Šta je novo?

A4 6300 ili A6 5400K

Prostreet

Slavan
Učlanjen(a)
18.01.2009
Poena
349
Sklapam za sebe APU mašinu, pa sam već naručio sve potrebne komponente i medju njima i A4 6300 ovaj novi procesor sa 8370D grafikom, e sada tek posle primetih da je A6 5400K, samo par stotina dinara skuplji, a su iste potrošnje 65W, medjutim grafika na 5400K, ima 192 strim procesora, a na A4 6300 APU, ima 128, nigde nema uporednih testova ovih procesora, jer kao i uvek ono što je najinteresantije većini kupaca to se ne testira, već Inteli od 1000+ evra.

Čisto sam sada u dilemi da li da zamenim A4 6300 za A6 5400K, ako je grafička na ovom drugom primetno jača, procesor kao procesor ovaj A4 je nešto bolji i eto "novija" arhitektura, bolje reći noviji proizvod.

Da li neko ima iskustva s ovim procesorima i šta bi mi predložio, ako se A4 6300 manje greje, manje troši, ima nekih dobrih prednosti ostao bih na njemu?

Evo ja imam A4 6300... NAzalost, moram reci NE!! Procesor zakuca na 63 stepena (STOCK COOLER) i smrzne racunar. Inače sklapam računar vec 15 godina tako da znam dosta, ali ovo cudo ohladio je samo Cooler Master Hyper 103.

Naravno 63 stepena je full load, ali je procesor toliko slab da ga Flash ubija i drzi na 100% opterecenja.

Mislim da sam zadnji put uzeo AMD , čekaću Kaveri APU ali kontam da će da lupaju po ušima sa cenama...Da li to toliko vredi... ne znam.

Za APU mašinu moj savet...Ništa ispod A8 tj Quad Core

Uhhh i ja bih trebao da sklopim jednu konfu i to samm mislio ovaj A6 5400k ali ako je ovo stalni problem ? ?

@Jonesba, znam da si dugo ovde na forumu, ali bih voleo da čujem još nečiji mišljenje, zato što je moguće da tebi nešto nije u redu ili sa pločom ili tim procesorm, pazi sastavili smo prijatelju pre par godina i konfiguraciju s onim amd E350 (izuzetno slab procesor na 1.6ghz) što je sve integrisano na ploči, pa opet i internet i youtube, i čak neke starije igre rade besprekorno, bez dodatne grafičke, znači nešto tu nije u redu, taj procesor koliko god da je slab, on te proste aplikacije i flash, bi trebao da guta! Znači tu je nešto neispravno kod tebe ili su svi fabrički felerični nema treće.

Da li ima još neko iskustvo s ovim procesorom???

PS/ Inače naručio sam i Rajinitek kuler Thermis, onaj sa 12-com, tako da se za hladjenje ne brinem.

Poslednja izmena:
Porazmisliću pa ću možda zameniti za A6 5400K. Bitno da sam upecao AsRock Extreme 4+ ploću.

Sa tim hladnjakom, ja bih svakako išao na otključan procesor.

Sa tim hladnjakom, ja bih svakako išao na otključan procesor.

Oket hvala na savetu i ja sam u medjuvremenu rešio da uzmem A6 5400K, grafika je jača, procesor otključan, ista potrošnja, a cena 300 dinara veća, u ponedeljak ću ih pozvati samo da im kažem za promenu.

@Jonesba, nešto razmislih, nema za A4 6300 ni kolika mu je maksimalna radna temperatura podataka, i po ovome što si mi rekao, da ne bih rizikovao, ko će ga znati još to praktično nije ni isproban procesor, ići ću na ovaj drugi, pa ma koliko da je slab overklokom može da mu se iscedi joši koji atom snage i biće dovoljno za neki normalan rad.

Edit,

Evo isčeprkao sam max temp za A4 6300 je 74c, ali mu je mem magistrala do 1600mhz, dok je A6 5400K max temp 70c, ali je zato mem magistrala 1866mhz što je izmedju ova dva definitivno bolji izbor 5400K, plus jača grafička na njemu.

Poslednja izmena:
Flash, You tube radi odlicno.... Samo ja sam malo razočaran jer igram Forge of Empires, online Flash based strategiju.Spominjano je da je teška na procesor a i sam flash je hmmm 🙂

Imao sam I3 i I5 pre ovoga i naravno ni pomena o 100% zapucanosti procesora (napominjem samo prilikom ove igre)

Svestan sam ja da on košta 40e ali kopka me sad da li bi se isto tako ponašao i Celeron.

Druga stvar je to što se procesor baš greje, ali to je problem očigledno stock kulera...Tako da, nije loš toliko procesor...taman da prekrati vreme do Kaveri-ja u koji polažem nade 🙂

@ ProStreet

Ja da sam na tvom mestu išao bih na quad-core APU iz Richland serije i to je jedino neko normalno rešenje za sve potrebe. Ne mora da bude iz K serije, jedino ako ne planiraš neki overklok.

Jednostavno, A4 je previše slab procesor, a ni A6 5400K nije mnogo bolji (jeste ali ne nešto senzacionalno). Lepo uzmi neki A8 iz Richland serije i miran si.

Možda je najbolje da sada onda uzmeš neku FM2+ ploču da bi mogao da lako pređeš posle na neki procesor iz Kaveri serije i uzmeš taj minimalni A6 5400K ako baš nećeš da daješ pare za A8 seriju.

@ ProStreet

Ja da sam na tvom mestu išao bih na quad-core APU iz Richland serije i to je jedino neko normalno rešenje za sve potrebe. Ne mora da bude iz K serije, jedino ako ne planiraš neki overklok.

Jednostavno, A4 je previše slab procesor, a ni A6 5400K nije mnogo bolji (jeste ali ne nešto senzacionalno). Lepo uzmi neki A8 iz Richland serije i miran si.

Možda je najbolje da sada onda uzmeš neku FM2+ ploču da bi mogao da lako pređeš posle na neki procesor iz Kaveri serije i uzmeš taj minimalni A6 5400K ako baš nećeš da daješ pare za A8 seriju.

Hvala na dobrom savetu, ali kao što si pretpostavio nemam trenutno love za A8, a i to mi ne treba, uzeo sam ovako na "papiru" odličnu ploču AsRock FM2+ Extreme 4+ tako da posle mogu da bocnem Kaveri, ako bude bilo potrebe i para, a ovaj procesor je stvarno jeftin i nije neka investicija, a dobiješ i procesor i grafičku u jednom pa će da vrši posao.

@Jonesba, pa tako reci prijatelju, dobro, ja sam kao što ti rekoh uzeo kuler već tako da grejanjem neće biti problema, ni sa hladjenjem 🙂

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno