Šta je novo?

A64 na Chieftec 250W

Geek_master

Čuven
VIP član
Učlanjen(a)
17.03.2001
Poena
679
'Ocu da uzmem Asus K8N i A64 2800+. Od ostalih potrosaca imam Matrox G450 graficku, Samsung HDD 120GB, Pioneer 108 dvd rezac.
Napajanje mi je Chieftec 250W, svojevremeno sam na njemu terao Athlon XP 1700+@2000, Ti4200, tv kartu, 2 harda, dvd rezac, kombo, i sve je radilo super.

Ima li nekog razloga da pomislim da mi treba jace napajanje? Ovaj G450 svarno ne trosi skoro nista, pasivno hladjenje. A64 bih verovatno drzao na defaultu, ali bi bilo i lepo da moze OC ako se predomislim :D Mislim, do sada mi je posao vrsio P3 na 800, jedino sto je "malo" duze kompresovao mp3 i video.

Evo kakve jacine daje napajanje po naponima:
+5V: 25A
+3.3V: 20A
+12V: 13A

Na 12V moze da da punu snagu, 156W (12*13), a 5V i 3.3V zajedno daje 145W (umesto 191 koliko je ako bi oba bila opterecena).

Poslednja izmena:
Bolje ti kupi jace napajanje ipak to je 64, treba ce ti za clock

Nemam para. I za athlon cu jedva da se nategnem, mozda i da se zaduzim :D

Znam i ja sta je bolje, ali pitanje je, da li ce mi ovo lepo raditi? Mislim, da ne bude da ne radi, a meni treba komp, a nemam za napajanje :)

BTW, vidim da se dosta ljudi zali na nove chieftece, i na enermaxa.

Pa sigurno znam da je chieftec na 360w totalni promasaj i ono sto valja kupiti je ono od 420w ali ono sad kosta oko 60e sto ti je mnogo,ti probaj da ga poteras na 250w, ako radi, super, ako ne radi ti kupi neko jnc napajanje od 10e pa pokusaj sa njim, mozes da pokusas da ih spojis kao jedno napajanje ako ni jedno ne potera konf

@Invader:
Odakle ti to da je 360-ka pun promasaj?

Tera mi dve masine ;) (2 varijante: single- i dual-fan), obe fino kloknute i pune svega i svacega.

@Geek_master:
Trebalo bi da radi OK (G450 ne vuce puno struje), ali najbolje ti je da probas kod nekoga.

250W bi trebalo da ti je dovoljno za tu kombinaciju.

Uzdam se u G450 :)
Cini mi se da K8N prima samo agp 4x ili 8x, onda ce g450 kod caleta, a meni asus mx440. Mislim, meni je sve jedno jer se ne igram, ali je g450 bolji jer se ne cuje (pasivno 'ladjenje) a i mx440 verovatno trosi dosta vise.

@Invader
Ne verujem da ce kinez od 10€ da ga tera, a chieftec nece :) Pa ovaj chief ima bolje struje od vecine kineza.

Kako zamisljas da spojim napajanja? :D

LM, nije 60€ mnogo za dobro napajanje, ali jednog lepog dana kad budem imao pare.

@Leksa
Hvala :)

Poslednja izmena:
Taj 250W chieftec , ima 250W snage , za razliku od
kung-fu napajanja deklarisanih na 350-400W ....
Trebao bi da potera tu konfiguraciju , samo je pitanje
da li ima i 12V P4 konektor , ako ga kojim slucajem
ASUS K8N bude trazio

Pozdrav

P.S. Deklarisanje kung-fu napajanja se vrsi markerom ,
jednostavno stavljanjem crne tacke kod zeljenje snage.
Tako da kod nas uvoze napajanja , pa ih posle dele po snazi
kako je magacioner raspolozen
:d :d :d

P.P.S. Malo karikiram za kung-fu

Karikiras samo sa markerom.
Istina je da napajanja stizu ista, a onda se razlika pravi u stickeru koji se nalepi :)

Pozdra!

To je apsolutno tacno, kada kupujes od kineza kucista, lepo te pitaju, koliko 'oces da ti pise W na napajanju ?

