Šta je novo?

a1655g turion 64 - dvd problem

krissstina

Slavan
Učlanjen(a)
23.08.2006
Poena
304
Dobar dan!
Prvo da kazem da se izvinjavam sto sam se tek uclanila i odmah postavljam novu temu, ali imam problem koji zahteva brzo resenje, a nisam uspela da nadjem na forumu konkretan odgovor.
Skoro kupljeni amilo laptop a1655g turion, sa philps-ovim dvd rezacem, pravi mi problem kad pokusavam da kopiram stvari sa diska. Kopiranje traje vecno, a ako pokusam da i pustim neku muziku istovremeno, poludi!
Pocne da krci i koci i muziku i rad na kopiranju.
Imate li neku ideju?
Hvala unapred!
Puno!

Meni se cini da je problem sa hardom i da on ne radi kako treba.

Probala sam kopiranje sa harda na hard i ide relativno sporo, mozda si u pravu, sta da radim da ga ubrzam?
Prvi put radim na laptopu, nisam sigurna odakle da pocnem.
Hard je wd od 80 giga.
Hvala!

krissstina je napisao(la):
Probala sam kopiranje sa harda na hard i ide relativno sporo, mozda si u pravu, sta da radim da ga ubrzam?
Prvi put radim na laptopu, nisam sigurna odakle da pocnem.
Hard je wd od 80 giga.
Hvala!

Za početak - nosi ga u servis, imaš valjda garanciju za njega. Ne bi trebalo da radi sporo, svakako.

Definitivno ga nosi tamo gdje si ga uzela, pa neka se oni bakću sa njime. "Proguglaj" :D malo forum. Skoro sam čitao nešto na tu temu oko diska u laptopu - skoro pa isti simptomi kao kod tebe. Na kraju je hard vrisnuo. :D A da se i tebi ne bi to dogodilo - pravac reklamacija.

krissstina je napisao(la):

Moguće je da ti harddisk radi u PIO modusu, proveri i po potrebi prebaci na UDMA modus.

Device manager -> Primary IDE channel -> desni klik -> Properties -> Advanced -> DMA if Available

trebala bi da reinstaliras win...na lap topove ubaciju svakakvo djubre i rade normalno tek posle reinstalacije...to ti je moj savet

epilog?

posto je proslo neko vreme , preTpostavljam da si dobila nazad komp sa servisa , a mozda i nisi sobzirom kako se sve kod nas radi.
mene interesuje kolika je autonomija baterije ako si uspela da testiras.
pozdrav e.

Stvarno, ali stvarno ne volem laptop racunare. Najmanji problem sa njima je taj da mnogo kostaju, a da za dve godine ne mogu da pokrenu 60% software-a. A kada ne daj Boze neka od komponenti pocne da najavljuje skori odlazak u penziju na nasem trzistu je gotovo nemoguce naci adekvatnu zamenu zbog nestandardnih dimenzija. Dobro, javi se nesto na oglasima, ali to je najcesce ocerupano sa nekog laptopa koji je vec okrenuo sisice na gore. Sreca je da Kristini jos nije istekla garancija, ali mogu da se kladim da ce racunar na servisu da ostane najmanje mesec-dva, kako bi proslo sto vise garantnog roka. Vec sam imao prilike da cujem slicnu pricu i verujte mi da nije prijatna za slusanje...

Evo mene!
Danas je tek stigao laptop sa servisa i to zato sto smo im sedeli na glavi svaki dan, posto nam je to poslovni racunar.
Rekli su nam da je otisla optika na drajvu, pa su ga zamenili.
Ali kad smo probali opet kopiranje sa cd-a na hard uz pustanje muzike sa harda, opet koci muziku!
A CPU usage je 100% kad kopira sa cd-a.
Je l to normalno? Meni nesto ne deluje.
Proverila sam za DMA mode, oba drajva su DMA.
Uopste ne znam sta da mu radim.
Mislite da bi reinstalacija windows-a pomogla?
Moram da nabavim neki verziju za laptop, je l da?
Sto se tice baterije, jos nisam bila u prilici da je testiram, s obzrom da je, je li, proveo najveci deo vremena u servisu.
Eto, i kako posle da ne naucis sam da sredjujes svoj racunar, kad te tako maltretiraju oni koji su navodno strucni za to?
Hvala Vam svima na pomoci.
Ako imate jos neki predlog, sve sam spremna da probam...pa dobro, skoro sve :) ...samo da ga ne nosim nazad u servis i da ga cekam opet ko zna koliko vremena.

