Šta je novo?

ABIT AN-7 grrrrrrrr!

damirt

Čuven
Učlanjen(a)
10.10.2003
Poena
604
Nadam se da ne ponavljam necije pitanje...nemam narocito mnogo iskustva sa podesavanjem biosa ali verujem da to nije razlog (uzrok) problemu.Naime, na doticnoj ploci se desava sledece: procesor je BARTON 2500+, memorija GEIL PC 3200 Ultra platinum (400Mhz 2x256 2-3-3-5), graficka ASUS R9600XT 128MB VIVO. Komp radi nesto vise od nedelju dana i prvi problem koji sam primetio je upravo u biosu kada sam probao opciju OC on the fly. Promenio sam fsb sa 166 na 170Mhz i voltazu sa 1.65 na 1.7 tek da vidim kako to radi i nakon pritiska na F8 pojavio se plavi ekran nez icega na sebi i komp se blokirao :wall: , a nakon restartovanja nije hteo da se podigne te sam odradio clear cmoss i vratio vredosti kao sto su bile pre blokiranja. Trenutno sve stoji na defaultu i nemam nameru da ista menjam dok ne saznam u cemu je stvar. A u windowsu se prilikom igranja isto desavaju blokade s tim sto mi nekad prijavi da je VPU recover sprecio pad sistema i resetovao graficku, a nekad mi monitor prilikom dizanja win-a predje u stanby i tu ostaje do restartovanja. Probao sam nove verzije biosa (poslednja je 1.6) i isto se desava. Za nforce sam stavio 4.27, a za radeona catalyst 4.7 verzije drajvera.
A imam i jednu molbu za kraj...ukoliko uspem naterati plocu da radi koliki bih mogao OC uraditi a da to radi stabilno...onako uopsteno, bez detaljisanja. A da, sve to stoji u kucistu Eurocase ML-5412 (350W)...nisam imao para za bolje :crash:

Udju u ati control panel, nadji i iskljuci over-drive, to bi trebalo da ti resi problem sa VPU recover-om

Eh sad...do "juce" sam imao i koristio GeForce kartice i ne snalazim se sa drajverima za Radeona...oni jesu verzija 4.7 ali na njima nema opcija Overdrive...ili treba da se ukljuci vec nekako? Mozda i ne?

rece da imas 9600XT, znaci imas tu opciju u ati controlpanelu-u, znaci desnim dugmetnom na desktop, properties -> settings -> advanced pa malo potrazi, ja imam 9800pro tako da nemogu tacno da ti kazem gde da gledas, ali koliko mi se to nalazi u secanju to bi trebalo da ima posebni tab, koji se zove overdrive zajedno sa necim, ne secam se bas najbolje, ali znam da na tom tab-u ima jeko malo opcija i da je negde na sredini chackbox: turn overdrive on, ili tako nesto.

Poslednja izmena:
Nema overdrive na Asusovoj 9600XT , odnosno nikad nisam video tu opciju a imam istu karticu. A sto se tice resetovanja u igrama meni se to desavalo i u Windowsu bez ikakvog opterecenja graficke. Problem sam resio sa zadnjom verzijom Smart Doctora izgleda da one prve verzije prave probleme.

Sto se tice AN-7, jos uvek nije izasao dobar BIOS za nju, tako da i 1.6 ima svoje bagove. Navodno sa njim je ispravljen OC on the Fly, ali izgleda da to bas nije tako. Imas na ABIT-USA forumima neke overclock BIOSe ali ja nisam hteo da se igram sa njima sto i tebi preporucujem.
Problemi u igricama su vezani za graficku, a ne za plocu i procesor, pa probaj druge drivere kao sto rekose ljudi pre mene.
Za OC: Pogledaj moj potpis, slicna je konfiguracija, a uglavnom ti sve zavisi od konkretnog primerka procesora. Ja sam izgleda imao srece :)

Alias;Overdrive ima svaka 9600XT kartica !!!

Naravno!
@ zYx: A zasto mislis da si imao srece?

