomT na 1,2ghz i coolerom, shto morash priznati da je OK cena, samo morash da imash nekog u USA da ti to nabavi

Ja lichno posedujem Soyo 6BA+IV plochu koju ne bi menjao pa se razmishljam da postupim po drugoj varijanti.

Buca :wave;

pjsoft je napisao(la):
nostalgija je zbog 4 odvojena kanala, 2 posebno IDE, 2 posebno UDMA !!

To jeste bila karakteristika "za izabrati" kada je ta ploca pustena u prodaju. Medjutim, to je bilo pre nekoliko godina i danas ne predstavlja nikakvu prednost, posto postoji velik broj ploca na trzistu koje imaju 4 (ili cak 6 - HPT374) IDE kanala. I to ne samo po ATA-66, nego vec i po ATA-133 standardu.

Ukoliko si se spremio da potrosis neke pare na upgrade masine, mogao si i ploce da se ratosiljas, pa da malo slobodnije biras. Ne zelim da te ubedjujem ni u jedno konkretno resenje - samo napominjem da se ne bi ponovila situacija kao kad nisi na vreme primetio da slot1 odlazi. Sada se vidi da ce i ti celeroni, koje planiras da uzmes, brzo da izadju iz mainstreama. Jos neko vreme ce se povlaciti po nasem podneblju zbog nedostatka para i to je to.

Ako si se ogranicio samo i samo na CPU, onda mozes da uzmes jedan od ovih celerona: C2-566 (850@100 FSB), C2-600 (900@100 FSB) ili C2-633 (950@100 FSB). Cena izmedju njih bi trebala da bude jako mala, a fino su radili o/c-ovani. Ako i mislis da ga drzis o/c-ovanog, potrosi koji kintu vise na kvalitetan kuler i ne moras da razmisljas o roku trajanja. Verovatno ces uzimati neki polovnjak, pa prati malo oglase ovde - mozes odmah da pitas coveka koji prodaje da li CPU vozi 100MHz FSB bez problema. Trebace ti i sto kvalitetniji FCPGA-Slot1 adapter, jer je to jedna od komponenti sa najvecim procentom djubreta. Pogledaj neki firmirani kao sto su Abit SlotKET III, Soltek, Asus ili GigaByte. Dobro pogledaj da je to FCPGA adapter, ne PPGA (za one prve, stare celerone).

Hvala na savetima,

Molim te samo da mi kazes sta konkretno znaci ona vrednost u zagradi npr. C2 600 (900@100FSB)..
DA li je to normalna mogucnost procesora i overclock.

Ukoliko je over klok da li mogu da racunam na to da ce procesor, kada od starog vlasnika koji ga je drzao na 100Mhz predje kod mene raditi narednih 2 godine..

Procesor mi samo treba zbog nekih igara i zbog malo konfornijeg rada... Pripadam grupi ljudi koji smatraju da je 433 sasvim dovoljno za OK Photo Shop rad, kao i za programiranje, internet prezentacije, a kako ja imam XP i u njemu solidno radim, mislim da ce 950Mhz biti i vise nego dovoljno za moje potrebe, a da ce se u igrama primetiti neki napredak!

Sto se tualatina tice ili nekog P4 procesora definitivno bih ga sada kupio ako bih uzimao novu masinu. Sasvim si u pravu.. medjutim prevelika mi je trauma i trosak uzimanje nove ploce...

Eto samo molim jos jednom za ono objsanjenje ... sta znace cifre u zagradi

Pozdrav

Oznake sam koristio za nominalnu, deklarisanu brzinu i ono sto bi bilo realno ocekivati na tvojoj ploci. Dakle, Celeron2 na 600MHz radi 9x66MHz FSB-a. Posto je mnozilac zakljucan na 9x, na tvojoj ploci se isplati dignuti FSB sa 66 MHz na 100 MHz, cime dobijas 900 MHz. Ne secam se tvoje ploce u detalje, ali mislim da su koraci bili prilicno grubi za FSB, tipa 66, 75, 83, 100 - ne uzimaj me strogo za svaku cifru. Dakle, ako moze, drzi se 100-tke. Solidan primerak procesora bi to trebao da odradi bez podizanja voltaze (vcore). Ukoliko kaki, podizes voltazu za malo po malo, dok ne nadjes vrednost na kojoj radi ok. Generalno, ne bi trebalo ici vise od 10% od nominalne voltaze (koja pise na procesoru), ili generalno 1,85-,9V maximum za neki pocetni o/c. Ako nece do te voltaze, znaci da nece i onda nemoj da ga silujes - takav ti je primerak upao. Uostalom, sto veca voltaza, veci problemi sa hladjenjem. Ako primerak stabilno radi sa blago podignutom voltazom, obezbedis mu kvalitetno hladjenje i ne bi trebalo da bude ikakvih problema tih narednih 2-3 godine. Valjda - niko ih jos nije drzao 4-5 godina u masini, mada, ovu prethodnu generaciju tipa Celeron 300A ima da ljudi vec toliki period drze u masinama na 450MHz i jos uvek sve radi kako treba.

Nismo do sada pomenuli, ali obrati paznju i na memoriju. Dakle, memorija takodje treba da podrzava podizanje magistrale sa 66 na 100MHz, dakle da bude po PC-100 specifikaciji. Uzmi prvo i budi siguran da ti novi CPU radi korektno na nominalnoj frekvenciji - znaci kvalitetan slot adapter i kuler. Onda se zafrkavaj oko dizanja frekvencije.

Kada sam pomenuo novu plocu, nisam mislio odmah na P4 ili Tualatina. Moze da se uzme izuzetno kvalitetna maticna ploca novijeg datuma, a polovna. Ima ljudi koji idu na najbrze i prodaju takve stvari - makar za istog tog celerona. Trauma moze da ti nastane i kada ces probati da o/c-ujes taj cpu na sadasnjoj postavi.

Sto se igara tice, ima ih danas dosta takvih koje bi radije osetile promenu graficke karte nego procesora.

Pa mozes odmah da kupis nov Cel koji radi na 850,900,950 Mhz i na magistrali 100 za nekih 80-ak E i treba ti i dalje FCPG adapter, a ako bas hoces da ih o/c mislim da neke serije mogu i na magistralu od 133 Mhz-valjda na njoj nema problema posto je standardna.

Da li neko mozda zna da li je nepozeljno uraditi o/c na MSI BX Master zbog Udma 66 kontrolera (integrisan Promise) kao sto moze da bude na Abit BE6, meni je vec 2 godine 466@582 (magistrala 83).

Vrh Dno