Šta je novo?

A7V8X-X i Sempron 2500+ Overclocking

Stivi

Slavan
Učlanjen(a)
25.11.2005
Poena
309
Imam Asus A7V8X-X maticnu,Sempron 2500+ i DDR Kingston 256mb FSB400.pocetnik sam oko overklokovanja i neznam puno, trenutno sam ga overklokovao na 2046mhz a bio je na dif.1750Mhz.mnozilac mi je trnutno 10.5x195. a kad ga smanjim nece da se upali komp. i upali se odma bios a kad ga povecam npr. na 11x195 upali se komp. ali na CUP-Z pokazuje da i dalje radi na 10.5x195.ostala podesavanj u biosu nisam ni dirao sve je na standardno.bili mogao iz ove konfiguracije jos da izvucem i valjalo bi mi malo pomoci da sve podesim da bude ok :cigar: :type: :)

...

Nema potrebe za 1.7, nek proba sa 1.65 pa tek ako nece gruni 1.7, meni na def. radi 200

probao sam na 10.5x195 radi bez probl. kao i na 196-7 ali na 200 i ako povecam napon upali se i startuje win. ali se restartuje posle nekoliko sec. :type:

Stivi je napisao(la):
Imam Asus A7V8X-X maticnu,Sempron 2500+ i DDR Kingston 256mb FSB400.pocetnik sam oko overklokovanja i neznam puno, trenutno sam ga overklokovao na 2046mhz a bio je na dif.1750Mhz.mnozilac mi je trnutno 10.5x195. a kad ga smanjim nece da se upali komp. i upali se odma bios a kad ga povecam npr. na 11x195 upali se komp. ali na CUP-Z pokazuje da i dalje radi na 10.5x195.ostala podesavanj u biosu nisam ni dirao sve je na standardno.bili mogao iz ove konfiguracije jos da izvucem i valjalo bi mi malo pomoci da sve podesim da bude ok :cigar: :type: :)

99% nece na FSB 200 zbog ploce. To je VIA KT400(A) chipset, a ploca nije poznata kao dobra za o/c (podrazava FSB 333/266/200). Cini mi se da je ovde svojevremeno bilo mnogo diskusija o problemima vezanim za bas ASUS A7V8X-X.

Primjer 1: Moj Sempron 2400+ kod mene na nF2 Epox 8RDA3I moze @10X220 na 1.7V(10X200 na def 1.6V). Kod druga koji ima istu takvu plocu kao ti moj procesor nece preko 10X187=1870MHz

Primjer 2: Bratov prijatelj sa fakulteta je imao XP T'bred B (ne sjecam se koji, davno je prodao) i Abit KD7A (isto VIA KT 400A) koji je na ovoj ploci radio na FSB 200MHz, ako me sjecanje dobro sluzi!

Na npr. nekoj nF2 ploci bi taj Sempron isao na (i preko) 10.5X200MHz, ali nisi loood da mijenjas plocu zbog 50-60MHz

:wave:

Имам A7V8X-X и потврђујем да није захвална ѕа overclock :trust:

Upravu ste sto se tice ploce, gledao sam sta su pojedini postizali sa ovim procesorom na druge maticne npr.Abit-ove i sl..Evo sad sam uspio da napravim 10.5x197 to je max napon sam stavio na 1.7V uglavnom je bolje nego prije, neka tako i ostane.probao sam par testova i sis. radi stabilno, jedino me zanima valja li ova voltaza od 1.7V za CPU, temperatura mi se krece tu od 43-48C

Stivi je napisao(la):
valja li ova voltaza od 1.7V za CPU, temperatura mi se krece tu od 43-48C

Уколико се процесор не прегрева и матична не топи немаш шта да бринеш, мада бих ја лично волео да температура не прелази 44-45

a c a je napisao(la):
Ma opusteno, kod moje devojke 2000+ Thorton leti radi na 50(idle), 65 (full load) stepeni sa cooler speezom i AS5 na defaultu.

Ма, ОК, свестан сам да неће експлодирати, али ствар је у томе да велике температуре ипак стварају психичку нелагодност код неких људи (hint ===> me).

На крају крајева, на данашњим комповима се доста ствари греје, па би било пожељно оджати малу температуру јер...