Ajd i ja iz prve ruke da ti kazem, poshto imam AN7...I kod mene se javio isti problem...non-stop, sa BIOS-om 1.4...Kada sam stavio bios 1.5, problem se javljao redje, ali se i dalje javljao..Ni sa 1.6 se nije nishta promenilo....Mozda u nekom od sl. BIOS-a poprave tu stavku....

Shto se fsb-a tiche, nisam se bash nagledao trkacha sa AN7 plochama, a proshlo mi je kroz ruke 3-4...Kod mene je prolazio prime na 220*[email protected], ali nije hteo preko - CPU-a 68 stepeni...(TT Xaser III, Enermax 460W)

Javila se josh jedna interesantna stvar, kada sam iskljuchio ventilatore na bochnoj strani kucishta, temp. je opala za (verovali ili ne) 5 stepeni...Verovatno se javljala pojava tzv. "ruze vetrova" :whip: , pa se vreo vazduh zadrzavao oko procesora...Sve u svemu, i posle pada temp. nije hteo ni da mrdne od 220.

Takodje, savetovao bih ti da promenish napajanje, EC se i nije bash proslavio...

Nadam se da sam bar malo pomogao

Poslednja izmena:
M3 je napisao(la):
Alias;Overdrive ima svaka 9600XT kartica !!!
Netacno. ASUS 9600XT nema temperature monitoring, pa samim time nema ni Overdrive-a...Ne znate vi sta je ASSUS :d

@milenkoc23: 2500+@200x11@1,65v nije bas tako cesta kombinacija, zar ne?

U svakom slucaju AN7 nije prava OC ploca. Ja sam je uzeo zbog izvanrednog Soundstorm-a, a 2200MHz je meni sasvim OK.

Sad vise nista ne razumem u vezi tog overdrive-a na Asus 9600XT , ima li ga ili ne? Ako ima gde je? A temperature monitoring ima sigurno.

Kratak rezime svega ovoga...
Skinuo sam sa Asusovog sitea najsvezije drajvere za moju graficku i to:
ATI 8.03 Win2KXP (Asusova verzija Catalyst-a)
ASUS Enhanced driver 1.11
Napominjem da sam tek nakon instalacije ASUS drajvera u Device manageru dobio da je kartica 9600XT , a pre je pisalo Radeon 9600 series... :banana:
Isto tako nakon instalacije ASUS Enhanced drivera i najsvezije verzije Smart doctora u u istom sam mogao da ukljucim Hyperdrive sto je (koliko ja to razumem) isto sto i Overdrive na ostalim drajverima...jedino mi nije jasno zasto obicni Catalyst drajveri ne prepoznaju karticu kao XT :trust: ...hm...
Uglavnom sa karticom je sve OK (?) no ostaje glupi problem sa jos glupljim biosom...help!!!
A i promenio bih napajanje uskoro pa moze li neka preporuka...sa cenom okvirno...hvala unapred i unazad na savetima...

Ma nije to oni u control panelu imaju jednu opciju vise koja se zove Overdrive a toga kod nas nema.

Uostalom imalo overdrivea ili ne ja sam karticom zadovoljan barem neko vreme tj. dok se ovim novim zverima ne spusti cena na neki razuman nivo...

imao sam i ja asus 9600xt i nema overdrive-a , a ni temperature monitoringa. Mislim da je damirtov problem do hmmm.... :)

@zYx: nisam video napon, ali ok, NF7-s ima soundstorm takodje. Jedino nema microGuru
Nisam video tog Asus-a ali zasto kog vraga nema overdrive, pa da li su oni normalni. Sada me zanima na kojim taktovima radi.

Sto se tice BIOSa i OC-a, nema potrebe za ulazak u OC on the Fly (F8).
U podesavanju SoftMenu kod tipa procesora imas opcije 2500+, 3200+ i User Define.
Slobodno ukljuci opciju 3200+ i eventualno digni napon na 1.69 ili 1.7x. To bi kod tebe trebalo da lepo radi, memorija je dobra i ploca to podrzava bez problema. Jedino ostaje pitanje hladjenja tj. koliko je kvalitetan cooler.

