Šta je novo?

A85?

joojant200

Čuven
Učlanjen(a)
23.12.2001
Poena
865
Moja oprema  
Laptop
Lenovo Thinkbook 16
Tablet
Lenovo t something
Mobilni telefon
Sljamsung S23
Pametni uređaji
Fenix 7s pro ss, Xbox series X
Gledao sam drugovu A85tku.
Primetio sam da, za moje pojmove, svaka slika ima poprilicno suma, cak i pri najobicnijem portretu.

Da li neko moze da uporedi kakav je odnos u sumu izmedju A75/A85/A80?

Da odogovorim sam sebi.

Igrao sam se danas malo sa prijateljevom A75-icom.

Koliko ja vidim razlika u kolicini suma izmedju A75 i A85 je bas velika, a A85 je promasen model.

Poslednja izmena:
Da izbegavamo A85 onda? Posto, u PIN-u je dilerska cena samo 15-ak evra veca od one za A75 - prakticno, za oko 250 mozes uzeti A model sa 4MP (dobro, znao sam da je CCD manji od onog kod A80, ali svejedno). Hteo sam da uzmem kao drugi aparat, cisto da imam da skljocam. Dakle, A75 onda?

Vijajte A80 dok ga još ima, u toj klasi ima ubedljivo najčistije slike.

Naravno, jedini u A klasi ima CCD te povrsine (osim novog A95, koji takodje ima istu povrsinu ccd-a).

Da, ali sa više piksela. Međutim, mislim da je ta priča o šumu prenaduvana, do pre par godina ovakav nivo šuma je bio pojam za bilo koji negativ film. Šum ti je bitan jedino ako slike na monitoru gledaš sa 100% uvećanja, inače u štampi, šum nećeš ni primetiti.

To svi fotografi govore - ljudi su G5 napljuvali kada je izasao - kao ima mnogo vise suma od G3-ke. Mislim, do jaja. Izradi sliku u A4 formatu ako hoces, neces ga videti. A G5 je i dalje amaterski aparat, ne verujem da ce vlasnici ovog aparata praviti postere od tih slika. U Turskoj sam gledao aparate stranaca - tone porodica imaju aparate tipa Pro1, Oly 5050, EOS 300D i sl. - kapiram da rade normalne slike.

Apsolutno se slazem za komentare vezane za sum.
Kvalitet slike je davno dostigao nivo za izvrsne 10x15cm slike cak i u najnizoj klasi (i ispod Canona A70 i sl.). Sad je veci naglasak na brzini, komforu, izradi..

I sta je trenutno najbolja kupovina (A75, 80, 85) cena / performanse ??

najbolja kupovina je A85 - ispod 250 evra je dilerska u PIN-u...

Ovo je vec nedopustiva zabluda - A 80 daleko prevazilazi svaki cent razlike koliko je skuplji od prevare zvane A 85

Ne znam da li je A85 bas prevara. Radi se o standardnoj tehnicko/marketinskoj evoluciji:
A75->A85
A80->A95

Ipak, A80 je sigurno pozeljniji model.

Jasno, nije bas najsrecniji termin ;) (post pisem u trenutku), ali kada malo bolje razmislim, zasto novom modelu, koji je osetno losiji od onog starog, daju vecu brojcanu oznaku, a zna se da amateri prvo to (cesto i jedino) pogledaju?

Ne lici li vam to na tu moju kvalifikaciju?

Uzgred, A 85 je Canonov aparat koji ima najgori odnos slika/rezolucija (sada smislih tu definiciju, za njeno pojasnjenje cu reci da Sigma SD 10 ima najbolji)

Bas sam mislio da uzmem A85 ali tek sad nisam siguran sta da radim uopste. Koji biste mi aparat preporucili do 300 eura? A80?! Kakav je Pentax S4? Dopadaju mi se njegove dimenzije pre svega...

Da A85 ima mogucnost da slika u 3mpix verovatno bi sve bilo ok, ovako moze da se bira 2 i 4..

Osim 1 mpix razlike aparati su potpuno identicni po opcijama i mogucnostima - ne racunajuci fps u movie modu - na papiru pise da je a85 nesto sporiji i cini mi se da a75 moze malo vise da slika u continious shoting modu.

Nevidim nijedan razlog zasto uzeti a85 u odnosu na a75, osim naravno sto se a75 vise nece proizvoditi, pa ce biti - hoces/neces moraces.

U vezi komentara za shum, naravno da ce to nece videti na 10x15 slici ali:
- Canon a serija je do sada uvek vazila (moze se reci i optuzivana ovde na forumu) da optimizuje slike za gledanje na ekranu, a sad je odjednom a85 - ok za pravljenje slika :p

- ako krenem od sebe - uvek me jako mrzi da nosim na izradu fotografije i to trosi dosta vremena da se pripreme da izgledaju na papiru kako ja hocu :), mnogo je zabavnije gledati slike (bez suma) na ekranu i obilaziti fotostudije u sirokom luku (dok se ne nakupiiii :D )

Ne znam sta se iscudjavate sto se i 4 Mpix modeli osiromasuju i slabe - 4 Mpix ce postati najniza klasa, pa je normalno da jure sto nizu cenu. Nekada su profi aparati imali npr. 2 Mpix i tadasnji 2 Mpix aparati su imali vise opcija nego ovi danasnji. Danas je 2 Mpix uglavnom samo point and shot, a nekada nije bilo. Koliko sam ja primetio korisnici najvise jure megapixele, pa je onda zgodno dati im to po sto nizoj ceni.

