Šta je novo?

A7N8X & Barton 2500 ne rade više

McBuki

Čuven
Učlanjen(a)
04.12.2002
Poena
619
Pri uključenju compa upalila se samo crvena a ne i zelena lampica, čuo se neki metalan isprekidan zvuk , računar se mogao isključiti samo na prekidač od napajanja.
Ponovo sam uključio računar, sijale su obe lampice, vrteli se svi ventilatori ali na ekranu je pisalo
NO SIGNAL, nije se čuo potreban BEEP signal, računar i dalje može da se isključi samo preko napajanja. Probao sam clear BIOS ali ništa.
Šta dalje činiti, svaka pomoć je dobro došla?
Napomena: EPS je danas isključivao struju u mojoj zgradi 5-6 puta ali comp nije paljen u tom periodu.

Pozdrav!!!!

Da nije napajanje?Probaj neko drugo pa da vidimo sta dalje.

Probaj sa drugim napajanjem, ako ni sa drugim napajanjem ne radi onda moguce da je otisla ploca.

Moram sutra nabaviti drugo napajanje pa da probam umesto ovog chifteca mad sumnjam da je zbog njega. Merio sam i daje korektno 5V i 12V ali pitanje je sta je sa 3vV koja nisam mogao da izmerim, mada me brine i onaj metalni zvuk koji sam prvi put cuo mislim da bi on najpre bio od harda ali i kada sam otkacio hard nista se nije novo desilo. Cinjenica je da neodradi POWER ON TEST i zato nema BEEP iz biosa pa onda nemoze ni da se iskljuci na power buton.
Neznam cega mi je zalije ploce ili napajanja?!

Koliko se ja sećam nestalo je struje samo 2 puta :) Donesi ti to do mene pa će de mo da vidimo šta će mo da radimo :) Imam ja jednog kineza gore na regalu kojeg nisi video kad si dolazio :)

Nije napajanje imali neka druga ideja???

Ploca. Prosle nedelje sam imao taj problem, isti simptomi. Rastavi racunar skroz i pregledaj plocu, mada je dobra sansa da golim okom neces videti kvar. Preporucujem Cika Peru za popravku, ako si iz BG.

... čuo se neki metalan isprekidan zvuk....

Slican slucaj, ali samo jedan metalni klik i "zaledio" se komp .... mislio sam odmah na HDD, zbog zvuka ...nije, pa onda napajanje ... nije, memorija ... nije, grafa ...nije.
Sve komponente sam promenio i nista. Na kraju, Clear CMOS i ubodem drugi CPU i sve radi. Probam taj "kliknuti" CPU na drugoj ploci i nece.
Procitah negde dosta davno da CPU kad rikne (mada jako retko) daje takav zvuk.
Mislim da bi trebao da pokusas da stavis drugi CPU ili taj tvoj da proveris na drugoj ploci.

Da li ima sanse da takav CPU ubije nekom plocu da ne natovarim nekom (a i sebi) bedu na vrat?

U principu nema bojazni od toga, jedino treba voditi racuna da je na njoj isti FSB (za Bartona 166). A i ako je FSB na 133 ili 100, procitace ga mozda kao neki drugi Athlon, ali bitno je samo da ga izcita. U tom slucaju bi trebalo da ti je Barton ispravan. Mozda nece uspeti bas iz prvog puta, nekada mora i par puta da se pokrene komp dok ne vidis podatke iz BIOS-a.

Probali smo CPU na na drugoj ploci i nejde, doduse i ploca je sumnjiva mada tip koji nam je posudio tvrdi da je OK. Da li bi ploca bez CPU trebala da pisti ili ne daje nikakve znake!

Sutra treba da probam procesor na jos jednoj ploci. I sad ako ni tada CPU ne proradi da li smem da probam drugi procesor na mojoj ploci ili je sigurno i ona riknula.
Pozdrav!!

Ne znam zasto rizikujes.
Ne desava se cesto ali je moguce da neispravna ploca spaljuje procesore, i obrnuto, da neispravan procesor spaljuje ploce.
U servisu u kome radim takva dijagnostika (ploca i proc) kosta jednu milku. A kostace mnogo vise ako pobijes gajbu procesora i ploca trazeci kvar. Svi smo prosli tu skolu ali smo se ucili na jeftinim zastarelim komponentama.
Ne postoji "serviserska caka" da na osnovu tvog opisa kazem sta je, zasto i kako crklo. Postoji voltmetar, ommetar, iskustvo, strpljenje i bokal kafe. Ako nemas jednu od ovih komponenti, mozes da napravis vecu stetu.
mislite o tome...

Nazad
Vrh Dno