Za napajanje: kvalitetno je po meni samo Enermax ili Chieftec, a cena je 40-50 EUR.

Probao sam vec sa overclockom na 3200+ i radi na 1,75v ali N-E-S-T-A-B-I-L-N-O sto pripisujem napajanju i hladjenju, s obzirom na njihov "kvalitet" za overclock, ali opet nisam bas preterano odusevljen celim sistemom. Pustio sam Prime95 i naisao je na gresku i na oc i na default vrednostima tako da sam sad stvarno pissed off!!! Puknes tolike pare i dobijes masinu kojoj treba babysitter da bi radila kako treba...inace graficka je na:
CORE 500Mhz
MEM 600Mhz
I ne usudjujem se povecavati clock na kartici...

moguce je da ti je memorija neispravna, izvadi jedan modul pa onda pusti prime95, ako opet nadje gresku, izvadi drugi modul i vrati prvi pa opet probaj, mozes da koristis i neke druge programcice za testiranje memorije, posto ja linkove ne znam na pamet, neka ih neko drugi postuje ili ti sam potrazi ovde po forumu, imas jedan topik "testiranje memorije"

milenkoc23 je napisao(la):
@zYx: nisam video napon, ali ok, NF7-s ima soundstorm takodje. Jedino nema microGuru
Primijetio sam da Izmedju AN7 i NF7-S jedina razlika je u ovom microGURU- sta je to ? i jeli to jedina razlika... Dvoumim se izmedju te 2 ploce,znam da je nf7-s mnogo "stabilnija" jer je an7 tek izasla i ima neke svoje pocetnicke boljke... A jel isti soundstorm na obje ploce?

KOja je NAJBOLJA ploca za AMD ?

Crnogorac081 je napisao(la):
Primijetio sam da Izmedju AN7 i NF7-S jedina razlika je u ovom microGURU- sta je to ? i jeli to jedina razlika... Dvoumim se izmedju te 2 ploce,znam da je nf7-s mnogo "stabilnija" jer je an7 tek izasla i ima neke svoje pocetnicke boljke... A jel isti soundstorm na obje ploce?

KOja je NAJBOLJA ploca za AMD ?

Kao prvo bi ti preporucio da obavezno uzmes NF7-S koja je izmedju te dve ploce mnogo bolji izbor,i da NF7-S ima soundstorm.micro guru je otprilike nesto kao overklok za pocetnike.

Poslednja izmena:
da bre ali koliko sam primetio AN7 moze da potera ram na 3.2v.
ne znaci li to automatski bolji occ. ...

ja sam video da ploca(AN7) izvlaci 240MHz magistralu glatko, dok NF7-SL nije hteo da predje 230...

Optimus Prime je napisao(la):
Kao prvo bi ti preporucio da obavezno uzmes NF7-S koja je izmedju te dve ploce mnogo bolji izbor,i da NF7-S ima soundstorm.micro guru je otprilike nesto kao overklok za pocetnike.
:S:

1) potpuno je svejedno koju će ploču od te dve da uzme
2) obe su podjednako stabilne, kao i svaka druga ispravna ploča
3) AN7 ima malo bolji zvuk (to je pitao)

Mislim, ti kako si mu to predstavio ("obavezno uzmi NF7-S") ispada da je AN7 u klasi PC Chipsa, tako će da skapira neko ko nije najbolje upućen.
A AN7 je tek izašla pre pola godine :d

Vojkan je napisao(la):
:S:

1) potpuno je svejedno koju će ploču od te dve da uzme
2) obe su podjednako stabilne, kao i svaka druga ispravna ploča
3) AN7 ima malo bolji zvuk (to je pitao)

Mislim, ti kako si mu to predstavio ("obavezno uzmi NF7-S") ispada da je AN7 u klasi PC Chipsa, tako će da skapira neko ko nije najbolje upućen.
A AN7 je tek izašla pre pola godine :d