Probaj da oslobodis jednu particiju na HDDu dovoljno veliku da na njoj instaliras WinXP_SP2 pa vidi da li ce nova instalacija da radi bolje. Ne bi bilo lose da odes na sajt proizvodjaca svog racunara i pogledas moze li se skinuti paket najsvezijih drivera za komponente za koje Windows eventualno nema drivere. Pre bilo kakvog zezanja bilo bi pozeljno napraviti image celog postojeceg sistema, kako bi se izbeglo maltretiranje ako nesto podje naopako. Norton Ghost (koji jos uvek koristim :) ) ima opciju da image sistema reze na DVD, kao i P2P opciju.

Nema particija.
Mogu da koristim partition magic da ih napravim?
Doduse, ako napravim ghost, ne moram da cuvam instalirani windows, mogu samo da ga "pregazim", je l da?
Mozda sam mali paranoik, ali kao sto rekoh, prvi put se susrecem sa laptopom.

Partition Magic ce zavrsiti posao, jedino sto sam ja poslednji put koristio neku jako bajatu verziju, a ne znam da li ima svezijih i koliko su kompatibilne sa novijim hardwareom. Ljudi su ovde na forumu preporucivali Acronis Tools (ima da se skine na www.majorgeeks.com) koji bi trebao da pruzi i takvu mogucnost, al' neznam jerbo ni ovaj alat nisam probao. Ako imas ghost image mozes i da pregazis staru instalaciju, mada zdrava doza paranoje i dvostruko osiguranje pri ovakvim poduhvatima ume ponekad da se pokaze kao dobar potez. A sto se laptop racunara tice, zaista mi nije jasno sta silna cura kao ti trazi sa takvim gayass racunarcicem.

Ali kad smo probali opet kopiranje sa cd-a na hard uz pustanje muzike sa harda, opet koci muziku! A CPU usage je 100% kad kopira sa cd-a. Je l to normalno? Meni nesto ne deluje.

Cek, cek kakvu si muziku kopirala sa cd-a na hard disk, mp3 ili sa audio cd-a? Jer ako si skidala muziku sa audio cd-a onda nije nista cudno sto je zauzece procesora 100%.

Ummm, ako sam ja dobro shvatio u pitanju je bilo kopiranje fajlova uz pustanje muzike...

Ummm, ako sam ja dobro shvatio u pitanju je bilo kopiranje fajlova uz pustanje muzike...

Kopiranje sa diska koci bilo sta da se radi na racunaru, npr kad kopiram fajlove sa diska i pustim muziku sa harda muzika preskace, i miksuje po svojoj volji.
Nista vise ne zvuci kao sto je nekad zvucalo!!!
:)
I zasto je CPU iskoriscenost 100% kad kopira sa CD-a?

RADIIII!
:D
Instalirala sam ponovo win ali xp professional i sada nema kocenja, CPU iskoriscenje je 5% i ...tako...
Hvala svima!

Maaa iidi bre ja vetcj pomislio da je neki kvar :d

Super što si riješila problme, ali ovdje bi stvarno trebalo malo razmisliti u čemu je stvarno bio problem, jer nove mašine (bilo desktop ili laptop) koje su firmirane dolaze sa regularnim XP-om koji veoma malo "kasni" sa update-ovima u odnosu na one koji se nude za skidanje sa MS download-a. Isto tako, skoro svi brand laptopovi dolaze ili sa hidden restore particijama ili sa recovery medijom (cd/dvd). Koja god da je opcija imaš legalan windows a i sam repair (da ga tako nazovem) traje dosta kraće.

Super što si riješila problme, ali ovdje bi stvarno trebalo malo razmisliti u čemu je stvarno bio problem, jer nove mašine (bilo desktop ili laptop) koje su firmirane dolaze sa regularnim XP-om koji veoma malo "kasni" sa update-ovima u odnosu na one koji se nude za skidanje sa MS download-a. Isto tako, skoro svi brand laptopovi dolaze ili sa hidden restore particijama ili sa recovery medijom (cd/dvd). Koja god da je opcija imaš legalan windows a i sam repair (da ga tako nazovem) traje dosta kraće.

