Šta je novo?

A7N8X checksum error

• Začetnik teme Začetnik teme Minja
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Minja

Čuven
Učlanjen(a)
01.07.2001
Poena
650
Zasto se pojavljuje na 166x12 a ne na 165x12 (Duron 1600@2GHz), masina radi savrseno (igre, testovi) i na vise od toga sa TwinMos PC2700, ali se pri bootovanju pojavljuje ova dosadna greska koja se lako otklanja iskljucivanjem i ponovnim ukljucivanjem?? Memorija savrseno ispravna (testirana), promenjeno vise biosa, vise flash programa, baterija je u redu, napajanje OK, clear CMOS radjen. Ovi twinmos moduli su radili i na 200 MHz nesto labavije. Zasto se pojavljuje rom checksum error kada je sve u redu sto se stabilnosti tice i na mnogo visim taktovima??? Mrzelo me da formatiram hard disk po promeni ploce ali to sigurno nije uzrok. Da li je neka od PCI kartica uzrok? Asus tuner,Creative live 5.1.. Procesor je na 1.65 V (default 1.5V) greska se desava i na 1.75 V, memorija na default naponu (sa visim naponima ista greska kao i sa labavijim setovanjima)...
Na 165x12 nema ama bas nikakvih problema. CPU zakljucan pa je OC samo preko magistrale moguc. Da li jos neko ima kombinaciju A7N8X - TwinMos?
Anyone????

zbirni maximum

Predpostavljam da si udario u zbirni maximum (lanac je najjaci koliko i najslabija karika).

Imao sam ABIT-a BE7 koji je imao chipset maximum 333. Stavim DDR 400 ali mogu da je kloknem samo do 350. Chips ne moze vise :-(
Ista fora je bila sa SDRAM133 @139 setovanja 2-2-5-2 prijavljuju gresku dok 2-3-5-2 prolaze. I ako su WinXP + prime ralili ko sat!!!

Probaj da spustis setovanja (ili da bar kazes kolika su)
Ali odavde mi mirise da je 165MHz max za taj sklop.

Poslednja izmena:
CoR je napisao(la):
Predpostavljam da si udario u zbirni maximum (lanac je najjaci koliko i najslabija karika).

Imao sam ABIT-a BE7 koji je imao chipset maximum 333. Stavim DDR 400 ali mogu da je kloknem samo do 350. Chips ne moze vise :-(
Ista fora je bila sa SDRAM133 @139 setovanja 2-2-5-2 prijavljuju gresku dok 2-3-5-2 prolaze. I ako su WinXP + prime ralili ko sat!!!

Probaj da spustis setovanja (ili da bar kazes kolika su)
Ali odavde mi mirise da je 165MHz max za taj sklop.

Ma masina radi posle restarta i na vise od 180 MHz magistrali (CPU ne moze vise, a zakljucan je). Samo se pojavljuje taj bios rom checksum error na pocetku svakog startovanja, odradis power off pa ponovo ukljucis masinu udjes u bios tamo sve stoji memorisano kako treba, snimis promene kojih nije ni bilo 🙂 i nastavis da vozis na npr 180 MHz bez problema (testovi, igre, filmovi ama bas sve sto ti padne na pamet) super stabilno. Ova plocica bi trebalo da moze na 200 MHz i vise, memorija je radila na NF2 plocama sa labavim setovanjima i na ~200 Mhz. Da li procesor ima mozda neku zastitu pa se ploca tripuje na 166 i vise??? Ovaj je iz serije MIUHB zakljucan je. Probacu jos malo da se zezam sa setovanjima pa cu se javiti.
Tebi hvala sto si se javio.
Jos neko? Predlozi, sugestije, vasa iskustva?
Pozdrav

eh, ta memorija

Minja je napisao(la):
Ma masina radi posle restarta i na vise od 180 MHz magistrali

Sada mi nisi jasan. Da li UVEK dobijas taj error ako predjes 166. Tj da li se error javlja i na 170, 175, 180... Ako se javlja podigni neku cifru 2-2-5-2 na 3 i to bi trebalo da ti pomogne.
Ako se greskica javlja samo i jedino na 166 onda slobodno konkurisi za najludji bug 2004 😀

And please, feel free to tell us how did you set that ram... :d

CoR je napisao(la):
Sada mi nisi jasan. Da li UVEK dobijas taj error ako predjes 166. Tj da li se error javlja i na 170, 175, 180... Ako se javlja podigni neku cifru 2-2-5-2 na 3 i to bi trebalo da ti pomogne.
Ako se greskica javlja samo i jedino na 166 onda slobodno konkurisi za najludji bug 2004 😀

And please, feel free to tell us how did you set that ram... :d

Evo:
Na 165 MHz RAM sam ostavio na optimal tj na 7-3-3-2.5 (moze i ostrije ali sada stoji tako) (to bi trebalo da je SPD za memoriju). Sve savrseno radi.
UVEK na 166 i vise kako god da podesim tajminge (ostro, labavo, default) dobijam checksum error bez obzira na napon koji dodam memoriji. Ponavljam, windows i sve aplikacije vrti na cca 180 Mhz super stabilno a preko toga CPU postaje usko grlo jer je zakljucan, a napon ne mogu da mu povecam preko
1.75 V na ovoj ploci (default je 1.5 V), inace je maximum za plocu bez modovanja 1.85 V.. Potrebno je samo (ponovo kazem) kada se pojavi poruka pri bootovanju (nema je pri restartu !!!!) uci u BIOS, snimiti podesavanja koja nisu ni poremecena tj vracena na default i voziti masinu preko 166 MHz bez problema. Eh da, zanimljivo je da RAM nece da radi na 7-3-3-3 tj ploca me casti karakteristicnim zvukom sa bipera koji znaci da memorija nije zabodena u plocu.
U pitanju je, kako sam vec rekao TwinMos cl2.5 - pa to za njega ne bi trebalo da je problem ??? Radi ostrije a nece labavo??? Videcu da probam sa nekim drugim RAM-om.... On mi je najsumnjiviji. Ispravan je 100%, ali izgleda da ima nesto protiv ove ASUS plocice..... Nije da mi nesto smeta da masinu ostavim na 165 ali je glupo da ploca prijavljuje gresku na 166+ a masina radi ultra stabilno i na 180 ???? Kakav trip...

Poslednja izmena:
mmm

Hej, dobro je sto ta ploca nije pokidala bas sve zakone fizike ;-)
Ko sto sam ranije rekao i meni memtest nalazi neke greske, a prime radi k'o zmaj.
Probaj, zezanja radi, memtest ili goldmem na fsb 180. U teoriji ce naci dosta gresaka. U praksi... ko zna sta se sve moze desiti :d

I naravno oprobaj neku drugu mem. Na zalost nemam ni jedan DDR

CoR je napisao(la):
Hej, dobro je sto ta ploca nije pokidala bas sve zakone fizike ;-)
Ko sto sam ranije rekao i meni memtest nalazi neke greske, a prime radi k'o zmaj.
Probaj, zezanja radi, memtest ili goldmem na fsb 180. U teoriji ce naci dosta gresaka. U praksi... ko zna sta se sve moze desiti :d

I naravno oprobaj neku drugu mem. Na zalost nemam ni jedan DDR
Memtest nije nasao ni jednu jedinu gresku na svim moguciim taktovima od 165 do 180 MHz. Nisam ni ocekivao drugaciji rezultat..... Memorija je savrsena. Probacu da formatiram hard disk ali ne vidim zasto bi to bio problem i kakve to veze ima mada lik sa nekog foruma rece da je imao isti problem i tako ga resio ???

Minja je napisao(la):
Probacu da formatiram hard disk ali ne vidim zasto bi to bio problem i kakve to veze ima mada lik sa nekog foruma rece da je imao isti problem i tako ga resio ???