Falcon je napisao(la):
Bas sam mislio da uzmem A85 ali tek sad nisam siguran sta da radim uopste. Koji biste mi aparat preporucili do 300 eura? A80?! Kakav je Pentax S4? Dopadaju mi se njegove dimenzije pre svega...
Ja bi ti najpre preporučio A80. Vrlo dobar balans mogućnosti, kvaliteta slike i dimenzija aparata.
Pentax S4 je totalno drugačiji aparat. Pre svega nema mogućnosti i taj kvalitet slike kao A80, ali je zato veoma brz i neviđeno mali. Posebno se ističe sa auto-fokus sistemom koji me je fascinirao. OK, nije naravno ni blizu DSLR aparatima, ali tu brzinu fokusiranja i takvo snalaženje u situacijama sa malo svetla stvarno nisam očekivao. Ide test na benchmarku uskoro.

Ja ne znam zasto iko trazi bolje od A60 u Canon A klasi :)

Pozdrav!

Sasa je napisao(la):
Ja ne znam zasto iko trazi bolje od A60 u Canon A klasi :)

Pozdrav!

Zato sto sa 2 MPxl-a ne mogu da se prave slike formata 15x10, pa moras da imas digitalac od najmanje 4 MPxl-a. :d:d

To mozda ti ne mozes :)
Polovina foto radnji u SCG ima masine koje vise od 2mpx ni ne mogu.
Cak je i Alexandar je o tome pricao, a decko zivi u Norveskoj (ili Svedskoj).
Tako da.. 2mpx rula.
4 i 5 megapixela, 50% marketing, 25% sto bi se ljudi cudili da nema napredka i mozda tih 25% jeste realan napredak, a mozda i nije :)

Pozdrav!

Od preko 1000 8Mp snimaka koje sam do sada napravio, uradio sam dve ture po par desetina fotografija:

prvu - da vidim kako to izgleda (do formata 30x40)

drugu - sa neke proslave da podelim ucesnicima slike

I to je sve!

Ne vidim razlog (osim izuzetno) zasto bih snimke rucno obradjivao za stampu, nosio na izradu, strepeo kako ce to izgledati (a iz ranijeg iskustva znam da nikad ne bude onako kako sam ocekivao) i sve to dobrano placao (da ne govorim o tome da ne bih voleo da bas sve snimke neko drugi gleda), da bi na kraju gledao u formatu koji je nekoliko DESETINA PUTA manji od originalnog.

To je jos jedan razlog sto sam se odlucio na kupovinu novog, vrlo kvalitetnog monitora.

Nebojsa Milanovic je napisao(la):
Od preko 1000 8Mp snimaka koje sam do sada napravio, uradio sam dve ture po par desetina fotografija:

prvu - da vidim kako to izgleda (do formata 30x40)

drugu - sa neke proslave da podelim ucesnicima slike

I to je sve!

Ne vidim razlog (osim izuzetno) zasto bih snimke rucno obradjivao za stampu, nosio na izradu, strepeo kako ce to izgledati (a iz ranijeg iskustva znam da nikad ne bude onako kako sam ocekivao) i sve to dobrano placao (da ne govorim o tome da ne bih voleo da bas sve snimke neko drugi gleda), da bi na kraju gledao u formatu koji je nekoliko DESETINA PUTA manji od originalnog.

To je jos jedan razlog sto sam se odlucio na kupovinu novog, vrlo kvalitetnog monitora.
Strašno :)... Gledanje slika na TVu/monitoru je jeres :)...

Pa dobro Nebojsa, navikli smo mi da si ti "poseban". :)
Ja i dalje volim slike da razvijam i gledam u albumu.
Kad svaki TV bude bio HDTV i imao integrisan PC u sebe, mozda razmislim da albume drzim (samo) u racunaru.

Pozdrav!

Gde ode ovaj tred... ;)
Ja jednostavno volim kako izgledaju fotke nto. a papiru. Deluju drugacije i dopadaju mi se.

Volim i arhivsku mogucnost foto-papira. Sta god da se desi, moji praunuci ce za 60 godina videti nesto. Mozda pozutelo, izbledelo, ali nesto. Moze i da se izguzva, nagori, iskrza, opet nesto ostane i vidi se. CDR/DVDR imaju sumnjive rokove trajanja, ko zna sta ce biti sa formatima i samim medijumom za 50-60 godina (ima li neko 8mm filmske trake negde, ili 5.25" diskete?). Slike treba onda svakih 5-10 godina presnimavati na drugi medijum. Sta kad se zaborave u kutiji 20-30-40 godina?
Tad su slike i najzanimljivije, kad isceprkam slike mojih pra-pra, stare po 80-90 godina.

Mozda ljudi sa porodicom drugacije razmisljaju, vise u buducnost..

Vrh Dno