Je l da odmah panicim ili da sacekam malo?!
On sada radi savrseno, valjda je i to neki pokazatelj da li je bilo do windowsa ili do masine?

Ma sačekaj malo... :d

Bitno da radi i da ti imaš valjanu i vrijedeću garanciju. Probaj malo da ga "mučiš", pa da vidiš da li će možda da "pukne na nekom šavu". Ako sve bu de bilo ok, onda ostaje samo jedno - neko nije svoj posao odradio kako treba...

Btw, da je moj laptop, odma` bih stavio SP2 za winxp (ako vec nije instaliran) i skinuo sa neta aktuelni autopatcher (za winxp) - pa ce u tom slucaju biti instalirano sve sto treba od update-ova.

Bez toga, ne bih se bas mnogo kacio na net - osim u slucaju da je sa necim drugim dobro resena sigurnost (od virusa).

Ako se odlucis da instaliras sp2 i autopatcher, bilo bi zgodno da malo potrazis po forumu, puno se pisalo o tome.

Poslednja izmena:
Zaboga!
Opet isti problem!
Iz cista mira je poceo da koci sa diskovima!
Da li garancija pokriva i ako odlucimo da zamenimo za drugu marku laptopa?
Ako ce to da resi probleme.
Vise nemam ideja, a skroz mi je mrska ideja da opet ide u servis!
A imamo u firmi i mac-ov laptop koji radi savrseno!
Cak bolje od moje G5 sa duplim procesorom!
Mislim, poslovne G5, ne posedujem nesto tako kuci.
Inace, stavila sam sp2, ako to nesto znaci.
Imate li neku ideju?

Što se zamjene tiče, sve se svodi na sposobnost šarmiranja i/ili dobru volju onoga ko ti je mašinu prodao. Prema tome, okreni obrni - isti mora nazad u servis.

Ako imate još neki PC laptop i vješti ste sa alatkama, otvorite i zamijenite optiku pa probajte kako radi. To ne bi trebao da bude veliki problem. Ako to radi, i na jednoj i na drugoj mašini, dakle obadva uređaja premještena, onda ne bi trebao da bude problem sa optikom, već negdje drugdje, tj. kontroler na ploči.

Ako ("pokvarena") optika ne radi, onda ona ne radi. Opcije su - odlazak u servis i opet skakanje nekome po glavi (bolja varijanta, ostaje garancija) ili kupovina nove optike u sosptvenoj režiji i instalacija iste u notebook (nema garancije, bilo u sopstvenoj režiji ili kod njih u servisu, gora varijanta).

Pozdrav.

btw: gdje radiš? :eyebrows:

uuuuuu
Sta si mi sve rekao....
Nema sanse da ja to radim!
Ode masina u servis!
Super ideja!
Kako se ja toga nisam setila?!
Radim u jednom dizajn studiu na banovom brdu.
:eyebrows:

Pazi sad...

Uvijek se neko drugi sjeti onoga čega se ti ne sjetiš...

:eyebrows:

PS: Koliko ti je udobniji rad na dual g5 u odnosu sa single mašinu?

Ti Philips drajvovi (8820 i 8821) su napravili rshum po netu, prosto zato sto su losi. Drajv nije philipsov, nego ga je neko uradio za njega i ovi stavili samo svoj firmware. Koliko vidim, nema informacija ko je originalni proizvodjac, pa da se fleshuje firmware originalnog proizvodjaca. Koliko vidim po stranim forumima, neki proizvodjaci (npr. Dell) su nakon smaranja tehnicke podrske pristali da salju NEC-ove kao zamenu za te "philips" drajvove.
Mislim da prosto periodicno slanje u servis nece resiti problem. Oni ce ga ocistiti, mozda i zameniti, ali najverovatnije za isti model. Dok ne ugrade nesto drugo (ako smeju) ili se ne nadje firmware (koji ce mozda resiti problem) ovo ce se ponavljati.

P.S.
Jesi li probala da pustas DVD filmove? Original, stancovane diskove mislim, ne narezotine. Ako jesi, probaj sa nerom da izmeris brzinu (nero cd-dvd speed) takvog stancovanog diska.

Poslednja izmena:
Vrh Dno