WoW, ako format resi problem, ja te castim pivom :bottle: Ma, dva :beer: ako proradi 😛

Ali za svaki slucaj PRE format c:\ baci oko i na ove sajtove. Svi upucuju u hardware error, ali nista konkretno.

http://www.pcguide.com/ts/x/sys/booterrGBER03-c.html
http://www.pcguide.com/ts/x/sys/booterrGBER53-c.html
http://www.computerhope.com/issues/ch000233.htm

I vidi par likova koji se pate sa istom plocom. Gomila odgovora, ali bez resenja:
http://forums.devhardware.com/t19907/s.html
http://www.experts-exchange.com/Hardware/Q_21031498.html

The truth is out there, far from us...

Pa hvala, mmm beer 🙂 . Samo, svi ovi ljudi imaju problema sa bootovanjem tj ploca im ne radi, kod mene sve savrseno sljaka do 165 MHz (evo i sad radi 12*165~2 GHz. Da li se ploca kolje sa nekom komponentom (memorijom ili grafickom kartom) ne znam ili je jednostavno smece. Ne bih rekao da je neispravna u svakom slucaju. U toku nedelje cu formatirati hard pa cemo videti. E da: kada se flesne sa starim biosima 1004 i 1005 (koji ne daju podrsku za Durone), greska se pojavljuje ali ne stalno.
Od BIOSA 1006 pa do najnovijeg 1009 zabadanje je redovno. Glupi ASUS, na kraju cu da vratim u masinu svoju vernu KT3V plocicu. MSI je bre zakon, ni jedan jedini trip sa njom nisam imao.

How about endless serviser games?

A sto ne bi probao da se igras servisera?
Povadis SVE osim VGA i mem, pa vidis ima li errora. Ako ima, greska je locirana na tri komponente: vga, ploca ili mem 🙂 Naravno to uz predpostavku da ti je napajanje dovoljno jako da gura ceo comp.
Proveri i da li je ploga cista! Mozda imas neke naslage prasine... necega sto provodi struju, nokti gremlina, :trust:

Da li si fix PCI magistralu? Jer dizanjem FSB-a (na vecini ploca) podizes i AGP i PCI takt.
Javljaj sta se desava!

p.s. W12 ima A7N8X. mozda on moze malo da pomogne.

Ja imam A7N8X-X a ne A7N8X a sto se tice checksum error to je greska koja je vezana za bios.Najcesce se ta greska pojavljuje kad je baterija istrosena.Drugo sto je takodje cest slucaj je procesor.Postavi mu defoult frenkvenciju pa probaj.

W12 je napisao(la):
Ja imam A7N8X-X a ne A7N8X a sto se tice checksum error to je greska koja je vezana za bios.Najcesce se ta greska pojavljuje kad je baterija istrosena.Drugo sto je takodje cest slucaj je procesor.Postavi mu defoult frenkvenciju pa probaj.
Baterija nije jer bi problema bilo i na default clocku. Po n-ti put: problem se javljaja na preko 165 MHz. Default Applebred Durona je 133 tj 1600 MHz i nema na defaultu nikakvih gresaka. Ili je CPU nesposoban za vise od 165 sto realan rad zesce demantuje jer radi i na 12*180 na 1.75 V ili ploca ne gotivi ovaj TwinMos sto mi se cini da je vise verovatno. I moja je A7N8X-X tj NF2 400 sto mi nimalo ne smeta jer je dual channel sarena laza. Pa jasno je da se BIOS buni jer je BIOS ROM CHECKSUM ERROR greska koju prijavljuje BOOTBLOCK tj uporedjuje parametre hardvera sa stvarnim parametrima i ako ima neke razlike- bang: dobijes opisanu gresku.
I jos: povadio sam sve komponente osim hard diska, memorije a zamenio sam i graficku PCI grafikom - Voodoo 3 2000. Na frekvencijama preko 165 MHz prijavljuje bios rom checksum error "keyboard error or no keyboard present". U BIOSU ostavljeno halt on "no errors". Posle restarta moze da se vozi i preko 180 MHz bez problema. Sumnjive komponente ostale: memorija, CPU (malo verovatno) i tastatura (matora je - pravila sitnije gluposti i na drugim plocama) i naravno sama ploca u sta ne zelim da verujem ...
Tastaturu cu lako naci drugu za probu ali za CPU i memoriju ce biti malo teze.
Ako neko hoce da ucini dobro delo i pozajmi neki Tbred ili Barton na probu i 256 Mb PC400 placam mu par piva na mestu koje sam izabere :banana:

Na zalost ja kotistim SDRAM. Rado bih ti pomogao. Zivo me zanima ZASTO baguje.