Pa dobro,meni nebi bilo svejedno koju bi uzeo,jer je bolji NF7-S(po mom misljenju) i zato sam je i uzeo i posto imam super iskustva(kao i mnogi) sa istom preporucujem je i drugima.Ja nisam rekao da je AN7 nestabilan,naravno da su obe ok ploce ali je moj izbor NF7-S i ja naravno nisam pljuvao po drugoj ploci jer za to nema razloga.Mozda i AN7 ima bolji zvuk(subjektivno misljenje) ali je i soundstorm na NF7-S veoma dobar.Nebi rekao da sam predstavio AN7 kao neku losu plocu(ili u klasi pc chips) ali dobro,nadam se da me niko tako nije razumeo jer to nisam ni mislio,ali ni rekao.

Poslednja izmena:
zar nema AN7 dosta problema sa tim "uGURU" chipom ? nesto oko voltaza isl. nisam pratio na casovima posto me ne interesuje ta ploca, ali ste me sad podstelili i zainteresovali...

kako mrzim kad pocnete da se prepucavate... Znam da je nf7-7 SUPER i da je AN7 nesto kao njen naslednik ali sam procitao da su ljudi imali problema sa ovim "pocetnickim" verzijama ploce... Pa zato se dvoumim jer ne bih da se cimam poslije s fleshovanjem biosa jer nesto i nemam iskustva u tome...

NF7-s ima soundstorm1 a AN7 soundstorm2 ?

pa onda uzmi nf7-s i nemoj vise misliti o tome. Zvuk sigurno nije toliko bolji da zapravo ima neke razlike...sem ako nemas neke zvucnike za 500 i vise evra...i pojacalo za bar 300e...

Optimus Prime je napisao(la):
Pa dobro,meni nebi bilo svejedno koju bi uzeo,jer je bolji NF7-S(po mom misljenju) i zato sam je i uzeo i posto imam super iskustva(kao i mnogi) sa istom preporucujem je i drugima.Ja nisam rekao da je AN7 nestabilan,naravno da su obe ok ploce ali je moj izbor NF7-S i ja naravno nisam pljuvao po drugoj ploci jer za to nema razloga.Mozda i AN7 ima bolji zvuk(subjektivno misljenje) ali je i soundstorm na NF7-S veoma dobar.Nebi rekao da sam predstavio AN7 kao neku losu plocu(ili u klasi pc chips) ali dobro,nadam se da me niko tako nije razumeo jer to nisam ni mislio,ali ni rekao.
Dobro ali ljudi obratite pažnju kome šta preporučujete, nije svakome samo overklokovanje u glavi :)
Evo pre neki dan me jedan lik pitao što je taj moj abit bolji od matsonica - i ja nisam znao šta da mu odgovorim :)
Znači za nekog ko neće da overklokuje, AN7 može da bude i bolji izbor: bolji zvuk (ne subjektivno nego po specifikacijama, pogledaj test na benchmarku), malčice bolje performanse na istom taktu (naravno neprimetno, ali bože moj ;)), par interesantnih forica tipa mikroGuru, pa onda kontrolisanje brzine ventilatora u BIOSu itd... Ono "obavezno NF7" može da se shvati i kao "najebao si ako uzmeš ono drugo" :) Who cares što ploča neće na 230-240 kad 99% ljudi drži 133 ili 166, zavisno od toga da li ima običan athlon ili bartona. Da ne pominjemo to što za neke veće magistrale treba i kvalitetnija memorija od Kingstona VR ili Corsaira VS.

Sad smo se valjda razumeli :)
poz

@Crnogorac: ne postoji soundstorm1 i 2, al postoje testovi svih tih ploča na benchmark.co.yu pa do njih stvarno nije teško doći, u njima je sve lepo opisano, a ti bi mogao i da kupiš već jednom taj kompjuter ;)

sta ce ti kog vraga uGuru, ako neces da overklokujes???

Nazad
Vrh Dno