Šta je novo?

A10-5800K ili Quad-Core 750K

Red Zmaja

Čuven
Učlanjen(a)
27.03.2004
Poena
620
Vreme je da se predje na novi soket, posto sam propustio AM3+ i FM1. E sad imam dilemu koji procesor da uzmem. Da li da uzmem A10 ili 750k. Zanima me koliko je dobra/losa grafika koja dolazi sa A10? Trenutno imam hd 3850 PCI 256 MB 256bit, koja mi je sasvim dovoljna za igre koje ja igram. E sad koliko je ta grafika koja dolazi sa A10 bolja ili losija od hd 3850? Trazio sam po netu, gledao testove i po tim testovima ispada da je bolja za klasu od hd 3850, ali mene zanima neko ko je koristio i ko moze da mi da informacije iz prve ruke. Planiram da uzmem memoriju na 1600 posto sam video da je razlika u 2 do 5 frejmova izmedju 1600 i 1800. Igre koje igram su HoMM III (to moze i na tetrisu), CS 1.6, LoL (tu me zanima koliko frejmova bi mogao dobiti), Dota, i Mass Effect 1 i 3 (2ku preskacem). Razlika u ceni ova dva procesora je oko 4k din. sto znaci 4 Gb rama vise ili manje.
I zanima me da li je 512 MB max koji mogu da dodelim integrisanoj grafici i da li je moguce vise i sta time dobijam?
I da li je moguce hladnjak sa AM2+ montirati na FM1, posto nemam poverenja u BOX hladnjake?

Dobra je grafika ali hd 3850 ipak nesto jaca. Rapisacu se sutra danas nemam zivaca. Ali sve u svemu zadovoljan.

Da odgovorim sam sebi na pitanja, a to mozda pomogne nekom ko se dvoumi. Grafika 7660d sa memorijom koja radi na 1600 Mhz je za nijansu slabija od hd 3850, ali daleko od toga da je neupotrebljiva. Ostavio sam 3850 po strani, i nekoliko dana cu koristiti integrisanu, ako mi ne zafali necu je ni vracati. Jedino ostaje da mozda uzmem memoriju na 2133 i izvucem jos neki frejm. Sa nekim sitnim overklokom 3d mark vantage je p3962 s tim da je integrisana graficka dobila 3269 a procesor 10865, hd je ostvarila 3700 sto je za nijansu slabije od skora koji sam imao na am2+ konfiguraciji, sto govori da bi sa memorijom na 2133 Mhz mozda imao veci skor. Sto se tice realnog, integrisana grafika tera LoL skoro sve na high, mozda moze i nesto na highest a shadows medium na stabilnih 60 frejmova, plus, minus 2, ali nekad iz cistog mira obori frejm na 30 i nesto, i to ne u borbi vec kad tumaram negde. Mass effect 1 radi bez problema, kao i cs. Za hladnjak ne znam, jer sam ga prodao sa plocom i procesorom, ali razmisljam da nabavim neki posto nemam poverenja u box kulere. E tako znaci ostaje da se nabavi memorija na 2133 Mhz i da vidim na cemu sam. S obzirom da nije toliko skupa to je manja investicija, a da li je vredna saznacu :D
Edit: Instalirao sam dishonored i integrusa bez problema to tera na high.

Poslednja izmena:
Ajde i ja da priupitam i tebe i sebe. Prvo jel to pišeš o A10 procesoru ? i upoređuješ sa svojom HD3850 ili nju sa 7660d ? (to je valjda integrisana ). Treba ovih dana da satavim Fm2 sistem za prijatelja a on ima 4850 pa sad neznam dali da ostavi nju ili da se zadovolji sa onom sa APUa.
Ah da , moguće je staviti hladnjak od AM2 i AM2+ i AM3 procesora na FM1 i 2 sokete ali samo one od jačih phenoma, oni originalni sa AM2 su mnogo slabi. Ja imam jednog od Phenoma 1090 ( sa pajpovima ) i hladi moj procesor fenomenalno iako je baš dobro OC-ovan.

Vidis zaboravih da napisem u pitanju je A10-5800k. Mislim da bi trebalo sa memorijom na 2133 Mhz da ima bolje performanse, ali to cu znati kad kupim istu. Zavisi koji procesor planiras uzeti i koliko brzu memoriju. Za integrisanu grafiku kao sto napisah prilicno solidno, mada sam vidjao po testovima i bolje!

Jel bi mogao da spustis memoriju na 1333Mhz i provrtis 3dmark06?
Imam 2x4GB 1333Mhz koje bih eventualno upotrebio ako se odlucim za FM2. A 3dmark06 me zanima zbog lakse orijentacije sa starijim naslovima. :)

Da si se javio dan ranije mogao bi, ovako sam sve spakovao. Ako me ne bude mrzilo izvucu graficku pa cu porabti.

Poslednja izmena:
E dokopa se i tog famoznog rama na 2133, istestirah sa 4 GB i dobih skoro priblizne rezultate kao sa grafickom hd3850. Posto meni djavo ne da mira, vratim ovu od 1600 i uparim je sa ovom na 2133, naravno obori bios regularno brzinu i ove druge na 1600 Mhz i bacim se ponovo na 3d amrk vantage i iznenadim se. Rezultat grficke je 5233, sto me navodi na zakljucak samo rama, rama i daj jos jedan ram. Mozda zamenim i ovaj od 1600 i kupim jos jedan na 2133 Mhz 4 gb da uparim 2 ista, ali i ovako su performanse vise nego sto mi treba i vise nego sto sam ocekivao.

EDIT: rezultati su bez ikakvog oc-a

Vrh Dno