Šta je novo?

A580/a570 Is/l16

brankko

Čuven
Učlanjen(a)
06.09.2003
Poena
604
Uff citao sam na forumu o Canon-ovim modelima, no i dalje nisam siguran sta da pazarim.

Na tapetu su:
  • Canon PowerShot A570 IS
  • Canon PowerShot A580
  • Nikon Coolpix L16

E sad, po nekoj logici A580 bi trebalo da je bolji od A570, al' ovo IS me buni. Sta uopste predstavlja taj sufiks?

Coolpix L16 je trenutno na promociji, pa su se sad svi nasli u nekom priblizno istom cenovnom rangu.

Koji preporucujete?

Teshko da si chitao ako to nisi provalio.

IS iznachi Image Stabilization, i to je optichka stabilizacija slike. A Nikon L16 ne moze da se poredi sa ova dva Canona.

Poslednja izmena:
Poslednja izmena:
Zashto je logichno da A580 bude bolji od A570 IS ? :) Ima gomila primera gde je noviji model loshiji, i to je bash ovde sluchaj. A570 IS je najbolji od ova tri.

E ovako, trebam savjet nekoga ko se razumije, pronašao sam u jednoj radnji Canon A560 i A580. Ono što me zbunjuje je da je Canon A560 skuplji za otprilike 10e od modela A580 koji je noviji i ima 1mp više(A560-140e, A580-130e). Znam da taj 1mp ne mora ništa da znači ali radi se o novijem modelu. Da li je A560 bolji od A580? Ne vidim po čemu bi bio, oba imaju digicIII, oba "nemaju" stabilizaciju slike?

I jedan mali offtopic, koliko kod vas u Srbiji košta A570 IS ili A590IS? Ovde u Banja Luci ih nisam pronašao(doduše moram pročešljati malo više). Pronašao sam gore pomenuta dva kao i Canon A720 IS(najradije bih njega pazario) koji je iznad mog budžeta :D. U radnji u kojoj sam ga našao košta 270 evra? Da li je to realna cijena? Kako se kreću cijene u Srbiji ?

Poslednja izmena:
2 posta iznad sam rekao da noviji model ne mora da bude bolji, mogao si bar da prochitash ceo thread.

Kod nas je A570 IS na akcijama manje od 120e, a A720 IS je 200e.

Uopshte nije neprijateljski stav nego ne volim kada ljudi pitaju za vec odgovoreno. Pitao si da li je moguce da je stariji model 10e skuplji "od A580 koji je noviji i ima 1mp više", i obe stvari uopshte nemaju veze sa tim ko je bolji. Taj 1mpx vishe moze da znachi loshije, nikako bolje, a vec neko vreme su skoro svi modeli loshiji od starih, i ne samo kod Canona.

Ne razumem samo zashto si ta dva aparata uporedio, kada je a570 IS bolji od oba i koshta slichno, a A580 je najgori.

Jasno sam sve rekao i znam da taj 1mpx ne mora ništa da znači. Lm, dakle odustao sam od A560 i A580 onog trenutka kad sam uspio pronaći model iz A serije sa stabilizacijom slike(a prihvatljivom cijenom), A590 IS. A570IS nisam pronašao, iako u nekim radnjama muljaju nešto tipa moglo bi se to naručiti, biće možda za koju sedmicu... Kako stvari stoje kupiću taj Canon A590 IS(za 182 evra).

U međuvremenu zapao mi je za oko Panasonic Lumix DMC FS3.
Pogledajte ovaj review: DigitalCameraReview
Ono u čemu je Panasonic "nadjačao" Canon A590 IS je da na ISO 400,800,1600 pokazuje veoma malo šuma(jasno se primjeti na primjerima) dok kod Canona na iso 400, a pogotovo na 800 šum je jasno naglašen. Prednost Panasonica je i u onih 30fps na rez. 640X320(ali bez zoom-a). Ono na šta ja računam je uopšteno bolji kvalitet slike koju daje Canon, a kako mi video nije primaran izabrao sam Canon ipak.

Prednost Panasonica je i u onih 30fps na rez. 640X320(ali bez zoom-a). Ono na šta ja računam je uopšteno bolji kvalitet slike koju daje Canon, a kako mi video nije primaran izabrao sam Canon ipak.

U stvari FS3 ima 896x480@30fps + OIS koji zaista lepo radi posao prilikom snimanja videa.

Ja ga evo uzeh za 12.000,00 din - zafalilo mi novca za dalje pružanje. :(

Ali nije za poređenje FS3 i A5xx serija Canona - pre je za poređenje LZ8 sa A5xx.

FS3 je skoro pa ultra compact - u klasi sa Ixus-ima - 80IS npr.

Da se nadovezem na temu - ako moze pomoc :)

Situacija je sledeca: imam 100e - 120 maz za digitalac.

Amater sam, u podesavanja se ne razumem (hocu da ih naucim),
treba mi za putovanja (sightseeing) i izlaske.
Bitno mi je da ima dobar video zapis zbog video uspomena.
Bitna mi je velicina i izgled (minus Canonu) ali naravno bitniji kvalitet fotografije i funkcionalnost aprata (plus Canonu).

Od Nikona sam odustao ali nisam nasao negativne komentare za Olympus.
A oni su mi najlepsi.

Quintolema: (moze li neki parirati canonu?)

1. Canon 5xx (nacitao sam se da je A570I (i A590IS) najbolja opcija)
2. Olympus Fe 3xx (svaki ima stabilizaciju)
3. Olympus Fe 20
4. Olympus X-8xx
5. Nesto peto?

U izboru bi mi pomogla i Vasa pomoc u sledecem:
- neki aprati imaju ISO do 3200 (koliko sam razumeo to nije prednost vec vise fora)
- video mod, 640 x 480p, da li secka za manje od 30f/s (ako ima veze sa tim)?
- LiIOn baterije ili punjive AA baterije? (za ovo drugo imam dodatne troskove
punjaca i baterija ali kapiram da je prakticnije jer su nezavisne od aparata)

Hvala unapred.
Nadam se da cu pomoci jos nekome.

I za ucenje i uopste, najbolji je canon A5xx za te pare.

Sto se tice baterija, i Li-ION se naravno mogu menjati, isto kao u mobilnom.

Prevrnuo sam BG trazeci A570IS.
Nigde nema, tj. nasao sam na jednom mestu za 16000din.

Odlucim se Olympus FE 20.
Odem u prodavnicu i vidim Canona A470 i kapiram, ma zavrsice mi pos`o I uzmem.

To bese pre dva dana.
Danas, vidim na akciji, A590IS, punjac sa baterijama, 2GB sd, 10500din. :)

Nazad
Vrh Dno