Синергија 2+2>4

Poslednja izmena:
Pazite sto mi se desilo.za provjeru temperature sam koristio SpeedFan i danas instaliram Asus Probe 2, na speed fun mi pokazuje 10 stepeni manju temperaturu i sad nije da mi je temp. 50c nego 60 po pokazivanju asus-a.u cemu je problem, smanjio sam o/c na 191x10.5 i 1.65V napon i posle igrice mi je bila temp. 62c. sto se tice kulera vrti na 4299RPM.Sto da cinim :S:

ne veruj asus probe-u, vec speed fan-u

kod mene je asus probe pokazivao 5 stepeni vece temperature na toj ploci od speed fan-a i nisam mu verovao - laze ko pas :D

Wulfgar je napisao(la):
Имам A7V8X-X и потврђујем да није захвална ѕа overclock :trust:
Kako bre nije zahvalna. Ja sam Durona 1800 na njoj "vozio" na 2430MHz ( Prime vise sati) sa bednih 1.6V (1.57V u ocitavanju ) jer ploca nije davala vise napona. Malo li je? :)

GoranM je napisao(la):
Kako bre nije zahvalna. Ja sam Durona 1800 na njoj "vozio" na 2430MHz ( Prime vise sati) sa bednih 1.6V (1.57V u ocitavanju ) jer ploca nije davala vise napona. Malo li je? :)

Тај дурон мора да је био откључан, јер на овој плочи ако хоћеш сихроно пуца на неких 180-185 FSB (бар код мене )

mogu li onda ovu temperaturu smanjit nekim boljim coolerom sad mi je onaj standardni sto mi je dosao kad sam kupio komp. i sto biste mi vi preporucili :wave:

Stivi je napisao(la):
mogu li onda ovu temperaturu smanjit nekim boljim coolerom sad mi je onaj standardni sto mi je dosao kad sam kupio komp. i sto biste mi vi preporucili :wave:

Ја бих ти препоручио "Whisper Rock IV", тиши је од box culera а боље хлади :)

Wulfgar je napisao(la):
Тај дурон мора да је био откључан, јер на овој плочи ако хоћеш сихроно пуца на неких 180-185 FSB (бар код мене )
Zamisli nije bio otkljucan :) i radi evo vec dve godine kod drugara tako kako sam rekao. Covek se ne zali, a igra se po ceo dan.

Poslednja izmena:
GoranM je napisao(la):
Zamisli nije bio otkljucan :) i radi evo vec dve godine kod drugara tako kako sam rekao. Covek se ne zali, a igra se po ceo dan.

Extra :)

На коликом FSB је радио?

Wulfgar je napisao(la):
Extra :)

На коликом FSB је радио?
13.5x180=2430Mhz (Duron 1800 ima mnozilac 13.5 i FSB 133) i jos uvek radi...
Na toj ploci je radio i Barton 2500+ na 2310Mhz, na default naponu, FSB 210Mhz.
Moguce da ova njegova ploca ima neki problem ;)

Poslednja izmena:
OK...ali jako su rijetki primjerci ploca sa KT400(A) cipsetom koji normalno rade na i preko 200FSB. Tako da je Wulfgar-ova primjedba na mjestu (A7v8X-X nije za preko 180-190FSB).

Sto se tice temperatura, slobodno tjerajte pomenute procesore do 60-ak stepeni. Nista im se ne bi smjelo desiti.

diviner je napisao(la):
OK...ali jako su rijetki primjerci ploca sa KT400(A) cipsetom koji normalno rade na i preko 200FSB. Tako da je Wulfgar-ova primjedba na mjestu (A7v8X-X nije za preko 180-190FSB).

Sto se tice temperatura, slobodno tjerajte pomenute procesore do 60-ak stepeni. Nista im se ne bi smjelo desiti.
Moguce, moguce.

Evo još jedan primer, imam AthlonXP (troughbred)A i i ploču A7V8X-X
bez podizanja napona (1.65V) stabilno radi na 1800MHz(8*200) ili na 2000MHz ali sa naponom od 1.85V nisam pokušavao FSB preko 200MHz jer ploča ne podržava PCI/AGP lock tako da mi je sad PCI/AGP 40/80Mhz,a i RAM mislim da daje MAX PQI PC2700/333MHz radi na 400Mhz (2.5,3,3,7)!!!!!

zasto ja nemogu mnozilac da stavim na neki drugi osim 10.5 .kad stavim manji ne radi a kad stavim veci od 10.5 isto mi radi na 10.5 i ako je u biosu namjesten na npr. 11

Stivi je napisao(la):
zasto ja nemogu mnozilac da stavim na neki drugi osim 10.5 .kad stavim manji ne radi a kad stavim veci od 10.5 isto mi radi na 10.5 i ako je u biosu namjesten na npr. 11
Zato sto ti je procesor zakljucan na 10.5x

Stivi je napisao(la):

Ne mozes da promijenis mnozilac jer je kod Semprona (socket A) zakljucan, a T'Bred-ova je bilo i otkljucanih.
:wave:

Ups, vec odgovoreno ;)

Poslednja izmena:
Vrh Dno