Šta je novo?

A200-1MA pro

Stvarno pitanje na mestu. ja planiram kupovinu toshibe i evo danima se mucim. Razmisljao sam i o Tecri A8-10F, zbog vece robustnosti, ali gubim na HD-u 80GB, na grafickoj karti... Opet, HD tecrin je brži, kao i procesor. Muke žive.

Svi insistiraju na ,,poslovnosti'' tecre, mada mi stavr nije jasna. Kao da kupovinom satellita lupujem playstation. Kakva su tvoja zapažanja?

Satellite serija je za kucnu upotrebu (desktop replacement). Tecra je za poslovnu upotrebu (terenski rad). Ti sad vidi za sta ti treba.

Ono sto mene brine kod ovog modela jeste pregrevanje pa bih molio nekog ako ima laptop sa ovim Ati Radeonom HD2600 (ili N Vidia 7600) da postuje svoje misljenje. U sustini, ovako jake graficke bi trebalo da imaju sopstvene kulere sto, mislim, nije slucaj kod ovih u laptopovima pa cesto moze doci do pregrevanja. Ali da ja sad ne nagadjam, bolje da to uradi neko ko je upucen.

Ono sto mene brine kod ovog modela jeste pregrevanje pa bih molio nekog ako ima laptop sa ovim Ati Radeonom HD2600 (ili N Vidia 7600) da postuje svoje misljenje. U sustini, ovako jake graficke bi trebalo da imaju sopstvene kulere sto, mislim, nije slucaj kod ovih u laptopovima pa cesto moze doci do pregrevanja. Ali da ja sad ne nagadjam, bolje da to uradi neko ko je upucen.

Imam p200-16v i u njemu je ati2600. Nisam probavao igre ali u nomalnom radu temp je 26-30 stepeni.

Pre 20ak dana sam kupio 1MA :smoke:
Pre svega ovaj model ne spada u običnu satellite seriju nego u Pro. Razlika nije previše velika ali postoji. Pre svega u dizajnu. Već sam pisao negde o ovome ali navešću par najbitnijih razlika:
1. Zvučnici: Nema onih okruglih, kristalnih zvučnika već jednostavni pravougaoni crni zvučnici. Priznajem kad se serija a200 pojavila ti zvučnici su izgledali jako zanimljivo medjutim posle odredjenog vremena dosade(verujte mi na reč), previše su upadljivi, pomalo za devojčice... :)
2. Tastatura je crne boje (na ostalim modelima je silver) , izuzetnog kvaliteta, neverovatno udobna za kucanje.
3. Znak Sattellite nema plavo pozadinsko osvetljenje već je jednostavne bele boje (satellite pro)
4. Površina notebooka nije sjajna i ne "masti" se pri svakom dodiru. Iste je boje (teget, mozda malo tamnije)
5. TouchPad nema 6 prečica sa pozadinskim svetlom. Mislim da je ovo totalno nepraktična stvar. Naravno, vertikalni i horizontalni skroler mogu da se podese.
6.Ne postoji "Multimedijalna traka sa 6 brzih tastera (Internet pregledač, CD/DVD pokretač, Reprodukuj/Pauziraj, Zaustavi, Premotaj unazad, Premotaj unapred)" samo Power on/off.

Čini mi se da je to sve što se tiče dizajna. Moram reći da više liči na tecru i a100 seriju nego na ostatak a200 serije. Garancija je 2 godine ali se moze produziti na 3malu doplatu. Još jedna razlika je i OS. Na ovom modelu to je Vista bussines a na ostalim modelima je home premium.

Performanse su odlične. Nisam stigao detaljnije da testiram ali Windows Experience Index je 4.6. Procesor je dobio ocenu 4.8, memorija 4.8, graphics i gaming graphics 4.7 a HDD 4.6.
Igrao sam Tiberium wars sa svim podešavanima na high i nije bilo ni jedne greške,kočenja... bolje nego na desktopu :banana: Grafička je radila bez problema, nisam primetio nikakvo pregrevanje (nisam siguran za kuler,nigde nisam našao taj podatak)

Nisam našao ni jednu manu za sada na ovom modelu (osim cene ali šta sad...)