Pre izvesnog vremena imao sam sličan problem sa dotičnom porukom. Nakon detaljnog proveravanja svih komponenti ispostavilo se da je problem pravila memorija koja je, inače, prolazila memtest bez greške. Ubrzo zatim memorija je otišla u večna lovišta. Ukoliko kod tebe nije do memorije može biti da je do procesora ili, malo verovatno, do ploče.

aleksm je napisao(la):
Pre izvesnog vremena imao sam sličan problem sa dotičnom porukom. Nakon detaljnog proveravanja svih komponenti ispostavilo se da je problem pravila memorija koja je, inače, prolazila memtest bez greške. Ubrzo zatim memorija je otišla u večna lovišta. Ukoliko kod tebe nije do memorije može biti da je do procesora ili, malo verovatno, do ploče.
Ma kakva memorija, potpuno je ispravna - mislim da jedino ploca nije kompatibilna sa ovim modulima... RAM radi savrseno na KT3V ploci a i kod komsije na nekoj KT400 ploci-prodao sam mu jedan modul i radi perfektno. ASUS je poslednja dva BIOSA izbacio da bi poboljsao rad sa nekim vrstama memorije (niti kazu kojim niti sta je nedostatak u radu). Ukinuli su i forum (satro zbog teh problema) jer se tamo neverovatan broj ljudi zalio na probleme sa odredjenim (Kingstone, TwinMos) mem modulima na ovoj ploci. Zamisli da moras da underclockujes Bartona na 165 MHz :wall:. Glupi ASUS, ma u pravu je Delimir kada ih zove ASSUS 😀
Nije ni procesor: radio je na 12*166 bez gresaka na KT3V (doduse trebalo mu je vise napona, ali je na KT3V bil nemoguce podici napon preko 1.6V bez voltmoda ili tweakovanja biosa ili procesora a toliko dokon bas i nisam).
Promenicu memoriju: 99.99% je do nekompatibilnosti nje i ploce.

RESENJE NADJENO !!
A sad tise 🙂 .. Posto sam bio toliko lenj da formatiram hard disk-ko ce da pravi backup - jedno 10 GB ili vise ima tu da se reze, setim se da imam negde u kutiji stari quantum fireball LCT10 koji ne koristim a potpuno je ispravan - nije butabilan (nije ni vazno u ovom slucaju) tj formatiran je i potpuno prazan. Razmontiram ovog Maxtora i zabodem Quantuma i sve przi bez problema (nista checksum error). Zabodem nazad Maxtora i zakuca se ploca ali ovog puta bez checksum greske. Udjem u BIOS snimim "nepostojece promene" i restartujem (u stvari ukljucim - iskljucim masinu jedno 15 puta) i sve radi bez problema na 166 i vise. Jedino mi je zao sto moj voljeni TwinMos sada savrseno radi kod komsije 😡 :d . Kakva glupost, nikada mi se ovakva budalastina nije desila sa kompjuterom. Ovako moze da se tripuje samo ASSUS ploca, pardon - tripovala se 😉
CoR, dodjes mi pivo covece :beer:

Pozdrav,

Miljan

Poslednja izmena:
Hehehe, to je samo pola case ako si promenio memoriju 😀

A sada ozbiljno, koju mem si stavio? Tvoj stari twinmos ili nesto novo?

Jos jednom sam procitao tvoj odgovor i nije mi jasno kojom magijom je stari hdd oporavio plocu. Ako je stavljanje drugog hdd-a pomoglo... nek ide sve u p.m. :smash:

Reci koje pijes. Oces ono od 2L :bottle: ili neko ultra skupo mesto sa malim casama :beer:

p.s. ne radim u cetvrtak, pa vidi da tada dobijes zelju za pivom

CoR je napisao(la):
Hehehe, to je samo pola case ako si promenio memoriju 😀

A sada ozbiljno, koju mem si stavio? Tvoj stari twinmos ili nesto novo?

Reci koje pijes. Oces ono od 2L :bottle: ili neko ultra skupo mesto sa malim casama :beer:

p.s. ne radim u cetvrtak, pa vidi da tada dobijes zelju za pivom

Najozbiljnije: u masini je moj stari TwinMos (doduse samo 256 MB (drugi modul je kod komsije i super radi na nekoj KT400 ploci)), gledacu da ga zamenim za nesto brze.
U cetvrtak radim, kao uostalom i cele nedelje 🙁. Ovaj sport oko kompjutera je bio za vikend i danas posle posla. Uvek sam vise za kvantitet kad je pivo u pitanju. Bitno je samo da je hladno 🙂
Eh da, formatirao sam hard posle duuugog backupa i instalirao XP SP1. Sve sljaka perfektno na 166 i vise recimo 180 MHz bez dizanja napona za memoriju ultra stegnuto. TwinMos je cudo.

Pozdrav.

Poslednja izmena:
brate...

Klanjam se gremlinu koji je zabagovao plocu tako da je samo format c: moze oporaviti.
Imas min 2L 😀 Javi se na pm kad ozednis.

qq i meni sad pise cheksum eror.

Dok sam surfovao po netu resetovao mi se comp(pad napona)pa se systed odma nakon podizanja opet resetovao i onda mi se pojavila greska bios cheksum eror Finding a drive A:... Ali kao prvo ja nemam floppy trenutno a u zaglavlju je pisalo da je bios 1.0 iz 2000 godine a ja sam prije mjesec dana updatovao bios 1.9.Ovo je sve zbog pada napona,moze li kako da se ispravi?Radio sam cmos,vadio procesor graficku ali nista ne pomaze.Stvarno mi ne pada na pamet sta moze da bude,i da nemam nikakvu opciju da pretisnem kad mi se pojavi ova greska.Ne mogu da udjem u bios ili flashujem bios.

BitrAtE je napisao(la):
qq i meni sad pise cheksum eror.

Dok sam surfovao po netu resetovao mi se comp(pad napona)pa se systed odma nakon podizanja opet resetovao i onda mi se pojavila greska bios cheksum eror Finding a drive A:... Ali kao prvo ja nemam floppy trenutno a u zaglavlju je pisalo da je bios 1.0 iz 2000 godine a ja sam prije mjesec dana updatovao bios 1.9.Ovo je sve zbog pada napona,moze li kako da se ispravi?Radio sam cmos,vadio procesor graficku ali nista ne pomaze.Stvarno mi ne pada na pamet sta moze da bude,i da nemam nikakvu opciju da pretisnem kad mi se pojavi ova greska.Ne mogu da udjem u bios ili flashujem bios.
Uradi clear CMOS jos jednom ali izvuci napajanje iz struje ako to nisi radio ranije ili koristi prekidac na njemu ako ga imas. Ne bi bilo lose da nabavis jedan floppy drive i na disketu da stavis awflash i neki BIOS fajl npr 1009.bin (najnoviji). Moguce da ti ni to nece pomoci jer se floppy mozda nece pokrenuti. Izvuci hard disk i ostale IDE uredjaje pa probaj da li ce ploca da POSTuje. Jesi li probao ALT+F2 da bi podigao flash program ? Ni on se verovatno nece pokrenuti pre nego sto ploca provali procesor. Probaj bez IDE uredjaja (samo sa floppy drajvom). Kod mene ploca posle formatiranja hard diska radi odlicno.

Javi sta si uradio. Pozdrav.

Poslednja izmena:
Ma sve sam to probao,probao sam sa floppy drajvom ali on nece da se pokrene.Probao sam da izvadim i ide uradjeje ali nista ne pomaze,nema veze ionako sam mislio da kupim Abit ovih dana ali sam mislio i ovu da prodam al ok sad 🙁 ipak hvala...

Nazad
Vrh Dno