Šta je novo?

A520M-A PRO, AMD Ryzen 5 5600G: Problem sa virtuelizacijom

istameni

Poštovan
Učlanjen(a)
28.04.2019
Poena
70
Imam problem sa kombinacijom matične ploče i procesora (tačni modeli su u subjectu). Od operativnih sistema stavljen je Lubuntu, na njemu VMware, a u njemu instaliran Windows 10. Štaviše, moguće je poterati i dve virtuelne mašine (gosta) odjednom.

Problem sam slučajno primetio kada sam u Windowsu hteo da instaliram Android Studio. Instalacija je prošla (skoro) normalno, ali kada treba da se pokrene Android emulator, Studio prijavljuje da procesor ne podržava virtuelizaciju.

U BIOS-u je u meniju Overclocking / Advanced CPU Configuration / SVM Mode postavljen na Enabled. U VMwareu je u podešavanjima virtuelne mašine čekirano "Virtualize Intel VT-x/EPT or AMD-V/RVI" i "Virtualize CPU performance counters".

Pomagajte, ljudi...!

Шта каже Гугл, јеси тражио ту грешку?

Slicnu situaciju imas i sa proxmox-om pa vidi da li mozes to da primenis i na vmware. Prilikom kreiranja VM-a potrebno je da odaberes "host" za CPU Type. To znaci da VM koristi direktno CPU a ne emulaciju. Odavno sam batalio vmware pa se ne secam bas tih podesavanja.

Zasto se pribojavas update-a bios? Mnoge probleme sam resio tako pogotovo na DELL i HP serverima.

Nisam siguran da li bi update rešio problem. Uostalom, ako bi ufiksovao jedan problem, mogao bi da napravi neki drugi; softver je to!

Međutim, ako baš moram...

Nisam siguran da li bi update rešio problem. Uostalom, ako bi ufiksovao jedan problem, mogao bi da napravi neki drugi; softver je to!

Međutim, ako baš moram...
istameni: Zelim da resim problem
MSI forum: Evo ti resenja
istameni: Ne bih to resenje

Ne znam sta da ti kazem. Onda kupi drugu maticnu.

Koliko kapiram ti pokusavas nested virtuelizaciju, znaci pokusavas da u virtuelnoj masinini pokrenes Android simulator koji trazi virtuelizaciju. Pogledaj dal to VMware podrzava. Ovo nema veze sa plocom i procesorom ako je to u pitanju.

Tebi nece pomoci Updejt BIOS-a, jer vec imas noviji nego sto je ovaj covek sa MSI foruma resio svoj problem Updejtom.
On je postavio pitanje 2022. za CPU 4XXX G i resio problem sa updejtom tada je najnoviji BIOS bio iz stare serije oznake V10-V19.
Posto ti imas CPU 5XXX G vec imas noviji BIOS- od onoga kojim je taj covek resio problem jer ploca podrzava tu seriju CPU tek od 2023. godine.
Tako da zaboravi na Updejt, vec citaj njegov post kako je podesio BIOS, jer podesavanje nije u meniju gde su svi mislili da treba da bude.

Tako da zaboravi na Updejt, vec citaj njegov post kako je podesio BIOS, jer podesavanje nije u meniju gde su svi mislili da treba da bude.

Zaista, podešavanje za enableovanje virtuelnih mašina jesu stavili među overclocking (?).

Bilo kako bilo, to podešavanje kod mene jeste postavljeno na enabled. Biće da je @NBAH u pravu kada kaže da je reč o nested virtuelizaciji. Ja sam u VMwareu čekirao "Virtualize Intel VT-x /EPT or AMD-V/RVI" opciju, ali je isto sa tim podešavanjem ili bez.

Ovo je samo usputni problem koji sam pokušao da rešim; mene zapravo "žulja" nešto drugo: kako instalirati Android Studio na virtuelnoj mašini koja nema pristup Internetu.

Ovo sa virtuelizacijom se samo od sebe pojavilo kao međuproblem...

Mozda i nije do VMware, mislim da on podrzava nested virtuelizaciju vec do samog Android emulatora, tj kako bi ti on uopste radio tj kakve bi performanse imao sa njim u nested virtuelizaciji.

Nested virtualizacija se upali na proxmox hostu, pa se odabere host tip cpu-a. I to je to.

Nazad
Vrh Dno