Malo sam se i ja raspitao za taj kuler i rekli su mi da ga kartica svakako ima, ali da se u sustini sva toplota izbacuje preko glavnog ventilatora (a kako drugacije).
Samo jos jedno pitanje: jel ti je HD 5400rpm ili 4200rpm posto sam nailazio na razlicite podatke?

Baterija traje izmedju 2 i 3 sata sve zavisi sta radis. Od baterije sa 4 ćelije nemozes vise ni ocekivati ali uvek mozes kupiti onu sa 9 ćelija, ako ti je bas neophodna.
Što se toplote tiče nemam nikakvu zamerku. Otvor za vazduh je sa leve bocne strane tako dane smeta pri radu (kao kod ACERa :) )

Svi sateliti u nasim prodavnicama (serija a200, p100...) su namenjeni istocno evropskom trzistu. Zato se kod njih da primetiti slab kvalitet izrade (bravice, plastika, nosaci monitora-koji se lako uvijaju). Imao sam prilike da vidim a205 seriju (zapadno trziste) i mnooogo je kvalitetnija. ono sto me brine je da li je i ono u kompu na nivou spoljne izrade?

Svi sateliti u nasim prodavnicama (serija a200, p100...) su namenjeni istocno evropskom trzistu. Zato se kod njih da primetiti slab kvalitet izrade (bravice, plastika, nosaci monitora-koji se lako uvijaju). Imao sam prilike da vidim a205 seriju (zapadno trziste) i mnooogo je kvalitetnija. ono sto me brine je da li je i ono u kompu na nivou spoljne izrade?

Mislim da ovo nije tačno. Na svakoj kutiji pise EMEA (Europe, midle east, africa), tako da su namenjeni za tržište cele evrope.

Gorance, ne bih da zakeram, ali modeli satellita iz nasih prodavnica nisu postavljeni ni na jednom toshibinom sajtu EU, Canade ili Americe. Recimo, ovaj model ne postoji na istim. Takođe, mnogo sam se zsagrejao za Tecru A8-10F, da bih konstatovao da ne postoji ni na jednom sajtu sem sajtova nasih prodavaca. Stvarno bih voleo da znam gde je trik? :wall:

Isto, da li iko zna na koji nacin doci do americkih modela tecre, konkretno M5?

Ja sam prvi put nešto o ovom modelu pročitao na sajtu
http://eu.computers.toshiba-europe.com,
tamo je još uvek specifikacija ovog modela.
http://eu.computers.toshiba-europe....seriesHomepage.do?service=EU&SERIES_ID=129372
Upravo sam primetio da su se pojavili neki novi modeli...

A isto to možete videti i na
http://www.toshibaserbia.com/
Konkretno za ovaj model
http://bl.computers.toshiba-europe....omepage.do?LNG=32&service=BL&SERIES_ID=129372

Ne vidim zašto bi neko posebno za Srbiju pravio lošije modele nego za Italiju,Francusku... Naročito ne vidim njihov interes u tome s obzirom da je ovo tržište koje se tek formira i svaka negativna kritika, u casopisima forumima ,moze potencijalne kupce odvesti na drugu stranu.

Toshiba pravi računare po "šaržama" tj po regionima. Te regije se ne definišu geografski, već po nekim drugim kriterijumima (lokalizacija, OS...) tako da je regija u koju spradaju Ex-Yu zemlje po TOSHIBA merilima "G3" regija, i to se može videti po zadnja dva broja u svakom part-numberu kod svakog modela. Pored ex-YU zemalja, u tu regiju spadaju i : Rumunija, Bugarska, Grčka, Turska, Kipar, Malta, Južna Afrika, ... i još neke zemlje ali se ne mogu setiti koje. To je praktično JEDINA razlika izmedju recimo modela A200-1M4 koja je za G3 regiju, i nekog istog takvog ali za francusko fržište, dakle, drugačija tastatura, francuska Vista, itd.