Tarmi Ricmi je napisao(la):
Taj 250W chieftec , ima 250W snage , za razliku od
kung-fu napajanja deklarisanih na 350-400W ....
Trebao bi da potera tu konfiguraciju , samo je pitanje
da li ima i 12V P4 konektor , ako ga kojim slucajem
ASUS K8N bude trazio

Ima P4 konektor ;)
Zanimljivo, i moj bivsi KD7E (Via kt333) je koristio ovaj konektor, valjda je gladan struje :D

Verovatno cu sutra uzeti, pa cemo videti sta ce se desiti ;)

Poslednja izmena:
Geek_master je napisao(la):
Evo kakve jacine daje napajanje po naponima:
+5V: 25A
+3.3V: 20A
+12V: 13A

Na 12V moze da da punu snagu, 156W (12*13), a 5V i 3.3V zajedno daje 145W (umesto 191 koliko je ako bi oba bila opterecena).

Sto se samog napajanja tice,ono je ok ali sam primetio da ima samo 13A na +12 grani.Mogu reci da je to po meni dosta malo,pogotovo za masinu koju planiras da uzmes tj.A64 plus pretpostavljam da ces malo da overklokujes,kada masina naravno vuce jos vise struje,i u tom slucaju se plasim da bi napajanje moglo da popusti...

Poslednja izmena:
To je 250W napajanje? Da nije mozda 350? Ili je proizvodjac toliko skroman.
Sam si napisao koliko je to W. Kad saberes dobijes 347!
Sasvim dovoljno za A64.

Ma Geek dodji danas, uzmi A64 i plocu i uzivaj sa tim napajanjem koje ce terati tu masinu sigurno.
Pozdrav!

@Thunderdome
Jeste, ali na napajanju lepo pise da 5V i 3.3V mogu _zajedno_ da daju 145W, znaci isprojektovano je da "dopuni" jedan od ta dva napona ako se drugi ne koristi dovoljno.

@shone
Nisam ni provalio da si ti shone sa foruma onaj shone kod bokija :) :) :)

Evo ubadam ga cim proverim da li matrox podrzava 1.5V AGP, da se ne zeznem slucajno...

Kako nisi provalio, pa vidis da je covek okacio sliku, svi ga sada znaju :)

E moj Geek, pa u sta si gledao? :) :) :)
@Sasa
Nisam samo ja okacio sliku. I Ogi je okacio svoju, a tu su i njegove zene na koje se Jaksa neverovatno lozi :) :) :)

Moras jace napajanje...Nema razmisljanja.Manje od 350 W ja ne bih uzeo ni u ludilu.

Poslednja izmena:
@Geek Jasno. Samo opet mislim da je to dovoljno snage.

@shone nemoj zezati coveka. Mada je ogi imao ideju :)

G450 radi na 1.5V AGP 4x jer meni G400 radi na IC7 pod tim parametrima. Prema tome dabome.

Ok je g450, ima i zarez za 3.3 i za 1.5.
Nego, chieftec ne radi. Pazite sad ovo: prvo sam povezao komp bez cda i hdd i kartica sem graficke, samo da vidim da li ce da radi. Upalim, napajanje pisti! Ispusta piskav zvuk. Kad flopi nesto radi, prestane da pisti. Posto svicherska napajanja moraju da imaju neko opterecenje, uzme cale sijalicu koja ide na kola na akomulator, i prikaci je na 12V. Inace, sijalica je 45W pri 12V. Nista, samo pisti malo drugacije. Privezemo je na 5V. Upalimo, nista ne pisti, sve radi super. Znaci, ladno se napajanje ponasa kao da switcheru nije optereceno 5V! Ukljucim dvd, isto, ukljucim hard, isto. Ako trose struju, sve radi, ako ne trose - pistanje i reset.
Izvadimo iz caletovog kompa kinesko napajanje 280W, 15A pri 12V, 2A na 5 V standby, dok je kod chifteca 1.5A na 5V standby. Ladno sam mislio da mu je taj signal gotovo nebitan, kad eto. I naravno, kinez radi ko sat. Stavim chiefteca kod caleta (cely 850, bx) i naravno radi ko sat, kao i prethodnih godina kod mene.

Sad cu da ostavim kineza, klokovacu masinu na 1 giga (5x200 :D) da sto manje trosi, dok ne skupim para da kupim neko napajanje. Sad tek provaljujem koliko su djubre chief i enermax, pa svaki treci covek koji ih kupi se zali na njih. A ja jos mislio kinezi lazu...

Chieftec 250W nije isto sto i Chieftec 360W. Ne mozes da kazes da je Chieftec djubre samo na osnovu toga sto tebi to od 250W ne radi kako treba. Pa to je 250W!

Lepo ti uzmi nekog Chiefteca 360W ili 420W i uzivaj. (naravno kad budes imao kinte da uzimas)

Pa, mala je razlika izmedju ovog chiefteca i ovog kineza. Jedan radi drugi ne.
Ja ne kazem da je chief los, nego kazem da je kinez dobar. Naravno, dok radi :D

Verovatno cu uzeti DTK 400W. Naravno, ne sada :)

@Shone

Pazi foru sa plocom: Blizu ivice ima neka nalepnica gde kontroler u fabrici treba da lupi tacku na mestu "passed". Nemarni radnik je na ovoj mojoj ploci povukao crtu preko stampane ploce, preko dva voda, i malko ih ostetio. Ne kazem da ih je prekinuo, nego samo malko ostetio na povrsini, tj ide brazda od hemijske preko njih. To je kod ivice gde je sekundarni ide. Nadam se da nisu ostetili vod i da ce da radi lepo.

Ja ne kazem da je chief los, nego kazem da je kinez dobar. Naravno, dok radi :D

Evo konfiguracije koje sam skopio jednom prijatelju, naravno sa KME 350W napajanjem:

MSI K8N Neo FSR
A64 2800+ BOX
2x512 V-Data DDR400
Leadtek 6800 (obicna)
WD 80GB SATA
Maxtor 80GB PATA
Maxtor 120GB PATA
Plextor DVD Rom
Pioneer 108D DVDRW

Znaci, tri HDD-a, A64, DVD rezac, plus 6800 kartica i sve to jako lepo radi vec jedno mesec dana. A ne vidim zasto ne bi lepo radilo i dalje. Toliko o kinezima. :D

@Shone

Pazi foru sa plocom: Blizu ivice ima neka nalepnica gde kontroler u fabrici treba da lupi tacku na mestu "passed". Nemarni radnik je na ovoj mojoj ploci povukao crtu preko stampane ploce, preko dva voda, i malko ih ostetio. Ne kazem da ih je prekinuo, nego samo malko ostetio na povrsini, tj ide brazda od hemijske preko njih. To je kod ivice gde je sekundarni ide. Nadam se da nisu ostetili vod i da ce da radi lepo.
Ja bi to reklamirao, bez zezanja! A naročito što si uzeo tamo gde znaš ljude pa ne vidim da ćeš tu imati problema.

i ja sam video da radi mnogo toga na neo 300w napajanju,samo sto je u tom kompu za godinu dana crkao jedan xp2400+,wd raptor od 75gb,9800pro...

vule85 je napisao(la):
Znaci, tri HDD-a, A64, DVD rezac, plus 6800 kartica i sve to jako lepo radi vec jedno mesec dana. A ne vidim zasto ne bi lepo radilo i dalje. Toliko o kinezima. :D

Kada bi svi svoje(skupe) konfiguracije stavljali na kung-fu napajanja verujem da mi ni ne bi culi za enermax ili antec napajanja,a pak i ovde se ista kupuju iako uopste nisu jeftina,a kupuju ih oni koji ne zele da misle da li im se moze desiti da neka komponenta ili ceo kompjuter ode zajedno sa jeftinim napajanjem posto je isto pregorelo ili sl.Mislim da je glupost stavljati jake A64 konfiguracije na takva napajanja,ali to je vec stvar o kome treba da razmislja kupac.BTW,mesec dana uopste nije neka mera i ne moze se suditi o necemu gledajuci tako kratak vremenski period.Napajanje treba da traje mnogo duze od toga...

vule85 je napisao(la):
Evo konfiguracije koje sam skopio jednom prijatelju, naravno sa KME 350W napajanjem:

MSI K8N Neo FSR
A64 2800+ BOX
2x512 V-Data DDR400
Leadtek 6800 (obicna)
WD 80GB SATA
Maxtor 80GB PATA
Maxtor 120GB PATA
Plextor DVD Rom
Pioneer 108D DVDRW

Samo ti turaj KME, JNC, ANS i ostale glooposti. Nije problem da li ce komp da radi. Radice on, ali je problem sta ce da se desi kasnije. Pregori li komp, sta ces onda ? Garancija ovo-ono, ko ce da ti prizna garanciju na spaljene komponente ? Ne znam, ja se sa time ne igram, ko hoce neka uzima Kung-Fu napajanja, ja necu.
Druga stvar, ta Kung-Fu napajanja imaju daleko kraci vek rada nego Chieftec, Antec, CoolerMaster, Enermax, pa cak i veoma solidni DTK, koji je za preporuku za bilo koju jeftiniju masinu.
Pored toga, A64 ume bas da "cepne" +12v, pa mu za to treba cak i 435W, ali pravih, a Kung Fu to ne daje sigurno.

Nazad
Vrh Dno