Već je bilo dosta reči na ovu temu, meni je i dalje neverovatno da neki ljudi veruju da u ovo doba hiperprodukcije neki globalni vendor kao što je Toshiba ima vremena da pravi modele koji su lošiji po kvalitetu da bi ih slali na srpsko tržište. To je toliko nemoguće, da je banalno.

Inače, svi modeli o kojima se sada priča se mogu naći na zvaničnom TOSHIBA sajtu, neke stranice se polako prevode na srpski, a neke su i dalje na engleskom....

www.toshiba-teg.com

pozdrav

Baš tako!!!

Posto je Gorance pazario novu makinu, srecu necu da mu kvarim, a i mene vise toshiba ne interesuje.

Gorance, uzivaj-iskreno!:type:

Gorance, ne bih da zakeram, ali modeli satellita iz nasih prodavnica nisu postavljeni ni na jednom toshibinom sajtu EU, Canade ili Americe. Recimo, ovaj model ne postoji na istim. Takođe, mnogo sam se zsagrejao za Tecru A8-10F, da bih konstatovao da ne postoji ni na jednom sajtu sem sajtova nasih prodavaca. Stvarno bih voleo da znam gde je trik? :wall:

Isto, da li iko zna na koji nacin doci do americkih modela tecre, konkretno M5?

Heheheh, američkih modela!?!? Što si tako čudan čovek?

M5 je jako stari model, ne pravi se nigde više, bio je dostupan i kod nas ranije, dok je bio aktuelan, imao si ga u CT Shopu na primer, pre godinu dana.

Novi model, njegova zamena je M9. Biće uskoro svuda, pa i kod nas.

Moraš da razumeš da NARAVNO da nema tih modela na američkim sajtovima, modeli za North America imaju drugačije OZNAKE!!! Recimo serija A200 u evropi je A205 u americi! Qosmio G40 je G45 u americi! zašto su ti toliko bitne oznake, mislim, stvarno je besmisleno da o tome pričamo, mnogo je blesavo!!!

Pa zar ne znaš da je recimo VW Passat u USA VW Jetta, ili da je recimo Honda Accord za Američko tržište SASVIM drugačiji model? Ne bolji, nego, drugačiji - prilagodjen njihovim potrebama, stvarno je mnogo smešno što pričaš takve stvari.

Ako si tako krenuo - onda treba da znaš da SVI proizvodjači notebookova, ne samo Toshiba, imaju različite oznake za različite regione - pa onda po toj logici nemoj da kupiš ništa evropsko! BTW: Video sam model Satellite A105 - mogu ti javno obećati da sam 100% siguran da je evropski A100 bolje uradjen, u svemu! (da ne spominjem čudne crvene karaktere na KB sa francuskim slovima - verovatno za kanadu).

Video sam model Satellite A105 - mogu ti javno obećati da sam 100% siguran da je evropski A100 bolje uradjen, u svemu! (da ne spominjem čudne crvene karaktere na KB sa francuskim slovima - verovatno za kanadu).

U Beogradu ipak ima firmica preko koje se moze doci do modela toshibe za US trziste, a sto je i bitnije, lepo sesti i svaki od, nazalost, samo satellita videti i probati.
Poenta je u sledecem:ne znam da li su komponente kvalitetnije, ali je nivo izrade kucista 10 puta kvalitetniji (A105, A205) nego kod modela koje vidjamo po nasim prodavnicama.

gorance, kakvi su ti utisci do sada? Posto se ozbiljno razmisljam da kupim ovaj laptop mozes li mi reci da li se mnogo greje i koja mu je brzina hard diska, 4200rpm ili 5400rpm?

Hvala, poz.

Nazad
Vrh Dno